G4Media.ro

Credința care intrigă și inspiră: 25 de opriri de-a lungul drumului făcut…

sursa foto: Pexels

Credința care intrigă și inspiră: 25 de opriri de-a lungul drumului făcut de Iisus, Maria și Iosif, după fuga din Betleem/ ”Drumul Sfintei Familii”, deschis pentru turiști în Egipt

Recent, Ministerul Turismului și Antichității din Egipt a lansat Traseul Sfintei Familii, care reunește aproximativ 25 de opriri de-a lungul celebrului traseu al lui Iisus, Maria și Iosif, anunță BBC într-un amplu reportaj. 

Apropierea de Biserica Sfintei Fecioare din Egipt, situată în vârful Jabal al-Tayr (Muntele Păsărilor), la aproximativ 250 km sud de Cairo, presupunea cândva o ascensiune periculoasă și verticală pe o stâncă care se ridica direct de pe Nil, urmată de o serie de trepte abrupte, cioplite în stâncă. Cei câțiva exploratori care au escaladat muntele au fost intrigați de istoria mistică a acestuia. Timp de secole, locația a produs miracole nemaipomenite, chiar și până în zilele noastre, povestesc oamenii locului citați de BBC.

”Apropierea mea recentă de biserică a fost mult mai lină”, scrie jurnalistul Anthon Jackson, autorul reportajului – ”într-o mașină cu aer condiționat, de-a lungul unui drum bine asfaltat”.

Reportajul BBC mai jos:

Îndreptându-mă spre sud de-a lungul malului estic al Nilului, pe lângă un peisaj alb și dăltuit de cariere care datează din vremea faraonilor, mormintele creștinilor copți au început să apară pe măsură ce mă apropiam de miezul sacru al lui Jabal al-Tayr: o peșteră aflată sub biserică. Se crede că aici s-a odihnit Sfânta Familie – Iisus, Maria și Iosif – după ce a fugit din Betleem pentru a scăpa de mânia regelui Irod.

După cum se consemnează în Evanghelia după Matei, regele a decretat moartea tuturor copiilor din Betleem, dar un înger i-a apărut lui Iosif în vis, spunându-i să „ia pruncul și pe mama lui și să fugă în Egipt”. Potrivit lui Matei, cei trei au ascultat această instrucțiune și au plecat chiar în noaptea următoare.

Potrivit tradiției creștine copte, bazată pe presupuse viziuni sfinte și pe legende locale, familia și-ar fi petrecut următorii trei ani și jumătate în mișcare, de la Betleem la Delta Nilului din Egipt, apoi urmând cursul râului până în sudul Egiptului Superior. Marcată de multe zeci de miracole, călătoria lor epocală, dus-întors, a adunat mai mult de 3.000 km.

Când am ajuns la Biserica Sfintei Fecioare, aceasta era înconjurată de un mic gard de fier, ca un exponat de muzeu prețios, iar pereții săi erau proaspăt tencuiți.

În speranța de a consolida „turismul spiritual” și de a evidenția faima creștină a țării, Ministerul Turismului și Antichității din Egipt a lansat Traseul Sfintei Familii, care prezintă aproximativ 25 de opriri de-a lungul traseului celebru și cuprinde unele dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din țară, dintre care Biserica Sfintei Fecioare – și peștera sacră pe care a fost construită pentru a o conține – este doar una dintre ele. În parteneriat cu diferitele eparhii și alte fundații – a încercat, de asemenea, să renoveze aceste locuri sfinte, îmbunătățindu-le cu amenajări peisagistice, iluminat și semnalizare, îmbunătățind drumurile de acces și dezvoltând locuri de cazare de-a lungul traseului.

Cu unele schimbări substanțiale și altele doar cosmetice, viziunea ministerului este departe de a fi completă. Cu toate acestea, veștile despre Traseul Sfintei Familii se răspândesc. În octombrie 2022, am pornit să îi urmăresc traseul spre sud, pornind din Delta Nilului, până la Cairo și apoi, în cele din urmă, în Egiptul Superior, unde se află Biserica Sfintei Fecioare.

