G4Media.ro

Fostul preot Pomohaci, printre primii beneficiari ai legii promulgate de Klaus Iohannis…

Foto: Facebook/ Cristian Pomohaci

Fostul preot Pomohaci, printre primii beneficiari ai legii promulgate de Klaus Iohannis care îi scapă pe evazioniști de închisoare / De ce a cerut amendă în loc de un an cu suspendare

Fostul preot Cristian Pomohaci, condamnat definitiv anul trecut într-un dosar de evaziune fiscală, a cerut instanței aplicarea legii mai favorabile, cerând ca pedeapsa închisorii să fie înlocuită cu amenda, a declarat pentru G4Media.ro avocatul George Dura. Astăzi s-a judecat unul din termene la Tribunalul Mureș, urmând ca un prim verdict să fie pronunțat peste două săptămâni.

Avocatul a explicat că a introdus acțiunea la Tribunalul Mureș la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 1 aprilie legea inițiată de PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul.

Avocatul susține că fostul preot a achitat integral prejudiciul de 28 de mii de euro calculat de procurori încă de acum trei ani. Apărătorul fostului preot a mai precizat că, deși Cristian Pomohaci a fost condamnat definitiv anul trecut, legea promulgată de Klaus Iohannis, care-i scapă pe evazioniști de închisoare decă plătesc prejudiciul, se aplică și clientului său. Codul Penal prevede la articolul 6 ”aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei”.

Altfel spus, legea inițiată de PSD și promulgată de președintele Iohannis, deși o putea întoarce la Parlament, produce efecte mult mai extinse, nu doar în cazul anchetelor și proceselor în curs, ci și în unele cauze rămase definitive. În aceste cauze, pedeapsa închisorii poate fi înlocuită cu amenda.

Potrivit articolului 6 din Codul Penal, ”Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedeapsa aplicată se înlocuiește cu amenda, fără a se putea depăși maximul special prevăzut în legea nouă. Ținându-se seama de partea executată din pedeapsa închisorii, se poate înlătura în totul sau în parte executarea amenzii.”

Fostul preot Cristian Pomohaci a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2020, de Curtea de Apel Mureş la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, după ce ani la rând nu a plătit impozit la sumele câştigate din închirierea numeroaselor proprietăţi.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 1 aprilie legea nr. 55 din 31 martie 2021 de modificare a legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, adoptată în ultimele zile ale fostului Parlamentul controlat de PSD. Președintele o putea retrimite la Parlament pentru revizuire, așa cum a procedat cu legea Romexpo, însă nu a făcut-o, declarând ulterior că ”ciclul legii a fost încheiat”.

Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.

  • (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

Avocatul George Dura a explicat și motivele pentru care fostul preot Pomohaci dorește să scape de pedeapsa cu închisoare, chiar dacă este cu suspendare, și preferă plata unei amenzi.

”Este o sancțiune mai ușoară. Între a fi condamnat la închisoare și a avea o amendă și din perspectiva asta este o împrejurare care aduce un plus față de persoana condamnată. O condamare există, dar nu-i totuna să ai pedeapsă cu închisoarea”, a explicat avocatul pentru G4Media.ro.

În realitate, fostul preot Pomohaci are tot interesul să scape de pedeapsa cu închisoarea. În cazul său, există și un așa numit termen de încercare, care poate merge până la câțiva ani. Dacă în acest interval săvârșește o nouă infracțiune, se revocă pedeasa închisorii cu executare și se transformă în închisoare cu executare.

Dosarul în care părintele Cristian Pomohaci a fost cercetat pentru raporturi sexuale cu minori a fost clasat în februarie 2019. Procurorii au considerat că faptele sunt prescrise, timpul scurs de la comiterea acestora fiind de mai mult de zece ani.

Citește și

Marea amnistie. Legea care îi scapă pe evazioniști de pușcărie, utilă pentru mii de inculpați deoarece retroactivează/ Posibili beneficiari: Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiță

De ce a lăsat Klaus Iohannis elefantul să treacă de Cotroceni?

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Poate propune o lege să îi scape şi pe pedofili de puşcărie. Părintele Pornohaci ar fi tare fericit să arate ciocanul în legalitate.

  2. Aoleo, da’ e obsedat Tăpălagă cu asta! L a întrebat la conferința de presă si pe Iohannis de 4 ori de ce a promulgat o, nu a scos nimic de la ăla! Dar, de aici, pana a mi l arăta pe Pomohaci, exemplu secolului, e cale lungă! Intr un fel, parcă mai bine sa iei ceva, decât sa nu iei nimic- ma refer la stat! Face ăla pârnaie, mai sta si pe banii noștri, nu da absolut nimic înapoi,ca evident, nu (mai) are nimic pe numele lui in momentul începerii executării!

