G4Media.ro

Curtea Constituțională a amânat pentru a patra oară, pe data de 5…

Curtea Constituțională a amânat pentru a patra oară, pe data de 5 iunie, sesizarea lui Iordache pe completurile specializate pe corupție

Curtea Constituțională (CCR) a amânat luni pentru a patra oară, pentru data de 5 iunie, sesizarea lui Florin Iordache pe completurile specializate pe corupție, au declarat surse participante la ședință pentru G4Media.ro.

Potrivit surselor citate, judecătorii au amânat dezbaterile, neintrându-se pe fond, deoarece au fost mai multe cereri de completare a documentării.

Update: Curtea Constituțională a confirmat oficial amânarea dezbaterii speței:

  • ”Plenul Curții Constituționale (…) a amânat pentru data de 5 iunie 2019 pronunţarea asupra cererii formulate de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament”.

Curtea a judecat, din nou, sesizarea depusă de Florin Iordache, în numele lui Liviu Dragnea, prin care se solicită constatarea unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în dosare de corupţie, care ar putea avea ca efect reluarea procesului liderului PSD privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman, unde Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Pe 19 aprilie, Curtea Constituțională amânase pentru a treia oară dezbaterea pe completurile specializate de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Surse din cadrul CCR au declarat atunci pentru G4Media.ro că documentația aferentă speței este incompletă, iar judecătorii au solicitat studii comparative despre la situația din alte state referitoare la completurile specializate de la Curțile Supreme.

”Curtea Constituțională a reluat deliberările asupra cererii formulate de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament şi a dispus amânarea pronunţării pentru data de 20 mai 2019”, se arată într-un comunicat CCR transmis după ședință.

Cu o zi înainte, șefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, i-a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, un răspuns primit de la Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, în care se arată că, la nivelul instanţelor supreme, doar Austria are completuri specializate în dosare de corupţie.

În aceeași zi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis Curții Constituționale, într-o analiză privind completurile specializate de la instanțele din România, că o lege prevede, fără nicio distincție, înființarea de astfel de completuri, în vreme ce un alt act normativ lasă la latitudinea Înaltei Curți de Casație și Justiție dacă înființează sau nu completuri specializate. De asemenea, CSM a explicat că din 14 Curți de Apel care au transmis date către Consiliu, 13 au înființat completuri specializate. La fel, 27 de Tribunale din 34 au înființat astfel de completuri.

În sesizarea depusă la CCR pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache susţine că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, Cristina Tarcea a arătat că vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate. Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Abia astept sa-mi spuna ca s-au inselat crezand ca pot sa aiba o parere de expert-călău referitor la orice

  2. Metastaza din corpul societatii romanesti i-si spune cuvantul ! Multumim enervati oamenii drepti inca…si inca o data !! Votul este arma care va detona aceasta mocirla pestilentiala….!

    • „i-si spune”??? Nu prea ai avut treabă cu școala, este?

    • Râde ciob de oală spartă. Postacul ăsta analfabet care folosește acum fantoșa marduk scria într-o postare” i-a intrebati-l”. Așa sunt ei, trolii Mafiei PSD-ALDE care „se repetă”. Cred că dacă se respawneaza, au rezolvat problema. Ca aia micii, care închid ochii și zic că s-au ascuns.

    • Bad@,
      Ai sa te miri dar ieri la Targoviste tocmai aia micii l-au facut pe Livache de cacao! O minune de elev de clasa a-7-a le-a dat ”julita” pesedeilor, care pesedei in nemernicia lor au blocat intrarea adultilor in piata, dar prin capatanile lor seci nu le-a trecut ideea ca pot fi ”atacati” de copii, chiar de langa tribuna de la care Livache facea spume la gura-i urat mirositoare! Ba am auzit ca si cel de doar 2 anisori aflat in bratele bunicii ar fi incercat sa-l muste pe Livache de mana, dar s-a retras oripilat deoarece mana lui Livache mirosea de-ti muta nasul a ca..at…
      Asa cum se spune:”Copiii sunt viitorul tarii…!”

  3. Judecatorii CCR danseaza Lambada cu poporul roman…Daca declara constitutionale copleturile cu 2-3 judecatori isi anuleaza neconstitutionalitatea copleturilor cu 5, iar daca le declara neconstutionale, vor fi sute de mii de procese ilegale pe civil, economic si penal ce trebuie rejudecate ca si procesele infractorilor de rang inalt.

