G4Media.ro

Demilitarizarea urgentă a României. Cinci pași pentru a scoate serviciile secrete din…

Demilitarizarea urgentă a României. Cinci pași pentru a scoate serviciile secrete din economie și politică

Pachetul de legi ale securității naționale, prezentat în exclusivitate de G4Media, a dezvăluit optica reală a serviciilor de informații. Vor imunitate totală, puteri sporite și zero control civil asupra operațiunilor lor. Tăcerea culpabilă din jurul pachetului legislativ, un cartof fierbinte în mâinile coaliției, ne indică de fapt care ar trebui să fie discuția corectă acum: limitarea puterilor discreționare de acum ale serviciilor, punerea efectivă sub control parlamentar, stoparea practicii firmelor sub acoperire.

Proiectele scrise chiar de servicii, după cum ne-a informat premierul Nicolae Ciucă, conțin prevederi abuzive, ba chiar și neconstituționale. Dan Tăpălagă le-a menționat deja și a atenționat că reprezintă cel mai dur atac la adresa fragilei democrații din România.

Ocazia este însă perfectă pentru discuția reală, cu adevărat democratică, despre ce fac deja serviciile de informații și despre cum pot fi aduse în matca normală.

Plecăm de la realitatea de necontestat că amenințările de securitate s-au sofisticat, că actualele legi sunt vechi de 30 de ani și trebuie să se modernizeze și ele. Ca atare, e nevoie ca Parlamentul să acorde noi instrumente și atribuții punctuale serviciilor de informații.

După completarea în acest sens a legislației, parlamentarii au obligația să treacă la eliminarea derapajelor constatate la serviciile de informații în ultimele decenii.

Prima temă e prezența serviciilor de informații în economie. Firmele sub acoperire, firmele foștilor ofițeri, implicarea tot mai în companiile de stat – toate acestea sunt reclamate de ani buni de mediul de afaceri și de unii angajați din administrație. Ei se plâng de distorsiunile din piețe și de lipsa șanselor egale pentru antreprenorii onești, forțați să concureze cu firme ce se bucură de protecție și de acces superior la informații.

De ce au serviciile secrete acest drept? În ce operațiuni sunt folosite aceste firme sub acoperire? Au fost firmele folosite exclusiv în operațiuni, sau au continuat să funcționeze și să producă profit pentru serviciu ori pentru unii ofițeri? Sunt întrebări la care societatea civilă și clasa politică nu au răspunsuri. Tocmai de aceea, e de datoria Parlamentului să caute soluții pentru îngrădirea ori chiar eliminarea completă a acestui privilegiu transformat în abuz. Or, pachetul de legi le întărește prezența în economie. Nu uitați că fondurile operative, adică banii cheltuiți de servicii, scapă oricărui control, Parlamentar sau al Curții de Conturi.

A doua temă majoră e controlul democratic asupra serviciilor. Modul în care funcționează acum acest control este ridicol. Comisiile parlamentare sunt acum controlate de servicii, nu invers. Și tradiționalul raport anual al șefului SRI în fața Parlamentului a devenit facultativ, potrivit noului pachet de legi. Mai mult, Parlamentul este invitat la SRI, nu mai merge șeful serviciului în Parlament.  Iar politicienii răspund cu pocnet de călcâie la micile rugăminți ale serviciilor, dovadă numărul tot mai mare de angajați în uniformă din ministere și Guvern.

Asta trebuie să se schimbe. Urgent. Serviciile de informații trebuie să revină sub controlul eficient la aleșilor. Pentru asta e nevoie de întărirea actualei legislații, prin câteva prevederi clare: raport anual al directorilor de servicii în fața Parlamentului, publicarea neîntârziată a raportului, plus dezbateri în fața comisiilor de specialitate pe marile teme care preocupă societatea. Dacă vreți exemple de bune practici, urmăriți dezbaterile din Congresul SUA.

Tema trei: durata și număr mandatelor directorilor de servicii, precum și modalitatea de demitere în caz de management defectuos, de acțiuni anti-democratice sau abuzuri de putere trebuie stabilite clar în legislație. Actualele prevederi, precum și propunerile făcute de servicii sunt fie neclare, fie de-a dreptul scandaloase.

