G4Media.ro

”Credința absolută” în Dumnezeu împarte Europa în două: Falia între Est și…

Sursa Foto: occhidellaguerra.it

”Credința absolută” în Dumnezeu împarte Europa în două: Falia între Est și Vest. Unde se plasează România

Europa prezintă o falie geografică distinctă atunci când vine vorba de certitudinea credinței. Conform unui studiu realizat de Pew Research Center din Washington DC, sunt mai puțini vest-europeni care-și declară credința într-un Dumnezeu creștin în comparație cu populația din Europa Centrală și de Est (ECE), transmite Euronews.

Armenia (79%) și Georgia (72%) sunt în fruntea listei țărilor ai căror adulți afirmă că cred în Dumnezeu cu siguranță absolută, în vreme ce Franța (11%), Elveția (11%) și Germania (10%) sunt țările în care oamenii sunt cel mai puțin siguri că Dumnezeu există.

Conform unui recensământ din 2011, peste 95% dintre armeni sunt membri ai Bisericii Apostolice Armene, fondată în primul secol al erei noastre și fiind prima confesiune creștină care a devenit religie de stat.

Printre țările Europei Centrale și de Est există doar trei excepții în care mai puțin de două treimi dintre adulți afirmă că cred în Dumnezeu: Ungaria (59%), Estonia (44%) și Cehia (29%).

În toate țările vest-europene mai puțin de două treimi dintre adulți cred în Dumnezeu, iar în statele cu populații mari fără nici un fel de religie, cum sunt Olanda, Belgia și Suedia, mai puțin de jumătate dintre adulți cred în Dumnezeu.

Mulți dintre respondenții din Europa de Vest au renunțat la convingerile lor din copilărie. De exemplu, în Belgia 55% din intervievați se identifică drept creștini, dar 85% din ei fuseseră crescuți în familie ca creștini.

În antiteză, 93% din adulții din Ucraina afirmă că sunt creștini, dar numai 81% din ei au fost crescuți ca creștini.

Cei mai mulți adulți occidentali au afirmat că s-au „îndepărtat gradual de religie”, deși au fost și mulți care au declarat că s-au separat de religie din cauza poziției bisericii în chestiuni sociale, cum ar fi homosexualitatea și avortul.

Dintre statele vestice participante, doar în Portugalia (44%) au fost mai mult de trei din 10 adulți care au declarat că sunt absolut convinși de existența lui Dumnezeu. Oamenii din câteva țări ECE s-au arătat a fi mai siguri de existența unui Dumnezeu, între care România (64%), Grecia (59%) și Croația (57%).

La nivel continental, majoritatea europenilor afirmă că religia și statul trebuie să rămână separate. Însă punctul de vedere e mai răspândit în Vest, iar în câteva state ECE părerile sunt mai împărțite. De exemplu, 46% dintre români au declarat că guvernul lor ar trebui să promoveze valorile și credințele religioase.

Studiul arată și că cel puțin jumătate din adulții din Grecia, Bosnia, Armenia, Georgia și România consideră religia ca fiind foarte importantă în viața lor, comparativ cu aproximativ numai 10% în Franța, Germania și Regatul Unit.

Țările în care cei mai mulți cetățeni au recunoscut deschis că nu cred în Dumnezeu sunt Cehia (66%), Suedia (60%), Belgia (54%) și Olanda (53%).
Aceste diferențe reies dintr-o serie de sondaje efectuate de Pew în perioada 2015-2017 pe un grup de aproape 56.000 de europeni (de minim 18 ani) din 34 de țări din Europa de Vest și ECE.