    • Actualii judecători ai Curţii Constituţionala nu aşteaptă decât schimbarea componenţei CCR. Asta se va întâmpla foarte repede, atunci când va începe mandatul noilor “judecători” desemnaţi de PSD. Nu degeaba, noii judecători desemnaţi de PSD sunt persoane fără nicio pregătire juridică. Aceşti oameni, nefiind jurişti, nu au ce prestigiu profesional să piardă, dacă pronunţă enormitatea de hotărâre de care are Dragnea nevoie. Astfel, prima şedinţă de judecată în noua compenenţă a CCR va aduce şi hotărârea asteptata de toata lumea: va fi hotărârea de care are Dragnea nevoie. Ăsta este motivul amânărilor de până acum!

    • Judecatori? Niste politruci ordinari, vânduti mafiei care le plateste soda. Fosti activisti pcr, fsn-isti inraiti apropiati CRIMINALILOR din 89, falsi revolutionari si kgb-isti, turnatori la Securitate, reprezentanti ai mafiilor usl, udmr etc. GUNOAIE ALE SOCIETATII, care fac de râs Justitia si numele de magistrat,

  4. Atata tevatura si tergiversare,din partea CCR,pur si simplu se incurca in propriile ite,sa-si fi vazut de treaba fiecare,iar mafiotul sef sa-si facut stagiul la puscarie,cu trei -cinci sau sase judecatori faptele raman fapte !!!

  5. Au mai votat „împotriva KWI, LCK si AL. Am pus initiale ca sa nu am comentarii rautacioase. O zi buna!

  6. nu au decat sa mearga in casele lor de vacanta (sau unde vor ei) definitiv si sa ne lase in pace. nu au ce cauta aici, nu au ce cauta in functiile care le ocupa, nu se ridica la standardele cerute. pentru ca sunt niste incompetenti trebuie sa.si dea demisia de urgenta. NU II MAI TOLERAM!

    • Nici tu nu prea suporți gramatica limbii române, din câte se vede.
      Bă, numai genii p-aici….

    • Dom’ profesor Marduk,
      Cand sunteti programat sa incepeti cursurile la Palatul Victoria si s-o scoateti pe Veorica Vaselica din noroiul gramatical in care se scalda?
      PS. Sa nu care cumva sa dea Dracu’ sa faci vreo greseala de acum inainte pt ca aprind focul la cazan, sa stii…!

    • @Marduk-vechile obiceiuri dispar greu. Mentalitatea voastra comunista despre supracalificarea clasei politice pentru a bloca accesul oamenilor cinstiti insa nu prea „scoliti” in functii de conducere a dus la aparitia unor ” doctori” precum Oprea, Ponta, Livache, si multi alti. Insa pe acest site nu iti cere doctoratul daca vrei sa faci un comment. Dovada ca inca scrii.
      #ȘÎ EU

    • marduk, daca vrei sa iti pui in valoare cunostintele de gramatica a limbii romane, ai mult mai mult material de criticat pe site-urile antena3, luju, siteuri dragi Psd-istilor.
      Iar acolo esti intre prieteni, nu ca aici unde toti iti ureaza „de bine”

    • prostul asta de marduk cand nu gaseste argumente in discutie incepe cu chestii gen gradinita: nu a vorbit corect romaneste. ergo, orice zice nu e corect. mda, mai sapati baieti, mai sapati. pe logica ta de spalat pe creier, veorica nu zice absolut nimic corect.

  7. hai sa nu ne mai amagim, stim foarte clar ca va fi un verdict favorabil infractorilor. au respins sesizarea pnl si doar nu dadeau 2 lovituri in aceeasi zi. cu aceasta ocazie, vor sa arate ei ce lupta etica si morala duc cu toate amanarile astea, cat de mult ii macina speta…cand ce sa vezi? au trebuit in cele din urma sa-i dea dreptate lui iordache/dragnea, dar nu-i asa ca au incercat. mi se pare patetica salvarea asta superficiala de aparente cum ca ccr e, vezi doamne, independenta, cand acum 2 saptamani, au cocotat alte 2 slugi acolo.

  8. CCR va amana in continuare, pana cand Dragnea intra la puscarie.

    Toate slugile PSD n-au decat sa moara de inima rea.