A patra chestiune urgentă e limitarea influenței serviciilor în politică. Sub mandatul președintelui Iohannis, el însuși ajuns candidat al PNL în urma straniei retrageri a lui Crin Antonescu din 2014, serviciile secrete au ajuns la o influență fără precedent în guvern, ministere și companii de stat. Am detaliat în zeci de articole numirile de persoane apropiate de servicii la vârful instituțiilor-cheie din stat. E prea mult. Trebuie găsită o soluție pentru limitarea acestei influențe care distorsionează statul.

Esențială și e demilitarizarea serviciilor, România fiind printre ultimele țări în care angajații acestora sunt militari. De ce e nevoie de această reminiscență comunistă? De ce acești angajați ai statului nu sunt civili, de ce nu pot fi ei anchetați decât de procurorii militari? Sigur că trebuie să existe excepții, purtătorii de armă, cei care execută operațiunile anti-teroriste trebuie să rămână militari pentru eficiența misiunilor. Cred că într-o societate democratică e normal ca acești angajați să fie civili, cu drepturile și obligațiile ce decurg din acest statut.

Este profund greșită și dovedește neconoașterea funcționării democratice a unui stat abordarea potrivit căreia serviciile ar fi făcut deliberat proiecte de legi maximale ca să aibă de unde negocia. În primul rând, potrivit legilor în vigoare, serviciile n-au drept de inițiativă legislativă. Ar dori să-l aibă, potrivit pachetului de legi, dar acum procesul ar trebuie să arate cu totul altfel: Guvernul inițiază pachetul de legi, în colaborare desigur cu specialiștii din servicii, dar în nici un caz nu-l primește cu fundiță de la acestea, mută două trei virgule și taie un paragraf, după care le trimite în Parlament. Asta n-ar trebui să se întâmple.

Toate aceste dezbateri nu mai pot fi întârziate. Orice cauționare din partea partidelor politice a vreunui derapaj semnalizat de G4Media și societatea civilă în proiectele legilor securității înseamnă îngenuncherea în fața serviciilor de informații și periclitarea sistemelor democratice. Or, România nu-și mai poate permite prea mulți pași greșiți. Societatea e oricum aproape de punctul de rupere, cu elitele profesionale complet nereprezentate de politicieni și sătule de erodarea mecanismelor democratice.

Apropo de mecanisme democratice: observ că nu există nici dezbatere pe aceste proiecte legislative. Să ne înțelegem: proiectele există, au fost scrise de servicii – după cum ne-a spus chiar premierul Ciucă. Răspunde cineva pentru conținutul lor profund-antidemocratic? Decontează cineva codificarea în proiectele de legi a unor prevederi mai nocive chiar decât cele din perioada Securității comuniste? Într-o democrație, cei care au parafat, acceptat și trimis către politicieni aceste proiecte legislative ar trebui să își asume fie explicarea lor, fie retragerea, în fața evidenței că au comis o eroare profundă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

67 comentarii

  1. Doar demilitarizarea? Dar cu denazifizarea ce facem?

    • Asa a inceput si Rusia, mai intai oameni din servicii in politica, de acolo nimeni nu i-a mai scoas, apoi au schimbat legi, acum au trecut la denazificare…

      Asa si cu Junta lui Johannis.

    • @cineva, nici serviciile nu ne pot scoate din ue, dar ne pot mentine în UE. 🤔
      Partidele politice nu au chef sa fie stresați cu chestii grele. Iar simplii angajati nu pot fi stimulați sa munceasca temeinic pentru salariu.

    • Da’ deuserizarea când se va întâmpla???

    • O gramada de analfabeti preiat termenul de “nazist” de la putinistii propagandisti pentru mujici!Ce uitati este ca Romania este supravegheata de organismele specializate ale UE care numai naziste nu sunt si care nu ne vor lasa nici pe noi sa instauram Gestapo sau Stasi!Asa ca mai usor cu pianul pe scari,nu sunt chiar asa multi tantalai in tarisoara asta!

