G4Media.ro

Franța: Adunarea Națională adoptă proiectul de buget rectificativ al guvernului minoritar Elisabeth…

Franța: Adunarea Națională adoptă proiectul de buget rectificativ al guvernului minoritar Elisabeth Borne. A fost un indiciu al noului mod de funcționare a unui parlament fără majoritate

Miercuri dimineața, la ora 3:45, deputații au votat cu 293 de voturi pentru și 146 împotrivă proiectul de lege al Guvernului. Au votat pentru Ensemble (Împreună, confederația pro-prezidențială) și Republicanii (LR, centru dreapta), împotrivă a votat Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes, alianța stângii), în timp ce deputații partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) au părăsit sala înaintea votului final.

Principalele măsuri adoptate sunt:

  • Abrogarea redevenței audiovizuale (128 de euro pe an) ca mod de finanțare a serviciului public. Finanțarea audiovizualului public se va face de la buget.
  • Renaționalizarea integrală a EDF – compania de producere a electricității – 16% din acțiunile private răscumpărate contra sumei de 9,7 miliarde euro.
  • Mărirea plafonului scutirii de impozite a plății pentru ore suplimentare de la 5.000 la 7.500 de euro – amendament propus de LR.
  • Majorarea subvenției la litrul de carburant de la 18 la 30 de cenți în septembrie și octombrie, care va trece la 10 cenți din noiembrie – amendament propus de LR.
  • Prelungirea până la sfârșitul lui 2022 a plafonării creșterii facturilor la electricitate la 4% și plafonarea facturilor la gaz la nivelul sfârșitului anului 2021.

Guvernul a suferit și câteva înfrângeri, cea mai notabilă fiind un amendament care prevede vărsarea de la bugetul de stat a sumei de 120 de milioane de euro departamentelor pentru plata Venitului de Solidaritate Activă (RSA) acordat persoanelor fără resurse minime de venit.

Ministrul finanțelor, Bruno Le Maire, numărul 2 în guvern, a criticat acest vot al întregii opoziții, la care s-a raliat și micul partid pro-prezidențial Orizonturi, condus de primul prim ministru al președintelui Emmanuel Macron (2017 – 2020), Edouard Philippe. Ministrul Le Maire s-a plâns și de “discuțiile interminabile” pe marginea articolelor din proiect. Opoziția a depus aproape 1.000 de amendamente, iar dezbaterile au fost pe alocuri furtunoase. Proiectul de buget merge acum la Senat, unde opoziția de centru-dreapta e majoritară, dar este probabil că guvernul nu va întâmpina probleme majore în camera superioară.

Dezbaterea bugetului rectificativ a fost o mostră de ce se va întâmpla probabil în noua legislatură în Adunarea Națională acolo unde președintele Macron, reales în aprilie, și-a pierdut majoritatea absolută în urma alegerilor parlamentare din iunie. Adunarea Națională nu va mai fi ca până acum sub cea de-a Cincea Republică (după 1958) mașina de vot a guvernului, care va trebui să caute “majorități de idei” nu doar la fiecare proiect de lege, ci chiar la fiecare articol sau amendament.

Pentru bugetul rectificativ s-a degajat o majoritate Ensemble – LR, pe care unii analiști o prevedeau după alegerile parlamentare, care exclude extremele spectrului parlamentar, Nupes și RN. Nu este însă o alianță formală și de acum încolo guvernul Borne va trebui să facă frecvente concesii pentru a putea guverna eficient. O situație nouă în care regimul politic al celei de-a Cincea Republic se reparlamentarizează, ceea ce în principiu ar trebui să fie pe placul opiniei publice care privește cu un cinism crescând viața politică din Franța.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Atentie!!!Votul a fost la ora 3.45…dimineata…Intrebare,cind ai nostri alesi vor sta noaptea sa negocieze pt. binele poporului si sa mai si voteze????