G4Media.ro

De ce Israelul este hotărât să-i sfideze pe americani și să atace…

Sursa foto: SAID KHATIB / AFP

De ce Israelul este hotărât să-i sfideze pe americani și să atace Rafah

Israelul este hotărât să lanseze o ofensivă terestră împotriva grupării teroriste Hamas în Rafah, cel mai sudic oraș din Fâșia Gaza, în ciuda opoziției Statelor Unite, care se tem de o catastrofă umanitară pentru civilii palestinieni. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că forțele israeliene vor intra în Rafah cu sau fără suportul Administrației de la Washington, eliminarea militanților palestinieni aflați acolo fiind considerat un obiectiv crucial pentru însăși existența statului evreu.

Promisiunea lui Bibi

Premierul Netanyahu a declarat vineri, după o întâlnire cu secretarul de stat Antony Blinken, că forțele israeliene vor lupta împotriva Hamas în Rafah, indiferent dacă SUA le sprijină sau nu.

Potrivit The Hill, Netanyahu a ieșit “sfidător” de la întâlnirea cu cabinetul său de război, la care a participat și Blinken, promițând că israelienii vor declanșa operațiuni militare în orașul din sudul enclavei. 

Reamintim că circa 1.4 milioane de palestinieni strămutați, care reprezintă mai mult de jumătate din populația Gaza, sunt înghesuiți în Rafah după ce au fost forțați să caute adăpost acolo. Orașul din sud, care se învecinează cu Egiptul, găzduia doar 250.000 de oameni înainte de război.

BBC a scris recent că mulți dintre cei strămutați locuiesc în adăposturi sau corturi improvizate, în condiții mizere, cu acces limitat la apă potabilă sau alimente sigure. Rafah este singurul oraș din fâșie care mai este controlat de Hamas. 

La rândul său, ONU a avertizat în ultimele săptămâni că o ofensivă israeliană planificată în orașul din sudul enclavei ar putea duce la un “măcel.” (Campania militară a Israelului ar fi dus până acum la moartea a aproape 32.000 de palestinieni și rănirea altor circa 74.000 în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din fâșie, controlat de Hamas. Datele acestuia sunt însă imposibil de verificat din surse independente, iar în mai multe ocazii informațiile difuzate de Hamas s-au dovedit false. Nu se știe, de asemenea, nici care e numărul de militanți uciși din numărul total de victime prezentat de oficialii localiu).

Comentând pe marginea întâlnirii cu șeful diplomației americane, Netanyahu a afirmat: “I-am spus (lui Blinken) că apreciez foarte mult faptul că de mai bine de cinci luni suntem împreună în războiul împotriva Hamas… Am mai spus de asemenea că nu avem cum să învingem Hamas fără să intrăm în Rafah și să eliminăm rămășițele batalioanelor aflate acolo.

“I-am spus că sper că vom face asta cu sprijinul SUA, dar dacă va fi necesar – o vom face singuri,” a adăugat Netanyahu, referindu-se la planurile Israelului de a intra în orașul palestinian.

De partea sa, Blinken le-ar fi transmis oficialilor de la Ierusalim că Israelul își pierde credibilitatea la nivel mondial din cauza războiului din Gaza și că “s-ar putea să nu-și dea seama de asta până nu va fi prea târziu.” 

“Aveți nevoie de un plan coerent sau veți rămâne blocați în Gaza,” i-ar fi spus Blinken lui Netanyahu, moment în care premierul israelian i-a răspuns că Israelul “va fi ocupat timp de decenii.”

Avertismentele americane

Administrația Biden i-a avertizat săptămâna aceasta pe oficialii israelieni cu privire la o operațiune terestră majoră la Rafah în contextul intensificării preocupărilor privind adâncirea crizei umanitare în Gaza.

Președintele Joe Biden l-a sunat personal pe Netanyahu pentru a-l avertiza împotriva unei operațiuni în Rafah, iar secretarul Apărării de la Washington, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său israelian pentru a sublinia necesitatea unor alternative la ofensiva terestră.

Blinken a spus și el că ar fi “o greșeală” ca Israel să invadeze orașul din sudul enclavei palestiniene. Șeful diplomației de la Washington a avertizat că, pe traiectoria actuală, fără un plan clar pentru perioada de după război, Israelul va fi confruntat cu o insurgență majoră căreia nu-i va putea face față. Secretarul de stat a spus că, fără un plan israelian clar, fie Hamas va păstra controlul în Gaza, fie enclava va fi cuprinsă de anarhie, care doar va crea condițiile pentru mai mult terorism.

