G4Media.ro

Florin Cîțu, prima răbufnire în public față de Ludovic Orban: A criticat…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Cîțu, prima răbufnire în public față de Ludovic Orban: A criticat Camera Deputaților pentru că nu votează proiectul unui nou calendar de creștere a alocațiilor

Premierul Florin Cîțu a criticat în premieră activitatea din Camera Deputaților, instituție condusă de Ludovic Orban, contracandidatul său la șefia PNL. Într-un briefing de presă la guvern, Cîțu a anunțat că guvernul va adopta o ordonanță de urgență deoarece deputații nu au adoptat proiectul care prevede un nou calendar pentru creșterea alocațiilor pentru copii.

”Bugetul a fost construit pe legislația în vigoare, dar în același timp eu v-am spus, am aprobat și o strategie fiscal-bugetară care arată foarte clar obiectivul nostru de a reduce deficitul bugetar în perioada următoare, până în 2024, sub 3% din PIB. În același timp, la Senat, amendamentele care arată un nou calendar de creștere a alocațiilor, următoarea fiind 1 ianuarie 2022, a fost votat de toți membrii Coaliției. La Camera Deputaților, nu știu din ce motive s-a întârziat acest lucru, deși toți avem același obiectiv de predictibilitate, transparență și reducere a deficitului bugetar în perioada următoare”, a spus miercuri Florin Cîțu în conferința de presă de la guvern.

”Văd că în spațiul public există informații că proiectul de lege, deși aprobat în această formă – luni seară, Coaliția a decis să meargă pe varianta de la Senat, – primim semnale din partea opoziției că va fi atacat acest proiect de lege la Curtea Constituțională. În aceste condiții mă văd nevoit să aprob o ordonanță de urgență în ședința de guvern pentru a mă asigura că menținem stabilitatea financiară a României în perioada următoare”, a mai spus Florin Cîțu.

Premierul a mai spus că alocațiile nu vor mai creștere în etapele stabilite anul trecut, fiind alt context economic în care Guvernul încearcă să reducă deficitul. Acesta a ținut, însă, să precizeze că din 2023 va exista o formulă predictibilă de creștere a alocațiilor. „Vom crea o formulă transparentă prin care vom crește alocațiile în fiecare an. Așa cum vom face și cu pensiile. În viitor mergem cu această formulă, nu înseamnă că ne oprim când alocațiile se dublează”, a spus Cîțu.

În spațiul public au apărut extrem de rar contre între cei doi competitori la șefia PNL. Precedentele înțepături au fost pe tema vacinării, când Ludovic Orban a anunțat că la un moment dat vaccinul anti-covid va fi pe bani, iar Florin Cîțu a spus că nu există un asemenea plan.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Eu sunt foarte mulțumit ca guvernul menține „stabilitatea și predictibilitatea financiara”. Nici nu-mi pare rău că cei trei copiii rămân cu alocații nesemnificative financiar. În felul acesta am sentimentul ca ajut România sa meargă pe calea cea bună.

    • Ce frumos , dar dacă toți cei care fură din bugetul statului ar face la fel ??? Pensionarii speciali să renunțe la pensia specială să ajute statul ?? Cumularzii la fel ??? Dar de ce trebuie să ajute statul tot cei bătuți de soartă?????

    • Sa stii ca guvernantii NU iti spun prea multe, adica MINT prim OMISIUNE!
      Cititi si alte surse de informare in afara de G4media, care a devenit foarte selectiva, mai ales cand e vorba depsre coalitia de guvernare!!
      Stiti care au fost observatiile Comisiei Europene de la negocierile PNRR, care au determinat introducerea acelor Reforme printre care cea cu pensiile si administratia publica!
      NU ca Cheltuielile cu Pensiile sunt prea mari, in Romania aceste Cheltuieli reprezinta 80 Miliarde Lei Anual, adica la un PIB de 1100 Miliarde Lei(cam atat e!), practic reprezinta doar putin peste 7%!
      Stiti cat reprezinta in Tarile UE Cheltuielile cu Pensiile?!
      Reprezinta 12%!!
      Observatiile Comisiei Europene au fost legate de VENITURILE realizate de Statul roman, Romania e Tara cu cele mai MICI Venituri raportate la PIB: 33% din PIB in 2020!!!
      Cum este posibil ca o ţară ca Bulgaria, care are taxe mai mici ca România să aibă Venituri la buget mai mari: 33% din PIB in România şi 39,5% din PIB in Bulgaria?
      România a avut în 2020 cele mai mici venituri, ca pondere în PIB, din UE, de doar 33%. Deşi taxele în România sunt mai mari ca în Bulgaria.
      Preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte mereu despre reformă, dar nu explică ce este acea reformă. Cum este posibil ca o ţară ca Bulgaria, care are taxe mai mici ca România să aibă venituri la buget mai mari – 33% din PIB România şi 39,5%, Bulgaria?
      La venituri mici, şi cheltuielile sunt mici.
      Premierul Florin Cîţu şi preşedintele Iohannis se laudă cu cheltuielile statului în anul pandemiei – bani din împrumuturi, de vreme ce 85% din Veniturile curente ale statului merg la pensii şi salarii.
      NU ii aud deloc preocupati sa CREASCA Veniturile la Buget, de cate ori l-ati auzit pe Premierul Zombie Citu?!
      El e un simplu Contabil, preocupat de Cheltuieli, Premierul Citu NU e Minsitrul de Finante al unei tarii care are GRIJA principala a Cresterii Veniturilor la Buget in egala masura cu grija pentru Cheltuieli!
      E diferenta intre un Manager de TOP si un contopist contabil, cum e Premierul Citu!
      Problema Veniturilor statului va fi vitală pentru următorul deceniu.
      Creşti taxele? Ce faci?
      Datoria publică creşte într-un ritm nemaivăzut – 55% din PIB în 2021 este mult pentru România, iar 100% din PIB va fi greu de plătit în următorii ani.
      Ii vedeti preocupati de Veniturile la Buget?!
      NU, se lauda ca inca Romania se Imprumuta, ca avem bani de salarii si pensii, desi o face la Dobanzile cele mai MARI din UE!

