G4Media.ro

De la „poduri de flori” la vaccinuri. Soft power românesc în Moldova

Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

De la „poduri de flori” la vaccinuri. Soft power românesc în Moldova

În orice criză există și oportunități. Bucureștiul pare să fi înțeles acest lucru în relația cu Republica Moldova. A livrat în pandemie echipamente medicale de milioane de euro și a trimis deja peste Prut 72.000 de doze de vaccin anti-COVID19. Asistența din această perioadă de criză nu reprezintă însă o noutate – în ultimii ani, România a finanțat numeroase proiecte care au un impact direct asupra populației, arată o analiză Veridica.ro.

În paralel, s-a mers ceva mai puțin pe un anume tip de discurs patriotic, iritant pentru o parte semnificativă din populația Republicii Moldova. Rezultatul acestei politici prin instrumente de tip soft-power este că în timp ce partidele declarat unioniste de la Chișinău sunt în cădere liberă în preferințele electoratului, în mod paradoxal, numărul unioniștilor este în creștere.

De la vorbe la sprijin concret. Cum pierde Rusia teren la Chișinău. În Republica Moldova acționează, încă de la fondarea țării, două mari forțe – cele care vor ca țara să se afle în așa-numita lume rusă, în orbita fostei capitale imperiale, Moscova (numele s-au schimbat de-a lungul timpului: agrarieni, comuniști, socialiști) și cele care și-ar dori o orientare spre Vest, reprezentat fie de România, pentru unioniști, fie de Uniunea Europeană. Taberele caută să își justifice opțiunea, prezentând și avantajele respectivelor orientări și forța pe care o au cei pentru care optează.

Pandemia de coronavirus a apărut într-o perioadă în care Republica Moldova se afla sub controlul cvasi-total al socialiștilor pro-ruși, care aveau președinția, guvernul și suficiente pârghii pentru a-și asigura majoritatea în Parlament, chiar dacă nu dețineau peste jumătate din mandate. Linia partidului dicta o narațiune care să transmită că, în ceas de nevoie, ajutorul vine de la marea putere de la Răsărit – numai că lucrurile nu au stat așa.

Pe tot parcursul lui 2020, Moscova a trimis la Chișinău doar două cutii cu teste PCR și un avion care a transportat cumpărăturile Chișinăului din China.

În comparație, România a oferit un ajutor medical în valoare de 3,5 milioane de euro în mai 2020 și a trimis 42 de medici să ajute în spitalele COVID-19 din Republica Moldova. Asistența a continuat și în 2021, atunci când România a trimis peste Prut echipamente medicale în valoare de 2,3 milioane de euro. Socialiștii au încercat atunci să creeze probleme de imagine pentru convoiul de 20 de camioane trimis din România. Acesta a fost trimis pentru recepție undeva sub un pod de la marginea orașului Chișinău. Cu toate acestea, în urmă acestui episod, socialiștii lui Igor Dodon au obținut efectul invers. Cetățenii de peste Prut au empatizat și mai mult cu gestul generos făcut de autoritățile de la București.

La finele lunii decembrie, după ce președinția Moldovei a fost preluată de Maia Sandu, președintele României, Klaus Iohannis, a întreprins o vizită la Chișinău, prilej cu care a promis și că România va dona 200 de mii de vaccinuri. Iohannis ridica, practic, mănușa aruncată de fostul președinte prorus, Igor Dodon, un susținător și un promotor fervent al vaccinului rusesc Sputnik V.

Pe parcursul ultimei luni de zile, de pe 27 februarie până pe 27 martie, România a reușit deja să trimită un pic peste o treime din cele 200.000 de doze promise. Cel mai recent transport de vaccinuri a inclus 51.600 de doze, care au ajuns la Chișinău pe 27 martie, atunci când s-au sărbătorit o sută trei ani de când Sfatul Țării din Basarabia a votat unirea cu România.

Promisiunea lui Iohannis că România va aduce 200.000 de doze de vaccin la Chișinău a dat cumva tonul confruntării vaccinurilor în Republica Moldova. România, UE și SUA au livrat ce au promis, în timp ce Rusia asistă în continuare de pe margine la aceste desfășurări. Războiul imagologic a fost net câștigat de cei care pot livra material și concret în fața unor declarații politice și a perdelelor de fum create de acestea.

