G4Media.ro

Guvernul a mai tăiat 200 de milioane de lei de la baronii…

Foto: Cseke Attila / Facebook

Guvernul a mai tăiat 200 de milioane de lei de la baronii locali. Bugetul controversatului PNDL a scăzut față de prima versiunea a bugetului de stat

Finanțarea alocată controversatului Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL) în proiectul legii bugetului adoptat luni seară de guvernul Cîțu a scăzut cu 200 de milioane de lei față de prima versiune a bugetului, pusă în dezbatere publică în 12 februarie.

Astfel, bugetul trimis în Parlament prevede la Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, suma de 3,8 miliarde de lei pentru Programul National de Dezvoltare Locală, în timp ce propunerea inițială de buget prevedea suma de 4 miliarde de lei.

În comparația cu execuția bugetară de anul trecut, alocarea inițială pentru PNDL scade cu 2,7 miliarde de lei.

De remarcat însă că suma inițială alocată PNDL poate crește sau scădea în urma rectificărilor bugetare ce vor urma în acest an. Așa s-a întâmplat și în 2020, când, pe măsură ce alegerile se apropiau, guvernul Orban a suplimentat constant finanțările pentru structurile locale față de alocarea inițială de 2,2 miliarde de lei.

Reamintim că Ministerul Dezvoltării a transmis la DNA sesizări privind lucrări fictive făcute de diferite primării din țară în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). „Sunt uimit, unele cereri de decontare sunt grosolane, au trimis facturi pentru lucrări sau produse care nu există”, declara ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, pentru G4Media.ro, în februarie.

– În județul Neamț, în două comune au existat proiecte de modernizare a drumurilor locale, comunale și sătești, în valoare de 8,4 milioane de lei și, respectiv, 5 milioane de lei, executate de aceeași firmă. Autoritățile locale au trimis pentru decontare facturi pentru lucrări care pur și simplu nu erau executate pe teren (acostamente și rigole), deși în facturi apăreau ca fiind realizate. Primarul a avizat cererile de decont.

– Într-o comună din județul Giurgiu, un proiect pentru asfaltare de peste 4 milioane de lei. Conform contractului, ar fi trebuit să avem un strat de 47 cm de nisip, strat de uzură și asfalt. Inspectorii au găsit dimensiunea stratului la mai puțin de jumătate.

– În județul Gorj, la un proiect de realizare a sistemului de canalizare și apă menajeră. La data verificării, Corpul de control a constatat lipsa pompelor și a conductelor care fuseseră trimise pentru decontare la Ministerul Dezvoltării.

G4Media.ro a scris constant despre jaful din bani publici făcut de zeci de primari și șefi de consilii județene prin proiecte PNDL.

De exemplu, toaleta unei școli din județul Teleorman construită prin PNDL a costat 80.000 de euro, cât o vilă în zonă, însă era închisă și la o lună și jumătate de la începerea școlii, iar elevii mergeau tot la toaleta din spatele curții.

Foto: Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (UDMR)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu ne trebuie dezvoltare locala, ca o fura pesedistii, baronii, contii, si in general romanii.

    Mai bine cumparam rachete cu raza de 300 km. Rusii vor fi cacati pe ei daca vor mai ajunge vreodata atat de aproape in incercarilor disperate de a ajunge la Polul Energetic al Planetei.

  2. Uăăăiii, se apuca acum primarii de proiecte UE, sa te ții. Bine, majoritatea de proiecte SF gen pus POS pentru plata taxe si impozite