  2. Îi mai scoate dracu pe ăștia din economie și politică.. 😞

    • Astazi, po.rcii de la PNL, PSD, UDMR si AUR au votat cresterea salariilor tuturor alesilor locali (primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti CJ, consilieri etc) cu 15-20%. Doar USR a votat impotriva. Asta inseamna cateva mii de lei / fiecare ales!
      Iar in curand vor intra in vigoare si pensiile speciale ale alesilor locali, votate tot de PSD, PNL AUR si UDMR.
      Ciuca si Ciolacu cereau romanilor acum cateva zile sa stranga cureaua, dar cresc cu nes!mtire veniturile membrilor de partid alesi locali.

    • Dacă ții cu americanii înseamnă că ești homosexual-travestit, chiar degenerat -consagnivizat-vaccinat.

    • Florica, treaba e simplă. Unde ai vrea să îți trăiești restul vieții daca ai avea de ales, America sau Rusia? Dacă Rusia, îți luam noi biletul dus și aia e.

  3. Hahaha, ne-au încălecat de ani de zile…acu ne iau la mișto!

    • Pai nu e normal daca ai un popor de analfabeti care te tot voteza sa iti bati joc de ei la nesfarsit?

  4. PSD, PNL si UDMR au impreuna peste 70% din parlament, AUR e si el alaturi de majoritatea parlamentara adunata de Iohannis si servicii, asa ca vor merge cu legile astea inainte, cu tupeu.
    Sub acoperirea data de Iohannis („Putin e de vina” pentru toate esecurile guvernarii USL), isi permit orice, inclusiv revenirea la vechea sekuritate care sa supravegheze toti romanii si distrugerea completa a statului de drept.
    Salvarea romanilor cinstiti e doar emigrarea, sa ramana mafiotii politici PSD-PNL-UDMR-AUR si votantii lor in Romania sa se fure intre ei.

    • Supărare mare că PNL-ul nu v-a mai luat la furat și i-a preferat pe cei de la PSD. Doamne, ce vis frumos era să vă lăfăiți acum în banii de consultanță din PNRR, mai ales pe praful ăsta…

    • E suparare mare ca nu mergi odata la terapie!

    • Și ce dacă GRIVCO o sa controleze serviciile ?
      Ficus o sa ne aibă in grija …:)

  5. Cred ca nu prea mai avem ce face,sunt securiștii și copii lor peste tot,in economie,in politica ,ei sunt milionari ,noi suntem fraierii care Votează și spera de fiecare data ca poate poate scăpăm de SECURITATE.

    • CONTEAZA CE SE NUMARA NU CE SE VOTEAZA.

      ACUM LUCRURILE SUNT CEVA MAI SIMPLE: ORICE VOTEZI, VOTEZI ACELASI PARTID.

    • Gresit! Multi si-au aratat adevarata fata slinoasa (vezi usl impreuna cu aripile udmr si aur) .. lasati gargara tavariski !!! Nu mai incercati sa alaturati usr mlastinii peZediste!

    • @ Kise Leff

      Conteaza foarte mult ce votezi.
      Daca oamenii ar fi constienti de asta, dupa un singur set de alegeri PSD ar pierde INTREAGA putere, centrala sau locala…
      De aceea le si spuneti oamenilor ca votul lor nu conteaza, fiindca va e frica de el

    • Nu mai conteaza nici votul acum, nu cred sa fi contat vreodata defapt. Eu am votat dreapta si la putere vad niste comunisti. Cum e posibil? De ce nimeni nu ridica problema? In ce film de proasta calitate am ajuns sa traim? Cui ii pasa? Mictioneaza pe noi serviciile cu sau fara vot. Noi sa fim sanatosi ca sa putem aduce bani la buget…

  6. Vorbeam zilele trecute cu cineva care este personal civil în cadrul MApN despre acest pachet de legi și n-a găsit altceva mai bun să ma întrebe decât cu ce mă influențează pe mine personal cum sunt aceste legi!
    Atât îi duce capul pe cei din sistem!

    • Nu compara MApN cu un civil cu care ai vorbit tu…sa fim seriosi.

    • Ai dreptate, dacă un civil din sistem pune problema așa, îți dai seama cum o pun militarii!!!! Bine sesizat, bravo!!

