G4Media.ro

Europa Liberă: PSD, România și „spațiul public”

Europa Liberă: PSD, România și „spațiul public”

„Spațiul” este compus din două-trei canale de televiziune unde guvernarea PSD-ALDE găsește întotdeauna înțelegere și sprijin, scrie Alexandru Călinescu într-un comentariu pentru postul de radio Europa Liberă. Actuala putere a avut, de regulă, o atitudine arogantă față de mass-media: a ținut cont doar de ce îi convine iar criticile fie le-a tratat cu indiferență, fie le-a etichetat drept „propagandă”. Simptomatică pentru această relație selectivă și interesată cu presa este invocarea, tot mai insistentă în ultima vreme, a „spațiului public”.

Acest „spațiu public” desemnează, cel mai adesea, două-trei canale de televiziune unde guvernarea PSD-ALDE găsește întotdeauna înțelegere și sprijin. „Spațiul public” mai înseamnă și declarațiile de pe rețelele de socializare ale unor persoane care au avut, mai demult sau mai recent, probleme cu justiția.

Exemplele sunt la îndemână. Un fost ofițer al unui serviciu secret, judecat pentru corupție, spune vrute și nevrute, iar afirmațiile sale, necontrolabile, sunt socotite „dezvăluiri”. Sebastian Ghiță, fugar în Serbia și dat în urmărire internațională, acordă interviuri interminabile, transmise simultan la mai multe posturi TV; avansează tot soiul de acuzații, nu aduce dovezi, dar și de această dată aserțiunile sale ne sunt servite drept „dezvăluiri”.

În urmă cu câteva săptămâni, raportul ministrului justiției Tudorel Toader în care se cerea revocarea Laurei Codruța Kovesi conținea mai multe acuzații ce erau preluate tot din „spațiul public”, adică din emisiuni de televiziune ai căror realizatori duc o campanie furibundă împotriva procurorului-șef DNA. Chiar premierul Viorica Dăncilă a declarat că va solicita explicații din partea Comisiei Europene în legătură cu o pretinsă imixtiune în treburile justiției române. De ce a luat Dăncilă această inițiativă ? Ați ghicit: pentru că informația a apărut în „spațiul public” (adică, în cazul de față, la Antena 3).

Iată, așadar, că ceea ce se vântură în „spațiul public” nu rămâne fără consecințe. S-au înființat comisii parlamentare de anchetă, reacționează chiar și guvernul României. Graba cu care se dă curs zvonurilor și declarațiilor acuzatoare neînsoțite de dovezi este suspectă: te întrebi dacă nu cumva acele scandaluri mediatice sunt provocate artificial tocmai pentru a constitui pretextul unor anchete sau al creării unor comisii parlamentare. Aș aplica aici o imagine împrumutată din fotbal, aceea a jucătorului care centrează după care tot el lovește cu capul. În acest sens, posturile de televiziune mercenare sunt unelte perfecte. Iar temele lansate în „spațiul public” sunt tot atâtea diversiuni care distrag atenția opiniei publice de la problemele cu adevărat importante.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Radio Europa Libera a fost pentru generatia mea (si pentru mine), un reper inainte de 1990, in special in privinta apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor – implicit, in dezvaluirea practicilor abuzive ale organelor represive care afecteaza aceste valori universale.

    Ce aflu acum. Ca Radio E.L. este suparata ca exista „doua-trei” canale (din cate, ati facut socoteala!?) de televiziune care apara aceste drepturi si fac dezvaluiri despre abuzuri.

    Eu observ, ca:
    – cele „doua-trei” sunt singurele in care sunt cu regularitate prezenti la dezbateri atat reprezentanti/ sustinatori PSD-ALDE, cat si omologi ai lor din opozitie.
    – ca sunt false afirmatiile potrivit carora aceste „doua-trei” aduc doar acuzatii fara dovezi. Exista exemple de multe dovezi confirmate, care au avut consecinte.

    La fel de subreda mi se pare si afirmatia ca T. Toader si-a bazat cererea de revocare doar pe baza a ceea ce a aparut in presa. Stie toata lumea ca a avut la dispozitie si rapoarte ale IJ, decizii ale CCR, pe langa cele puse la dispozitie de propriul aparat de lucru.

    Nu vreau sa ma intind prea mult. E bine ca exista media care face dezvaluiri. Nu putem evolua corect, ascunzand „sub preș” practici care se abat de standardele universale de valori.

    Personal, sustin informarea din mai multe surse. Desi le prefer pe cele in care stau la masa participanti cu optiuni-opinii diferite, ma uit si la cele partizane, incercand sa descopar si partea lor de adevar, sau macar motivatiile pozitiilor pe care le adopta.