Sursa: Euronews/ Rador/ Traducerea: Andrei Suba/ Sursa Foto: Occhidellaguerra.it

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

  1. La noi Draknea e un fel de dumnezeu…
    (….. zeii mamii lui!)

    • Rasa,familie,morti,raniti… Intelegi ideea :)…subscriu la ce zici doar ca ceva mai hotarat trebuie pt drknea asta

    • e si un soi de soare , ca ne da vitamina D , ca sa inteleaga toata lumea mistocareala la adreasa poporului nostru din partea conducatorului iubit

  2. Sondajul este realizat intr-un mod extrem de incompetent deoarece pleacă de la premiza gresita conform căreia renunțarea la religia creștină înseamnă renunțarea la religie cu totul. Cred că cu doar două sau trei întrebări în plus s-ar fi putut constata ca cei care au renunțat la creștinism sunt fie atei, fie superstițioși, ambele fiind religii relativ asemănătoare prin nivelul scăzut de structurare, ateismul fiind de altfel si religia care a generat cele mai multe morți din istoria omenirii.

    • Daca e sa batem campii poti ajunge pana la concluzia ca si cei care sustin mersul pe bicicleta constituie o religie.

      E evident din articol ca definitia folosita pentru religie implica credinta intr-o deitate. Ca tu ai alta definitie e problema ta proprie si personala.

      Discutiile pot incepe serios doar cand oamenii folosesc aceleasi definitii. Unii numesc asta in deradere „semantica”, dar daca avem discutii fara sa cadem de acord ce inseamna termenii folositi vorbim degeaba.

    • Eu sunt curios cum de ai ajuns la concluzia ca „religia ateism” a facut cei mai multi morti din istorie???
      ca esti credincios este treaba ta…poti crede si in pietre…este dreptul tau…dar…totusi explica te rog treaba cu morti…si ce religie zici ca esti?

    • GeigeC. Aș aminti 2 grupuri care, într-o mare măsură, au aderat inconștient și involuntar la noua deitate. Cei care se roagă ,,regelui Mamon” și cei care se roagă bosomului lui Higs.

      O mică observație. În Franța campania anticreștinism a avut unul din efecte răspândirea islamismului, între francezi. Dar după valul de atentate s-au răzgândit, și-au zis că totuși, nu.

    • Sunt ATEU. A-teismul inseamna lipsa oricarei zeitati, deci nu e o religie. Poti sa zici ca-i o cultura, un curent, un grup, un dezmat, ce vrei tu… dar te rog nu ma jigni bagandu-ma intr-o religie. Nu sunt chiar atat de retard sa cred in povesti cu zei.

    • c.jegarica, renuntarea la prostie nu este o alta forma de prostie!

    • Ateismul NU este o religie, este exact renuntarea la aceasta. Apoi, cand spui ca ateismul a generat cele mai multe morti din istoria omenirii ( fraza asta m-a provocat sa iti raspund la comentariu) inseamna ca ai uitat de sacrificiile din amfiteatrele romane, apoi de cruciade, de faptul ca ura provocata de religii diferite a dus la razboaie ( India&Pakistan), ai uitat de ceea ce se intampla chiar in zilele noastre in Siria (Statul Islamic si legea Sharia).
      Poate te documentezi putin si imi spui apoi cand s-au apucat ateii de ucis in stanga si-n dreapta pentru a-si impune punctul lor de vedere?

  3. Daca intrebau cati acorda importanta ritualurilor religioase importante , iesau vreo 99,9% din est si vreo 98% in vest si ma refer la Pasti, Craciun, botez, comuniune, casatorie religioasa, inmormantare crestineasca.Nu cred ca musulmani au declarat intr-un numar relevant ca nu au trairi religioase. Ceea ce ma pune pe ganduri e procentajul de 46% ( Romania) de cetateni care cred ca ”guvernul ar trebui sa promoveze valorile si credintele religioase”, asta inseamna nu e clara ideea de stat laic si care e treaba lui, cultura civica, politica este foarte subreda.

  4. @G4: Vi s-a părut reprezentativă pentru credință poza pe care ați ales-o? M-aș bucura să renunțați la clișee de genul: credință = religie = sărăcie = ignoranță, superstiție, frică, obscurantism.