    • @ luis

      Pt ca europa este un continent in care latura sociala predomina, nu ca in USA.

      Bismarck a intodus sistemul de pensii.

      Churchill a acordat minerilor mese calde, le a amenajat dusuri.

      De ce ?

      Pt ca le a fost frica de socualisti.

      In 1881 Otto von Bismarck, the conservative minister president of Prussia, presented a radical idea to the Reichstag: government-run financial support for older members of society.

      In other words, retirement.

      The idea was radical because back then, people simply did not retire.
      If you were alive, you worked—probably on a farm—or, if you were wealthier, managed a farm or larger estate.

      But von Bismarck was under pressure,

      from socialist opponents,

      to do better by the people in his country, and so he argued to the Reichstag that „those who are disabled from work by age and invalidity have a well-grounded claim to care from the state.

      Apropo de pensiile „speciale” accorate militarilor

      There were exceptions though.
      Military pensions had long been given to soldiers who had risked their lives

      (though those pensions didn’t necessarily mean they could stop working altogether).

      Churchill

      The Coal Mines Act 1911

      The 1911 Act, sponsored by Winston Churchill

      The 1911 Act granted miners an eight-hour day.[21][b] No boy aged under 14 could be employed below ground unless they had been working below ground before the Act was passed.

      Boys under 16 could not be employed above ground at night, although they could be employed underground

  2. Bine ar fi să ni le taie de tot. Unii părinți „bea” banii din alocație la crâșmă.

    • Avramele, te grăbești rău! Acum putin peste un an, toți acești conducatori minunați ne înghețau sângele în vene aratandu ne cat de nemernici erau PESEDISTII, că au crescut prețul cartofilor cu 1,7%, cărnii cu 2%, castraveților cu1,5%, etc. Tot acesti minunați conducători nu ne mai spun sau mint prin omisiune si cresc prețul energiei, gazelor, combustibili,tuturor produselor alimentare, scad veniturile,îngheață pensii și salarii și se împrumută in mod galopant la dobânzi și cu sume mult mai mari decât a făcut-o PESEDEUL . Si asta doar intr-un an si jumatate!! Crezi că ne e mai bine? Nu. Probabil doar s-au schimbat stăpânii între ei! Foarte bine, să nu crească alocațiile pentru a nu mai bea părinții dar dați-le copiilor șansa de a se educa,de a trăi intr-o lume normală. Nu, nu asta in care in învățământul on line cei de la sate și o mare parte de la oraș,voi, guvernanții lui pește nu i-ați sprijinit cu nimic,nici cu milioanele de tablete promise,nici cu rețelele de internet, cu NIMIC! Am 3 copii și nu le beau alocațiile. Îmbracă-i tu, AVRAME, cu 214 lei pe lună, hrănește-i tu,Avrame! Ia vezi îți rămân bani să le iei șireturi pentru adidașii pe care ii vei cumpara luna viitoare din cei 214 lei??

  3. Eu mă bucur că ÎN SFÂRȘIT se urnesc pensionarii!
    Au anunțat protest pentru mâine în Capitală.
    De aproape un an, de când mi-am dat seama de minciunile PNL pe temă și de acțiunile criminale puse la cale împotriva pensionarilor publici, mă rog de Asociațiile Naționale ale Pensionarilor să organizeze proteste!

