G4Media.ro

Erdogan vrea centrul Mediteranei: Ankara trimite nave în zonele în care se…

sursa foto: Aviation Navy and Army

Erdogan vrea centrul Mediteranei: Ankara trimite nave în zonele în care se află zăcămintele cipriote

După cum era de așteptat, problema depozitelor din largul coastelor Ciprului devine din ce în ce mai presantă și între părţile interesate pare să fi început deja un adevărat război: pe de-o parte Ankara și guvernul turco-cipriot, iar de cealalată parte, Bruxelles-ul, cu Atena și Nicosia, informează Il Giornale, citat de Rador.

Disputa se referă la dreptul de exploatare al zăcămintelor aflate în apele cipriote, o chestiune cu siguranță semnificativă atât pentru valoarea resurselor disputate, cât și pentru împărțirea insulei între partea greco-cipriotă și cea turco-cipriotă. Sancțiunile europene împotriva Turciei au fost puse în aplicare începând de luni, fapt care nu pare să zdruncine prea mult autorităţile de la Ankara. Dimpotrivă, guvernul Turciei trimite în largul Ciprului o nouă navă pentru explorarea zăcămintelor, informează sursa citată.

Ankara susține că fiind insula Ciprului împărțită în două state, ambele guverne trebuie să gestioneze resursele celor nouă loturi ale zăcământului de hidrocarburi ale cărui explorări au început de mai mulți ani. Guvernul de la Nicosia susține în schimb că este singurul care are cu adevărat dreptul de a avea pretenţii asupra zăcămintelor în chestiune. Acest lucru este cauzat de faptul că numai Republica Cipru, este recunoscută pe plan internațional. Având în vedere că Nicosia se află în interiorul Uniunii Europene încă din 2004, chestiunea implică și Bruxellesul, mai arată Il Giornale, citat de Rador.

Turcia are deja trei nave în apele în care, peste câțiva ani, ar putea începe deja forarea și în care exploatările funcționează de ani de zile. Şi chiar în momentul în care UE punea în aplicare sancțiunile, guvernul de la Ankara a anunțat că a trimis o a patra navă spre loturile (cinci din nouă) zăcământului revendicat de guvernul turco-cipriot.

Turcia îşi reafirmă astfel voința Turciei de a nu renunța la resursele din Cipru. Strategia Ankarei prevede posibilitatea de a crea linii de continuitate între platoul său continental și cel corespunzător teritoriului republicii cipriote turce nerecunoscute pe plan internațional. O modalitate care-i va permite să-şi sporească atât veniturile provenite din resurse, cât și să-şi consolideze influența în această parte a Mediteranei, mai notează Il Giornale, citat de Rador.

sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Problema resurselor naturale este cauza tuturor razboaielor din Istorie incepand cu cel Troian . Exista totusi o solutie dar doar in cadrul regnului uman.

  2. Erdogan renaste imperiul otoman in compensatie la cel ruso-american.

  3. —- CITAT —-
    Acest lucru este cauzat de faptul că numai Republica Cipru, este recunoscută pe plan internațional
    ——————
    Este printre putinele cazuri in care am vazut virgula pusa intre subiect(Republica Cipru) si predicat (este recunoscuta)
    Si Viorica Dancila ar fi invidioasa.:)

  4. Si momaile de la Bruxelles ce parere au? Sau inca n-au terminat sampania de la dineu? :))

  5. Să precizăm că: Turcia a invadat și ocupat nordul Ciprului în 1974 și că are staționați în statul ilegal „Ciprul de Nord” 40.000 de soldați turci. De asemenea populația de entie greacă a fost alungată dimpreună cu turcii ciprioți ce nu au fost de acord cu ocuparea nordului. Din 1974 până azi au fost strămutați 200.000 de turci din Bulgaria și Turcia. De asemenea turcii au acordul Rusiei și Chinei să fure gazele Ciprului liber.

    • dar de cand isi da China acordul pe ce se intampla in mediterana?

  6. turcia nu a fost altceva decat o tara asiatica primitiva si agresorare la adresa Europei si a ramas la fel.