Iar motivul pentru care Rusia nu livrează este simplu: țara pur și simplu nu are capacitatea de a produce atât Sputnik V cât ar fi necesar și cât a promis deja. Moscova are probleme cu vaccinarea propriilor cetățenilor și nu poate onora nici măcar comenzile comerciale pe care le are în prezent pentru vaccinul Sputnik V din toată lumea.

În Republica Moldova, Rusia nu poate să livreze nici măcar contra-cost vaccinuri. A afirmat-o chiar ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, într-o discuție pe care a avut-o pe 25 martie cu Maia Sandu, care-l convocase tocmai pentru a-i propune o achiziție de vaccinuri. Vasențov a spus că Moscova poate face cel mult o donație. (Foto: Vaccinuri din România, donate în Moldova / Sursa foto: Maia Sandu / Facebook)

Citește tot articolul pe Veridica.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Cine plateste bugetul Veridica.ro? Am vazut ca G4 e in bugetul agenturilor de propaganda de stat francez si german, dar „soft power” e vorba de Langley.

    • + societatea deschisa a lui Soros, du-te in josul paginii, vezi varianta engleza a finantarilor, in romana le e rusine sa recunoasca

  2. Prieteni,tin sa va spun ca Rep Moldova e Rusia.
    Credinta ca noi putem sa luam inapoi moldova e ca credinta ungurilor ca pot lua transilvania.Sovietizarea si Rusificarea in Rep Moldova au avut succes.Ei nu mai sunt romani.Acei moldoveni care au simtit romaneste au venit in Romania,fie pt bani,fie ca voiau sa fie romani.Cei din Moldova nu VOR sa se uneasca,ar trebui sa pricepem si noi asta si gata.

    • nici nu cred ca se doreste in Romania unirea cu Moldova. Se doreste un frate cu care sa mergem impreuna la drum, un frate care sa fie sanatos si fericit.

  3. Sa ia sputnik de la Moscova, de ce trebuie sa le dam noi vaccin?

  4. … le dam doar AZ care produce cheaguri de sange, din cand in cand

  5. Va dati seama ce am ajuns, ne laudam ca dam ajutor unui stat intreg cam cat ia mita cineva de la noi pentru un contract cativa km de autostrada, suntem bastani

  6. La ADN-ul moldovenilor se preteaza mai bine Sputnik V.
    Romania le da chestionabilele Astra Zeneca, ca sa se scape de ceva loturi , ca la tarile din lumea subdezvoltata

  7. Am si eu ceva de spus impotriva celor care ii jignesc pe moldovenii de peste Prut. Locuiesc in vecinatatea granitei artificiale impuse de pe Prut. De 30 de ani am trecut-o de mii si mii de ori. Mi-am facut prieteni si neamuri prin alianta acolo. Va spun cu mana pe inima ca sunt acolo patrioti in a caror piepturi bat inimi de adevarati romani, mai romani decat foarte multi dintre noi. Daca numarul unionistilor nu a atins punctul critic, vina nu este a lor. Vina o poarta in primul rand: (1) Desnationalizare fortata practicata de-a lungul anilor de ocupatia ruseasca, prin deportarea in Siberia a celor mai capabili oameni si colnizarea cu rusi adusi din tot Imperiul (tarist sau sovietic) si pusi numai in posturi de conducere. (2) Lasarea populatiei autohtone in bezna necunoasterii. (3) Falsificarea istoriei Moldovei in care noi, romanii eram prezentati ca niste straini mancatori de copii cruzi. (4) Si nu in ultimul rand, dezinteresul Bucurestiului, care nu a intreprins nimic in 30 de ani pentru a a stopa propaganda ruseasca facuta prin massmedia– 80% din posturile de radio si tv. sunt in limba rusa si isi fac propaganda ca la carte–, in timp ce guvernele de la Bucuresti dorm, vorba moldovenilor in ,, papusoi”. Asa ca cei care comenteaza ca sa se afle in treaba si in necunostinta de cauza fata de durerea romanilor de peste Prut, ar face bine sa se abtina de la comentarii abjecte si de prost gust! Raman totusi optimist. Unirea se va reliza mai devreme , daca Romania se va implica mai detrminat si mai tarziu daca ii vom lasa numai pe romanii de dincolo de Prut sa lupte pentru UNIRE.