    • Care legi?
      Eu văd `decât un drob.
      „Blocurile de sare minerale de lins sunt un supliment ce aduc un aport de calitate la ratia zilnica a animalului.”

  7. Si care este problema? Aveti ceva cu militarii? In afara de astia cativa cu doctorate luate aiurea, militarii chiar au niste scoli. Sunt mai corecti, ordonati muncitori nu ca politicienii de profesie proveniti din hoti, care au facut scoli in Moldova si care mint in CV-uri.
    Ati gasit subiect de presa, demilitarizarea tarii.
    Intr-adevar serviciile trebuie aduse sub controlul Parlamentului. Total de acord!!!

    • Domnule, militarii nu au ce cauta in politica chiar daca sunt in rezerva. Tine de onoare, parca asa spunea un contemporan al nostru…
      Cand a fost vorba de calculul pensiei pe baza de contributivitate parca asa s-a spus ” la alegerea carierei militare, se stiu beneficiile, nu putem sa le schimbam”. Dar faptul ca nu au voie sa faca politica asta se poate schimba o data cu iesirea la pensie.
      Tara asta nu trebuie sa fie condusa de junte militare. Sa nu mai vorbim cat de moral este sa incasezi pensie cumulata cu un salariu la stat.
      A fost o mare greseala numirea Lui Ciuca, dar PNL o sa plateasca pentru asta.

  8. Nu fac nimanui nici un repros,

    de ani buni de zila doamna Alina Mungiu Pippidi sustine acest lucru!

    acolo avem de-a face cu bani si cu influenta, coruptia este la ea acasa si acest lucru ameninta fundamentele unei societati democratice!

    cu alte cuvinte, cel care ar trebui sa fie neutru si sa apere guvernarea de coruptie devine parte a ei!

  9. Demilitarizarea României se face prin adoptarea amendamentului 2: „dreptul cetățeanului de a deține arme nu poate fi îngrădit”.

    • Sigur ca da. Asta mai lipsea in tara asta plina de cr3tini.

    • “Guvernul inițiază pachetul de legi, în colaborare desigur cu specialiștii din servicii, dar în nici un caz nu-l primește cu fundiță de la acestea, mută două trei virgule și taie un paragraf, după care le trimite în Parlament. Asta n-ar trebui să se întâmple.”

      N-ar trebui sa se intample….

      Proiectele de lege pe care le-ați expus punlic dovedesc sa realitatea este aia ca SE ÎNTÂMPLA !
      Ca sa nu spun ca este o REGULA.

      G4Media, ai verificat dacă proiectele de lege erau clasificate ? Nu m-ar mira ca, peste câțiva ani, nu mulți, după ce apele se vor mai liniști, sa firi chemați pe ici, pe colo, ca sa explicați – in ancheta oficiala – cum ați intrat voi in posesia acelor documente….

    • @nae
      Se vor elimina intre ei

      Nu prea înțeleg de ce va e frica de dreptul de a deține arme într-o tara în care șansă de a muri în accident de mașină este aia care este.
      2 la mana, vedeți ca în general dreptul de a purta arme implica faptul ca acestea sa fie ținute la vedere, nu ascunse.

  10. statul roman este un grup infractional organizat.orice istitutie de forta sau nu a acestuia e o organizatie mafiota.doar ca nu mai sunt bani pentru toti mafiotii.

  11. bunul samaritean 6 iunie 2022 LA 19:32

    Propaganda are si ea partea ei de bine Dezbaterea se transforma in paznicul de serviciu si emite fel de fel de ipteze pe subiecte ce inca nu au configurata forma finala . Pina la urma totul nu este decit o incercare, repetata, de a testa atitudini , ce tin de perceptia fiecaruia dintre noi .Un lucru este insa sigur .Legea in cauza este veche si ea trebuie modificata .Atunci cind faci astfel de modificari nu pot sa nu tii seama de situatie personala si globala , la zi ,a Romaniei si a a tuturor tarilor prietene sau neprietene .Asistam la o decuplare totala de Rusia .Este evident ca trebuie oferita, serviciilor de informatii ,puterea de a face asta . Reusita decuplarii, totale, de Rusia aduce in fata factorilor de decizie guvernamentali situatii noi ce nu pot fi depasite cu instrumente invechite .Dupa discutii se va ajunge acolo unde trebuie lasand in urma pe cei care incearca doar sa paseze „in poala unora ” niste imaginare vinovatii si care incerca sa isi maximizeze capitalul politic profitind de situatia de facto .Desigur exista si unii care doar „ isi racesc gura degeaba ” .

