G4Media.ro

DOCUMENT Poveste demnă de Netflix în cazul ”Cocaina din mare” / DIICOT…

DOCUMENT Poveste demnă de Netflix în cazul ”Cocaina din mare” / DIICOT a renunțat la acuzații față de polițiștii de frontieră, deși aceștia au interacționat cu traficanții și nu au raportat, iar radarul SCOMAR nu a funcționat fix când traficanții descărcau tonele de cocaină

Procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei față de polițiștii de frontieră de la punctul de lucru Sfântu Gheorghe și față de cei de la Garda de coastă – Grupul de Nave Sulina, chiar dacă polițiștii au interacționat cu traficanții, dar nu au raportat acest lucru, iar radarul SCOMAR nu a funcționat exact când traficanții descărcau cocaina, potrivit rechizitoriul DIICOT.

DIICOT a renunțat la acuzații împotriva polițiștilor, întrucât ”acțiunile/inacțiunile acestora nu au fost săvârșite cu forma de vinovăție cerută de lege, respectiv faptele nu sunt prevăzute de legea penală”.

”Nu există elemente probatorii solide care să constituie temei pentru angajarea răspunderii penale a angajaților Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, având în vedere că răspunderea penală este ultima ratio în registrul răspunderilor juridice care pot fi angajate față de o persoană și că aceasta trebuie fundamentată pe un probatoriu al cărui standard se situează la nivelul dincolo de orice banuială rezonabilă”, arată DIICOT.

Procurorii arată că radarul poliției de frontieră nu a fost funcțional din 16 martie 2019, inclusiv pe 17 martie 2019, când traficanții au aruncat cocaina în mare și au colectat-o din apă.

Contractul privind serviciile de mentenanță ale radarului SCOMAR, care trebuia să protejeze granița de est a UE, expirase din 2017, iar un nou contract a fost încheiat abia la sfârșitul lui 2019.

”Introducerea cocainei pe teritoriul României a survenit și în condițiile unor disfuncționalităţi tehnice la sistemul SCOMAR, astfel cum rezultă din probele administrate în cauză”, arată DIICOT.

”Din examinarea traseului navei (…), în perioada 16.03.2019 – 18.03.2019, reiese că aceasta a navigat pe lângă țărmul vestic al Mării Negre, iar la data de 17.03.2019, în intervalul orar 12:30-14:19, nu s-a recepționat semnal A.I.S. (Automated Information System), acesta fiind intervalul de timp în care au fost aruncate în mare pachete cu droguri”.

Acest lucru s-ar explica prin faptul că radarul Poliției de frontieră era stricat, spun procurorii DIICOT.

”Cu privire la disfuncționalitățile sistemului de supraveghere S.C.O.M.A.R. (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagră), în registrele de informări operative de la G.N. Sulina și Garda de Coastă Constanța figurează consemnat la data de 16.03.2019 faptul că radarele și camerele S.C.O.M.A.R. au fost oprite și faptul că despre acest aspect a fost informată conducerea (…)

S.C.O.M.A.R. are ca principal obiectiv asigurarea supravegherii frontierelor maritime românești, precum și a celor ale U.E. și constituie o componentă a Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei. Atât din adresa anterior menționată, cât și din adresa (…) a M.A.I. (…), respectiv (…) a I.G.P.F. (….), rezultă că Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră nu avea obligația de a informa Ministerul Administraţiei şi Internelor cu privire la defecțiunile survenite la sistemul S.C.O.M.A.R. și că structurile teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră achiziționează serviciile de reparații ale sistemului prin fonduri financiare de la bugetul de stat.

Din anul 2017, contractul, ce avea drept obiect serviciile de mentenanță a sistemului, a expirat, iar procedurile de licitație pentru achiziționarea acestor servicii, gestionate de către Ministerul Afacerilor Interne erau încă în derulare la finele anului 2019”.

În plus, procurorii arată că un polițist de frontieră a interacționat cu traficanții. I-a depistat că nu aveau permis pentru conducerea unui vehicul cu ambarcațiune.

