G4Media.ro

Emmanuel Macron a enunţat doctrina nucleară a Franței, singurul stat din Uniunea…

Emmanuel Macron a enunţat doctrina nucleară a Franței, singurul stat din Uniunea Europeană care deține arme atomice după plecarea Regatului Unit. Cum își propune liderul de la Elysee să împace Europa și să realizeze descurajarea nucleară

Vineri, la Academia Militară, șeful statului francez a invitat Bătrânul Continent să-și asume mai bine securitatea într-o lume care se  reînarmează. Pentru discursul său despre descurajarea nucleară, un exercițiu obligatoriu pentru toți președinții Celei de-a V-a Republici, Emmanuel Macron a vorbit despre starea lumii. O configurație fără precedent, a spus el, în care descurajarea își are locul său și îl va păstra. În fața viitorilor decidenți militari ai Școlii de Război, un areopag plin de ofiţeri de rang superior alături de miniștrii săi ai Armatelor (Florence Parly) și ai Afacerilor externe (Jean-Yves Le Drian), Emmanuel Macron a enunţat, vineri dimineață, doctrina singurului stat din Uniunea Europeană care deține arme atomice după plecarea Regatului Unit.

(analiză preluată din Liberation, via Rador)

„Să fim clari: interesele vitale ale Franței au acum o dimensiune europeană”. Niciun președinte înainte de Macron nu a făcut această legătură atât de explicit, chiar dacă „dimensiunea europeană” a fost prezentă în discursurile despre descurajarea nucleară începând din anii ’90. În mod similar, Franța și Regatul Unit și-au unit destinele în 1995, afirmând că o amenințare la adresa intereselor vitale ale uneia dintre cele două ţări ar viza-o în mod necesar şi pe celălaltă. O declarație reînnoită vineri dimineață de Emmanuel Macron. Franța se pregătește să își deschidă „umbrela” nucleară deasupra UE? Discursul de vineri nu merge mai departe, mai departe decât trebuie. „Aș dori să se dezvolte un dialog strategic cu partenerii noștri europeni care sunt pregătiți pentru aceasta cu privire la rolul disuasiunii nucleare franceze în securitatea noastră colectivă. Partenerii europeni care doresc să pornească pe această cale pot fi asociați cu exercițiile forțelor de descurajare franceze”, a declarat, totuși, șeful statului. Voluntarii ar trimite observatori sau chiar forțe? Nimic nu este încă stabilit, deoarece proiectul este încă la început.

Prerogativa individuală a șefului statului francez, singurul capabil să declanşeze focul nuclear după propria evaluare a situației, fiindcă descurajarea nu este împărtășită. Și nu toți europenii sunt adepţii atomului militar. Două state membre ale UE, Republica Irlanda și Austria, au semnat chiar tratatul de interzicere a armelor nucleare. În Germania, opinia publică este foarte favorabilă dezarmării nucleare, la fel și SPD, membru al coaliției de guvernare.

Palatul Elysee, care a încercat deja o deschidere sub Nicolas Sarkozy în 2008, vrea astăzi să avanseze cu pași mici, începând cu „definirea intereselor de securitate ale Europei”.

Deoarece Bătrânul Continent nu se poate „limita la un rol de spectator”, în timp ce o „cursă a armamentului convențional, chiar nuclear” amenință să se reia pe teritoriul său, a insistat Emmanuel Macron: „Încă de la începutul anilor 2000, ansamblul arhitecturii de securitate din Europa, construită cu greu după 1945 în timpul Războiului Rece, s-a fisurat şi apoi a fost deconstruită în mod conștient cărămidă cu cărămidă”. Vara trecută, tratatul privind forțele nucleare intermediare, semnat în 1987 între Statele Unite și URSS, s-a stins din viață: acesta garanta că Europa nu va fi folosită ca teren de confruntare între cei doi dușmani ai Războiului rece. Dacă Donald Trump ar dori să îl extindă la China, lucru care nu a fost restricționat de aceste limitări, Emmanuel Macron ar dori ca Europa să aibă un cuvânt de spus într-un acord care privește teritoriul său. O altă îngrijorare cu privire la controlul armelor este aceea că tratatul New Start, dintre Moscova și Washington, expiră în 2021. Reînnoirea acestui acord care limitează numărul de arme nucleare strategice (cele mai distructive pe cele mai mari distanţe) este mai incertă. „Franța este, de asemenea, gata să participe la discuțiile care ar reuni cele cinci state cu arme nucleare, cu privire la prioritățile dezarmării nucleare și la întărirea încrederii și transparenței în arsenalele și strategiile nucleare ale fiecăruia”, a spus Emmanuel Macron, care exclude oficial orice „dezarmare nucleară unilaterală”.