Administrația Biden a semnalat, de asemenea, că nu va sprijini o operațiune israeliană în Rafah fără a vedea planuri pentru o evacuare a civililor.

Netanyahu a spus săptămâna aceasta că va aproba în curând un alt plan pentru evacuarea civililor din oraș, care este o tabără majoră de refugiați și unul dintre cele două puncte majore de trecere pentru ajutorul umanitar în teritoriu.

Liderul israelian a mai declarat vineri că lucrează pentru a se asigura că civilii pot fi evacuați și că mai mult ajutor umanitar poate ajunge în Gaza. Statele Unite susțin însă că nu au văzut încă un plan de evacuare pentru civilii din Rafah.

Disensiuni între aliați

Potrivit comentatorilor de peste ocean, avertismentele lansate de oficialii de la Washington reflectă anxietatea tot mai mare în interiorul Administrației Biden că strategia Israelului în Gaza, sau lipsa acesteia, ar putea duce la o ocupație perpetuă și o insurgență continuă în enclavă.

Avertismentele americanilor sunt, de asemenea, o altă dovadă a diferențelor de opinie publice tot mai mari dintre președintele Biden și prim-ministrul Netanyahu, cei doi lideri stabilind “linii roșii” contradictorii legate de conflictul din Gaza în ultimele zile.

În urmă cu două săptămâni, în cadrul unui interviu, Biden a fost întrebat dacă o operațiune militară israeliană în Rafah reprezintă o linie roșie pentru administrația sa. “Da, este,” a răspuns liderul de la Casa Albă. 

“Nu poți avea alți 30.000 de palestinieni morți drept consecință a urmăririi (Hamas). Există și alte moduri de a rezolva problema Hamas,” a spus președintele american în interviul pentru MSNBC

Biden a menționat că Israelul are dreptul să se apere și să pedepsească Hamas, dar a subliniat că Netanyahu “trebuie, trebuie, trebuie” să acorde mai multă atenție prevenirii victimelor civile în Gaza.

“El (Netanyahu) rănește Israelul mai mult decât să ajute Israelul (ucigând civili). Aceasta este o greșeală,” a spus Biden.

Analiștii au remarcat că declarația lui Biden legată de existența unei ‘linii roșii’ a fost în ton cu luările sale de poziții recent, în care el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o operațiune israeliană în orașul palestinian și i-a cerut lui Netanyahu să prezinte un plan pentru protejarea civililor de-acolo. Comentariul său de la MSNBC a fost însă primul de la atacul brutal al Hamas din 7 octombrie când s-a referit la posibila invazie israeliană drept “o linie roșie.”

O zi mai târziu, Netanyahu a respins ferm criticile lui Biden. “Vom merge acolo (în Rafah). Am o linie roșie,” a spus el. “Știți care este linia roșie? Că 7 octombrie nu se va mai întâmpla. Nu se va mai întâmpla niciodată,” referindu-se la atacul teroriștilor Hamas în care peste 1.600 de israelieni au fost uciși, alte mii răniți, iar peste 250 luați ostatici și duși cu forța în Gaza. 

Fără a-i numi, Netanyahu a susținut că are sprijinul tacit al mai multor lideri arabi pentru a continua atacul împotriva Hamas. “Ei înțeleg asta și chiar sunt de acord cu asta în liniște,” a spus el într-un interviu cu Axel Springer. “Ei (liderii arabi) înțeleg că Hamas face parte din axa teroristă a Iranului.”

Netanyahu a mai prezis că luptele s-ar putea încheia într-o lună. “Am distrus trei sferturi din batalioanele teroriștilor Hamas. Și suntem aproape de a termina ultima parte a războiului,” a spus liderul israelian. Lupta nu ar dura “mai mult de două luni… Poate șase săptămâni, poate patru,” a adăugat el.

Ulterior, într-o intervenție la FoxNews, Netanyahu a susținut că un sfert din luptătorii Hamas se află în Rafah și, prin urmare, Israelul trebuie să intre în oraș și să distrugă batalioanele militanților aflate acolo.