”Inculpații (traficanții – n.r.) erau îmbrăcați destul de subțire pentru acea perioadă a anului, nu aveau pelerine de ploaie și nu păreau a fi pescari, conform declarațiilor martorilor. Cei trei martori au susținut că agentul de poliție de frontieră (…) a raportat la GN Sulina și la SCOMAR datele de identificare ale celor 4 inculpați și ale ambarcațiunilor, dar în registrele de informări operative de la cele două unități nu există înregistrări asupra acestor aspecte la data de 17.03.2019”, arată DIICOT.

Cu toate acestea, procurorii au clasat acuzațiile aduse polițiștilor de frontieră și de la Garda de Coastă.

Care e povestea operațiunii și cine e liderul grupării. Profilul liderului operațiunii este demn de Netflix. E vorba de un libanez din Brazilia, poreclit Sheik-ul, potrivit datelor furnizate DIICOT de către americanii de la DEA.

Între 2007 și 2018, Sheik-ul a fost condamnat în Liban la 5 pedepse de închisoare pe viață, potrivit datelor comunicate DIICOT de către Interpol Beirut.

Cu toate acestea, libanezul era binemerci în Brazilia și ar fi negociat cu columbienii cocaina trimisă spre România, în statul Amazonas, potrivit informațiilor primite de DIICOT de la DEA.

Cocaina era ieftină în Brazilia, însă ajunsă în Europa, numai cele 1,8 tone capturate ar fi valorat 200 de milioane de euro în stare pură și 600 de milioane de euro, prelucrată.

”Cocaina avea un preţ foarte scăzut la plecarea din Brazilia, respectiv 5.000 USD/kilogram, la care se adăugau cheltuielile de transport, ajungând la un preţ final de 8.000-9.000 euro/kilogram în ţara de destinaţie din Europa, în funcţie de cantitatea livrată, care niciodată nu era mai mică de 500 kilograme, deoarece în caz contrar această „afacere” nu mai era rentabilă”, arată DIICOT.

În octombrie anul trecut, Sheik-ul a fost arestat de brazilieni și își ispășeste o condamnare de 22 de ani de detenție în penitenciarul „Paulo Luciano Campos” din statul Sao Paulo, oraşul Avare.

La începutul lui 2019, pe când era liber, libanezul ar fi fost contactat de sârbii de la Balkan Cartel care i-ar fi propus să le livreze cocaină destinată pieței din Serbia, dar și pieței occidentale. A trimis o navă cu 3 tone de cocaină pură din portul Belem, Brazilia. O tonă ar fi rămas în Turcia, prețul cerut de traficanții turci pentru trecerea prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Cele 2 tone rămase au fost aduse în apele românești cu două nave, una sub pavilon insula Marshall, alta sub pavilion ucrainean. Drogurile au fost aruncate în mare, la 20-30 de mile de țărm, într-un interval de 33 de minute, cât navele nu au transmis semnal AIS (Automated Information System). Din mare, drogurile au fost preluate cu 2 bărci cu motor.

Pentru colectarea pachetelor de cocaină din apă, sârbii de la Balkan Cartel ar fi angajat mai mulți spanioli specializați în așa ceva. Aceștia au venit în România în martie anul trecut special pentru această operațiune și ar fi fost ajutați de 3 români și un ucrainean. În total, 15 persoane. Doar un român a fost prins, restul au mandate de arestare în lipsă.

Ghinionul traficanților ar fi constat în vremea nefavorabilă și a faptului că zona în care au navigat cu bărcile pline cu cocaină este plină de bancuri de nisip. Așa s-a ajuns la faptul ca una dintre bărci, cu o tonă de cocaină, a naufragiat la Sfântu Gheorghe. Alte pachete cu sute de kilograme de cocaină au fost găsite pe litoralul românesc sau în apele Bulgariei.

Traficanții au reușit să fugă totuși cu a doua barcă și cu 30 de pachete a câte un kilogram de cocaină. Procurorii au găsit până la urmă barca parcată într-o benzinărie pe centura Capitalei, pe sensul de mers către Domnești, dar mai erau doar 3 kilograme de stupefiante în ea.

În dosar au fost arestați și doi polițiști de la Rutieră, Costinel Bobîrnea și Cătălin Popaene. În noaptea de 21 spre 22 martie 2019, pe centura Capitalei, lânga reprezentanța Toyota-Honda, aceștia au oprit mașina traficanților, care remorca barca cu cele 30 de pachete de cocaină. Traficanții aveau permis de conducerea de tip B, nu și E-ul necesar pentru remorcă. Ca să scape de polițiști, traficanți le-au dat fiecăruia 2000 de euro șpagă.