    • puteti protesta pana crepatii
      matematica nu poate fii indoita
      5 mil pensionari plus 1,2 mil bugetari pe spatele a 4 mil de fraieri care mai lucreaza la privat in tara asta
      daca mai pleaca 1 mil de fraieri din tara asta ca cei 5 mil care au plecat deja ati puso
      nu mai are cine sa va plateasca pensiile
      noroc cu ceausescu ca a lasat tara fara datorie si acum ne putem inprumuta inca
      pana acum am ajuns la 50% din pib din 90 cand eram la zero

    • Pe bune?!
      Dacă introduci cifre greșite în sistem, se duce dracului matematica aia pe care ai învățat-o tu!
      Ceva-ceva știi tu, dar mai ai de învățat!
      De exemplu, știai că numărul pensionarilor publici nu este 5 mil., ci 4 mil?!
      Diferența aia de 1 milion este reprezentata de asistații sociali care nu și-au putut sau nu au vrut să-și obțină calitatea și dreptul de pensionar public, iar Statul, în loc să-i treacă la Asistență Socială, ca să-i fie lui mai comod i-a băgat în Sistemul de pensii publice unde mănâncă 10% din bugetul pensionarilor de drept!
      Mai sunt și alte chichițe, dar ți-ajunge deocamdată!

    • @Marcel Radulescu: Bugetul asigurarilor sociale de stat include pe langa Pensiile publice si alte Cheltuieli cu „prestatii de asigurari sociale”.

      Uite:
      „Bugetul asigurarilor sociale de stat.
      Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat acoperă Contravaloarea Prestațiilor de asigurări sociale din sistemul public de pensii, cheltuielile privind organizarea și funcționarea sistemului public de pensii, finanțarea unor investiții proprii, alte cheltuieli prevăzute de lege.”
      Uite aici in exemplul cu Bugetul asigurarilor sociale de stat pe Anul 2008 se vad Cheltuielile din Bugetul asigurarilor sociale de stat, sper sa treaca:
      https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/legislatie/nota_somaj25062009.pdf

      Si ei Compara Sumele adunate din Contributiile la Pensii cu Cheltuiielile pe Pensii PLUS aceste Prestatii sociale, care NU au nimic cu Contributia la pensie, exceptie Pensia de Urmas!!!

  4. Pana la Congres, sper sa-si scoata ochii!!

  5. Ce poti sa le ceri? Unul mai incompetent decat celalalt,aveti ce a ti votat.

  6. @ Stann,
    Nu am inteles ce vrei sa spui, fii mai explicit. Adica toti îi fac la spate pe cei de care spui tu? Probabil e vorba de placere.

  7. Bucurie mare pe romani. Acum au ce si-au dorit la vot.

  8. Ar trebui sa nu existe exceptii, nici pentru cei de la CCR deoarece, nu i-a ales nimeni, sunt numiti politic. Si executa ordinile primite. Nici politicienii alesi nu sunt mai presus de lege si ei ar trebui , sa aleaga. Nu este corect pentru unii muma iar, pentru altii ciuma! O sa vedeti ca, toti pensionari din partide vor fi numiti in consiliile de administratie, de unde vor incasa sume mai mari decat pensiile de o viata.

  9. România țara specialilor!!! analfabeților, parveniților, hoților, corupților, lista poate continua și totul cu benefactumul politicului care alaturi de justiție este cancerul țării P. S degeaba ai jegule a8 că nu ai șosele ca să mergi cu el penalule

  10. Voi nu ați lucrat în condițiile din anii 70,.89.Fara sâmbete libere producție și foc continuu. Femeia stătea acasă 112 zile cu copilul. Dacă îți luai înainte ceva zile rămânea 2 luni după. Astea nu se spun dar fiecaruia ii vine rândul. Vorba unui bătrân „nici dracul tău nu-i mort”

  11. Corect!

  12. Unde în comunitatea europeană , există așa diferențe între venitul minim si venitul maxim ? Nu alocațiile sunt problema ,ci salariile , la un salariu de 800-1000 euro ,alocatiile contează mai puțin . În ce țară din Europa există pensii sub 200 euro ? Motivația inexistenței banilor ,nu se justifică , doar 10000 de angajați din sistemul bugetar au venituri de peste 7000 euro/luna în în condițiile în care la privat , ai 2 milioane de angajați cu venit sub 400 de euro ? Scoaterea banilor prin alocare din PIB ,pentru facilități acordate bugetarilor suplimentar salariilor prevăzute postului si competentei profesionale , sunt furt legalizat si deficit(gaura ) la bugetul de stat ,plătit de privat . Acesta este motivul împrumuturilor , dar și lipsa banilor pentru pensii . Plafonul salarial din sistemul bugetar în România , bate țări ca Italia Germania Anglia . Avem sistemul bugetar cel mai bine plătit din Europa , din banii celor cu venituri sub 400 de euro . Guvernul Câțu continuă pe aceeași linie , niciodată un guvern de dreapta n v-a avea intenția de a se implica in partea socială . Ei vor susține doar vârful piramidei , dovada * liberalizarea energiei ,gazului , în folosul unor firme ce vor taxa fără limite , toată populația . O măsură anti socială , pe care guvernul Câțu o aclamă pentru creșterea venitului (TVA) lovind dramatic tocmai în angajații din privat cu veniturile cele mai mici . Dacă PSD a furat , dar au menținut posibilitatea unui trai acceptabil , cei de dreapta mint cu nerușinare ,prin omisiune , împingând sărăcia la limite inacceptabile . INTRE HOT SI MINCINOS ,ESTE DE PREFERAT , HOTUL .