    • Să știi că m-ai liniștit! Ai un har fantastic!

    • „Asistam la o decuplare totala de Rusia .Este evident ca trebuie oferita, serviciilor de informatii ,puterea de a face asta .”

      Mai taie din virgule, frate, ca nu se mai intelege nimic din ce scrii.

      Si la obiect: Puterea oferita serviciilor pentru a ne decupla de Rusia inseamna libertate oferita serviciilor in a intra in afaceri pana peste cap, imunitate totala a ofiterilor in fata legii, obligatia oricarui cetatean „sa colaboreze” cand i se cere, mandat pe viata pentru sefii SRI-ului si decuplarea totata de la orice control parlamentar real?

      De asta au nevoie SRI si SIE ca sa faca „fata provocarilor”? Ma lasi? Iti dai seama ce monstru vrem sa creem prin mizeria asta de lege? O supra-putere in stat, supra-putere care nu exista definita ca atare in Constitutia Romaniei. Supra-putere care nu e supusa niciun control democratic. Pakistan, nene, asta viseaza unii sa construiasca intr-o tara din UE.

  12. Problema cu serviciile astea nu că poate face ce vor şi cam ar fi bine să poată să facă ce vor ca să poată să îşi facă treaba cum trebuie că nu aicea e problema şi pentru că nu este control asupra lor cu o legislaţie atâta de drastică încât să nu mai scurgă informaţii şi să facă trădare încât să nu merite riscul să o facă şi să stea acolo aproape pe viaţă pentru orice rahat de infracţiune dacă se corup. Dar pentru asta trebuie să fie o justiţie care să funcţioneze astfel nici nu contează ce legi au sau ce pot să facă că vor fi folosiţi de sistemul politic cum vor ei dacă au corupt justiţia şi oricum o să facă ce vor fi puşi să facă(că au legi sau nu), aşa că vă stresaţi de-a sula cu ce pot să facă sau nu când problema e altundeva.

    Chiar şi editorialul ăsta se axează pe premiza că deja sunteţi conştienţi şi siguri că va fi folosite puterile lor în scopuri corupte şi o vor face legal şi de aicea e atâta bâţâială pentru că sunteti conştienţi toţi că justiţia e coruptă şi o strigă în gura mare CHIAR ŞI CORUPŢII PENTRU CĂ LE E FRICĂ CĂ DACĂ NU MAI AJUNG LA PUTERE CORUPŢII LOR VOR FOLOSI PROPRIUL LOR SISTEM CORUPT ÎMPOTRIVA LOR. Motiv care deja aţi ajuns la concluzia toţi că sunteţi cinstiţi sau infractori că dacă li se dă puteri mai mari nu ştiţi cine îi va folosi să îi ardă că nici corupţii nu au încredere în propriul lor sistem corupt mai ales că se fură între ei mai rău cum vă fură pe voi măi amatorilor, deci corupţii sunt de două ori în pericol că îi vor arde chiar şi corupţii dacă nu sunt corupţii lor la frâie şi nu se înţeleg pe ciolan şi în majoritatea cazurilor nu se înţeleg, daaaaa. 😀

    Vreţi să vă spunem un secret –> „DAŢI-LE CÂT MAI MARI PUTERI PUTEŢI CĂ CUM SE BAT ĂŞTIA ÎNTRE EI PE CIOLAN ŞI PUTERE NU AR MAI FI NEVOIE NICI DE CODRUŢE DACĂ AR AVEA O ARMĂ ATÂTA DE EFICACE CARE SĂ O FOLOSEASCĂ SĂ SE EXTERMINE ÎNTRE EI (nu aţi observat ce s-a întâmplat când Codruţa a fost un teren neutru pentru toţi de toţi s-au folosit de ea unii împotriva altora? 😏)”, oare pricepeţi amatorilor , deci fară stres. 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

    • Nu a putut citi prea mult….
      Nu te doare capul când scrii?!!!

