G4Media.ro

Eșec pentru conservatorii britanici/ Partidul condus de Boris Johnson a rămas cu…

Sursa foto: Facebook / Boris Johnson

Eșec pentru conservatorii britanici/ Partidul condus de Boris Johnson a rămas cu o majoritate parlamentară de un singur vot

Noul premier britanic Boris Johnson a suferit joi un prim eşec electoral, odată cu înfrângerea partidului său într-un scrutin care a redus majoritatea sa parlamentară la un singur vot, complicând strategia pentru Brexit, relatează AFP.

Partidul Conservator la putere, a cărui şefie a fost preluată săptămâna trecută de Boris Johnson, a pierdut locul din circumscripţia Brecon şi Radnorshire, din Ţara Galilor, în faţa unui candidat proeuropean, potrivit rezultatelor oficiale anunţate vineri.

Candidata liberal-democrată Jane Dodds l-a învins în acest scrutin pe conservatorul Chris Davies cu 13.826 de voturi la 12.401.

Înfrângerea fragilizează noul guvern, care tocmai a anunţat dublarea bugetului anual consacrat pregătirii unui Brexit fără acord, alocând 2,1 miliarde de lire suplimentare.

În total, 6,3 miliarde de lire vor fi alocate pentru pregătirea Brexitului, dintre care 4,2 miliarde în acest an.

„Prima mea acţiune în calitate de deputată când voi ajunge la Westminster va fi să-l găsesc pe Boris Johnson unde se ascunde şi să-i spun cu tărie: încetaţi să vă jucaţi cu viitorul nostru şi excludeţi un Brexit fără acord”, a declarat Jane Dodds după victoria sa.

Scrutinul parţial de joi a avut loc după destituirea deputatului conservator Chris Davies, declanşată de alegători în baza unei proceduri introduse în 2015 de fostul premier conservator David Cameron. Alegătorii l-au sancţionat pe Davies în urma condamnării sale pentru declaraţii false privind cheltuielile.

Afirmând că a făcut o greşeală, Chris Davies a candidat din nou. Circumscripţia Brecon şi Radnorshire a votat în proporţie de 52% în favoarea unui divorţ de UE la referendumul din 2016, ceea ce face ca înfrângerea înregistrată în scrutin să fie cu atât mai îngrijorătoare pentru conservatori.

Sursă: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Ia uite ce procedura interesanta au englezii in legea lor electoral : alegatorii dintr-o circumscriptie electorala isi pot demite parlamentarul cand sunt nemultumiti de el, bravo, UK! Pe cand si in Romania asa amendament?

    • Bine ca stim de aceasta procedura, sa o propunem. Deja voi vorbi cu niste ONG-uri sa o promoveze. Imi dau seama ca nu va fi usor, dar nici imposibil..

  2. Chiar este peste putiinta de inteles , cum un popor de altfel maret, ce a dat omenirii atitea valori si care este posesoarea unei culturi , ce poseda deja o limba universal acceptata de omenire , sa permita unui singur om ,fie el si prim ministru (ales de partid ,nu de votul popular, sa declanseze (momentan declarativ doar ) un Brexit fara acord . De inteles este dorinta (dar nu majoritara , conform ultimelor sondaje ) de a parasi Uniunea Europeana . Este poate de acceptat parasirea spatiului European, validat de un referendum popular , (au trecut trei ani de atunci ). Marea Britanie a inteles , daca ramine in UE , unde nu avea putere de decizie singulara , unde componentele ei firesti Scotia , Irlanda de nord si Republica Irlanda(deja membra UE) ,plus Tara Galilor incercau sa se rupa de tara mama. A inteles ca drumul European de federalizare ,nu o avantajeaza , transformid-o intr-o provincie la marginea Uniunii .In fapt , actualul premier , in aceasta prima faza, nu doreste decit sa capaciteze voturile pro brexit ale partidului FARAGE , concomitent cu incercarea de a schimba intelegerea initiala facuta cu UE(nu are nici cea mai mica sansa ) .Problema aproape imposibil de rezolvot , este insa incercarea de a elimina din constiinta colectiva ,notiunea de nonbrexit si de a pune ca modalitate de alegere intr-un referendum imediat , doar alegerea intre brexit cu acord si brexit fara acord . Aceasta este miza, cu incercarea in subsidiar, de a determina populatia , sa voteze un brexit fara acord . Totusi nu cred ca MB este pregatita si chiar daca aparent este , nu poate face fata, unui brexit fara acord . Necunoscutele sunt atit de multe si scenariile posibile atit de difersificate ca finalitate, incit a miza pe un scenariu , partial utopic ,trimite in haos o intreaga natiune . Este evident ,ca UE nu va sta si se va uita cum un prim ministru ,ce nu are o sustinere populara data de alegeri ,deci o persoana numita doar , va distruge unilateral o intelegere formulata atit de clar , timp de trei ani . Probabil vor fi alegeri anticipate in acelasi timp cu un referendum ,ce vor contine ,doar cele doua alternative ,brexit cu acord fata in fata cu brexit fara acord .

    • Nu stiam despre un nou referendum care sa porneasca de la ideea obligatorie a unui brexit, cetatenii urmand a se pronunta doar asupra formatului : cu sau fara acord. Un astfel de referendum nu cred ca va intruni conditia de participare a populatiei, sau cel putin asa ar fi normal. Citeam un articol recent al dl. Cristian Unteanu, unde sunt expuse idei si mai nocive ale acestui Boris Johnson, una fiind cea de a modifica legislatia ce a decurs din acordul de pace din 1998, cu alte cuvinte desfiintarea faptica a acelui acord, adica IRA poate reinvia, la fel si razboiul. Inca un lucru, interdictie in Scotia pentru referendum de retragere din UK, prin legea martiala data imediat dupa 31 octombrie, care suspenda toate drepturile civile. Variante si variante, care mai de care mai neagra, si toate astea din cauza unui prim-ministru catastrofal, David Cameron, care numai din ratiuni politicianiste(sa castige alegerile), a promis referendum pentru brexit. Cetatenii englezi au picat in capcana unor populisti si fanfaroni ca Farage si-acest Johnson, si-au ajuns intr-o situatie cat se poate de periculoasa, aparent fara iesire.

  3. Brexitul este clar o decizie populara ,unde o majoritate ,si-a spus deja cuvintul . ,deci trebuie aplicat . Nu ramane de abordat , decit o hotarire , in ceea ce priveste modalitatea de iesire din UE, cu acord sau fara acord si asta nu poate decide singular un prim ministru , ce nu este numit in urma unor alegeri . Din aceste doua motive spun alegeri concomitent cu referendum , ce are ca posibile intrebari cele spuse mai sus. Este doar perceptia mea , bazata doar pe ceea ce cunoastem din presa .

    • La fel cum lumea se razgadeste intr-o privinta sau alta, de ce nu ar avea voie sa se razgandeasca si in privinta Brexit? Doar pentru ca asa le convine unora? Scena mondiala se schimba in ritm alert, ce era bun acum cativa ani nu mai e acum. Oamenii divorteaza, se muta in alta tara, isi schimba religia, convingerile politice, numele, numai Brexitul e nemuritor. Nu prea are sens.

  4. Unii oameni , pot face tot ceea ce ai spus si inca multe altele . Problema nu este razgindirea , ci daca poti face diferenta intre referendum si caracterul juridic , ce deriva din votul cetatenilor ,privind obligativitatea punerii in practica a unei decizii politice majoritar exprimata.In rest eu , tu ,sau oricare altcineva ne putem rasgindi de mii de ori pe minut, asta daca nu ne doare capul intre rasgindeli.