G4Media.ro

Curtea Constituțională va dezbate pe 6 mai sesizarea Avocatului poporului împotriva legii…

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Curtea Constituțională va dezbate pe 6 mai sesizarea Avocatului poporului împotriva legii care îi permite președintelui României să instituie starea de urgență

Curtea Constituțională va dezbate pe 6 mai sesizăriel formulate de Avocatul poporului, Renate Weber (ALDE) împotriva OOG 1/1999, actul normativ în baza căruia președintele României poate institui starea de urgență, au anunțat oficiali din cadrul CCR.

Sesizarea a fost formulată de Weber pe 16 aprilie, exact în ziua în care Parlamentul a încuviințat decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire cu o lună a stării de urgență pe întreg teritoriul României, dar cu o serie de condiții impuse guvernului, care nu se regăseau în decretul șefului statului.

Astfel, potrivit hotărârii Parlamentului, guvernul nu ar trebui să mai ia măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege și este chemat să prezinte Parlamentului săptămânal un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenționează să le ia pentru combaterea epidemiei de .

Paradoxal, Renate Weber îi ceruse președintelui Iohannis să declare starea de urgență din cauza epidemiei de  încă din 12 martie, când președintele excludea încă o asemenea soluție. La acel moment, Weber nu avea obiecții față de legislația care guvernează instituirea stării de urgență.

Renate Weber susține în sesizarea la CCR că președintele are prea multe puteri în această situație și cere Curții să declare neconstituționale mai multe articole din OUG.

Mai precis, Weber susține că sunt neconstituționale articolul 9, o parte din articolul 14 și articolul 28 din Ordonanța de urgență 1/1999 , dar și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 (care stabilește sancțiuni mai dure pentru încălcarea unor preveder din OUG 1/1999).

Renate Weber susține că ”Prevederile art. 14 lit. c1) – f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 sunt neconstituționale, întrucât permit Președintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenția legiuitorului primar sau a celui delegat prin modificarea unor legi organice și prin restrângerea efectivă a exercițiului drepturilor omului. În esență, Avocatul Poporului consideră că dacă legiuitorul constituant ar fi considerat că prin decret, ca act administrativ normativ, Președintele poate legifera în perioada stării de urgență sau de asediu, ar fi prevăzut în mod expres un tip de delegare legislativă, așa cum a reglementat-o în cazul celeilalte autorități executive, Guvernul”, potrivit comunicatului citat.

Avocatul Poporului apreciază că art. 28 din din OUG 1/1999 ”este formulat într-un mod atât de general, încât normele legale sunt lipsite total de previzibilitate și claritate, ceea ce determină imposibilitatea destinatarului legii, și anume, persoana care ar încălca prevederile art. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, de a-și stabili conduita de urmat, în lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contravenționale”.

Ce prevăd articolele atacate de Weber la CCR:

Articolul 9:
(1) Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite în prezenta ordonanță de urgență, în actele normative conexe, precum și în ordonanțele militare sau în ordine, specifice stării instituite.
(2) Conducătorii autorităților publice și administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură și alimentație, alimentare cu apă, comunicații și transporturi au obligația de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esențiale pentru populație și pentru forțele destinate apărării.

Art. 14, lit. c1) – f) :
Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență trebuie să prevadă următoarele:
c^1) măsurile de primă urgență care urmează a fi luate;
(la 15-11-2004, Litera c^1) a art. 14 a fost introdusă de pct. 12 al art. I din LEGEA nr. 453 din 1 noiembrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.052 din 12 noiembrie 2004. )
d) drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se restrânge, în limitele prevederilor constituționale și ale art. 4 din prezenta ordonanță de urgență;
e) autoritățile militare și civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului și competențele acestora;
f) alte prevederi, dacă se consideră necesare.

Art. 28:
(1) Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.
(2) Pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la alin. (1), în funcție de natura și gravitatea faptei, se pot aplica și una sau mai multe dintre următoarele sancțiuni contravenționale complementare, prevăzute în ordonanțele militare:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
c) suspendarea temporară a activității;
d) desființarea unor lucrări;
e) refacerea unor amenajări.

Citește și: Care este natura juridică a decretelor Președintelui României emise pentru instituirea și prelungirea stării de urgență (Op-ed)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Ei, trebuie sa fiti mai ingaduitori cu Renate ! Ea abia ce este de cateva luni Advocata Popoului, plus ca nu a fost nici sefa de promotie precum Ciorbea zis si Klingonianul ! In martie, a cerut din proprie initiativa lui Klaus sa declare stare de urgenta ! Abia mai apoi i s-a explicat ca nu are voie sa miste in front fara incuvintarea PSD si drept pedeapsa a fost pusa de Ciolacu sa atace Decretul Presedintelui la CCR !

    PS. Daca are castig de cauza Ciolacu va culege laurii, daca pierde ea va lua suturile ! :)))

    PPS. Dar se rodeaza fata, nicio grija ! :))

    • Cu pensiile speciale cand se mai judeca la CCR?
      Trag de timp!

