G4Media.ro

DNA: Din data de 20 martie două secții rămân fără procurori șefi/…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

DNA: Din data de 20 martie două secții rămân fără procurori șefi/ Interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție

Două secții din DNA rămân fără procurori șefi din data de 20 martie, iar interzicerea delegării în funcții de conducere, ca urmare a intrării în vigoare a OUG 7, va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție, se arată într-un comunicat. Potrivit acestuia, procurorul șef DNA, Călin Nistor, l-a informat pe primul ministru și pe ministrul justiției despre situația creată ca urmare a intrării în vigoare a ordonanței de urgență care modifică legile justiției și interzice între altele delegarea pe funcție și prevede că delegările încetează în termen de 45 de zile de intrarea în vigoare a acestui act normativ.

Redăm mai jos integral comunicatul DNA:

”Ca urmare a ședinței procurorilor din cadru Direcției Naționale Anticorupție, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, Biroul de informare și relații publice din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este abilitat să vă transmită următoarele:

La data de 27 februarie 2019, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Nistor Călin, a informat primul ministru al României și pe ministrul Justiției despre situația creată la nivelul instituției ca urmare a intrării în vigoare a O.U.G. nr. 7/2019 prin care s-au modificat dispozițiile art.57 din Legea nr.303/2004, în sensul că procurorii pentru care numirea se face de Președintele României nu pot fi delegați în funcții de conducere, coroborat cu dispoziția prin care delegările în funcții de conducere încetează în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ.

Concret, în documentele respective se arată că, din data de 20 martie 2019, Secția de combatere a corupției și Secția judiciară penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție rămân fără procurori șefi, prin expirarea delegărilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016, în cazul Secției de combatere a corupției respectiv 17.09.2018 și 14.01.2019, în cazul Secției judiciară penală).

Interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție și o va pune în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorul șef secție și implicit nu vor putea fi trași la răspundere autorii faptelor penale (introducerea art. 57 alin.71 din Legea nr. 303/2004).

În ședința din 26 februarie 2019, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis respingerea propunerilor formulate de către Direcția Națională Anticorupție de prelungire a delegărilor în funcțiile de procuror șef al celor două Secții amintite mai sus.
La adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere prevederile O.U.G. nr. 7/2019 care interzic delegările în funcții de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Președintele României.

Cu aceeași ocazie, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Nistor Călin, le-a solicitat celor doi înalți demnitari să dispună măsurile de urgență ce se impun pentru declanșarea procedurii de numire a celor doi procurori șefi secție, având în vedere și intervalul de 22 de zile rămas până la expirarea delegărilor.

Se constată încă o dată că acest act normativ s-a emis fără a se avea în vedere situația concretă a funcțiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public.

În opinia noastră deblocarea acestei situații care este comună și altor unități de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G. nr. 7/2019, deoarece indiferent de procedura urmată nu este posibilă ocuparea posturilor respective, mai ales că acestea nu au fost ocupate o perioadă lungă de timp și nu din culpa Direcției Naționale Anticorupție.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Cand infractorii conduc prima masura a lor va fi distrugerea sistemului care ii prinde, normal…

    • @ muncitorul

      da, ai „dreptate”, mai ales de cand kwj a facut crampa pianistului / violonistului (sindromul de tunel carpian) din cauza miilor de documente pe care le-a semnat zi si noapte

      toate aceste interimate ar disparea daca ar semna documentele cu propunerile trimise de factorii de conducere din institutiile cu care PRESEDINTIA trebuie sa colaboreze

      asa ca, din nou, # kondensatorilor, iarasi, va concentati atentia catre ceea ce nu trebuie

      e ca si cum ai avea un contract care expira si tu te tii teapan-lemn- dulap pentru a-l extinde, in loc sa semnezi unul nou

  2. Românii nu merită justiţie funcţională, sunt prea proşti să-şi apere instituţiile prin vot.

    Să trăiţi bine!

  3. Inițiați de urgență procedurile pentru ocuparea posturilor vacante prin respectarea condițiilor legale nu printr-o perpetuă situație de interimat, prin „fentarea” legii.

    • Trolul penal liță arată din nou că este imbecil. El, ca postac al Mafiei PSD-ALDE ar trebui să susțină interesele făptașilor din grupul infracțional organizat pe care îl reprezintă. Când colo, cretinul, îi demască pe infractori și practicile lor prin care vor să țină captive instituții ale statului. Ca acelea de a avea interimari in poziții de comandă, pe care să-i poată șantaja și de care să se folosească. De ex, sindrilele, cucoșii din jandarmerie și alte viețuitoare de prin ministerul de interne pe care îi țin interimari și pe care îi pun să bată lumea în cap pentru ei. La fel, vor să pună laba și pe instituții din justiție pe care să le controleze ca sa poată comite ei infracțiuni nestingheriți.

    • @ bad – ila prepeleak

      bai, ametitule, de cand e postul vacant la sectia de combatere a coruptiei ?

      A. „21.11.2016, în cazul Secției de combatere a corupției”

      cine era la putere in 2016 ?

      trebuia sau nu csolosh-ika sa o puna pe madam „cat e halatul” sa faca demersurile necesare a.i. sa fie nominalizat un sef inainte de expirarea termenului ?