Apelurile în favoarea interzicerii se înmulţesc: 81 de state au semnat tratatul de interzicere a armelor nucleare, patronat de Iscan, o organizație care a primit Premiul Nobel pentru pace în 2017. În timpul unei călătorii în Japonia, la sfârșitul lunii noiembrie, Papa Francisc a descris utilizarea armelor atomice drept „crimă” și descurajarea nucleară drept „falsă securitate”. „Deţinerea de arme nucleare este imorală”, a spus Suveranul Pontif. „Respect considerentele care au fost exprimate”, a răspuns Emmanuel Macron, menționându-l explicit pe papă, care are o audiență specială în Franța, singura țară cu arme atomice care este predominant catolică. Dar președintele francez nu le împărtășește: „Deținerea de arme nucleare le oferă liderilor politici ai țărilor în cauză o responsabilitate de amploare morală fără precedent în istorie. În ceea ce privește Franța, îmi asum pe deplin această responsabilitate”.

Invitând celelalte puteri nucleare să exprime doctrine clare, Emmanuel Macron s-a angajat în acest exercițiu cu o amintire ortodoxă a principiilor care fundamentează descurajarea franceză: „strict defensivă”, se adresează statelor care ar dori să atace „interese vitale”, nedefinite voluntar pentru a oferi o marjă de apreciere. Inamicul ar fi expus unor „daune absolut inacceptabile ale centrelor sale de putere, adică centrelor sale nevralgice, politice, economice și militare”. Franța își rezervă dreptul de a emite un „avertisment nuclear, unic și neînnoit” pentru a „indica clar că acest conflict tocmai şi-a schimbat natura”. Arsenalul, „mai puțin de 300 de arme nucleare”, corespunde nivelului de „suficiență strictă cerut de mediul internațional”. Acesta a scăzut constant în ultimii ani.

Articol de Pierre Alonso / Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Teatru Francez. UE este aparata de SUA si NATO.

  2. Din Cantarea ,,Doua vorbe- trei minciuni”:
    ,,Vara trecută, tratatul privind forțele nucleare intermediare, semnat în 1987 între Statele Unite și URSS, s-a stins din viață: acesta garanta că Europa nu va fi folosită ca teren de confruntare între cei doi dușmani ai Războiului rece.”

    Tratatul asta garanta ca rachetele Iskander rusesti, cu raza de 500 de km, sa nu o sa ajunga pana la Londra cu tragere din RDG. Atat garanta !. Si a fost semnat de o gasca de politicieni anglo- americani cu scopul ca rachetele astea sa nu ajunga pana in orasul lor de origine : Londra !.
    Nu intamplator Tratatul a fost Desfintat imediat dupa momentul in care un pakistanez a ajuns Primarul Londrei !. Adica o Aluzie Tacita ca orasul Londra oricum nu mai este majoritar englezesc, adica nu mai e o asa de mare tragedie daca o sa ajunga sa fie lovit de rachete nucleare cu raza scurta de actiune, si interzise de fostul Tratat.

  3. Tratate? Ce tratate? Cele care sunt dezactivate imediat cum interesul dicteaza? URSS nu-si va respecta niciodata tratatele asumate cand va simti miros de sange.

    • Americanii au refuzat sa reînnoiască tratatul INF.

    • …pentru ca rușii nu îl mai respectau. Sau citești doar titlul știrilor ?

    • Acuma, n-or fi toți analfabeți, ca postacul incel harley, ”să citească doar titul știrilor”.

  4. Presedintele Macron a prezentat public (deocamdata ca tema viitoare de discutie )disponibilitatea Frantei (in curind si a GERMANIEI) de as folosi umbrela de protectie nucleara pe intreg teritoriul UE. UE nu are ce face trebuie sa isi formeze propria armata cu capacitati complementare NATO(Germania va prelua o mare parte din latura financiara a NATO) Spusele presedintelui Macron induc aceasta viitoare directie

  5. Atata timp cat Rusia nu renunta la ele Europa e intr-o pozitie de vasalitate penibila in cazul unei inflamari serioase in zona.
    Europa ori isi face un comandament nuclear propriu in care sa decida singura cand si in ce conditii trebuie sa raspunda SIMETRIC, ori va trebui sa insiste pentru comenzi de retorsiune NATO clare si fara echivoc in cazul unui atac asupra tarilor membre. Ce e absolut sigur e faptul ca Rusia nu va renunta niciodata la ele asa ca tarile care semneaza documente de dezarmare nucleara semneaza documente de a ramane si mai rau in fundul gol in fata expansionismului rusesc.

  6. Iar s-au trezit in asta aerele de lider mondial… sa ii spună cineva gerontofilului ca armata franceza e singura care și-a dotat “rachete nucleare” și avioanele cu marșarier pentru o retragere mai rapida și o predare cât mai facila:)) armata franceza, haha!

  7. De unde o ști toate astea incelul harley, când stă închis în casă de 20 de ani și se îndoapă cu cheesburgeri în fața calculatorului? De pe webzine? Ori de pe daily stormer?