G4Media.ro

GALERIE FOTO New York: Orașul care nu doarme niciodată, pustiu în mijlocul…

sursa foto: Dan Jiman

GALERIE FOTO New York: Orașul care nu doarme niciodată, pustiu în mijlocul pandemiei

Pandemia de coronavirus a afectat dramatic orașul New York, unde străzile sunt pustii, magazinele închise, iar milioanele de locuitori și turiști care până de curând populau bulevardele au dispărut aproape în totalitate, așa cum reiese din imaginile surprinse de un colaborator al G4Media.ro, Dan Jiman. Metropola americană este în prezent afectată puternic de infecții, peste 63.000 de locuitori fiind confirmați pozitiv cu COVID-19, aproape 2.000 dintre aceștia pierzându-și viața. O statistică tristă pentru cel despre care se spune cu afecțiune că este ‘orașul care nu doarme niciodată.’

Această prezentare necesită JavaScript.

În Manhattan, unde au fost realizate fotografiile din această galerie, bulevardele sunt goale, iar cei care se mai aventurează pe străzi poartă mănuși și măști ca să se protejeze împotriva virusului. Din când în când, pe trotuare sau pe bănci mai pot fi observați oameni ai străzii, apariții stranii în mijlocul unui oraș ce pare părăsit de locuitorii săi. Câțiva agenți de securitate, cu fețele acoperite de măști de protecție, se plimbă prin Times Square, în apropiere de teatrele de pe Broadway și pe străzile aflate în așa-numitul ‘centru al universului.’ Piața din inima Manhattanului, unul dintre cele mai vizitate locuri din lume, este astăzi goală, iar panourile publicitare uriașe și pline de culoare contrastând puternic cu locul deșertic și nepopulat.

Serviciile de transport public și-au redus mult operațiunile, iar metrourile circulă aproape fără călători. Numărul de mașini și de taxiuri galbene a scăzut și el considerabil în metropolă. Magazinele firmelor de lux, de la Gucci la Fendi, de la Louis Vuitton la Prada, dar și restaurante și baruri, și-au baricadat vitrinele și ușile cu scânduri și materiale de protecție, de teamă că vor fi jefuite. Teama de dezordine socială este mare printre proprietari, mai ales în condițiile în care Departamentul de Poliție din oraș (NYPD) a fost unul dintre cele mai puternic afectate de pandemie din întreaga țară.

Până vineri, 1.839 de angajați ai NYPD – 1.619 de polițiști și 220 de membri civili – au fost confirmați infectați cu coronavirus, în creștere cu 53,3% față de ziua de marți. Alți 6.695 de polițiști sunt în concediu medical. Cel puțin șapte membri ai NYPD au murit din cauza COVID-19.

Cu toate acestea, polițiști și membri ai serviciilor de urgență se află la datorie în număr mare pe străzi, din Times Square, până în Soho sau în apropiere de World Trade Center.

Atmosfera ireală din oraș – altădată plin de viață și zgomote care păreau că nu se mai termină – este punctată constant de sirenele ambulanțelor care transportă pacienți. În Central Park, organizația Samaritan’s Purse – o agentie de ajutor creștin condusă de Franklin Graham, fiul evanghelistului Billy Graham – a construit cu ajutorul voluntarilor un uriaș spital de campanie pentru a ajuta metropola să facă față numarului tot mai mare de pacienți infectati cu coronavirus.

O echipă formată din 70 de medici și asistente ajunși în New York de pe tot cuprinsul Statelor Unite lucrează în spitalul de campanie compus din 14 corturi separate, amplasate în zona numită East Meadow, folosită în mod normal de familii ieșite la picnic și de amatorii de soare care vor să se bronzeze. Corturile pot găzdui 68 de pacienți, dintre care 10 în unități de terapie intensivă, cu un ventilator pentru fiecare pacient. Medicii și asistentele sunt conduși de doctorul Elliott Tenpenny, care a tratat anterior pacienți cu Ebola în Africa de Vest, refugiați sirieni în Irak și victime ale cutremurului din Ecuador.

„Atmosfera e din ce în ce mai sumbră” în orașul american, ne-a mărturisit recent un colaborator al G4Media.ro, care a descris o situație similară cu cea din timpul războiului. „E ca pe timp de război. Atmosfera e din ce în ce mai sumbră pe masură ce știrile anunță din ce în ce mai multe victime. Ceea ce am văzut în Central Park azi îmi aduce aminte de filmele de razboi.”

Situația dramatică și atmosfera tensionată din New York au fost accentuate și de sosirea în portul din oraș a navei-spital USNS Comfort, care ajută la tratarea bolnavilor nefectați de coronavirus, după ce sistemul medical din metropolă a fost copleșit de numărul mare de pacienți. Nava, care poate găzdui aproximativ 1.000 de paturi, a fost inițial ancorată la baza navală Norfolk din Virginia.

În total, New York City a înregistrat 63,306 de persoane infectate cu COVID-19, cu cel puțin 1.867 de decese. Numărul celor infectați în statul New York a crescut sâmbătă cu 10.841 până la 113.704, într-una dintre cele mai negre zile din perioada pandemiei.

Numărul de decese provocate de coronavirus în statul din nord-estul Americii a ajuns sâmbătă la 3.565, o creștere dramatică de 630 de morți în ultimele 24 de ore, a anunțat guvernatorul Andrew Cuomo, care a avertizat că statul va atinge numărul maxim de cazuri în patru-opt zile. Cel puțin 15.905 de persoane sunt spitalizate în întregul stat.

Surse: New York Post, NYC Health / Credit foto: Dan Jiman

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Americanii vor avea intotdeauna un prieten peste ocean, în Estul Europei, care-i va sprijini si va fi cu gândul la ei. Cred în puterea Americii si capacitatea ei de a trece cu bine peste aceasta criza.