A nu merge în Rafah ar echivala cu neintrarea forțelor aliate din cel de-al Doilea Război Mondial în Berlin, ultimul bastion nazist din Germania, și a lăsa un sfert din armata nazistă în loc, a afirmat Netanyahu.

Axios a scris că au existat mai multe discuții în interiorul Administrației de la Washington în ultimele săptămâni despre o posibilă operațiune militară israeliană în orașul din sudul fâșiei, iar concluzia a fost că Administrația Biden nu poate permite ca aceasta să se întâmple, au declarat oficialii americani pentru Axios.

Administrația americană nu crede că Israelul poate implementa un plan de evacuare pentru palestinienii din Rafah într-un mod care să prevină victimele civile în masă.

“Dacă Netanyahu decide să-l sfideze pe Biden și să lanseze o astfel de operațiune, va fi o confruntare,” a spus un înalt oficial american.

Deocamdată nu s-a luat vreo decizie cu privire la modul în care SUA ar răspunde la o operațiune israeliană la Rafah, dar doi oficiali americani au spus că una dintre opțiunile discutate la nivel intern între Casa Albă, Departamentul de Stat și Pentagon este de a impune restricții privind utilizarea în Gaza, de către IDF, a armelor livrate de americani.

O alta este încetarea sprijinirii Israelului la ONU. Statele Unite au propus de altfel un proiect de rezoluție la forul mondial care lega încetarea imediată a focului în Gaza de eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.  A fost pentru prima dată când SUA au sprijinit apelurile pentru o încetare imediată a focului în regiune, după ce anterior au blocat astfel de cereri la ONU. Proiectul a fost blocat însă vineri prin veto de Rusia și China. 

Cât privește motivele pentru schimbarea de atitudine a Administrației Biden față de Israel, pe care l-a sprijinit constant după atacul Hamas din octombrie trecut, acestea pot fi legate și de ciclul electoral din Statele Unite.

Jurnaliștii de la Washington Post au scris recent că declarațiile și acțiunile Casei Albe din ultima perioadă reprezintă critici explicite la adresa conduitei guvernului lui Netanyahu, un semn că Biden este conștient de furia resimțită în cadrul Partidului Democrat cu privire la un conflict în care peste 30.000 de oameni au murit în cinci luni de război, iar experții văd primele semne ale foametei. 

Deși Biden continuă să declare că sprijină Israelul, furia unei părți a opiniei publice din America față de bilanțul victimelor civile din Gaza este greu de ignorat de către președinte. Membri ai Partidului Democrat, în special din aripa radicală, critică constant Israelul și iau parte la proteste publice, multe dintre ele cu caracter antisemit.

Iar liderul de la Casa Albă este conștient de criticile celor din propriul partid legate de susținerea pentru Israel. În condițiile în care Biden se îndreaptă spre o nouă confruntare cu Donald Trump pentru președinția Statelor Unte, presiunile asupra democratului sunt enorme.

Una dintre cele mai mari bătăi de cap pentru Biden o reprezintă Michigan, unul dintre așa-numitele state swing, care va decide alegerile. În acest stat, în care Biden a câștigat alegerile în urmă cu doi ani, democratul a beneficiat de votul americanilor musulmani și arabi, care formează o comunitate semnificativă în Michigan. (Circa 310.000 de persoane, reprezentând 5% din totalul sufragiilor în stat).

De data aceasta însă, susținerea Administrației Biden pentru Israel are toate șansele să schimbele datele scrutinului prezidențial în Michigan, unde comunitatea musulmană și-a declarat revolta față de strategia lui Biden legată de Gaza.

Determinarea Israelului

Și, totuși, de ce este atât de determinat Israelul să lanseze o operațiune terestră majoră în Rafah?

Potrivit AP, din momentul în care Israelul a declarat război împotriva Hamas, după atacul sângeros din 7 octombrie, Netanyahu a spus că un obiectiv central este distrugerea capacităţilor militare ale grupării islamice. 

Israelul susține că Rafah este ultimul bastion important al Hamas în Fâșia Gaza, după ce operațiunile forțelor armate israeliene (IDF) în alte zone au eliminat 18 dintre cele 24 de batalioane ale grupării militante.

Israelul afirmă că Hamas are patru batalioane în Rafah și că trebuie să trimită forțe terestre pentru a le distruge. De asemenea, unii militanți de rang înalt s-ar putea ascunde și ei în oraș.