Delta Nilului

După ce a urmat coasta mediteraneană a Egiptului, de la orașul Rafah până la portul clasic Pelusium, traseul Sfintei Familii taie spre sud, spre Cairo, prin orașul antic Bubastis. Aici, potrivit tradiției creștine copte, sosirea pruncului Iisus a făcut ca temeliile templelor să se cutremure, făcând ecou la ceea ce a profețit Isaia în Vechiul Testament când a spus: „Idolii Egiptului se vor cutremura în prezența lui”.

Atunci când a fugit de furia localnicilor, Iisus a făcut apoi să izvorască un izvor pentru a potoli setea celor trei. O fântână despre care se crede că a fost construită pe locul izvorului este acum înconjurată de un gard pentru a-i împiedica pe pelerini să îi bea apa.

Familia a primit o primire mai caldă la periferia orașului modern Cairo, în Mostorod, un oraș înghițit acum de expansiunea orașului. M-am oprit la biserica din secolul al XII-lea care a fost construită pentru a îngrădi al-Mahamah (locul de îmbăiere), o altă fântână din care se crede că familia a băut și s-a spălat. Era înconjurată de credincioși, unii scriind bilete de rugăciune care urmau să fie îndesate într-o grotă sacră din apropiere.

Traseul face apoi o curbă spre nord înainte de a traversa cea mai vestică bifurcație a Nilului. Am ajuns din urmă traseul familiei la marginea deșertului, în Wadi El Natrun, o vale în care Iisus a invocat încă un izvor miraculos. Începând din secolul al IV-lea, mii de aspiranți la pustnicie se vor stabili de-a lungul ei. La trei dintre cele patru mănăstiri care au supraviețuit, renovările sunt acum finalizate, inclusiv descoperirea atentă a uimitoarelor fresce medievale ale mănăstirii Al-Sourian, care prezintă viața lui Iisus.

Cairo

Traseul se înconjoară înapoi la periferia orașului Cairo, la Shagaret Maryam (Copacul Mariei), un sicomor bătrân și răsucit despre care se spune că a oferit umbră Sfintei Familii. Intrând în complexul care conține copacul, am găsit o altă fântână din care se crede că a băut familia, proaspăt acoperită cu tencuială, la câțiva pași de o placă inaugurală care a fost instalată în ultima săptămână. Mai departe, trunchiul bătrân stătea sprijinit de suporți lângă un gard scund ridicat pentru a se feri de tentația pelerinilor de a-i decoji coaja sau de a-i smulge frunzele ca suveniruri.

În istoricul Cairo coptic, am mers pe jos după colțul de la biserica suspendată din Babilonul roman până la biserica din secolul al IV-lea Abu Serga, construită deasupra următoarei opriri importante a familiei. Biserica înconjoară o peșteră sacră, despre care se crede că se numără printre cele mai vechi locuri de odihnă ale familiei și se numără printre cele mai sfinte stațiuni de pe traseu. Situl este etichetat în mod îngrijit în arabă și engleză pentru mulțimile care se îmbulzesc la setul îngust de scări care coboară spre cripta în care familia a locuit timp de trei luni.

Ultima oprire a familiei la Cairo a fost în cartierul suburban Maadi, care astăzi este un cartier plin de verdeață. Aici, se crede că au folosit aceleași trepte care leagă Biserica Fecioarei Maria de Nil, unde s-au îmbarcat pe o barcă de papirus și au navigat spre orașul antic Memphis și Al-Bahnasa, acesta din urmă fiind locul unui alt viitor centru monastic. Când m-am oprit la biserică, vechile trepte erau barate de o poartă de fier încuiată, iar o barcă a poliției acostează în apropiere. Înăuntru, alături de icoane ale Sfintei Familii, se află o relicvă învelită în sticlă de la o dată mult mai târzie: o Biblie uzată de apă, scoasă din Nil lângă treptele sacre în 1976, cu paginile sale deschise în mod miraculos la Isaia 19:25: „Binecuvântat să fie Egiptul, poporul meu…”.

Câteva ore mai târziu, mă îndreptam cu viteză spre sud cu un tren de la gara Ramses din Cairo, fără să știu că de acum încolo nu voi mai călători singur.

