G4Media.ro

Două piațete din noul Centru Vechi al Bucureștiului intră în reabilitare la…

Colaj foto: Piațeta de la intersecția străzilor Mântuleasa cu Negustori și Plantelor

Două piațete din noul Centru Vechi al Bucureștiului intră în reabilitare la începutul verii 2024. Cum va arăta str. Negustori, refăcută cu pavaj, trotuare și carosabil la același nivel

După Negustori și Plantelor, o altă zonă a Noului Centru Vechi din București intră în reabilitare. Mai exact, piațetele de la două intersecții vor fi regândite astfel încât să se câștige mai mult spațiu pietonal și o zonă de relaxare, recreere, cu mici spații verzi, bănci și un miniamfiteatru, după cum se arată în descrierea și se poate vedea în ilustrațiile făcute publice de oficiali ai primăriei Sectorului 2, pe care le publicăm mai jos.

Prima piațetă se află la intersecția Negustori, Mântuleasa și Plantelor. Acum, spațiul este betonat, supraînălțat, are câteva bănci și copaci maturi, însă cel mai important, într-o margine se află o statuie, portret al scriitorului Mircea Eliade.

Sursa foto: G4Media

Cum va arăta piațeta după reamenajare? Conform descrierilor administrației Sectorului 2, Piaţeta de la intersecția străzilor Plantelor cu Mântuleasa şi Negustori „va fi schimbată din temelii, va fi pusă în valoare, astfel încât să devină zonă de relaxare pentru cei care o traversează”.

Zona va fi reamenajată peisagistic astfel încât: se va câștiga mai mult spațiu pietonal, va avea mai mult spațiu verde și o zonă carosabilă „bine structurată”. Vor fi executate lucrări de reabilitarea pe o suprafaţă de 3.040 mp, atât la partea carosabilă, cât şi la trotuarele. Informațiile aparțin consilierului general USR Nicorel Nicorescu.

Circulaţia auto va fi în continuare permisă în jurul piaţetei.

Piațeta de la intersecția Negustori, Mântuleasa, Plantelor
Sursa foto: Facebook Nicorel Nicorescu

„Întrucât sunt pasi birocratici de urmat, lucrările vor începe cel mai probabil la începutul verii 2024”, a afirmat pentru G4Media viceprimarul Sectorului 2, Andrei Panaitescu.

Celealată zonă ce va fi refăcută este Piaţeta Dr. Milan Rastislav Stefanik (fosta Piaţă Italiană), unde în prezent se află doar carosabil și parchează mașini, fără să aibă o identitate anume.

Sursa foto: Google maps

Pentru acestă zonă există imaginile din studiul de fezabilitate care ilustrează o viitoare transformare, va apărea un rond-scuar cu câteva zone verzi. Piațeta cu statuia lui Mircea Eliade va fi însă „un model de reamenajare pentru restul piațetelor din zona centrală a sectorului 2”, după cum afirmă viceprimarul Andrei Panaitescu.

Ce s-a reamenajat din octormbrie 2023-prezent

Din proiectul „Noul Centru vechi al Bucureștiului” derulat de Primăria Sectorului 2 vizavi de actualul Centru Vechi, ce se întinde pe o perioadă de 2 ani, s-au reamenajat bucăți din străzile „Negustori” și „Plantelor”.

Prima bucată din strada Negustori s-a realizat cu pavele de piatră, iar carosabilul și trotuarele au fost aduse la același nivel, ca în marile capitale occidentale, „pentru a fi puse în valoare clădirile monument istoric din zonă”, după cum afirmă primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu, într-un filmuleț de prezentare (postat la finalul articolului).

Sursa foto: G4Media

Din 5 februarie încep lucrările la a doua bucată din str. Negustori, conform anunțului postat de primărie.

Noul Centru Vechi, așa cum l-a numit Primăria Sectorului 2, începe vizavi de Lipscani, de partea cealaltă a Bd-ului I.C.Brătianu, la câteva străzi după Biserica Sf. Gheorghe (care administrativ este la Sectorul 3). Conceptul după care se lucrează în zona istorică a Sectorului 2 pleacă de la un studiu de regenerare urbană realizat de Banca Mondială pentru Primăria Sectorului 2 și presupune reorganizarea întregului areal cuprins între: Str. Hristo Botev, Calea Călărași, Str. Sf. Ștefan și Bulevardul Carol I. În studiu sunt prevăzute soluții de pavaje cu piatră naturală și asfalt pentru suprafețele destinate traficului auto, de mobilier urban prefabricat built-in, bolarzi prefabricați, de reconfigurare a piațetelor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Daca o sa lasati mediul privat sa faca ce vrea el cu cladirile, o sa iasa un kitsch. Deja vad o casa in fotografiile de mai sus care are, deasupra intrarii, un acoperis de cabana in loc de acele alveole (scoica) de fier forjat plus sticla care erau tipice cartierului. In Vest, oras mare sau mic, nu ai voie nici sa construiesti nou cum iti place nici sa faci schimbari ca la piata, cu termopane. Nu poti sa renovezi doar la parter, asa cum este cazul cladirilor din Centrul Vechi iar la etaj sa lasi sa creasca pomi printre caramizi. Exista reguli si pentru mediul privat dar acestea sunt folosite ca rotite in mecanismul coruptiei. Chiar daca acele alveole au ajuns fier vechi, tot ar trebui refacute. Vor renaste joburi vechi.