G4Media.ro

Culisele negocierilor cu scântei dintre USR și PLUS: Noile condiții pentru încheierea…

Culisele negocierilor cu scântei dintre USR și PLUS: Noile condiții pentru încheierea Alianței Politice / USR vrea ca deciziile comune să fie luate cu supermajoriate de două treimi și ca delictul de opinie să nu fie pedepsit. PLUS insistă ca sondajele să nu fie un criteriu pentru stabilirea candidaților

Alianța dintre USR și PLUS se află încă sub semnul întrebării, după ce liderii organizațiilor județene ai Uniunii au adus sâmbătă o serie de amendamente protocolului inițial discutat de echipele de negociatori ale celor două partide și au votat, la limită și după dezbateri aprinse și prelungite, încheierea alianței politice.

Potrivit surselor consultate de G4Media.ro, cele mai importante modificări ale protocolului alianței politice, votate în Comitetul Politic de sâmbătă, vizează introducerea majorității de două treimi pentru luarea deciziilor comune, în loc de majoritatea simplă de jumătate plus unu, stabilită în cadrul negocierilor.

Practic, au explicat sursele citate, dacă nu există consens la nivelul alianței, propunerea aflată în divergență este aprobată doar dacă este votată de două treimi din membrii conducerii USR și de două treimi din membrii conducerii PLUS.

Alte amendamente votate de Comitetul Politic al USR la protocolul alinaței politice: eliminarea obligativității consultării PLUS pentru numirile politice care revin USR în Parlament; introducerea interdicției pentru lucrătorii activi în serviciile de informații de a fi propuși candidați din partea Alianței; eliminarea sancțiunilor pentru delictul de opinie; eliminarea obligativității ca membrii USR să aibă poziționări publice pe diverse teme doar după aprobarea PLUS.

În replică, și conducerea PLUS a adus sâmbătă un amendament la protocolul negociat anterior: sondajele de opinie să nu fie menționate explicit drept criteriu pentru stabilirea candidaților comuni la localele și parlamentarele de anul viitor.

”Noi am propus să fie privilegiate negocierile și alegerile interne pentru stabilirea candidaților. Dacă cele două metode nu funcționează, atunci să fie folosite alte mijloace, fără însă a fi menționate explicit sondajele”, a explicat unul dintre liderii PLUS pentru G4Media.ro.

”Sondajele ar avantaja clar USR, care este un partid cu un brand mai puternic”, a explicat un alt lider PLUS motivul pentru care partidul insistă pentru eliminarea sondajelor drept criteriu de stabilire a candidaților.

Surse din conducerea PLUS au mai declarat pentru G4Media.ro că duminică seară a avut loc o nouă ședință a Consiliului Național al partidului condus de Dacian Cioloș în care au fost aprobate toate amendamentele aduse de USR protocolului.

Ulterior, liderii PLUS i-au transmis lui Dan Barna amendamentul lor referitor la nemenționarea explicită a sondajelor drept criteriu pentru stabilirea candidaților comuni, însă orice modificare a protocolului diferită față de varianta adoptată sâmbătă, va trebuie să fie din nou supusă votului Comitetului Politic al USR, ceea ce se poate dovedi riscant.

Surse din conducerea USR au explicat pentru G4Media.ro că, dacă ar fi convocat un nou Comitet Politic al partidului, alianța politică ar fi cu siguranță respinsă, deoarece sâmbătă a fost adoptată la limită.

”Este esențial ca Barna și Cioloș să cadă de acord asupra unei forme a protocolului alianței politice, astfel încât acesta să nu mai trebuiască să fie aprobat de Comitetul Politic al USR”, au declarat sursele citate.

Din cauza tensiunilor privind aprobarea alianței politice dintre USR și PLUS, campania de strângere de semnături pentru candidatura la președinție a lui Dan Barna, stabilită inițial pentru duminică, a fost amânată.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. Pana se decid ăștia care, cum trec alegerile… eu zic sa îl înscăuneze pe ciolos singurul candidat cu diferența de 8 voturi ca așa se face la ue…

  2. Io le-as da un spitz in c** astora de la Plus, care vin cu ce in alianta asta? a ajuns USR sa dea socoteala unui partid de carton…

    • Tu ai face multe, pacat ca esti prea redus sa gandesti. Daca vor participa separat, cu siguranta vor fi apropiate ca si procente.