    Ar mai fi si afirmatia surprinzatoare despre … televiziunile mercenare, dar nu voi dezvolta acum si voi tine doar pentru mine … amuzamentul/ comicul de situatie.

    • pai io zic sa va intindeti. Alea 2-3 canale nu fac in general decat sa manipuleze si sa arunce stiri false, fabricate la comanda penalilor-patroni. De cand exista, rtv-a3 au sapat la temelia statului de drept in permanenta. La acele „televiziuni”, prezenta opozitiei este de fatada, ceva gen Zamfir penelistul care era de fapt pesedist ordinar. Sau soldatii badea, ciuvica, savaliu, gadea, chiriac, care latra in continuu la dusmanii lui dan voiculescu. Recenta cerseala pentru a plati mizeriile facute procurorului-sef al DNA spune totul despre aceste canale, la propriu – niste haznale, nicidecum jurnalism.
      Asa ca, mai bine o intindeti.

  2. Legea Nr 41/1994
    Art.3
    (1) Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune au obligatia sa asigure, prin intreaga lor activitate, pluralismul, libera exprimare a ideilor si opiniilor, libera comunicare a informatiilor, precum si informarea corecta a opiniei publice.
    (2) Continutul programelor Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune trebuie sa raspunda standardelor profesionale in materie.
    Art. 40
    (1) Veniturile proprii ale societatilor provin din taxe de abonament de radio si de televizor, din surse realizate potrivit obiectului de activitate, precum si din donatii sau sponsorizari.
    (2) Posesorii receptoarelor de radio si de televiziune sunt obligati sa plateasca o taxa de abonament catre serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune.
    (3) Abonamentul se obtine pe baza unei cereri-tip care contine si angajamentul de plata al abonatului. Cererea aprobata are caracterul unui act autentic ce constituie titlu executoriu si se executa dupa aceeasi procedura ca si sumele datorate fiscului.
    (4) Nivelul taxelor de abonament, pe categorii de platitori, modalitatea de incasare, precum si faptele care constituie contraventie se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

    Prin Legea nr. 1 din 2017 se desfiinteaza taxele de abonament de radio si de televizoare
    ART. IV
    Articolele 40 şi 41 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de
    Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, republicată în Monitorul Oficial al României,
    Partea I, nr. 636 din 27 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi
    vor avea următorul cuprins:
    „ART. 40
    Veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune
    provin, după caz, din:
    a) sume încasate din realizarea obiectului de activitate;
    b) sume încasate din publicitate;
    c) sume încasate din amenzi şi despăgubiri civile;
    d) donaţii şi sponsorizări;
    e) alte venituri realizate potrivit legii.

    Prin aceasta masura voita si josnica , sursa principala de venituri (taxe de abonament) dispare.
    Televiziunea si Radodifuziunea publica din Romania nu mai este competitiva fata de institutiile similare private sustinute de marii moguli ai masmedia.
    Aceste instituti folosesc din plin situatia si ofera puterii posibilitati de manifestare partinica
    acaparand cote alarmantea din piata audiovizualului’.
    Cum se poate explica aparitiile liderilor aliantei de guvernare si ale guvernului cu precadere
    la Antena3 si Romania TV si nu la Televiziunea publica ?
    In ce tara a UE se poate gasi o asemanare comportamnt de dispret fata de Televiziunea nationala ?
    Pe scurt despre sustinerea Radio-Televiziuni publice in Germania.
    Fiecare gospodarie(cu adresa postala)plateste o taxa lunara de 17,90 Euro pentru radio si tv.
    Din fondurile obtinte ce se ridica la aproximativ 5 pina la 6 miliarde Euro anual se asigura
    22 programe cu o durata de emisie zilnica de 24 ore.
    Aceste programe sunt supuse acelorasi reguli enuntate mai sus.( ale Radio-TV romane).
    Pentru insitutiile private ramane un spatiu redus si pericolul manipularii si folosirii abuzive
    a masmedia este ne semnificatv.
    Politicienii germani din cele doua camere ,indiferent de culoare politica, se adreseaza alegatorilor prin canalele publice.
    Din fericire nu au ajuns la acest nivel de dezvoltare
    aliament r

  3. continuare,
    (oferit de Antena 3/Romania TV) ca reprezentantii coalitiei de guvernare sau opozitiei sa faca
    declaratii de importanta nationala pe canale private.
    Ca la noi la nimeni

  4. Pina si Ciolannis a preluat porcariile din spatiul public si le-a spus Europenilor ca „OPINIA PUBLICA” vrea clarificari relativ la „imixtiunile” in treburili interne ale Romaniei. Niciodata nu am crezut ca Ciolannis s-a desprins de USL. Ciolannis a fost si a ramas un USL-amist pur-singe, doar ca functioneaza sub acoperire. Ciolannis este „DECIT” o cirtita a borfasilor.