    • In mod normal, sedinta ccr ar fi trebuit programata pentru data de 5 mai(cade intr-o zi de Marti si ar rima cu cele 3 ceasuri rele… pentru cei care pierd ). Dar cand ma gandesc la cine se inchina boss-ul ccr, mi-e clar ca in 5 mai are alt program: in acea zi „progresistii” se aduna online sau nu, desfac sticlele de sampanie si multumesc cerului ca s-a nascut Karl Marx, parintele manifestului partidului comunist si al „bibliei” clasei muncitoare, recte „capitalul”. Prietenii stiu de ce…..
      In acest context, nea valer va cere, in prealabil, o opinie si lui Marcel, pentru a broda decizia in jurul acestei doleante pesediste. Nici o surpriza……
      P.S. Lelea renate este o matriosca din clasa veoricai: face miscari bruste dupa cum smuceste marcel sfoara.
      renate = avocatul poprului? Ce a facut ea concret pentru popor pana acum?
      Unde e poporul in toata aceasta poveste? Poate, lelea renate e cam surda, fiindca nu misca in front decat atunci cand ii striga marcel: „hais, Renate, hais! !”
      Dar, de regula, o mai ciupeste C A calin si haita de interlopi….
      Adica, boborul pesedist, acum ati inteles?

    • HOTILOR,NU STITI CE SA MAI INVENTATI PENTRU A VA APARA AVERILE ILICITE DOBANDITE IN CEI 30 DE ANI DE GUVERNARE………ATI FOST MEREU LA PUTERE, INDIFERENT IN CE POZITIE V-ATI AFLAT!!! OARE NU S-A INTORS I O R G O V A N IN MORMANT,DIN RAUL FACUT ROMANIEI?!
      RENATE WEBER, FII AVOCATUL POPORULUI ,NU AL CIUMEI ROSII(PSD-ului) ,IN ACESTE MOMENTE GRELE PENTRU INTREAGA LUME!!!!
      DOAMNE AJUTA ROMANIA!!!!

    • Lovitura buna! Sa-ti faci o institutie cu o putere destul de mare, care sa fie platita de prosti si sa lucreze pentru infractori.

  2. …” Ograda PSD-entiala va dezbate pe 6 mai sesizarea avortatei poporului ALDE-ist …Sictir GUNOAIELOR !!!

  3. CANCERUL sa vă mănânce, va blestem javrelor, hoților, corupților, sictir!

  4. dinozauri bolsevici

  5. Fosta ALDE , actuala lingușitoare PSD -ista , se plânge la o grupare nelegitima (CCR ) d.p.d.v. al lipsei de experinta in exercitarea meseriei de judecatori .
    Sa vezi ce judecata vom avea ! Ca si judecatile date in ultimii 3-4 ani .

    • E datoare… A umplut-o tericeanul de bani. Sute de mii, daca nu peste milion la UE, pensie speciala de la UE, salariu imens si pensie speciala la avocatul zis al „poporului”.
      Pentru ce credeti ca a facut asta sinistrul tericean?

  6. Aberații weberisto-pesediste.

  7. De ce abia pe 6 mai? De ce CCR nu a dat niiciun verdict pentru legea de desfiintare a pensiilor nesimtite, votata in parlament dar contestata de Renatte Weber?
    Sunt cumva in somaj tehnic? Sunt platiti cu ajutorul de somaj, de 75% din salariul mediu?

    • S-au ascuns in closet, acolo unde-i aduna dorneanu sa discute chestiile importante pentru partid. Au stins lumina. Daca ei nu-l vad , nici el nu-i vede!

  8. avocata mafiei psd.alde.udmr.. sesizeaza conclavul mafiot,aflat in slujba GIO PSD.. seful lor are 4 pensii speciale.. sa lasam polemica la o parte si sa trecem la treaba .. sa le platim pensiile la jigodiile astea…. arza v ar focu de nenorociti.. ati pus o țara pe butuci..

  9. CCR va da banii de amenzi inapoi, ajutand pesedeul sa dinamiteze tara ca sa arate rau penelistii

  10. Va fi „SCAPA CINE POATE”. Partidul are locuri rezervate in caz de ceva…
    Prostimea ? Cum cade zarul.
    Cei din CCR care abia se mai vad de sacii de bani din mai multe salarii, mai multe pensii, sunt asigurati. Se si aude elicea de la elicopterul gata pornit. Nu-i asa arafate ? Al cui pion esti?

  11. Avocata hotilor nu a poporului rusine ,nesimtito

    • Cum sa-i fie rusine ? La cati bani ii baga-n conturi poporul cu mana tariceanului….
      Pe cine credeti ca slujeste mai intai? Pe prosti ?

  12. CCR = judecatorii faradelegilor din aceasta tara, aparatorii pesedistilor si a hotilor din acest partid!

  13. Lasand la o parte simpatiile, ori antipatiile, politice, OUG 1 / 1999 are atat de multe prevederi neconstitutionale, incat ar trebui sa fie trantita de la primul termen de catre Dorneanu & co, care au ocazia sa-si mai spele din pacatele din ultimii 2-3 ani.
    Ar fi de interesat de aflat si cine, si, mai ales in baza carui mandat si cu ce argumente, a decis retragerea Romaniei din CEDO. Cu atat mai mult cu cat prim-ministrul a declarat ca el nu stia nimic despre aceasta masura.

  14. Crr= grup infracțional organizat 🤮🤮🤮🤮🤮

  15. O declară neconstituțională și îi dă timp de punere în legalitate până pe 15 mai,frecție

  16. Sa dezbată ce?
    Aberațiile Ciolac&Remata!
    JUNK!

  17. Una dintre cele mai corupte institutii din Romania … Au istoric, poate faceti recapitularea.

  18. Weber si Ciolacu, doua slugi la stapani relativ diferiti.