G4Media.ro

Președintele Comisiei de urbanism din Primăria Capitalei: Bucureștiul are nevoie să transforme…

FOTO: Monumentul Renașterii, Piața Revoluției / Sursa: raportul „Grădina Revoluției – pentru București, pentru toți”

Președintele Comisiei de urbanism din Primăria Capitalei: Bucureștiul are nevoie să transforme Piața Revoluției într-un spațiu de socializare comunitară / Un primar trebuie să-și asume un proiect și să ceară vot pentru el

Bogdan Suditu, președintele Comisiei Tehnice de Urbanism din Primăria Capitalei, colaborator al lui Nicușor Dan în mandatul de primar general, a afirmat, în cadrul unei dezbateri asupra inițiativei societății civile „Grădina Revoluției”, că Piața Revoluției este un spațiu cu un potențial uriaș, dar în care nu s-a investit, care a devenit o parcare inaccesibilă într-o zonă zgomotoasă în care „nu te regăsești și nu ai ce să faci”.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Mie mi se pare că trebuie să redevină imaginea orașului, inima orașului. Noi, în București, nu avem o piață în sensul acela de socializare, de întâlnire, de liniște, de verde, și cred că Piața Revoluției are toate atributele și spațiale, și temporale, în care să recreăm istoria orașului. Orașul acesta, cu șapte orașe în el, nu are această piață. Și cred că aceasta poate să fie Piața Revoluției și a reconstrucției și a reconcilierii, că tot suntem în contextul actual (după alegerile prezidențiale, n.red)”, a spus Suditu, în cadrul unei dezbaterii.

Deși înconjurată de clădiri emblematice precum Ateneul Român, fosta clădire a Comitetului Central al PCR, Biblioteca Centrală Universitară sau Palatul Regal, Piața Revoluției nu are astăzi nimic din funcțiile unei piețe moderne europene: nu este pietonalizată, nu are vegetație, spații publice reale sau trasee de explorare urbană. E dominată de trafic auto și de o parcare.

Pentru ca acest spațiu să fie cu adevărat reactivat, decizia trebuie să vină de la vârf, spune Suditu. El susține că un primar trebuie să își asume o viziune clară și să ceară mandat cetățenilor pentru aceasta, așa cum se întâmplă în orașe occidentale.

„Un lider local trebuie să vină cu un proiect clar: «Piața Revoluției va fi regenerată și pietonalizată». Să ceară vot pentru acel proiect. Să explice cetățenilor că urmează 2-3 ani de disconfort și apoi o transformare majoră. Fără această asumare, nimic nu se va mișca”, a explicat Suditu.

El a oferit exemplul orașului Angers din Franța, unde proiecte majore (precum eliminarea unei autostrăzi sau introducerea unui tramvai) au fost puse pe masa alegătorilor și asumate ca viziuni electorale clare.

În viziunea lui Suditu, regenerarea Pieței nu înseamnă doar lucrări de pavare și mobilier urban, ci activarea memoriei colective și a vieții culturale. Instalații temporare, evenimente culturale, spații educaționale și istorice pot face din acest loc un centru viu al orașului – o agora a Bucureștiului modern.

„Aș vrea ca peste 10 ani să ne uităm în urmă și să spunem: «Acolo a început renașterea Bucureștiului». Nu doar prin arhitectură, ci prin reconectarea cu istoria, cultura și comunitatea.”

Piața Revoluției, unul dintre cele mai simbolice, dar și neglijate spații publice din București, ar putea fi transformată radical prin inițiativa Grădina Revoluției, propusă de organizația civică Străzi pentru Oameni. Proiectul, lansat oficial în cadrul unui eveniment public ce a reunit peste 100 de voluntari, experți, reprezentanți ai administrației și membri ai comunității, își propune să redea această piață oamenilor și orașului.

De peste 30 de ani, Piața Revoluției a fost spațiul mai multor încercări de regenerare urbană – concursuri de idei, planuri și intervenții punctuale care însă nu au reușit să ofere o viziune coerentă și durabilă. În prezent, zona este dominată de trafic auto, parcări și garduri, fiind greu accesibilă și lipsită de funcționalitate urbană, deși este înconjurată de clădiri istorice și monumente cu încărcătură simbolică profundă.

Inițiativa Grădina Revoluției a fost lansată de Străzi pentru Oameni, un grup de voluntari care continuă viziunea regretatului arhitect George Vasiliu – un oraș clădit în jurul oamenilor, nu al mașinilor. Proiectul este rezultatul unui amplu proces de consultare publică, desfășurat în 2024, care a inclus peste 10 grupuri diferite de utilizatori: persoane cu dizabilități, seniori, revoluționari și rude ale victimelor Revoluției din 1989, artiști, ghizi turistici, părinți, copii, skateri, angajați din zonă și rezidenți.

Raportul lansat în cadrul evenimentului propune un set de direcții pe termen scurt, mediu și lung, de la pietonalizarea temporară a pieței și organizarea de evenimente culturale, până la lansarea unui concurs internațional de idei și includerea viziunii în Planul Urbanistic General. Toate aceste măsuri au ca scop transformarea Pieței Revoluției într-un spațiu civic și cultural reprezentativ pentru București.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Profesorul Bogdan Suditu ar merita să îl înlocuiască pe Nicușor Dan ca primar general.

    • Dar totuși ND în 5 ani putea sa facă și el proiectul asta și ar fi rămas emblematic pentru mandatul lui. Ca nu e chiar asa complicat.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.