    • @Radulescu Marcel
      ma intrebati acum vreo saptamana ce solutii sunt
      probleme
      1.partide golite de orice ideologie
      2.stat politienesc,aparat opresiv,magistrati compromisi-TOTI
      3.politica versus afaceri si putere versus bani
      solutii
      1.partide,adica grupuri de interese cu ideologie,ex.partidul soferilor,al agricultorilor
      2.STAT civil.alegeti Profesori,Ziaristi,Economisti,nu stiu…oameni nu grade
      3.cine face politica nu face bani,cine vrea putere nu are afaceri,politica e o fata batrana si rea care devoreaza,nu stati prea mult la putere si eventual alegeti oameni trecuti de a doua tinerete,si aia cu sfatul batranilor era ceva…

  13. !anonim

    in care epistola a lui Pavel, in care evanghelie, apare acest amendament nr.2, eu banuind ca domnia-vostra a sarbatorit Pastele, tine Craciunul, respecta valorile crestine…ce mai incolo si incoace, un suflet nobil..

    • Imposibil !!!!!!! Nici putin și stalin din mormânt nu pot schimba nimic

  14. Pai și cum mai asculta ei telefoane cu scopul de a spiona concurenta pentru obținerea contractelor cu statul.

  15. Dezbaterea asta provocata de G4 pare mai mult o furtuna intr-un pahar cu apa.Este doar o perdea de fum ridicata de G4.Nu le cunosc motivele, dar cred ca modul isteric in care pun problema nu ajuta la demersul lor.

    • Asa se face rating.
      Pe de alta parte cei care nu voteaza au nevoie de stimulente.
      Pina nu ajunge in Parlament e inutil sa analizam ceva.
      Apropo, legislatia cu normele de aplicare nu tot Guvernul o face?
      Practic nici nu conteaza ce scrie in legi ca rastalmacesc ei tot. Din dăruire!

    • Intetelgi ca aceste proiecte de lege exista ?! Au confirmat toti ca exista! Da , nu sunt in vigoare sau la vot dar aia e doar formalitate pt USL 2.o

    • Hunor kelemen si-ai lui nu ar accepta, rileax

  16. Interesul national in izmene cazone cu slit la spate.

    • Doar un judecator ar putea judeca ceva…. noi, ziaristii, ca niste piranha.
      ONG-urile… o gluma

  17. Domnule, militarii nu au ce cauta in politica chiar daca sunt in rezerva. Tine de onoare, parca asa spunea un contemporan al nostru…
    Cand a fost vorba de calculul pensiei pe baza de contributivitate parca asa s-a spus ” la alegerea carierei militare, se stiu beneficiile, nu putem sa le schimbam”. Dar faptul ca nu au voie sa faca politica asta se poate schimba o data cu iesirea la pensie.
    Tara asta nu trebuie sa fie condusa de junte militare. Sa nu mai vorbim cat de moral este sa incasezi pensie cumulata cu un salariu la stat.
    A fost o mare greseala numirea Lui Ciuca, dar PNL o sa plateasca pentru asta.

  18. Total de acord cu Cristian Pantazi.
    Dacă nu ies in stradă 2 milioane de cetățeni pentru anticipate inclusiv prezidențiale, punerea în aplicare a referendumului din 2009, finalizarea dosarului revoluției și 10 august 2018, nu prea avem șanse în acest deceniu.

  19. In state mai „democrate” lumea se intoxica cu substante radioactive pentru idei dinastea nastrujnice. Duhul a iesit din cutie, pe astia nui mai pune nimeni inapoi.

  20. E politica cu doua viteze. Viteza de sus, in care intra partea nevazuta, si viteza de jos, jos de tot. Clasa de mijloc, ce s-ar dezvolta natural prin legile pietei, nu se mai poate forma. Asta da lupta de clasa! Vivre la revolusion!

  21. „Statul ne-a trădat”.
    Nu cred ca „presa libera” e reperul in acest caz al propunerilor legislative inițiate de Guvern care nu produc efect imediat.