    • @Mihai: Daca se poate, fara sa va deranjati prea tare, sa indicati de unde anume provine acel „cu siguranta”

      Cafea, ghioc, stele, rezultatele vreunui sondaj … 💡

    • @Mihai: Bine geniule, te creditez cu inteligenta cam cat ar lua PLUS separat la alegeri: 2%

  3. Plus admite ca USR e un brand mai un partid, mai extins geografic, mai matur functional dar, totusi, vor sa fie parteneri egali.
    How the actual f*** can that work?

    • Atunci când crezi suficient de puternic că ceva ți se cuvine, orice e posibil!

  4. Nu vad unde sunt „scanteile”. Au fost dezbatute si negociate procedurile, regulile care vor sa le respecte intern sau in alianta. Nu este nimic mai plicticos decat atat, dar trebuie facut, este necesar.
    Este bine ca exista si opinii divergente si trebuiau facute cunoscute acum inainte de asumarea unor decizii pe care toti si le asuma. La fel ar fi foarte bine daca ar cauta (si poate chiar si daca gasesc) o modalitate de a impaca o parte din nemultumirile legitime.

  5. Separarea ,singura solutie . Ciolos presedinte

  6. Ciolose, lasa in pace USR-ul!

    Ciolos nu poate exista intr-un partid democratic si nici intr-o alianta democratica. In democratie e cu vot iar el nu a cistigat niciodata prin vot. Unde a ajuns pe functii mari a fost numit.
    Se simte confortabil doar in partidul lui proprietate personala. Candideaza singur si ramine garantat sef. Nu se risca sa intre in USR si sa nu cistige la vot si sa ramina de caruta.
    Lui Ciolos ii place democratia si votul doar daca nu se voteaza si pentru functia lui, garantata eventual in statut.

    • @Vlad – bine spus, gandesc la fel ca dvs. Chestia asta cu „delictul de opinie” parca a fost bagata expres pentru micul dictator Ciolos care nu a ezitat sa arunce afara din partid pe oricine a schitat o opinie contrara marelui lider. Care si-a facut partid unde sa poata candida singur ca sa nu iasa cumva pe locul 2. Atat de penibil. De fapt cred ca intreaga gasca din Plus e formata din arivisti care nu au prins trenul functiilor in USR si acum si-au facut partidul lor sa aiba si ei unde sa fie sefi si secretari generali de filiala,celula,organizatie de scara blocului,.. . Nu vad nimic atat de original in platforma Plus ca sa ii justifice existenta . Va spun eu care e cel mai bun sondaj – au incercta si ei sa mimeze o initiativa gen #farapenali si nu au strans nici cateva sute d emii de semnaturi. De aia s-a si stins, nu mai pomeneste nimeni de ea. Basca in Salajul lor de obarsie #farapenali a scos cel mai slab scor din Transilvania. Putin peste ungurime parca. Tueul nu le lipseste insa si incearca sa se cocoate cu indarjire pe liste ca niste paraziti, folosesc USR ul ca trambulina. Ciolos a hibernat patetic dupa alegeri si s-a reactivat cand a trebuit sa plece la Bruxelles. Vai de capul lor de amatori, au stat iin pixul lui Nicusor ca altfel vedea Bruxelles ul doar in weekend breaks. Apoi l-au adus pe VV candidat la PMB, cam singurul personaj decent din gasca aia de smecherasi alfabetizati hraniti din banii statului care formeaza structura de conducere a partidului.

    • Nu cu mult timp in urma A FOST ALES presedintele RENEW EUROPE;deci….A FOST ALES si nu oriunde.

  7. Parca voiau sa salveze tara, in schimb se cearta pe putere, la fel ca toti ceilalti

    • Pentru ca in PLUS si in USR exista discutii, pareri diferite, iar presa asteapta imediat un scandal. Aici nu se iau deciziile in 10 minute, iar ceilalti tac malc.

    • nu se iau in 10 minute, ciolanul nu-l imparti in 10 minute :))

    • Alex, ne place sau nu, politica înseamnă negociere. Nu aș vrea să se (mai) ajungă în punctul în care deciziile se iau în unanimitate, fără discuții prealabile. Că mai ies și scântei, nu reprezintă neapărat o problemă, important este să se obțină un acord, un set de principii pentru a veni la alegeri, în fața oamenilor, cu o voce comună. Fără negocieri între partidele de opoziție, cu sau fără scântei, ciuma roșie ne va conduce și pe mai departe destinele.