Egiptul de Sus

La intersecția dintre Egiptul de Jos și Egiptul de Sus, Sfânta Familie a ajuns în sfârșit la Jabal al-Tayr și la Biserica Sfintei Fecioare. Preocupările legate de securitate și închiderile îndelungate din regiunea înconjurătoare au făcut ca aceasta să fie ștearsă de pe hartă încă din anii 1990, turiștii trecând cel mai adesea pe lângă ea în trenurile dintre Luxor și Cairo. Acum, deschisă de un deceniu, această porțiune a Nilului la sud de Cairo a fost numită o zonă cheie pentru cei care dezvoltă Traseul Sfintei Familii, în speranța că numeroasele sale biserici istorice se vor adăuga la atracția templelor și mormintelor sale magnifice, dar puțin vizitate.

La coborârea din tren, a fost clar că vechile preocupări legate de securitate nu au dispărut încă pe deplin. În conformitate cu protocolul pentru toți oaspeții străini, poliția va insista să-mi țină companie pentru restul traseului prin guvernoratele Minya și Asyut.

La doar câțiva pași de noul Hotel Holy Family, m-am descălțat pentru a intra în Biserica Sfintei Fecioare, unde pilonii enormi, ciopliți grosolan, ai naosului păreau destul de vechi decât biserica în stil bazilical. De undeva din spatele iconostasului bisericii (paravanul de lemn ornamentat care separă sanctuarul bisericii de naosul acesteia) venea zumzetul ascuțit al saboților, un nor de praf fin care se infiltra prin micile crăpături și se ridica spre tavan. Se părea că renovările de aici nu erau încă finalizate.

Sub ultima porțiune de schelă care mai trebuia dată jos, m-am așezat pe o bancă de piatră din colț, urmărind fluxul și refluxul pelerinilor care intrau în biserică în rafale zgomotoase, cei mai mulți dintre ei coborând din autobuzele turistice parcate în parcarea nouă de afară. Când treceau pe lângă altar, aproape toți se opreau pentru a atinge sau săruta perdeaua drapată pe ușa acestuia, ceața de praf care umplea acum naosul adăugând doar un plus de mister spiritului sanctuarului. Înainte de a pleca, aproape toată lumea s-a înclinat în fața micii peșteri în care s-au adăpostit Iisus și Maria.

Am aruncat și eu o privire în mica peșteră, mai puțin împodobită decât mă așteptam și chiar mai mică decât majoritatea celor pe care le văzusem până atunci. În spate se afla o icoană a Mariei și a lui Iisus sprijinită pe un mic suport de lemn; lângă ea se afla o cutie mare de metal cu lacăt, cu o fantă pentru ca pelerinii să își depună ofrandele.

Din acest cadru umil, avea să explice inginerul șef de la fața locului, au avut loc de-a lungul anilor foarte multe „miracole” – de la vindecări și viziuni cerești până la răspunsuri la tot felul de apeluri: pentru sarcini, promovări sau chiar pentru a reduce îndoielile sâcâitoare că miracolele chiar au loc.

După ce a părăsit peștera de la Jabal al-Tayr, Sfânta Familie a traversat Nilul și a continuat spre sud. În cele din urmă, au ajuns la vechiul Hermopolis, acum un vast câmp de moloz înconjurat de orașul neîngrijit Al-Ashmonein. Miracolele lui Iisus aici, inclusiv dărâmarea mai multor temple, sunt descrise în cel mai vechi text care a supraviețuit despre fuga familiei, O istorie a călugărilor din Egipt, o relatare anonimă a călătoriilor din secolul al IV-lea ale unor pelerini deschizători de drumuri.

Îmbrățișând marginea deșertului, familia a ajuns în curând la pantele Muntelui Qusqam, ”cea mai sfântă” oprire a lor. Aici, în sfârșit, un înger i-a spus lui Iosif că Irod era mort și că se putea întoarce în siguranță în nord. Pământul sfânt de aici este înconjurat de o mănăstire asemănătoare unei fortărețe, cunoscută sub numele de Al-Muharraq. Considerat un „al doilea Betleem” de către creștinii copți, se crede că acest loc a găzduit familia timp de șase luni, mult mai mult decât orice altă oprire de pe traseu.

