G4Media.ro

Ghid pentru Ziua Națională la Alba Iulia: masă populară cu varză și…

Sursa: G4Media.ro

Ghid pentru Ziua Națională la Alba Iulia: masă populară cu varză și cârnați, defilare militară, concerte / Sfaturi utile pentru turiști: cât costă cazarea, unde pot mânca, ce să viziteze

Organizatorii evenimentelor dedicate Zilei Naționale de la Alba Iulia se așteaptă ca în ziua de 1 decembrie orașul să fie plin de turiști din toate colțurile țării. Cel mai probabil, zeci de mii de oameni vor merge, ca în fiecare an, la Alba Iulia.

Locurile de cazare din oraș s-au rezervat în mare parte încă de acum câteva săptămâni. Totuși, mai există câteva variante pentru noaptea de joi spre vineri (30 noiembrie – 1 decembrie), însă la prețuri mai mari decât de obicei: de la 350 de lei în sus pentru o cameră de hotel (se poate ajunge chiar la 900 de lei pe cameră), până la peste 1.500 de lei pentru un apartament cu două dormitoare.

Ziua Națională la Alba Iulia: Mâncare

Turiștii vor avea nevoie și de mâncare. Primăria va oferi o masa populară cu peste 5.000 de porții.

Participanții vor putea gusta gratuit o mâncare de varză și cârnați, pregătită la fața locului de un grup de bucătari.

Douăzeci de bucătari vor prepara la ceaun peste 1.000 de kilograme de varză și în jur de 450 de kilograme de cârnați. Masa va fi servită de la ora 15:30 (după defilarea militară), în curtea Palatului Principilor.

Masa populară oferită la Alba Iulia în fiecare an. Foto: G4Media – arhivă

De asemenea, toate restaurantele, inclusiv cele care nu sunt în zona Cetății Alba Carolina, unde au loc principalele evenimente, vor fi deschise la capacitatea maximă.

În plus, în șanțurile cetății vor fi amplasate 75 de standuri cu mâncare (gogoși, cârnați, mici etc) și cu produse de artizanat.

Pentru amplasarea unui stand în această zonă, fiecare comerciant va plăti 281 de lei pe metru pătrat pe zi. Prețul este pentru standurile alimentare.

Cei care vor vinde produse de artizanat sau alte produse, vor scoate din buzunare 168 de lei pe metru pătrat, pe zi.

Program: paradă militară

Programul evenimentelor de la Alba Iulia mai include și o ceremonie militară cu peste 1.000 de militari, avioane de luptă F-16 și mai multe tipuri de tehnică militară.

Vor participa în total 16 detașamente de defilare.

După parada militară vor urma concerte și focuri de artificii de zi și de noapte.

Per ansamblu, programul zilei de 1 decembrie la Alba Iulia va cuprinde lansări de carte, expoziții, slujbe religioase, momente de reenactment istoric și concerte.

Informații utile: Ziua Națională la Alba Iulia

Vremea: Aplicațiile meteo arată temperaturi de până la 11 grade Celsius în timpul zilei, dar și șanse de precipitații de 70%.

Drum, parcări: Alba Iulia este în prezent un șantier imens, din cauza unor lucrări de mobilitate care presupun refacerea principalelor străzi și bulevarde.

Intrarea pe DN1 dinspre Sebeș este de evitat. Acolo există un semafor pentru circulația alternativă la podul de peste Mureș, ceea ce generează timpi mari de așteptare. Este preferabil să intrați în oraș de pe Autostrada A10 prin cele două noduri.

Circulația în oraș se desfășoară oricum extrem de îngreunat, printre utilaje și gropi. Dacă adăugăm și blocarea unor străzi din cauza defilării și a staționării tehnicii de luptă, avem imaginea unui coșmar pentru șoferi.

De asemenea, locurile de parcare vor fi aproape imposibil de găsit în oraș. Vor circula însă autobuzele, după un program special, principala rută fiind dinspre gară.

„Am făcut apel, ca în fiecare an, către albaiulieni, să-și parcheze mașinile în curte, să fim gazde bune, să aibă unde să parcheze cei care vin. Deși se anunță un număr mare de participanți, sunt convins că lucrurile vor fi gestionate corect și ne vom bucura împreună de ziua noastră națională”, a spus prefectul de Alba, Nicolae Albu.

Siguranță: În mod tradițional, sărbătoarea decurge în fiecare an fără incidente mari. În zona cetății se vor afla forțe de ordine în uniformă sau în civil, care vor asigura măsurile de protecție.

Ce poți vedea în zona Cetății Alba Carolina: Catedrala Încoronării, Catedrala Romano-Catolică, Muzeul și Sala Unirii, Muzeikon, Biblioteca Batthyaneum, Muzeul Principia, porțile cetății, Traseul celor Trei Fortificații, poarta restaurată a vechiului castru roman și Obeliscul.

De asemenea sunt vizibile o serie de vestigii medievale.

Programul dedicat Zilei Naționale la Alba Iulia va continua și în weekend, cu proiecții video și concerte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...