    • Alex, schimba ba’ placa asta cu „ciolanul „, nu vezi ca-i „cartof fierbinte”?

  8. Mamă, ce scântei…
    Într-adevăr, PLUS pare a vrea prea multe.

  9. Toate aceste lucruri sunt firești, sunt detalii de parcurs ce trebuie puse la punct, dar trebuie depășit acest stadiu, doar scopul ambelor partide este oferirea unei alternative viabile și sustenabile pentru România, altfel decât ce a existat până dăunăzi pe scena politică românească. Ambele conduceri trebuie să dea dovadă de înțelepciune și mult raționament, iar deciziile luate să fie în favoarea românilor, în favoarea unei alternative sănătoase și solide pentru administrarea corectă a României, în favoarea stabilirii unui climat competent și competițional, care să vizeze sectorul public, în favoarea politicilor publice de substanță, care să aducă cu adevărat schimbarea, în favoarea dezvoltării sustenabile a tuturor domeniilor de activitate aflate în subordinea statului, cum ne dorim cu toții, în favoarea promovării profesionalismului, cinstei, competenței și responsabilității, atât în raport cu cetățeanul în slujba căruia acționează, cât și în raport cu funcția ocupată. În momentul de față, așa cred eu, orgoliile sau ambițiile personale trebuie lăsate la o parte, proiectul comun pentru viitorul României, scopul vizat și dezideratele urmărite să fie cele ce ghidează deciziile ce trebuie luate în cadrul Alianței și nu alte capricii. Românii hipersaturați de politica propusă până acuma, cu siguranță așteaptă altceva, iar acest altceva trebuie oferit de către această alianță, altfel dezamăgirea va fi foarte mare. Am spus, toate aceste frământări sau dispute, având în vedere că sunt două partide noi, fără mare experiență, sunt normale în cadrul alianței, însă ele trebuie depășite cu mult raționament și multă luciditate. Totodată, dacă aceste dispute duc la efecte pozitive, atunci este de bun-augur. Deciziile trebuie luate cât mai repede, iar apoi, cum este firesc, să se treacă la treabă.

  10. Sincer eu de la inceput am avut parerea ca partidul lui Ciolos va fi aceeasi mizerie ca PNL-ul si PSD-ul.

    Nu va absolut nici o diferenta intre PLUS si restul partidelor vechi:
    – deciziile vor fi luate de o singura persoana (presedintele partidului)
    – deciziile se vor executa si nimeni nu are voie sa isi exprime punctul de vedere
    – toate deciziile sunt luate in secret
    – toti cei care nu sunt de acord nu vor mai face parte din partid

    Ciolos a fost cel mai bun premier pe care l-am avut vreodata dar asta doar prin prisma faptului ca premierii care i-am avut au fost cei mai prosti posibil. Degeaba esti cel mai bun dintre prosti. Guvernul lui a fost defapt cel care l-a impins din spate.

    E posibil ca multa lume sa il voteze pe Ciolos si partidul lui ca pe urma sa fie dezamagiti si sa ajunga la concluzia ca toate partidele sunt la fel.

    • „Sincer eu de la inceput am avut parerea ca partidul lui Ciolos va fi aceeasi mizerie ca PNL-ul si PSD-ul.”

      Cum poti, de la inceput, sa-ti formezi o opinie? Adica, au lansat partidul si parerea ti-ai format-o in imediata perioada?

      Nu exista mesia politica, nu exista paradis, nu exista perfectiune. Nimeni nu este perfect. Exista implicare civica si politica. Vrei sa te implici? Bine. Fa-o.

    • Deciziile nu se iau numai de catre Ciolos, nu mai fiti asa usor manipulati de presa, ca nu e chiar asa. In PLUS fiecare isi spune parerea, buna sau rea, crede-ma. Deciziile nu sunt luate in secret ci comunicate pe mail.

    • @Dan

      Iti pute gura a flatulente pesediste. Asa patesti cand te obisnuiesti sa pupi dosuri.

      Du-te tu si voteaz-o pe Dancila, Olguta, Rovana, Firea, Valcu, Teodorovici, Serban Nicolae, Iordache, Nicolicea, Codrin Stefanescu, Radulescu Mitraliera, Bacalbasa si lasa-ne pe noi sa-i votam pe Dacian Ciolos, Dan Barna, Vlad Voiculescu, Cristian Ghinea, Dragos Paslaru, Dragos Tudorache, Anca Dragu

    • @Dan,

      Lasand la o parte faptul ca e evident de la o posta ca tu esti postac pesedist, as vrea sa explic pe scurt cum e cu mult trambitata asta „democratie de partid”, deoarece observ ca voi postacii pesedisti incercati si pe chestiunea asta sa promovati o gandire alb-negru (cum bine spunea cineva aici).