După porțile uriașe ale mănăstirii, un călugăr m-a condus direct la cea mai veche biserică din Al-Muharraq. Înăuntru, a arătat spre un petic de covor de lângă iconostas și mi-a explicat că în acest loc se afla o fântână miraculoasă din care a băut cândva Iisus. „De obicei spunem că a rămas fără apă, dar, de fapt, a fost îngropată”, se presupune că pentru a-i opri fluxul de miracole. Cu toate acestea, a continuat călugărul, astfel de minuni continuă să se producă și în ziua de azi.

La începutul secolului al V-lea, aici, la Al-Muharraq, Teofil, cel de-al 23-lea papă al Alexandriei, a trasat pentru prima dată un traseu real, pe care pretindea că l-a primit de la Fecioara Maria într-o viziune. De-a lungul secolelor, au fost adăugate alte opriri pe baza unor relatări miraculoase. La aproximativ 50 km spre sud, Mănăstirea Sfânta Maria de la Drunka este acum considerată în general ca fiind ultima oprire a traseului și este menționată ca atare pe harta ministerului pentru traseu.

Pentru drumul spre Drunka, am mers împreună cu detașamentul de poliție necesar. Complexul mănăstiresc de aici era cel mai mare pe care îl văzusem de-a lungul întregului traseu, întinzându-se pe un munte în apropierea orașului Asyut, cu o mulțime de construcții noi în curs de desfășurare. Vorbind cu entuziasm despre diverse miracole din zilele noastre, o călugăriță tânără ne-a condus spre peșterile sacre de la Drunka, explicând că una dintre ele îi găzduise pe Iosif, iar cealaltă pe Fecioara Maria și pe Iisus. Ea a explicat, în timp ce arăta spre peștera lui Iosif, că în 1986 Fecioara a apărut chiar aici „pentru a ne confirma adevărul” afirmațiilor tradiției creștine copte.

La fel ca linia dintre istoria cronică și mit, exactitatea traseului este cu siguranță neclară. Chiar și anunțurile ministerului au variat în ceea ce privește opririle, numărul și chiar ordinea lor, reflectând provocarea de a avea de-a face cu relatări multiple din atâtea secole trecute.

Un lucru cert este că povestea Sfintei Familii continuă să intrige și să inspire. Iar acum, locurile sacre care au punctat traseul lor celebru sunt mai ușor de vizitat, datorită, în parte, eforturilor ample de dezvoltare a traseului Sfintei Familii. În ceea ce privește dacă viziunea ministerului se va împlini, asta rămâne de văzut: traseul încă nu a reușit să atragă autobuzele pline de vizitatori dorite din străinătate. În Egipt, însă, eforturile au consolidat mândria locală, luminând una dintre cele mai vechi și mai prețuite tradiții ale țării – una care leagă în mod visceral „minunile” din Scriptură de Nil.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Un traseu ,,lansat ” numai cu scop comercial pentru cautatori de ,,miracole”.
    Apropierea de Dumnezeu e importanta si esentiala nu apropierea de biserica .

    • Omul in micimea lui trebuie sa creada intr-o zeitate care il apara desi nu l-a vazut niciodata.

    • Nu trebuie ci a fost obligat să stea cu capul in jos amenințat, inchis ,maltratat sau ucis drept exemplu pentru ceilalți dacă nu se conforma.Asa era ordinul de catre cei ce erau si sint responsabili de viața umană pe Pământ către cei ce erau alesi să l îndeplinească. Si fiecare ales,sub diferite forme:vraci,chaman,popă,iman,predicator,etc au făcut tot posibilul si inclusiv s a intrecut pe sine in propovăduirea,indeplinirea si repectarea reguli .Ultima oară cand omenirea a luat o razna a fost ștearsă de pe fața Pămîntului. Acum omenirea a ajuns la nivelul cand ultima civilizație a disparut ….

  2. Povesti de sezon .