Citește și: EXCLUSIV Rechizitoriul în cazul “Cocaina din mare” / Cărăușii sârbi au descărcat la Tulcea 30 de saci de rafie cu cocaină / Au fost descoperiți de doi paznici după ce au lăsat cheia pe roata unei autoutilitare

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Pai a mâncat și gura lor oarece bunătăți, nu?

  2. ‘radarul Poliției de frontieră era stricat’ dar noi nu suntem admiși în spațiul Schengen din cauza olandezilor care vor să ne ia portul Constanța.

  3. Ne-am obisnuit ca Diicot sa ii acopere pe hoti si banditi. Hosu, ce se mai intampla cu off shore ul?

  4. Oamenii lor de baza …

  5. deci dupa duda cu 10 august, acum asta. e clar ce se intampla la DIICOT. au devenit prietenii infractorilor. mai mult decat erau deja.

  6. „serviciile de mentenanță ale radarului SCOMAR, care trebuia să protejeze granița de est a UE, expirase din 2017, iar un nou contract a fost încheiat abia la sfârșitul lui 2019”.Atat trebuie sa redea G4, si sa comunice urmatoarele:
    1.echipamentele din contratul EADS (autoturisme, aparatura etc) etc au fost achizitionate la preturi exorbitante pentru care nu-ti permiti intretinerea!!!(ai porsche, dar ai bani numai de benzina)
    2.serviciile de mentenata sunt asigurate de firme straine, externe beneficiarului, firme care cunosc functionabilitatea aparaturii si indica ce activitati trebuie facute premergator:inchide aparatul, decontecteaza-l etc.IAR AICI LUCREAZA BAIETI CARE VOR BANI MULTI!CINE II VERIFICA PE ACESTI INDIVIZI SI OBICEIURILE LOR OCCIDENTALE????

    • Concluzia: …olandejii ..e rai, ca nu ne accepta asa cum ne-a lasat bunul D-zeu, adica…jmecheri si cu ochii doar dupa spagute…

    • Gresit!!!Nu primeai bani nerambursabili daca nu cumparai de la EI.Nu intrai in UE daca nu vindeai pe nimic Petrom, etc.

  7. Penele pesede aceeasi miczerie.

  8. Pablito (titularul, nu ”rezerva” de la Gratia) se rasuceste in cazan de ciuda! Sa nu-si dea el seama in timp util ce paradis al drogurilor ar putea ajunge o tarisoara europeana ca Romanica…!? Acu’, e tarziu pentru el, dar pentru ”El Chapo” inca mai e timp…

  9. Ceee???? Militienii se apara unii pe altii??? Sunt absolut socat! Cine ar fi crezut in Romanica una ca asta …

  10. Pai piticotul e facut sa protejeze mafiotii nu sa-i deranjeze. Ce-ar fi sa fie un pic desfiintat?

  11. Alta decizie a DIICOT, demna de Cartea Recordurilor. Propun desfiintrea acestei institutii , abia se fac economii la bugetul national.

  12. Unde plm sunteti bah aia cu noi dc nu intram in schengen…ca meritam nu?

  13. PNL PSD ACEEASI COCINA DE PORCI

    • Se simte suflul nou la DIICOT. Acum nu se mai tergiverseaza dosarele pana cand se prescrie fapta, acum se da direct NUP si gata cu comentariile fraierilor.
      Si stiu ca o sa-i supar pe multi, dar PNL este o mizerie mai mare decat PSD. Ciuma rosie era asumata fratilor, ziceau rau si faceau rau. Astia ipocriti si care zbierau ca a fost justitia „arestata” de PSD si acum inchid dosare pe banda rulanta si se fac ca ploua cu sectia de investigare a mml, astia sunt mai mizerabili, desi credeam ca PSD a fost o extrema a mizerabilitatii.

