G4Media.ro

Egiptul anunţă că a descoperit 59 de sarcofage intacte, vechi de mai…

sursa foto: Facebook

Egiptul anunţă că a descoperit 59 de sarcofage intacte, vechi de mai bine de 2.500 de ani

Aproape 60 de sarcofage în stare perfectă de conservare au fost descoperite în necropola de la Saqqara, la sud de Cairo, unde au fost îngropate acum mai mult de 2.500 de ani, şi alte puţuri rămân neexplorate, au anunţat sâmbătă arheologii, scrie AFP, preluată de News.ro.

„Acum aproape trei săptămâni am găsit 13 sarcofage sigilate şi intacte iar săptămâna următoare, am anunţat alte 14”, a indicat Khaled el-Enani, ministrul egiptean al Tursimului şi al Antichităţilor.

„Anunţăm astăzi că 59 de sarcofage au fost retrase din puţuri”, a declarat el la locul descoperirii realizate în apropiere de celebra piramidă a lui Djoser construită acum 4.700 de ani şi prima din era faraonică.

Potrivit ministrului, acesta este doar începutul căci „un număr necunoscut de sarcofage” se află în alte puţuri.

„Acesta nu este sfârşitul, consider că este începutul unei mari descoperiri”, a lansat el, precizând că sarcofagele din lemn datează probabil din a 26-a dinastie a Egiptului Antic, în jurul secolelor VI şi VII înainte de Hristos.

Sarcofagele, acoperite de desene complexe în culori vii precum şi de hieroglife, trebuie să fie transportate la Grand Egyptian Museum (GEM) a cărui inaugurare este prevăzută la sfârşitul anului a fost amânată pentru 2021.

Situl Saqqara, care se află la 25 de kilometri sud de piramidele de pe Platoul Giza, adăposteşte necopola capitalei Egipt, fosta Memphis. Este clasat în patrimoniul mondial al Unesco.

Este prima descoperire de când pandemia de coronavirus a afectat Egiptul, care a dus la închiderea muzeelor şi a siturilor arheologice timp de trei luni.

Săpăturile de la Saqqara au scos la lumină în ultimii ani comori arheologice precum şi numeroase animale mumificate (şerpi, păsări, scarabei).

Egiptul speră ca toate descoperirile şi noul său muzeu să redinamizeze turismul afectat de instabilitatea politică şi de atentatele de după revoluţia din 2011, care l-au îndepărtat de la putere pe Hosni Mubarak, şi de pandemie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Tinand cont ca sapiens are minim 200 de milenii + tot parcursul sau psihedelic, descoperirea-i apa de ploaie.

  2. Cu cat citesc mai multe articole aici pe site, cu atat sunt mai curios de materiile studiate la jurnalism. Sa ajungi sa scrii secolele VI, VII i d Hr, vs sec VII-VI arata grava lipsa de cultura generala, de toata jena.

  3. Corectule, care e problema ta? „In jurul” , nu INTRE. Era o enumerare, de secole, cu virgula intre ele, nu impune o perioada exacta de timp. Eu am inteles ca este vorba de anii 501, 700 ien. Doare tare.

    • Mai inteligentule, daca ai chiulit pe la istorie este problema ta, in orice carte de istorie referirile la datarea unui eveniment, descoperiri, etc anterioare lui Hristos dupa calendarul iulian se fac nu prin enumerare cum spui tu. Daca taceai filosof ramaneai, oricat de banal suna asa functioneaza. Nu luam toate lucrurile in bascalie, cu atat mai mult cu cat ne dam inteligenți si vorbim de o descoperire istorica! Oricum la cum ai reacționat nu ma astept sa intelegi.

    • Im pare rau dar cam are dreptate corect. Nu spui nici in jurul nici intre secolele VI si VII i.e.n. ci secolele VII si VI i.e.n. Ordinea cronologica e singura corecta.