      Eu sunt manager intr-o companie multinationala si atunci cand e cazul, le reamintesc oamenilor din echipa mea ca desi compania doreste sa asculte feedback-ul angajatilor, ea nu este o democratie, ci o structura ierarhica in care deciziile sunt luate de catre manageri. Manageri care raspund pt deciziile lor si pt rezultatele produse de acestea.

      Eu unul sunt convins ca daca am schima sistemul din compania noastra intr-o democratie, in care orice decizie s-ar lua prin votul tuturor angajatilor, atunci am ajunge rapid in faliment. De ce? Pt ca oamenii sunt subiectivi si au interese personale care nu coincid cu interesele companiei. Vrei un exemplu? Iata un exemplu:

      Atunci cand dorim sa facem angajari, noi avem o schema de recompensare financiara a angajatilor care ne recomanda un candidat bun si care ajunge sa treaca de interviuri si sa fie angajat. Stii ce-am constatat? Desi schema asta ne aduce candidati buni pe care departamentul nostru de HR nu i-ar putea gasi, ea naste uneori si aspecte perverse. Eu unul m-am trezit cu candidati recomandati de actuali angajati si carora li se spusesera multe din intrebarile si raspunsurile de la intrebarile tehnice doar din dorinta de a-i face angajabili. Si ca cel care a facut recomandarea sa ia recompensa financiara. Din fericire eu ca manager n-am cazut in aceasta capcana deoarece la fiecare interviu, schim 80% din intrebarile tehnice si asa mi-am dat seama rapid ca desi aveam in fata un candidat venit prin recomandare, el nu stia mai nimic in afara de ce invatase pe de rost.

      Din pozitia in care ma aflu eu, il inteleg perfect pe Dacian Ciolos si metoda de management pe care o foloseste. E doar o alta metoda de maangement politic. L-am urmarit pe Dacian Ciolos si a procedat asa cu cei mai multi din oamenii pe care i-a recrutat in echipa sa. Vlad Voiculescu a fost intai sef de cabinet la ministerul de finante si dupa ce dl Ciolos l-a vazut cum performeaza acolo, l-a numit ministrul sanatatii. Cu siguranta stiti toti de cazul lui Dan Barna – cum a ajuns el sa fie contactat si intervievat de Dacian Ciolos pt pozitia de secretar de stat in ministerul fondurilor europene.

      Asadar, gaselnita asta cu partidul care trebuie Neaparat sa fie o democratie, e un principiu care se poate dovedi complet pierzator si asta mai ales intr-o tara ca Romania unde nepotismul a atins recorduri nemaiintalnite. Eu unul prefer sa ma asigur ca am un conducator/manager sau un grup restrans de lideri/manageri ONESTI si COMPETENTI si de-acolo, el/ei sa verifice candidatii si sa-i numeasca sau sa-i respinga. Democratia intr-un partid sau intr-o oricare alta organizatie, poate fi foarte usor pervertita sau chiar confiscata de gasti cu interese proprii.

      Asadar eu unul votez cu un partid care promoveaza mai ales ONESTITATEA si COMPETENTA nu numaidecat Democratia interna. Si as mai adauga ceva langa onestitate si competenta. HARNICIA!!! Pt ca poti fi si onest si competent, dar poti fi puturos si atunci tot avem o problema. Experienta m-a invatat ca daca reusesti sa recrutezi oameni Onesti, Competenti si Harnici, atunci echipa ta va fi cea mai de succes. Un sistem democratic in interiorul unui partid, fie el si USR, e departe de putea realiza acest target. Intr-un sistem democratic candidatii alesi sunt cei care au carisma, care stiu sa tina discursuri si care stiu sa faca combinatii.

    • Daca tot m-ati facut PSD-ist ar trebui sa stiti ca defapt fac parte din USR.
      Motivul pentru care fac parte din USR e ca vreau sa schimb ceva. Cand am luat aceasta decizie aveam de ales intre USR si PLUS (defapt Ro100 la vremea respectiva) si am ajuns la concluzia de mai sus. Este un partid nou cu mentalitate veche.

