G4Media.ro

Cum au devenit pompierii și salvatorii un produs de export pentru România:…

Sursa foto: IGSU

Cum au devenit pompierii și salvatorii un produs de export pentru România: intervențiile din Turcia, Grecia, Franța și Moldova

Cutremurele devastatoare de luni din Turcia, soldate cu mii de morți, au declanșat mecanismul european de ajutor în dezastre. Salvatorii români din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, coordonat de Raed Arafat, au fost printre primele echipaje europene mobilizate și sosite în Turcia. Aceasta e doar ultima operațiune externă a departamentului care a provocat reacții cvasi-unanime de apreciere în străinătate.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne reunește mai multe instituții: pompierii, SMURD, ambulanța, medicina de urgență, salvamont, inspectoratul general de aviație. DSU gestionează prin lege toate intervențiile interne și externe în caz de dezastre și calamități.

Începutul în Republica Moldova:

Primele operațiuni externe ale DSU au fost în Republica Moldova, în urma unui acord interg-guvernamental din 2014. Au urmat sute de operațiuni SMURD de salvare și intervenție în Moldova.

În 2021 a demarat proiectul SMURD 2, care va duce la reconstrucția și operaționalizarea a două puncte de operare SMURD în municipiul Ungheni și orașul Cantemir, construcția a patru platforme autorizate de aterizare – decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a 4 spitale din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul, construirea Unității de Primiri Urgente (UPU) în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău și va reconstruirea UPU din cadrul Spitalului Bălți.

Ajutoare pentru Italia și Moldova în pandemie

DSU a livrat diferite tipuri de ajutoare materiale și asistență externă, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Apărării, în perioada pandemiei covid.

O primă operațiune a avut loc în Italia în aprilie 2020, când nordul Italiei era devastat de pandemie. Au urmat operațiuni similare în Republica Moldova.

Prima operațiune majoră în UE: incendiile din Grecia

În vara anului 2021, în plină pandemie de covid, zeci de pompieri români au participat alături de localnici și salvatori din alte state UE la stingerea incendiilor care au devastat o parte a teritoriului Greciei. Pompierii români au luat parte și la salvarea unor localnici ori turiști amenințați de flăcări.

Presa greacă și localnicii s-au întrecut atunci în elogii la adresa pompierilor români.

„Pompierii români care au venit în ţara noastră pentru a se lupta cu focul par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea şi reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înfiinţat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie”, scria atunci presa din Grecia.

Și nu doar presa greacă a lăudat acțiunea românilor, ci și CNN, care scria că sunt ”profesioniști de nivel înalt”, explicând că incendiile sunt mai dificile decât cele din România pentru că bate vântul și pinii ard rapid.

2022: incendii în Franța

În iulie și august 2022, pompierii români au mers din nou în Grecia, dar și în Franța, în premieră, tot pentru a stinge incendii.

Pompierii români care au intervenit în zona Bordeaux au primit mesaje de încurajare și mulțumire din partea locuitorilor din zonele afectate de incendiile de vegetație, scria presa locală. În plus, voluntarii le-au adus apă, alimente și obiecte de uz sanitar.

Misiunea pompierilor a fost apreciată de autoritățile franceze.

Februarie 2023: catastrofa din Turcia

Luni, 6 februarie 2023, Turcia a fost devastată de două cutremure de peste 7 Richter, cu peste 5.000 de morți și 20.000 de răniți. Turcia a activat mecanismul european de asistență, iar România a fost printre primele țări care au răspuns.

Un echipaj format din zeci de angajați ai DSU, dotați cu aparatură și câini, a plecat încă de luni spre zona calamitată din Turcia.

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, anunță IGSU.

Marți, echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, a început să construiască baza de operații, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Marți dimineață, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.

Reacția Ankarei a fost imediată. Ambasada Turciei la Bucureşti a transmis luni mulţumiri României pentru ajutorul acordat în urma cutremurului devastator. ”Mulţumim, România! Nu vom uita niciodată ajutorul vostru preţios”, a scris ambasada în mesajul făcut public luni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Poate afla și cei de la RTV și Irealitatea TV ce face Arafat și ce a făcut, că văd că îl denigrează pe omul ăsta care chiar se implica.

    • Corect, in plus incompetentul de Rafila vroia sa treaca smurd sub ministerul lui. Numai ca apre disperarea lor, Arafat a demonstrat ca e capabil si implicat, restul e cancan al unor tembeli buni doar de luat in ras.

    • astia musca la comanda Tare as vrea sa ajunga la serviciile lui arafat

  2. Singurul sistem funcțional la nivel european după revoluție nu este creația unui roman!
    Noi muncim, noi nu gândim!

  3. Incet, incet devenim vizibili si cu faptele bune. E nevoie de multa munca si seriozitate, increderea se castiga greu si se pierde repede. Mult succes tuturor!

  4. Stie Rafila ce stie de vrea sa il infunde pe Arafat. Prea mult succes, e mai bine sa dam din gura si sa nu facem nimic.

  5. Produs de export… Licență literara execrabila.

  6. Cum???
    Simplu; SUTE de milioane de euro pt echipamente si antrenament

    Romanii sunt un popor complexat care se lauda cu orice

  7. Echipele de salvare clar sunt bune, dar la noi după ce ești salvat te omoară sistemul cu nosocomiale și incompetenta.

  8. adica ceea ce facem ajutind sint contra cost ? atunci unde e solidaritatea , ajutorul ? as fi dezamagit sa aflu ca este doar un serviciu

  9. Bravo lor! Să le urăm să se întoarcă mereu sănătoși!
    Văd că autorul se ferește să spună „pompierii militari români”. O scăpare sau doar ura specifică USR-ului la adresa militarilor?

  10. Nu ura, frustrările ce vin din lipsa noastră de adulatie pentru calitatea de a fi user-ist. De parca noi nu știm pe ce lume trăim. E vorba doar de respect. Nu se fac bani din așa ceva, apropos de licența literara folosita,, export ”.

  11. Cine a avut ideea nefericita de a alege sa-i numeasca pe acesti eroi „un produs”, din titlu?!
    M-a incercat o greata imensa si nu am putut citi mai departe.
    Sa va fie rusine, ziaristii lu’ peste!

  12. daca facem o comparatie cu ce trimit alte tari o sa vedeti ca produsul nostru de export nu e chiar asa de smecher… dar unge sufletul dacului liber acest articol

  13. Unde vreti sa se antreneze daca nu unde sunt dezastre?