    • Da de ce???
      Este chiar reprezentativa poza…bine…pt un anumit tip de crediciosi…care din pacate reprezinta 80-85% din totalul crediciosilor…vroiai o poza cu prefericiti cu caciuli de aur sau una cu papa cu bastoane de aur?

    • @Prieten, nu-i un cliseu, e o realitate a majoritatii ecuatia ta de mai sus. Eu cred ca e reprezentativa poza pe care au ales-o cei de la G4. Si tu ai vedea lucrurile la fel, daca ai renunta la filtrul credintei tale.

    • Mie mi se par destul de strâns legate. Oamenii care își pun încrederea în dumnezeu și își abandonează soarta în mâinile lui, au furat deja startul către o imagine similară cu ilustrația de mai sus (depinzând în mod evident cu ce bagaj material pornesc la drum). Olandezii sunt contraexemple, fiind la polul opus – o cultură puternic antreprenorială, în care oamenii se bazează pe forțele proprii, nu își pun speranța în divinități aleatoare, așteptându-se să îi umple de bunăstare în schimbul mătăniilor (deși poate e și ăsta un soi de comerț :D).

    • Aidreptate, cum de mi-a scăpat? Cei de la Vatican și din dealul mitropoliei sunt credincioși și bogați deși nici măcar nu muncesc … plini de aur și limuzine ultimul tip, probabil că dumnezeu le mai trimite câte un tir cu ajutoare din când în când, în schimbul credinței.

    • @prieten
      Corectă observația ta. Din păcate pe g4media este obicei să se învinuiască religia, mai exact BOR, de 1.000 de rele. Este cert că biserica ajunge la mase largi de oameni lucru exploatat la noi de gunoaiele PSD. În timp ce pesedeul vede biserica doar din oportunism imfam.
      O întrebare; de ce nu ați folosit această uriașă pârghie și o lăsați în mâinile gunoaielor ?

      @val. Fals ! Din cauza fricțiunilor istorice, cu atât mai mult după al II-lea Război Mondial, dintre americani și francezi, pe de o parte, și americani și nemți, tot, sau aproape tot, fluxul de mărfuri cu destin Franța și Germania a fost direcționat prin Olanda !!
      ,,antreprenoriatul” olandez este prin definiție politică americană !!!

      Iar dacă îmi permiteți aș bate o vorbă; Politica externă este Mama Bunăstării !

    • Foarte bine punctat!

    • Putea fi folosită și o fotografie de genul: https://semneletimpului.ro/wp-content/uploads/2012/04/istock_000003137818medium_400.jpg
      Câteva exemple de oameni credincioși: Petre Țuțea, Virgil Cândea, Dan Grigore, Sergiu Moroianu, Clotilde Armand, Sorin Dumitrescu, Răzvan Codrescu, Andrei Pleșu, H. R. Patapievici.
      Asta pentru cei care cred că trebuie să fii prost ca să crezi în Dumnezeu. Eu susțin contrariul.

    • @Prieten – Țuțea, Patapievici și Pleșu nu se roagă să câștige la loto, să ia examene sau să îi țină dumnezeu în viață în timp ce bagă pe gât litri de alcool și pachete întregi de țigări … Până la urmă nu demonizez credința, ci religia. Problema sunt fanatismul, habotnicia, lipsa culturii și a educației, pe care clerul împreună cu politicienii le exploatează copios pentru a da naștere unei societăți impotente, incapabile să evolueze la nivelul anului în care ne aflăm. Avem grijă să învețe tatăl nostru în școli, dar ne ferim de educația sexuală că dracul de tămâie(ca să folosesc o expresie adecvată)! Și pe urmă ne minunăm când citim prin ziare despre dramele familiale ale mamelor adolescente. Și în plus, nu mă pot abține să nu râd uitându-mă la cei care cred balivernele pe care le îndrugă religia…

    • ”credință = religie = sărăcie = ignoranță, superstiție, frică, obscurantism” nu este cliseu ci definitie!

    • din ultima ta fraza rezulta ca nu crezi in dumnezeu.

