G4Media.ro

DOCUMENT Ce categorii de bugetari ar putea rămâne fără pensii speciale. Inventarul…

DOCUMENT Ce categorii de bugetari ar putea rămâne fără pensii speciale. Inventarul complet al beneficiarilor și care este impactul asupra bugetului de stat

Mai multe categorii de pensii speciale ar urma să fie eliminate anul viitor, după ce Guvernul va fi analizat toate amendamentele depuse celor două proiecte de acte normative, scrie ziarul Adevărul, care a realizat un inventar complet al beneficiarilor.

Concret, Camera Deputaţilor va decide în luna februarie asupra celor două proiecte de eliminare a pensiilor speciale depuse de PNL şi USR.

Proiectul USR prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomaţilor şi aviatorilor, dar menţinerea celor ale magistraţilor şi militarilor. Cu o condiţie însă: pensia specială a judecătorilor, procurorilor şi a celor din Armată să fie plafonată la cel mult salariul de bază brut din ultima lună de activitate.

În ceea ce priveşte iniţiativa PNL, aceasta propune eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor.

Este vorba despre eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor, deputaţilor şi funcţionarilor publici parlamentari, ale judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar al instanţelor şi parchetelor, ale poliţiştilor, diplomaţilor, aviatorilor şi ale judecătorilor Curţii Constituţionale. Iniţiatorii celor două proiecte aduc o serie de argumente pentru eliminarea pensiilor speciale.

Pe de o parte, spun ei, este inechitabil ca unii români să primească pensii mult mai mari decât alţii deşi contribuţia a fost similară. Apoi, cheltuielile cu pensiile speciale sunt exorbitante: aproximativ 7 miliarde de lei pe an.

În România sunt în jur de 185.000 de persoane care primesc pensii speciale. Dintre acestea, peste 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa o sută de mii poliţişti şi angajaţi din alte structuri asimilate.

Potrivit datelor CNPP din luna noiembrie 2019, numărul beneficiarilor de pensii speciale este următorul:

– 606 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi

– 1.797 foşti grefieri şi alţi foşti angajaţi ca personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor

– 1.444 foşti piloţi ai Aviaţiei Civile

– 792 foşti parlamentari şi funcţionari publici din parlament

– 845 foşti diplomaţi

– 3.861 foşti judecători şi procurori

Citește integral în Adevărul.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Nicio pensie speciala!
    Numai după contributivitate.
    Tot poporul care a muncit.
    Daca se va continua cu pensiile speciale propun ca pe talonul de pensie sa fie pretiparit:
    Munca te face liber la pensie speciala!

    • Au impartit avutul unei tarii intregi… si-au exilat natiunea! E ceva SPECIAL aici? Cand Romania va fi o tara SPECIALA putem auzi de -speciali-!

  2. Normal ar fi sa ramana doar pentru militarii care au participat in zonele de lupta.

    • Exact la asta mă gândeam și eu. Restul chiar n-au nicio scuză sau motivație.

    • Stii cum se inghesuie militarii sa mearga in zonele de lupta? Dupa 1-2 ani se intorc si isi cumpara casa cu banii pe 1 an. Nu cred ca trebuie sa platim pensii speciale unor mercenari.

    • Hai sa vedem un rand in tabel si pentru militari (defalcat pe MApN, politisti, jandarmi!) , sa ne facem macar o idee, chiar daca nu intentioneaza sa le taie! Sau, dupa ce vedem intregul tablou, ne ingrozim si le e ca iese cu necajeala mare? 🙂

      Dar parca sa zic ca mai erau si altii cu pensii speciale, de pe la:
      – Avocatul Popoului
      – Institutul National de Expertize Criminalistice (intra la militari?)

  3. Mue usr. Nasui si seidler au sarit cu parasura de multe ori? Nasui are bani, iar pulica de Seidler vrea sa sufa un os

    • Au spus că pensiile magistraților și militarilor nu pot fi anulate pt. că există o de cizie a CCR în acest sens, dar pot fi plafonate, astfel încât să nu depășească salariul pe care l- au avut. Vezi altă soluție? Deciziile CCR sunt obligatorii și sunt primii beneficiari.

  4. Înțeleg ca dl. Seidler de la USR a fost bine „prelucrat”, nu știu de cine, pentru ca declara ca decizia CCR trebuie respectata și nu avem ce discuta în legătură cu pensiile speciale ale magistraților.
    La revedere usr!

    • Ai dreptul la optiune, evident, dar vreau sa te ajut:

      Fii atent ca_candideaza Paleologu din nou. La primaria capitalei, de data asta.
      Cum ai zice tu … „mare va fi surpriza, pentru unii, sa-l vada pe Paleologu primar. Ce surpriza va fi pentru habotnici sa constate ca rezultatele la vot si ale lui Nicusor Dan si ale Fierei vor fi mult sub sondajele care se vehiculeaza!” 😆

      Ori sau nu?

  5. Acesti bani sunt castigati cu japca,ceilalti intelectuali cu vechime intre 35 si 45 de ani au pensii intre 2500 si 5000,pentru ce acesti oameni sa ia pensii de la 1500 in sus, sunt cumva mai cu mot?

  6. Nimeni nu e mai presus de lege….și chiar cei care ar trebui să vegheze asupra dreptății ăia se cred mai oameni decât restul…de ce!?, nu au ca și ceilalți o gură de hrănit, un trup de în țolit o casă , o masă! ? Ce le trebuie cât pentru 10 20 de petsoane!?.Un singur lucru nu li se va atribui mai mult cca 1,2 mcubi de pământ deasupra.Ce folos tostea astea nebunule că la nuapte ti-se vor lua zilele.!!!

  7. Magistratii care ar trebui sa pazeasca adevarul si sa intareasca prin exemplul lor egalitatea tuturor cetatenilor in fata legii,tocmai ei incalca cele mai elementare legi ale dreptatii si echitatii sociale.PSD,un partid care cu aroganta isi spune SOCIAL si DEMOCRAT si care ar trebui sa reprezinte interesele paturii sarace si mijlocii a populatiei face cele mai mari nedreptati sociale,marind prapastia dintre bogatati si saraci,imparte societatea in caste ermetice sau inventeaza drepturi si privilegii pentru ei si clientela lor politica.NU va ramane asa,PSD-ule.

  8. Și în ultima lună își triplează salariul cu fel de fel de sporuri, prime….Asta se cheamă justiție în România!

  9. Si eu am o pensie ….. speciala : 2100 lei, 40 de ani de munca, am fost profesor la un liceu de stat !

    • Si cate meditatii ai dat? tb sa-ti pui de o parte pt batranete, daca tot nu ai declarat meditatiile! sigur, raspunsul tau, ar fi ” eu nu am dat niciodata meditatii” sau ” am dat meditatii si le am declarat”……………………………

  10. Domnule ,,a” din comentariul dv .reiese o ,,iubire pătimașă” față de profesori.N or fi ei cei mai ,,curați” dar nici diavoli nu s.Și apoi dv.sunteți unul dintre produsele sistemului românesc de învățământ.
    Acuma,ce meditații putea să dea profesorul de muzică,desen,economie de la nu știu ce mic liceu dintr un prăfuit oraș de provincie?Și e vina lor că s plătiți mai rău ca o infirmieră ( cu 10 clase),sau un agent /subofițer MAI/MaPN ( cu 2 ani de școală militară),fiind,,obligați” să trăiască din meditații?
    Da de ce nu sunt plătiți corect( ca n Germania,Franța,Danemarca,Elveția ..unde un profesor este egal cu un ofițer) și să li se interzică meditațiile?