      Degeaba spuneti voi ca deciziile nu sunt luate in secret ci sunt comunicate pe email. Deciziile sunt luate fara sa fiti luati in considereare.

      Intradevar ca nu absolut tot trebuie supus votului ca intrevine subiectivismul dar in PLUS e greu sa vii cu alte idei decat cele cu linia partidului.

      Sa va dau un exemplu de cum lucreaza PLUS/Ro100:
      Pe vremea cand se strangeau semnaturile pentru „Fara Penali” un grup de la Ro100 s-a oferit sa vina sa ne ajute. Intradevar au venit sa ajute dar nu ca sa stranga semnaturi ci pentru a imparti pliante cu Ro100 sub baner-ul de „Fara Penali”. Frumos!
      Vrem o schimbare nu? Atunci nu mai faceti astfel de cacaturi!!!

    • @Dan,

      Inteleg ce spui dar uite eu cred ca pozitia ta e prea distructiva. Adica trebuie totusi sa lupti in continuare pt „Binele suprem” nu asa sa-ti „injughii” fratii pe la spate pt ca au zis nu stiu ce.

      Stii si tu ca viata nu e niciodata ideala. Oamenii sunt diferiti, au comportamente si opinii diferite si de multe ori fac sau spun lucruri care noua nu ne plac. Dar ce facem noi in astfel de momente? Dam foc la corabie sa murim cu totii? E nevoie de un pic mai multa retinere si maturitate.

      Eu nu cred ca ceea ce ai povestit tu cu episodul de la strangerea semnaturilor a fost un comportament incurajat de liderii PLUS. Cel mai probabil, aia a fost o initiativa a oamenilor din PLUS de pe plan local de-acolo de la voi. Si da, nu ii scuz. Trebuiau luate masuri, dar cred ca cel mai bun cadru era o discutie cu liderii partidelor.

      Eu vad relatia asta intre USR-PLUS ca o relatie de cuplu, de familie. Eu ce sa fac daca uneori mai apare o cearta in cuplu din cauza opiniilor sau dorintelor diferite? Ma duc la colegi si o barfesc si o porcaiesc pe sotia mea in tot felul in fata lor? Ajuta asta la ceva? Sau doar o sa-i fac pe colegi sa rada de mine si sa spuna ca am probleme emotionale pe care nu mi le pot rezolva singur?

      Tot ce faci tu cu atacurile asta online la adresa PLUS e sa dai apa la moara PSD-istilor. Pe ei ii ajuti nu pe USR. Asa ca inceteaza asta daca chiar ai intentii bune.

  11. Eu nu mai doresc înțelegeri doar intre șefii de partid cu privire la alianțe. Solutia izvorata din mai multe capete este cea corectă pt majoritate. Mi se pare corect ca sondajele să hotărască viitori candidați nu recompensele sefului de partid către unii sau altii. Nu inteleg de ce usr face atatea compromisuri față de un partid de buzunar , plus, înființat acum câteva luni, fără logistică sau filiale.

  12. „”Sondajele ar avantaja clar USR, care este un partid cu un brand mai puternic”, a explicat un alt lider PLUS …”. Si ce daca USR e partidul cunoscut si votat, astia de la plus au valoare, il au pe maistrul Ciolos, asa ca paritate.
    Cedeaza USR-ule nu fi prost si cu Ciolos in frunte o sa aveti succesuri multe.

  13. E sanatos sa negocieze acum si sa aiba o intelegere solida, decat sa se certe cand ajung la putere. Ingrijoratoare ar fi tocmai o negociere superficiala acum – ar fi semnul ca tocmai in momentele critice nu vor actiona unitar.

  14. PLUS e clar un partid la început de drum, însă au o resursa umana excelenta, mult peste ce exista în orice alt partid romanesc (fie el și USR)!
    Orice construcție noua (partid) are nevoie de timp pentru a confirma, astfel încât deocamdată sa nu aruncam cu pietre….. pot deveni partidul numărul 1 în România prin calitatea și competenta membrilor. Cu acuze de genul celor din comentariile de mai sus nu vom reuși niciodată sa ieșim din rahatul asta unde am fost băgați de cei ce conduc tara!! Rațiune și răbdare!!

    • Poate ii cunosti tu. In afara de aia plecati la Bruxelles pe cine mai stii?

    • Te-o fi impresionat geniul lui Paslaru!!!!!!