  22. Insider trading generalizat.

  23. Așa a spus Dan Tăpălagă? Că serviciile secrete sunt infiltrate peste tot? Wuauu! Dar cînd se făceau arestări abuzive ce făcea Dan Tăpălagă ăsta?
    Le aproba !!!!!
    Cîta constanța în … demnitate!!!!

    • Dorele,ti-ai tras nume predestinat.Cam asta s-a intamplat cand deciziile CCR au cazut peste dosarele cu arestari „abuzive”,cum zici tu,ca Dorel cand a lovit cu picamaru’ teava de gaze.Au „explodat”,cu pagumă mare,probele evidende,faptele s-au dus dracu,iar faptasii,imprastiati,s-au intors la ciolan.Justitia a ramas cu „destu”in gura,iar lumea cu ochii in soare.
      Acum,cu legile astea vor din nou ca SRI-ul sa se implice in procese penale,ca daca „vrem noi”nu mai este neconstitutional.Avem oamenii nostri la Curte si stiu ce au de facut.”Curat constitutional,coane Fanica”!

  24. Serviciile nu au ce cauta in politica dar in industrie sun necesari . Cum credeti ca sa dezvoltat China ? Eu cred ca prin furt industrial.

    • cazul Chinei e special.
      nu a ” furat” pur si simplu tehnologii dezvoltate de occident in ani de zile. i s-a dat pe tava totul.
      pe langa fabricile delocalizate Vestul a transferat oameni si cunostiinte dobandinte in ani de cercetare.
      in acelasi timp inca de la sfarsitul anilor 90, tinerii chinezi au fost trimisi cu zecile de mii la studii in state, europa.

  25. @poutin este un gunoi….usor sa fi viteaz in spatele tastaturii…n ai niciodata argumente si acuzi pe ceilalti participanti de cea ce esti tu vinovat. Clar ca tu esti cel platit la cat de des postezi…

  26. Sa nu exageram. A da pe mana controlului parlamentar serviciile , cu tot cu secretele lor, ar insemna sa ne impuscam singuri in picior. Parca nu am sti ce fauna exista in parlament, Totul este relativ.

    • Plin de patrioţi preocupaţi de bunăstarea serviciilor şi preaiubitori de servicii. Se ştie că patriotismul dă pe dinafară in securişti.

  27. @Diana 𝓡¹⁸
    a spun un MARE SECRET.iohannis s-a „scapat” acum vreo 3 ani,gasiti declaratia chiar pe site-ul presedentiei ca „scheletul statului roman” e cel din 1968,adica nu stiu,poate nu ati inteles ce a afirmat,structura,institutiile,modul de functionare al statului e acelasi,doar vopsit in alte culori.asta constitutia.vedeti constitutia rsr.oficial erau permise cultele religioase,pluripartitismul,initiativa privata,libera asociere.vedeti ca e ceva mai profund.se leaga cu acel slogan al conventiei din 1996 cu 15.000 specialisti.sunt vreo 15.000 nevotati cum spunea Ingrid Mocanu,adica inalti functionari,directori sefi departamente,magistrati,ofiteri superiori..vedeti ca aia sunt.si gandesc la fel.pentru ei CONSTITUTIA e o insiruire de vorbe goale

  28. Tocmai s-a dovedit ca U.M. G4Media a trebuit sa înfierează cu manie proletara legile securității pentru simplul motiv ca nu pot deconspira apartenenta lor la aceste servicii! Este cunoscut faptul ca agenții acoperiți trebuie sa acționeze astfel încât sa îndepărteze orice suspiciune cu privire la adevarata lor apartenenta!

  29. Stimabililor cârcotași de unde are bani CIA pentru toate acțiunile externe, livrări de armament, salarii tot tacâmul. Să vă întrebați dacă fondurile date de congres ajung.

  30. Poate demonstra cineva că serviciile secrete occidentale nu conduc guvernele lor? Care este definiția, nazismului, comunismului a democrației și cum se realizează accederea la puterea politică? Cine votează sau cine numără voturile? Vezi afacerea clotilde sectorul unu București.