  14. Ciudat este ca marfa nu a aparut in piata la Obor sau la Big Berceni. Oare a plecat la export ca pe vremea lui Ceasca?:)))

  15. infractorii face legi, justitia se ocupa sa-i scoata din inchisori, sa le inchida procesele, sa-i protejeste.
    avocata platita de popor ii apara si ocroteste.
    organele fac afaceri cu interlopii.
    ce stat e asta ?

    • Este un stat in care orice institutie de orice tip, de la nivel central pana la local reprezinta defapt o mare structura de crima organizata… este singura concluzie logica, avand in vedere ce se intampla in ultima vreme…

  16. Da’ cu bica I (intai) ce ati avut ? a picat in razbelul intre servicii ?

  17. La DIICOT nu pre sunt prosti, ori au scoala ori au scoala vietii , inclin sa cred ca a fost o interventie de afara pentru a musamaliza lucrurile.

    Spielul la traficul de droguri de mare risc este ca odata banii bagati in banci corupte, bancile alea pot sa dea de 10-100 de ori mai multi bani ca si credite in raport de banii bagati de mafioti in banca respectiva. Apoi ii spala in economia reala.

  18. Desfiintati! Sau schimbati. Ca pe camasi, ca pe ciorapi! Schimbati, o data cu excluderea din Procuratura, Judecatorie. Anulata diploma. Fara pensie speciala!!! Sa invete si juristii astia cu pregatire indoielnica si mufati la bani necurati. Afara, tovarasi? Ce mai asteptati? Sau daca vreti ce mai ASTEPTAM? Noi plebeii de tinem atatia banditi cu spinarile noastre. Huzur pe umerii amaratilor.

  19. Avalansa de achitari, clasari, neinceperi de urmariri. Dupa dosarul ’10 August’ iata o alta decizie de mare talent si competenta…graba mare ca sunt multi de albit si cum se apropie criza economica e ‘foame de bani’.
    Rusine e putin spus….o mancare de cacao mai mare ca la DIICOT, Sectia Speciala etc. cam toate institutiile justitiei de fapt sunt varza, muci, pe butuci, la pamant, terminate, ciuruite…

  20. Mai aveti vreo indoiala ca DIICOT nu e o structura infractionala?

  21. Asta-mi aduce aminte de o poveste de prin 2010 de la granita cu Serbia-Bosnia. Transport de droguri cu autobuzul, granicerul mana-n mana cu soferul de autobuz. Povestea e cam asa … iau autobuzul din Nis pe la 10 PM si soferul conduce … dupa ce am vazut eu asa cam in cerc … Mi-am zis, ma asta e …. s-a ratacit? Ce face? Adorm apoi ma trezesc si dintr-un BMW negru (yup, stereotipul nu e acolo degeaba) incarcau cutii … Au facut un stop pe la 12-1 dimineata si au luat de la cala o cutie de carton si una de plastic transparenta – pe fund se vedea ceva alb…
    Apoi in Bosnia au oprit autobuzul in tunel (i shit you not) si au lasa cutia de carton pe partea opusa. Totul la vedere … niciun stress … Asa, ca nu cred macar un moment ca ai nostrii graniceri sunt mai curati ….

  22. După îngroparea dosarului „10 august”, DIICOT îngroapă și dosarul privind traficul unei tone de cocaină. Se observă astfel că, la fel ca pe vremea d-nei Alina Bica, DIICOT și conducătorii săi sunt asociați crimei organizate, făcând parte chiar ei înșiși din rețelele infracționale împotriva cărora ar trebui să lupte, dar cu care se dovedește că sunt complici.

    Domnule Președinte al Republicii, pe cine ați numit la conducerea DIICOT?!

    Domnule ministru al justiției Cătălin Predoiu, vă rog să solicitați evaluarea activității șefei DIICOT, întrucât activitatea acestei instituții se dovedește a avea un caracter antisocial, prin încurajarea criminalității organizate și a traficului de droguri cu implicarea organelor ministerului afacerilor interne!

    Domnule ministru al afacerilor interne Marcel Vela, vă rog să evaluați activitatea d-lui colonel Tiberiu-Silviu Dumitrache, director general al Direcției Generale de Protecție Internă a MAI, care doarme în bocancii statului [inclusiv] pe banii mei!
    S

  23. ce ziceti, sotul sefei diicot va fi sters la fund cu dosarul penal ?