    • @Mirel Dancu-Asta cu resursa umană nu este chiar așa de exemplu: la Galați au intrat la Plus membrii din PSD care au fost refuzați de USR. Dă-mi o adresa de fb să-ți trimit și dovezi.Deci nu este chiar așa.

  15. Da de unde.

  16. Este foarte bine ca se stabilesc niște reguli de coabitare de la început, chiar dacă durează ceva timp, decât să plece la drum cu veselie mare și apoi să apară neînțelegeri… Clar este că această alianță deranjează, motiv pentru care mulți așteaptă cu nerăbdare o mică discuție în contradictoriu pe care apoi sa o amplifice, doar-doar se strică prietenia dintre USR și PLUS… Sper din tot sufletul ca alianța să fie un succes, poate mai exista o șansă pentru România și pentru noi, cei care ne-am saturat de cumetria dintre partidele astea „vechi”….

  17. amuzant cum le poarta toti de grija lu astai de la usr+, baca nu se inteleg cu tandemul presedinte premier, pana la urma s-au inteles, ba ca is nu stiu ce scantei…..o sa vedeti ca se vor intelege ca de fiecare data iar:

    „Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia”

    sa nu va trezim ca va cereti iar scuze ca publicati fake news….se stie boacana recenta

  18. Nu vrem un USR-PLUS care sa fie un simplu releu al elitelor franceze, Macron sau MAE francez. Nu e bine sa fii un simplu releu niciodata, asta inseamna ca nu poti examina cu capacitati proprii, ceea ce e adevarat in multe chestiuni in Romania. Intre provincialism retrograd infertil si simpla imitatie de bon ton neaplicata si digerata la conditiile proprii, trebuie sa se poata mai mult. Din pacate, mare parte din gandirea franceza preluata in Romania, una adesea excentrica, de unii care se simt foarte francofili, face parte din categoria imitatiilor contraproductive negandite si neaplicate la conditiile tarii, cam ca pe vremea cand Cuza Voda si pasoptistii copie codul napoleonian – unul dintre cele mai avasate, au vrut sa il copie pe cel italian mai nou dar nu era inca gata – insa dupa aceea descopera ca in mare parte din tara notiunile de proprietate individuala moderne sunt inaplicabile, sau genereaza dezastru social, si reintroduc neoficial feudalismul in zona rurala prin „legea tocmelilor agricole”….

    • @Cititor

      Stii pe ce se vede ca tu esti un simplu postac USL-ist? Vii aici si incerci sa promovezi gandirea alb-negru de parca votantii USR-PLUS sunt publicul Antenei 3.

      Mai oameni buni, si includ aici si consultantii politici ai PSD-PNL. N-aveti nici o sansa cu astfel de mesaje la votantii USR-PLUS. Faceti prima data niste studii sociologice si draftati un profil psihologic al oamenilor care voteaza USR-PLUS. Oamenii astia sunt oameni inteligenti, educati, care au discernamant si experienta de viata. La ei nu merge cu gandire alb-negru de genu: vrem sau nu vrem cu Macron sau cu Merkel sau cu mai stiu eu cine. Oamenii astia stiu mai bine ca oricine altcineva ca viata nu e alb-negru ci cu multe nuante de gri, stiu ca solutii si situatii ideala exista foarte rar si cel mai bine functioneaza compromisul optim. De la relatia cu sotia/sotul pana la relatia cu parintii/socrii pana la relatia cu sefu/colegii, votantii USR-PLUS stiu ca cheia succesului e flexbilitatea si adaptarea – COMPROMISUL OPTIMAL.

      Pai voi credeti ca le tineti discursuri aici batranilor izolati in casele lor si care se uita doar la Antena 3. Pe bune? Atat e tot ce puteti voi. Cu strategia asta credeti ca o sa-i faceti pe unii din votantii USR-PLUS de la Europarlamentare sa renunte sa se mai prezinte la urmatoarele alegeri? Va spun eu, vor veni si mai multi.

    • Presupunâd că ați fi un votant USR -PLUS tocmai prin comentariu arătați că sunteți departe de profilul pe care îl trasați. Iar asta arată că și votanții USR-PLUS sunt, ca toți ceilalți, oameni. Unii mai isteți, alții mai prostuți.

