G4Media.ro

De la comunicare la control, internetul și, odată cu acesta, globalizarea se…

Toy train connecting Europa and China. Symbolizing the New Silk Road or one belt one road Chinese strategic investment in the 21st century. Economic project to connect EU, Central Asia and China

De la comunicare la control, internetul și, odată cu acesta, globalizarea se schimbă dramatic. În cazul fiecărei țări este vorba tot mai mult de suveranitate

De ce tocmai acum? Cele mai importante zone economice din lume se îndepărtează unele de altele. Liderii politici din America, Asia și Europa fac presiuni pentru a fi mai puțin dependenți unul de celălalt sau, cel puțin, pentru a avea suficiente competențe și capacități disponibile, alături de ofertele străine. Washingtonul promovează în întreaga lume în mod deschis lanțuri de aprovizionare analogice și digitale fără componente chinezești.

Între timp, Beijingul trage propriile concluzii din acțiunile care amenință existența a (încă) liderului producător de telefoane mobile și furnizor de rețele Huawei și a popularelor servicii Tiktok și Wechat. Se vorbește acum de „o dublă circulație”. Nu există nicio spiritualitate din Orientul Îndepărtat în spatele acestui fapt, ci mai degrabă o tehnică foarte pragmatică a divertismentului – ideea aproape sobră de a instala două cicluri economice, unul intern din China pentru China, ca să spunem așa, și unul extern care cumva o susține.

În Europa, în cele din urmă, Comisia Europeană lucrează la detaliile Legii serviciilor digitale, care ar trebui să conțină platforme de internet, și a adoptat proiectul-cloud Gaia-X lansat peste granițele naționale de ministrul german al economiei, Peter Altmaier. În mod oficial, acest lucru este destinat să limiteze puterea pe piață a companiilor de internet americane și chineze. În spatele acestei acțiuni, totuși, este vorba și despre a deveni mai încrezători în forțele proprii. Totuși, de ce se ia atitudine tocmai acum?

Pe de o parte, probabil, pur și simplu din cauza extraordinarei și îndelungatei ascensiuni a Chinei, care a schimbat serios echilibrul economic și, în consecință, politic (și militar) al puterii în lume. Bucuria diviziunii internaționale a muncii, care crește prosperitatea generală, a dus, în schimb, întotdeauna la creșterea fricii de a pierde influența asupra cursului lucrurilor, în mod firesc, cu atât mai mult atunci când ideologiile sunt opuse… de exemplu, atunci când o dictatură comunist-capitalistă, cu un singur partid, rivalizează cu unele democrații orientate către o economie de piață precar polarizată.

În plus, coeziunea Occidentului a devenit mai fragilă. Dacă uniunea monetară a fost din punct de vedere instituțional mai strâns legată ca urmare a crizei, situația stă complet diferit pentru populațiile statelor membre, care nu s-au apropiat în niciun fel. Relația dintre Europa și America, pe de altă parte, se răcise deja înainte ca președintele Donald Trump să preia funcția, dar de atunci a continuat să se deterioreze.

Mai ales în situații de urgență confuze și neliniștitoare vine și timpul pentru spiritul național al fiecărei țări. Astfel de atitudini naționaliste sunt, de asemenea, cooperări construite cultural, dar dacă lucrurile se înrăutățesc, se dovedesc a fi cei mai capabili de acțiune actori, precum au confirmat deja în timpul crizei financiare și al pandemiei. În situații extreme, mulți oameni le cer autorităților să-și țină problemele „sub control”.

Pe lângă toate acestea, și poate chiar mai mult, progresul tehnic promovează în cele din urmă tendința actuală spre demarcare. Internetul nu mai este doar un mediu omniprezent de comunicare pentru toate scopurile, așa cum l-au glorificat odată inventatorul rețelei web mondiale, Tim Berners-Lee, și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, ci s-a transformat, în același timp, într-un util instrument de control. După utilizatorii umani, tot mai multe „lucruri” sunt conectate la internet. Există acum date empirice extinse despre modul în care mulțimile de oameni pot fi manipulate, iar memoria și performanța algoritmului vor continua să crească și să permită, pur și simplu, calcule și mai sofisticate.

Procesul nu este complet. În comitetele tehnice de standardizare care sunt puțin observate de publicul larg și care se ascund în spatele abrevierilor criptice precum 3GPP, ITU sau IETF, americanii, chinezii și europenii se luptă în prezent cu viitoarea configurație a rețelelor. În același timp, agențiile private și guvernamentale lucrează la viitoarea metodă de plată. Este bine că în acest caz BCE (Banca Centrală Europeană) acționează curajos și nu îi lasă doar pe alții să stabilească normele valutare digitale, pe care toți le vor urma în cele din urmă.

În aceste sectoare, Germania și Europa dețin în comun suficiente resurse pentru a avea un cuvânt de spus. Ar trebui să încerce sau, cel puțin, să spere că Joe Biden va deveni următorul președinte american și că la un moment dat China se va îndrepta mai mult spre democrație și spre un stat de drept. Uneori speranța este un narcotic util. Totuși, fără niciun plan exact.

Sursa: Frankfurter Algemeine Zeitung / Articol de Alexander Armbruster / Traducerea: Vera Ștefan (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Gretoasa concluzie.

  2. to ask plans, you must be made.

  3. Systems Of Control: China’s Social Credit vs Western Political Correctness

    https://cutt.ly/Ogh4s9e

  4. „speranța este un narcotic util. Totuși, fără niciun plan exact.” Ce concluzie e asta? Care e logica? Iltima propozitie pare rupta dintr-o fraza mai mare, nu are sens de sine statator.

  5. Globalizarea a dus la prea multă competitie si de aici la oreturi mai mici, adica profituri neașteptat de scazute a marilor corporații (americane). De aceea este nevoie de o incetinire a globalizării pentru ca America, inca prima putere din lume, sa recupereze terenul pierdut tehnologic. Globalizarea este in interesul Americii, dar nu acum. Europa si Rusia nu prea au multe de spus deoarece nu sunt in cursa si nu au corporatii de acest nivel. Ne jucam si noi cartea dar nu prea avem cu ce…. Asa ca ne resemnam ca suntem consumatori

  6. Problema Occidentului nu este democrația din China și cheltuielile mici cu forța de muncă ale firmelor chineze ce le permite să dezvolte și vândă mult sub prețul firmelor occidentale.

  7. China este un stat criminal, comunist. Comunisti chinezi au omorat 40 milioane de oameni.

  8. China este un stat comunist. Comunisti chinezi au omorat 40 milioane de oameni.

  9. Va da biden bani sau care e faza?

  10. Da, da, vine Biden si rezolva tot …. prin intermediul lui Hunter, evident! Ș)