  5. După prima bombă nucleară, absolut toți supraviețuitorii, vor crede în Dumnezeu!???

  6. Expresia „dumnezeu crestin” este o eroare f. grava, pentru ca NU exista asa ceva. Orice religie este „inventata” de oameni: nu exista „dumnezeu crestin” sau „dumnezeu musulman”…sau budist sau hindus… Exista „Un singur Dumnezeu Adevarat, creatorul lumii nevazute si vazute”, care este dincolo de Creatia Sa, vizibil prin Creatia Sa, simtit de orice fiinta omeneasca, chiar si de atei… Oamenii inventeaza multi dumnezei si hristosi si religii care nu au nimic de a face cu Creatorul Unic al Universului si nici cu Singurul lui Fiu.

    • Vasy, înțeleg ce spui, cred că suntem amândoi creștini și este bine. Totuși, expresia ‘Dumnezeu creștin’ mi se pare potrivită în articol, se referă nu doar la credința în existența vreunui dumnezeu oarecare, ci la credința în Dumnezeu așa cum îl prezintă Biblia (VT+NT). Cât despre ateism….100% este religie.

  7. Frica de moarte prosteste oamenii.

  8. Comentariul tau se contrazice putin singur…incepe ff bine (dumnezeu crestin)…religia creata de om…si se termina cu citate din biblia crestina…si cu faptul ca exista un singur dumnezeu si fiu(tot din religiile crestine,in unele religii nu ezista „fiul”)…pana la urma xe ai vrut sa zici?exista religia corecta sau unica adevarata?

    • Draga, Biblia nu este Biblie crestina, ea a venit prin urmasii lui Avraam, este proprietatea poporului ales, benefica pentru intreaga omenire. Asa a dorit Creatorul sa se descopere lumii. Vrei sa intri in istoria lumii? Atunci ia lucrurile de la Creatie, nu din secolele trei incoace…

    • Deci concluzia este ca „biblia crestina” cum zic eu este un bun universal valabil pt toate popoarele lumi si un adevar absolut tot restul religiilor sunt fictiune si inventii omenesti…singurul dumnezeu adevarat este cel prezentat in „biblia crestina” restul sunt copii ale acesteia sau inventii…concluzia logica la intrebarea ” dumnezeu adevarat si religia corecta” este dumnezeul crestin si religia crestina…am inteles corect acum?

  9. O cunoastere corecta despre Dumnezeu si o relatie corecta cu El, NU inseamna sa fii maimutoi sau robot care sa te maimutaresti cum iti dicteaza niste „dresori”, ci este o responsabilitate personala de a restabili relatia cu Creatorul in vederea redobandirii naturii pierdute de catre stramosii omului. Fiecare persoana are datoria, in mod personal, sa-si restabileasca aceasta relatie. Nimeni nu poate face asta in locul nimanui.

    • Complect de acord cu tine…pt asta dupa parerea mea nu avem nevoie de religii de nici un fel,nici de mega biserici,caterale…fiecare este liber sa creada in absolut orice doreste si in absolut orice simte ca il implineste…acest „ceva” poate fi numit dumnezeu…eu cred ca acest „ceva” este impacarea si intelegerea cu sine(adica sa ma cunosc cu bune si rele,sa ma impac eu cu mine…sa stiu ca nu sunt numai bun sau rau ci ,ca absolut orice in natura,trebuie sa fie un echilibru sunt si bun si rau)…dar pt lucru nu am nevoie sa citesc povesti cu tati si fii…nu trebuie sa cred ca EL ma vegheaza sau EL ma pedepseste…bu trebuie sa ma astept la o rasplata sau pedeapsa dupa ce inchei socotelile 0e paman…cred ca intelegi ideea…deci consider ca absolut orice fel de religie (in sens traditional) este incorecta de principiu si este doar un mod de a controla mas ele.