    • De fapt CCR a pasat mingea la ICCJ, si acolo chiar au finalizat astazi treaba – ramane sa vedem decizia lor.
      ICCJ prin termenul de pronunțare de 27 mai a pasat-o mai departe poporului român: daca iesim 45% la vot, PSD ia < 25% si se face si cvorumul la referendum, luni seară Daddy e la Rahova. Daca nu, NU !!
      Asa ca sa ne luam la citit agenda telefonului, ca poate nu ne-am mai auzit de mult timp cu diverși prieteni, sa ii întrebam ce mai fac, daca merg la vot etc…

  9. Amana? Iarasi? Mai frate, le merge greu mintea sau vor sa vada rezultatul alegerilor si al referendumului? @Maria are dreptate. Cu trei, cinci, „n” judecatori faptele raman fapte iar Dragnea trebuie sa plateasca. Haideti la vot sa le dam la bot!

  10. Mazare si Dragnea vor fi colegi de camera l apelul se seara si toata lumea e multumita.

    • Doar nea Vaselină are unele mici nemultumiri: ar prefera ca Raducu sa pună puțintică carniță pe pulpițe ca sa aibă de ce apuca si ar prefera ca Livache sa-si repare dantura inainte de a intra in puscarie ca sa nu existe riscul sa fie zgariat…

  11. Această „instituție ” trebuie urgent desființată prin constituție cel puțin limitele competențelor ,constituirea ei,înclusiv modalitățile de atac/anulare ;ăștia nefîind „Dumnezei” sau posesorii adevărului absolut !
    Ăștia iau banii noștri degeaba fără nicio rușine, este o formă clară de corupție în interesul partidului aflat la putere! Orice alte comentarii sunt (scuze) „o frecție la piciorul de lemn”

    • ”Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?” Rezulta ca suntem de acord si cu hotararile CCR.

  12. Up date!Ideea este că trebuie neaparat declanșată o reformă a constituției !!! dar in alt parlament, asta este compromis definitiv.

  13. Domnilor judecători santeti mână in mână cu inculpatul ăsta hoț care a favorizat furtul din bani copiilor? ! …de cemai taraganati atâta acest dosar pentru un analfabet e clar ca-i vinovat, pentru orice om de rând din societatea noastră , vă e frică de el ca de cCeausescu?!.., bag seamă că mai rău. Vă e frică fiindcă Îți fi dați afară? !….., funcția trece dar onoarea și respectul față de o natiune rămâne.

  14. S-a nimerit bine devoalarea publica a activitatilor reale si veroase ale politicianului-patriot austriac de extrema dreapta. Urmeaza a fi judecat, parchetul e de asteptat sa functioneze brici , si vom vedea cum e cu completurile specializate din Austria, cum se formeaza ele, cati membri au, cate procese au fost inregistrate si judecate in ultimii 10 ani sau 5 ani, altfel spus care este experienta acestora comparativ cu cea a completurilor civile de fond si apel din Romania.,care au judecat astfel de cauze.Despre CCR poate amana deciziile dupa alegerile parlamentare din 20-20.

  15. SOS .SI UN CURSANT DE STUDI MEDI ,CARE ISI ,DORESTE SA ACCEDE ,LA STUDI SUPERIOARE DE DREPT ; RAMINE PAFFF LA DECIZIA CCR.???????? CONCLUZIE : ????? CURTEA -CCR A ROMANIEI IN ACEST CAZ ESTE IN INTELELERE , TACITA CU PSD CA CONDAMNATUL IN PRIMA INSTANTA , NUMITUL NICOLAIE DRAGNEA LA ;TREI ANI SI SASE LUNI DE PUSCARIE CU EXECUTARE ,SA FIE ACHITAT ?????? OK . IMI DORESC CA DACA SE VA INTIMPLA ,.ASA :DACA IN ROMANIA SE VA SCHIMBA REGIMUL POLITIC ; ACEI MEMBRI I (JUDECATORII CCR ) SA FIE JUDECATI SI SA PRIMEASCA PEDEPSE-LE ( PROTEJATULUI SAU PROTEJATILOR DIN PSD )

  16. Judecatorii din acel proces ar trebui dati afara din magistratura, fara pensie!
    E inadmisibil sa prelungesti atat un proces, poate-poate intervine prescriptia si-ai scapat…

    RUSINE, JUDECATORILOR!

  17. Alt spanac politizat si de rasul curcillor e CCR. Trebuie modificata Constitutia in multe puncte!
    Membrii CCR trebuie selectati prin concurs cu proba scrisa.
    Toate persoanele alese prin vot sa aiba maximum doua mandate precum cea a presedintelui romaniei!