    • Ce sa-i faci, nu m-a convins programul ecinomic a baiatului lui Caramitru si Claudiu Nasui, alt baiat a cuiva. Iar Vlad Georgescu, alt baiat genial, probabil de asta nu conteaza sondajele la PLUS, care nu are nicio sansa la primaria generala. Iar exemplele sunt legiune. In afara de piste de biciclete pe Kiseleff si manifestatii….da, sunt prea complecsi pentru mine, nu e alb si negru lumea, e cu tert inclus bla, bla. Toata lumea e francofona si prietena cu Macron acolo, nu stiu daca zice la Antena 3 asta, dar asa zic ei, s-au prins si la antena 3, inseamna ca USR-PLUS comunica bine. Cat despre Merkel, gresesti cu Merkel e prieten Iohannis. Sa ai un godfather din asta simbolic e un must in Romania.

    • P.S. mai agresivi decat postacii aparatori USR-Plus pe siteul asta nu gasesti. La alt comentariu unul tot insinua nevoi pornografice anale! Toti ati fost abuzati in copilarie? Caracal e Romania doar!

    • Mai Cititorule, in tara ta totu -i putred, institutiile statului sunt mana in mana cu clanurile interlope, copiii mor pe capete in spitale, ies analfabeti din scolile patriei, sute dintre ei dispar in fiecare an, retele internationale de proxeneti romani, jandarmerie care bate cetatenii pasnici, politie care te omoara prin non asistenta si tu vii cu clenciuri de doi bani, adicatalea te deranjeaza macronismul lui Ciolos. Asta-i marea ta problema, in rest toate bune si frumoase in scumpa-ti patrie. Troll psd ist!

    • @Cititor,

      Nu pot sa fiu de acord cu tine cand spui:

      „Iar asta arată că și votanții USR-PLUS sunt, ca toți ceilalți, oameni. Unii mai isteți, alții mai prostuți.”

      Daca cineva care a votat USR-PLUS se intoarce sa voteze cu PSD atunci da e prostut. Adica e prost rau. Si da cei care au votat si continua sa voteze cu USR-PLUS sunt isteti. Da’ isteti foc! 🙂

    • @adi : Care e diferenta intre fiul lui Caramitru la USR si fiul lui Nastase la PSD? Primul n-are inca si functie publica? Ah, si toti retrograzii, intelectuali sau nu dreapta din cortul vostru, plus agitatii strazii fie marxisti expasperanti cu tupeu de cartier, fie fascisti de cartier cu tatuaje si ceasuri la mana care arunca monede si bancnote de 1 leu la oameni batran ca sa ii umileasca? Da, poate ca ar trebui serios sa ne gandim sa votam inapoi cu PSD pana nu instaurati voi un marxismo-fascism sub semnul intelectualilor romani ciudati si de mucava si a tineretului destept cu erasmus in UE! – Tu nu vezi cum ti se raspunde la orice critica la adresa USR, ce procese de intentie si atacuri la persoana cu glumite din astea „anal-ist”….(Te f..t in cur ba, troll, daca asta e modul in care vrei sa te exprimi, atata te duce mintea, pe limba ta iti zic, imbecilule!) M-o fi stiind careva si in viata reala dupa pseudonim? Nu-i nimic stiu si eu o gramada din pitiponcii astia imberbi si – majoritatea puerili – ajunsi deputati USR, fara macar sa aiba un job real macar un an, cica i-a facut Ciolos consilieri iar tata le-a luat casa si masina si altele! Sau ziaristi din astia de secta „anticomunista”, neomarxisti stipendiati odinioara de fundatii germane si aorosiste, ori think-tankuri iesite din birourile lui Stoica si alte rahaturi din micul univers anti-PSD….E o limita, magaria voastra a ajuns sa intreaca magaria PSD, macar aia au scuza ca cica sunt senili si depasiti! Au dreptate PSDistii care dau in judecata magarii ca voi! Si eu as face la fel!

  19. Diferentele, divergentele de opinie sunt normale si e bine ca este asa. Negocierile cu sau fara scantei, dupa cum vedeti continua. Desi USR este un partid mai vechi, mai bine reprezentat in teritoriu, cu filiale mai multe, PLUS a crescut enorm de mult intr-un timp foarte scurt, in diaspora fiind mai bine reprezentat decat USR. Nu va faceti probleme, oamenii astia sunt responsabili, stiu ce au de facut si vor respecta promisiunile fata de votantii lor.

  20. Scăntei au unii in scăfârlie cand li se încinge bujia…..

  21. USR sau PLUS ? USR si PLUS? To be, or not to be, that is the question?