  10. trebuia sa ii intrebe cati practica yoga sau mindfulness sau cati cred in horoscop sau cati cred in mama natura si alte zeitati neopagane sau cati cred ca LSD-ul si marijuana iti deschid portaluri mentale catre noi dimensiuni imperceptibile omului de rand, sau cati cred in prqcticile samanice.
    atunci s-ar fi vazut cati sunt cu adevarat atei.

    :))

    n-au curaj sa intrebe de-astea…

  11. Toate tarile, au evoluat exact de la acelasi nivel. Cu timplul, se vede handicapul creat intre Vest si Est.

    Tara bogata, democratica si cu un bun sistem de invatamant : oamenii au reusit sa scape de religie.
    Tara saraca, nedemocratica si cu un sistem de invatamant prost : oamenii sunt in continuare legati de religie.

    Morala : fiecare traieste exact asa cum isi asterne.

  12. Prosperitatea determină necredinţa, nu invers. Dacă Olanda, Belgia și Suedia ar fi fost aşezate între Prut şi Nistru, ar fi avut altă situaţie economică şi altă credinţă ca să o poată îndura.

  13. Observați că topul țărilor „fără credință”: Olanda, Belgia și Suedia, sunt țările în care substituția demografică și revoluția culturală pe principiile stângii internaționale sunt în faza cea mai avansată.

    În schimb, Georgia înregistrează un boom demografic.

    Vrem o țară ca afară? Dar pe cine ne luăm ca model? Țări care nu vor mai exista peste 100 de ani?

  14. Cand ii aud p’astia cu „ateismul e religie” imi vine sa-mi dau pumni in cap:)))
    Bai nu, nu e! ” A face sex nu e tot una cu a nu face sex” sau „Calling Atheism a religion is like calling bald a hair color” .
    Voi credinciosilor trebuie sa incepeti sa va obisnuiti cu ideea ca sunt unii oameni care pot trai foarte linistiti si fara credinta religioasa chiar daca voi nu puteti.

    • Draga Tudor, spune tu, care ateu nu injura? Daca el zice ca nu crede ca exista Dumnezeu, drac, sau diavol exixta? Cuvantul „dumnezeu”, nu inseamna un mos cu barba (craciun)…pe scurt, Creatorul Universului la care noi ii spunem in limba romana Dumnezeu, inseamna „autoritatea suprema”, greu de inteles pentru cei care nu-L cunosc. Dar, este accesibil, si se face cunoscut la toti cei care vor sa il cunoasca. De la El, NU vine nimic rau. Raul, vine numai de la satana, prin cei ce se complac in caracterul diavolului.

  15. Fiecare crede in ce-i convine dar numeni nu raspunde pentru credinta lui.

  16. n-am intalnit ”aparator al credintei” care sa nu minta:
    https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEA_enRO821RO821&q=georgia+rata+de+cre%C5%9Ftere+a+popula%C5%A3iei&stick=H4sIAAAAAAAAAOPgE-LQz9U3SDHIztMyy0620s_JT04syczP0y8uAdLFJZnJiTnxRanpQCGrgvyC0hywbHx6UX55SUZ8UWJJ6iJW9fTU_KL0zEQFIDdRISVVIbko9ej8ktSiVIVEBYimo4szUzMBXGXVHW4AAAA&sa=X&ved=2ahUKEwix2NSxmczgAhWpwcQBHaSHBbQQ6BMoADAYegQICxAm&biw=1094&bih=518

    georgia nu are niciun ”boom demografic”, chiar daca este intr-o situatie mai buna decat romania si biserica lor, in frunte cu patriarhul, este mai implicata social. in toate tarile ”religioase” din est, situatia demografica este intre proasta si dezastruoasa. din romania, a plecat o mare parte a celor tineri, educati si care nu asteapta sa ”le pice din cer”, astfel ca este normala ponderea celor care asteapta pleasca in sondaje. copii multi mai fac cu preponderenta cei pe care ii apasa saracia, prostia, betia.
    daca nu te mana obiceiul de a minti, puteai da exemplul poloniei, dar, de, ”aia nu ie ortodocsi, maica”!