    • Auzi, ție ți se pare că-i un mizilic o lege care schimbă condamnări rămase deja definitive?

    • Dacă doar așa e o șansă sa mai aduci niște bani la buget si nu sa cheltuim cu ei, de ce nu? Te simți tu mai bine că stau aia la pușcărie cu „cazarea si masă” plătită de noi toți?!

    • Da! In plus altii ar fi stiut sa nu mai incerce.

    • Da, sigur, de aia nu a mai incercat nimeni, ca de 10 ani se dau 10 ani de pârnaie pt evaziune! Eu n am mai auzit sa „puna mâna” cineva :)))))

    • Pai daca e mai bine, atunci sa platim niste amenzi pentru toate crimele si infractiunile. De ce sa stea altii la puscarie pe banii nostri, cand putem sa scoatem niste bani de la ei?… Desfiintam si puscariile.

      Si ne apucam toti de furat, platim noi in 10 ani de cand suntem prinsi.. Fireste, cu dobanda.

  3. Cred ca ăla cu care a făcut sex era de 17 ani, sunt popi care fac sex cu copii de 5-12 ani, deci nu văd ce mare lucru cu ăsta.

  4. Din nou titlul transmite una și articolul altceva.

  5. LASATI-l PE phomaci…
    SA VEDEM CE SE INTAMPLA CU RECHINII CEI MARI, CUM SUNT DE EXEMPLU PATRONII PENALI DIN MEDIA…

  6. Bravo, Hoha!

  7. Aceasta lege mizerabila creata de pesedisti și acceptată de liberali încurajează in mod evident evaziunea fiscală. Doar o revolta similară celei din 1989 mai poate schimba Romania.

  8. Romania e pe moarte.

  9. Raiul pedofiliei si evaziunii.

  10. fratii micula NE-AU SPOLIAT DE APROAPE UN MILIARD DE EURO. JUMATATE EI, JUMATATE DOBANDA LA CREDITUL FACUT SA LE PLATIM.

    EI BINE, SE PREGATESTE SA FACA ACELASI LUCRU SI adamescu jr. ALA CU BLACK CUBE SI ALTI SECURISTI, INTERNI, EXTERNI….

  11. Am vazut astazi pe YouTube un reportaj al lui Malin Bot referitor la beneficiarii acestei legi. Desi il stimam pe acest domn nu am putut sa nu observ manipularea din prezentarea sa care avea rolul de a il denigra pe Iohannis. El arata ca beneficiarii vor fi Ghita, Voiculescu, Sirbu, Buzaianu, dar oamenii astia sunt grei au prejudicii peste 100.000 Euro, ori legea a fost facuta pentru micii gainari. Desi a scris cu manuta lui pe tabla ca pragul era maxim 100.000 Euro, domnul Bot i-a incadrat pe smecherii sistemului ca beneficiari ai legii desi nu sunt. Culmea este ca filmarea a strans aproape 9000 de vizualizari si 530 de comentarii, dar nimeni nu s-a prins ca barosanii nu se incadrau la lege. Asta denota pe de o parte superficialitatea jurnalistului si o manipulare ieftina iar pe de alta parte oameni care nu au puterea sa analizeze fapte. In film chiar de spune despre un prejudiciu de 2.000.000 euro, pai cum ii aplici domnule Bot acestuia legea? Faptul ca Pomohaci a dat banii este un plus, mai trebuie sa plateasca si cei 20% si sa fie mai atent pe viitor. Sa fim bine intelesi, astia cu evaziuni sub 100.000 Euro sunt gainari, blocheaza parchetele cu anchete care ar trebui sa vizeze doar barosanii sistemului. L-ai prins si vrea sa se inteleaga este un obiectiv realizat. O sa vedem in timp eficienta legii.

    • Cat mai plateste alianta pnl usrplus pe postare? :))

    • Tu ai inteles lege aia? Ai vazut la ce se aplica mizeria aia cu 20%?

      Analfabeti functionali, cu voi se fura romania si nu ii prindeti.

    • Desi vad ca niste cetateni il injura pe dl. Ardeleanu, eu sunt de acord cu comentariul lui., fara sa fiu platita de cineva. Pentru exigentii si justitiarii de serviciu (neplatiti, evident!) o intrebare: Da’ vechea lege care dadea inchisoare, nu amenda, evazionistilor cum i-a afectat pe marii evazionisti despre care se vorbea? E vreunul in puscarie, a dat vreunul banii inapoi statului, le-au cazut afacerile evazioniste, ai?