Experții sunt de părere că eforturile lui Netanyahu ți ale cabinetului său de război de a elimina complet Hamas din Gaza sunt parte a unei strategii legate de însăși supvraviețuirea statului evreu. Israelienii susțin constant că, pentru a îndeplini acest obiectiv, IDF trebuie să distrugă gruparea teroristă, asigurându-se astfel că atacuri precum cel din 7 octombrie nu vor mnai avea loc niciodată.

În acest context trebuie spus că Netanyahu a anunțat zilele trecute că trimite o delegație la Washington pentru a prezenta Administrației Biden strategia sa, după ce Israelul a aprobat planurile militare pentru ofensiva sa în Rafah. 

Oficialii israelieni și americani spun că este foarte puțin probabil ca o astfel de operațiune să aibă loc înainte de sfârșitul Ramadanului, la mijlocul lunii aprilie.

Netanyahu a spus că trimite reprezentanții săi în America “din respect” pentru Biden, precizând însă că i-a transmis președintelui american că Israelul “nu poate finaliza victoria” fără să intre în Rafah.

În ciuda discuțiilor dure, Israelul nu pare însă să fie aproape de a trimite trupe în Rafah, a scris AP. Acest lucru poate fi legat de încercările în curs de a intermedia o încetare temporară a focului. Mediatorii din Qatar spun că aceste discuții vor fi anulate de o invazie Rafah.

Există, de asemenea, și preocupări logistice. Armata israeliană spune că intenționează să direcționeze civilii către “insule umanitare” din centrul Gazei înainte de ofensiva planificată.

Deocamdată însă, cabinetul de război israelian nu a ordin forțelor IDF să înceapă evacuarea civililor palestinieni din Rafah. Experții cred că, dacă și când se va da un astfel de ordin, implementarea lui va dura de la două până la trei săptămâni.

Pentru a înțelege însă determinarea Israelului de a intra în Rafah cu orice preț, merită menționată declarația unuia dintre oficialii israelieni trimiși la Washington, ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, care a spus într-un podcast: “Suntem destul de încrezători că putem face acest lucru într-un mod care ar fi eficient – nu numai militar, ci și umanitar. Și ei (americanii) au mai puțină încredere că putem face asta.” 

Dermer, fost ambasador în Statele Unite, a spus că Israelul va asculta ideile americane despre Rafah, dar orașul de la granița Gazei cu Egiptul va fi cucerit indiferent dacă aliații ajung sau nu la un acord: “Se va întâmpla chiar dacă Israelul este forțat să lupte singur. Chiar dacă întreaga lume se va întoarce împotriva Israelului, inclusiv Statele Unite, vom lupta până când bătălia va fi câștigată.

Dermer a spus că lăsarea în viață a islamiştilor sprijiniţi de Iran ar permite declanșarea de atacuri împotriva Israelului din întreaga regiune: “Şi de aceea hotărârea de a-i elimina este atât de puternică, chiar dacă aceasta duce la o posibilă breşă cu Statele Unite.”

Dermer a confirmat și el că în Rafah se află patru batalioane Hamas intacte, susținute de luptători care s-au retras din alte părți ale Fâșiei Gaza, reprezentând 25% din puterea grupului de dinainte de război.

Nu vom lăsa un sfert din ele active,” a spus el. “Intrăm în Rafah pentru că trebuie să o facem… Și cred că ceea ce oamenii nu înțeleg este că 7 octombrie este un moment existențial pentru Israel.

Surse: The Hill, BBC, Axios, MSNBC, Politico, Washington Post, AP, Reuters, X

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „De ce Israelul este hotărât să-i sfideze pe americani și să atace Rafah”

    Din mai multe motive. Primul, pentru că poate și nimeni nu va împiedica acest demers.

    Al doilea, pentru că domnul Netanyahu are nevoie de legitimare în rol de salvator al națiunii și amânarea cât mai mult a momentului în care procurorii îl vor chestiona pentru cauze anterioare conflictului.

    Al treilea, pentru că escaladarea conflictului îi este extrem de utilă prietenului domnului Netanyahu, domnul Putin, care poate invada nestingherit Ucraina cât timp atenția internațională este concentrată asupra Orientului Apropiat.

    În fine, dar nu neapărat în această ordine, prim-ministrul israelian este presat de familiile ostaticilor în vederea obținerii eliberării acestora.

  2. Israelul lupta pentru supravietuire, ceilalti dau din gura.