G4Media.ro

Cum păstrăm bucuria de a mânca atunci când vrem să slăbim /…

sursa foto: Unsplash

Cum păstrăm bucuria de a mânca atunci când vrem să slăbim / Sfaturi despre cum să slăbești mâncând ciocolată și alte bunătăți

Iată o veste bună: puteți să slăbiți mâncând absolut tot ce vă doriți! Puteți să păstrați în meniul vostru alimentele care vă plac. De fapt, chiar este recomandat acest lucru. Slăbind într-un mod care nouă ne este confortabil este una dintre condițiile esențiale ca viață noastră să nu fie o dietă continuă.

Ne-am obișnuit de prea multe ori să împărțim mâncarea în mai multe categorii opozabile: bună sau rea, care îngrașă sau care nu îngrașă. În definitiv, mâncarea de orice fel, consumată în cantități mari, ne îngrașă. Excedentul caloric, din orice alimente sau băuturi îl aducem în corp, se depune în țesutul adipos.

Am dat exemplul ciocolatei pentru că mie îmi place foarte mult. Pot fi foarte bine și burgerii, cartofii prăjiți sau pastele.

Poate că în loc să avem liste albe sau negre cu alimentele, ar trebui să avem imagini în cap despre porții, echilibrul nutritiv al unei zile complete de mâncat și mișcare.

Poți mânca burger într-o zi la prânz, de exemplu. Dar dacă o să adaugi seara o porție mare de paste și dimineața 3 covrigi, nu te poți aștepta la scădere ponderală.

Dacă însă păstrezi burgerul de la prânz, seara mănânci o supă sau o salată, iar dimineața două ouă fierte cu legume alături, atunci ai mari șanse ca și cântarul să-ți confirme că ai făcut niste alegeri bune.

Scăderea ponderală la nivelul unei întregi luni nu o să depindă de cele câteva „abateri” pe care le vei avea pe parcursul ei, ci de ceea ce faci în cea mai mare parte din timp.

Ne concentrăm de multe ori pe micile lucruri care nu ne ies perfect, despicăm firul în patru, ne învinovățim și pentru ceea ce nu am făcut și luăm astfel energia de la măsurile constructive pe care le-am putea lua astfel încât proiectul să fie de succes.

Avem impresia că toți fac lucrurile perfect și numai noi nu. În definitiv, este greu pentru toți, doar că zbaterea interioara rămâne doar în conștiința purtătorului.

Când ne decidem să schimbăm modul în care mâncăm, de foarte puține ori îndrăznim să afirmăm că ne vom schimba stilul de a mânca, pe viață. Ne sperie gândul că o să trebuiască de fiecare dată când suntem înconjurați de mâncare să avem un filtru care să ne înfrâneze dorințele. Ne este mult mai ușor să avem acest filtru în alte domenii ale vieții. Vedem mâncarea că pe ceva ce vine să panseze, să vindece rănile făcute în alte bătălii.

Poate că în loc să fim foarte prinși de a face categorii de alimente, de a căuta dieta perfectă, de a ne chinui cu orare de mese, cu alimente care nu ne plac, ar trebui să păstrăm bucuria de a mânca și simplitatea mâncării.

Poate că în loc să ne gândim la neplăcerile ținerii unei diete, ar fi mai util să ne gândim că ne vom organiza mesele, deci și timpul, că vom mânca mai hrănitor și drept urmare mai sănătos, că nu e musai să renunțăm la tot ce ne place să mâncăm, ci doar să învățăm cum să mâncăm aceste alimente. În felul ăsta, nu ne mai țintim ochii pe ceas de fiecare dată când vrem să slăbim. Nu ne mai supărăm pe noi că slăbim prea încet. O să avem răbdare cu greșelile pe care le facem, nu o să mai fim mereu într-o căutare obositoare de formule perfecte de slăbit. E o abordare care dă curaj, blândețe și sentimentul că totul depinde numai de noi.

Atunci când știi că mănânci și ceea ce îți place, dar și ce se recomandă că este sănătos, cumva creierul și inima ta sunt la unison. Firește că ești conștient că poate cantitățile și frecventa de consum trebuie schimbate, dar ești în pace cu aceste schimbări.

Mișcarea pe care o poți face în plus ca arzător de grăsime este iarăși o soluție ca mesele tale să fie ceva mai gustoase. Dacă orice exces îl plătești cu efort muscular, acesta nu se va depune.

Așadar, în zilele în care poftele tale sunt mai mari, în loc să te superi pe tine că nu ai putut să te abții iar și iar, ieși pe afară și mergi o oră sau două. Dacă la început o să pară un pic forțat să faci asta, în timp, o să fie „amenda” ta preferată.

Notă: Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...