  12. Pai la cate imobiliare are ciolannis, nu pare corect sa aranjeze niste ploi din timp?
    Acus se termina imunitatea si ce sa faca? Puscarie? Nooo romania nu e franta….
    Si scapa si molustele pe langa…

  13. Ratiunea normelor de modificare a Legii 241/2005 -modificare pe care eu nu o consider fundamentata logic si juridic -este aceea a recuperarii prejudiciilor cu tot cu accesorii,majorari de intarziere,dobanzi si penalitati plus 20/% in schimbul oferirii clementei.Scopul poate fi unul important,dar produce o modificare de optica juridica prin extensia cauzelor de impunitate sau nepedepsire in conditiile aratate pentru infractiuni foarte grave,pedepsite de lege cu 7-13 ani de inchisoare sau 9-15 ani de inchisoare,cum sunt infractiunile de evaziune fiscala cu prejudicii de peste 100000 de euro si respectiv de peste 500000 de euro.Cine comite astfel de fapte prezinta o periculozitate mare,nu e un simplu gainar.Ori aceasta este de natura sa afecteze ordinea si securitatea raporturilor juridice, caci un proces are o latura penala si una civila, iar absolutizarea criteriului tinand de recuperarea prejudiciului ,fie si cu o majorare de 20% pana acolo incat sa fie echivalat cu o cauza de nepedepsire (mai ales ca termenul de acoperire a prejudiciului ,respectiv ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare,din ratiuni practice este foarte mare si se intinde ,in multe cazuri pe cel putin patru ani) face ca persoane care au comis fapte foarte periculoase sa scape de rigorile legii penale sau sa scape numai cu o amenda penala.
    In sistemul dreptului nostru penal ,acoperirea pagubei pana la primul termen de judecata pentru orice infractiune de prejudiciu constituie o circumstanta atenuanta, ce conduce la diminuarea pedepsei,care poate influenta si regimul ei de executare,in sensul ca acesta poate fi si neprivativ de libertate.Era suficient in opinia mea acest lucru fara sa se statueze un regim derogator pentru infractiunea de evaziune fiscala, care sa asigure apararea de raspundere penala sau in cel mai rau caz aplicarea unei pedepse cu care se sanctioneaza in general faptele marunte,mai neinsemnate cum este cea a amenzii penale .Sub acest aspect lui Pomohaci i s-a aplicat o pedeapsa mai mica a inchisorii si cu suspendare tocmai pentru ca a inteles sa acopere integral prejudiciul de 28000 de euro, iar aplicarea unei amenzi pare blanda si nu raspunde periculozitatii sociale a faptei savarsite de acesta,cu toate ca este justificata de aplicarea principiului legii mai favorabile dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare in noul cadru legal dat.
    Legea in discutie poate sa aiba si efecte benefice si aici e partea pozitiva in sensul ca se poate stimula cointeresarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente sa acopere prejudiciile si sa alimenteze cu sume de bani de la plata carora s-au sustras, chiar intr-o proportie majorata cu 20% bugetul de stat, ceea ce inseamna foarte mult.As fi foarte curios sa vad cate prejudicii cauzate prin evaziune fiscala se recupereaza in acest mod,cu tot cu majorari de intarziere,dobanzi si penalitati aferente.Daca sunt foarte multe situatii de aceasta natura criticile aduse legii pot fi atenuate in timp.
    Dar eu cred ca modificarile legislative nu se impuneau, pentru ca evaziunea fiscala este un fenomen extins,frecvent in societatea romaneasca,in mare parte ramas in sfera criminalitatii nedescoperite, care risca sa afecteze siguranta nationala a statului, prin dezechilibrele financiare profunde pe care le creeaza.In atare situatie, experimente legislative ca cel de fata mi se par riscante, invita la extinderea fenomenului evaziunii fiscale si promoveaza in acest fel dezordinea sociala la o scara mai mare sub masca posibilitatii apararii de pedeapsa sau al aplicarii numai a unei amenzi.

  14. Intreb si eu maica, mama lui Oprisan plateste impozite ?

  15. Inca nu ati inteles ca hotul striga hotii in ro? Acest ioha si pnl sint fratele psdului….romanii nu vor vedea romania pe care si-o doresc in aceasta viata. Iesiti in strada.

  16. Popa asta este un gainar marunt pe langa altii care sunt scosi basma curata de justitia romana .Tocmai a fost rezolvat si cazul Astra de judecatori.Pagube importante .Sute de milioane de euro pe care statul nu le mai poate recupera si le platim noi. Sa ne fie de bine ce am votat.