G4Media.ro

Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa decizia definitivă în dosarul de…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa decizia definitivă în dosarul de corupţie al lui Sorin Oprescu/ UPDATE Pronunțarea a fost amânată pentru data de 13 mai

Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa, vineri, decizia definitivă în dosarul în care fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

  • UPDATE 12.52 Pronunțarea a fost amânată pe data de 13 mai.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet – Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu – nu ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero.

Ultimul termen al procesului a avut loc în octombrie 2021. Practic, în luna aprilie, se împlinesc peste şase luni de când instanţa încearcă să dea o soluţie în dosarul lui Oprescu.

Pe 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Alte condamnări date de Tribunalul Bucureşti în dosar: Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) – 13 ani şi 4 luni de închisoare; Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) – 3 ani şi 4 luni; Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 4 ani; Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) – 4 ani şi 4 luni; Cristian Stanca (fostul şofer al lui Oprescu) – 7 ani şi 8 luni; Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 2 ani şi 4 luni cu suspendare.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupţie.

Conform DNA, începând cu finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii bucureştene.

„Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să îl ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi”, susţine DNA.

Ulterior, pe măsură ce alte persoane au aderat la grup în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider, respectiv primarul Capitalei, crearea unui eşalon de „secunzi” ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii.

„În acelaşi context, în cursul anului 2014, inculpatul Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului pe inculpaţii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, persoane obediente faţă de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit şi el la conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane şi a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian”, menţionează DNA.

Conform procurorilor, Stanca a fost angajat şi promovat la ACCU la insistenţele primarului municipiului Bucureşti în vederea obţinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Popa.

Procurorii arată că Sorin Oprescu, folosindu-se de atribuţiile de primar al municipiului Bucureşti, a impus funcţionarilor din cadrul ACCU şi Direcţia de Resurse Umane din subordinea sa angajarea lui Cristian Stanca, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituţiei şi, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale, în folosul aceluiaşi inculpat.

DNA mai susţine că, în perioada 2013 – 2014, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, a pretins şi primit sume totalizând 2.798.941 lei de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), prin intermediul unor persoane şi firme controlate de el prin inculpaţii Albu Romeo şi Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Niţă Ion, susţinând că prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu şi Mircea-Octavian Constantinescu îi va determina să vireze cu prioritate sumele necesare către instituţia respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunţători şi să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul CCPBPB, aflat în subordinea lui, de către societatea denunţătoare.

În perioada mai – august 2015, în acelaşi context, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al ACCU, împreună cu inculpatul Cristian Stanca, a pretins de la aceiaşi martori denunţători, prin intermediari, suma de 60.000 de euro, ca mită pentru Sorin Oprescu, mai susţin anchetatorii. (Sursa: Agerpres)

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Pronunța o …. Baaaai voi n ați înțeles că cab e fieful lui savonea, aia din gașca corbu dorneanu netejoru dragnea luju. Da da gașca ce călăreste justitia din tara lucrului bine facut de iohannus. Un milion de spagari o singura solutie. UNA FINALĂ

  2. 25 000 euro … bani pentru seminte.

  3. Omu e clar nevinovat, USR sunt vinovatii pentru jaful de 30 de ani

  4. „Saracu”,ghinionul lui E doua.Unul ca nu l-a judecat inalta curte(scuzati lipsa de respect),fiindca acum era la rejudecare si deci la volitilizare de probe sau in asteptarea prescrierii,si al doilea ca a fost primar independent si nu poate invoca stupidul motiv cum ca a dat banii la patid.
    Cat priveste condamnarea,nu prea putem sa dam cu zarul(unde s-a ajuns),pentru ca el,in materia asta,a fost un lup singuratic.S-ar putea,la final,sa aibe soarta Elenei Udrea.Stiti ca el a fost sustinut de Ion Iliescu,nu de Adrian Nastase.

  5. ” Ar putea ” aș se întâmplă și în cazul lui Piedone și în alte sute de cazuri ale gunoaielor astea care și-au bătut joc de noi ( noi i-am votat ) se tot amână până se vor prescrie faptele. Asta se întâmplă când un justiei ai slugi ale partidelor politice.

  6. Hai justiția lui pește prăjit, băgați borfașul la bulău ,ce va tot scremeți atât…Omul aproape a băgat Bucureștiul în faliment după ce și-a umplut buzunarele și acum se smiorcăie că e nevinovat

  7. Hai justiția lui pește prăjit, băgați borfașul la bulău ,ce va tot scremeți atât…Omul aproape a băgat Bucureștiul în faliment după ce și-a umplut buzunarele și acum se smiorcăie că e nevinovat.

  8. CAB condanna inculpatul Oprescu la o batranete linistiti, sa stea acasa si sa-si manance linistit pensia si spagile. Faptele s-au prescris.

  9. Hai domn dr., hai cu ”transferul” la Rahova, că e nevoie de experiența mătăluță de chirurg de apendicită și acolo.

  10. Dar de Nicolae Cristea, tartorul jefuirii Loteriei Române, mai știe cineva ceva? Poate ne ajută G4 Media cu o investigație. Nu de alta, dar furăciunile lui Oprescu sunt pistol cu apă pe lângă tunurile lui Cristea.

  11. S ar fi zis! Ar fi făcut! Se crede se zice mereu niște denunțător ca alte dovezi? Desigur nu contează 25 de mii contează ca kovesi și ambasada americana nu au văzut milioanele de dolari de la Microsoft Asta e justiția? Toate firmele care sunt sau colaborează SRI fac ce vor Restul merge pe lichidare sau transfer direct la partenerul strategic

  12. Ce moaca de escroc are valahul …..

  13. „Ce doamna,doar n-om fi toti un popor de hoti si ticalosi”! Zise inculpatul la o emisiune tv.,cand astea(tv-urile) mai scapau cate un adevar.

  14. dr asta de rahat a ascuns bani furati din banii nostri sub cusca cainelui?!!! asta tot timpul a facut ceva pe noi. au trebuit sa treaca 7 ani sa se ajunga (poate) la final. nesimtitul asta cu un tupeu golanesc se crede nevinovat?! cei 25.000 coco sunt o gluma pentru cat a halit real burdihanul nesimtitului. un ins care s-a vandut banului. o scursura si pesedista. prin grija sistemului si in special a judecatoarelor cormoranul asta a trecut la o grupa de varsta care-l va ajuta la numarul de ani efectuati in spatele gratiilor. daca va ajunge desigur pe acolo.