G4Media.ro

Craiovenii au închis caloriferul şi s-au încălzit cu aragazul / Locatarii de…

Sursa foto: Pixabay

Craiovenii au închis caloriferul şi s-au încălzit cu aragazul / Locatarii de la bloc preferă să se încălzească de la cărămizi puse pe focul aragazului și închid caloriferele / Plata gazului e în sistem paușal, în timp ce căldura se contorizează separat, pe fiecare apartament

De teamă că vor plăti facturi prea mari la căldură, mulți craioveni au închis caloriferele şi au ars gazele la bucătărie. Locatarii care dețin repartitoare de căldură pun în cuptor sau direct pe flacăra aragazului cărămizi refractare și dau drumul gazelor, deoarece consumul nu este contorizat individual, iar factura se împarte tuturor locatarilor din bloc, scrie Gazeta de Sud.

Prin urmare, un apartament în care locuiește o singură persoană poate consuma, într-o lună, în acest fel mai multe gaze decât un apartament în care locuiesc patru persoane. La plată însă, cel din urmă apartament va plăti o factură mai scumpă, deoarece consumul de gaze se taxează pe persoană.

”La blocurile cu repartitoare s-a dublat consumul de gaze. Ceea ce înseamnă că proprietarii, ca să nu plătească facturi mari la căldură, au închis repartitoarele, dar au folosit gazele. Dacă într-un bloc fără repartitoare avem la gaze 20,30 lei cel mult 25 lei/persoană, într-un bloc cu repartitoare costurile sunt mult mai mari. S-a ajuns la 45-50 de lei de persoană. Uite, în blocul acesta avem 83,33 de lei, factura la gaze pentru un apartament cu trei persoane, apartament cu două persoane are la gaze de plătit 55,56 de lei“, a explicat preşedinta unei asociaţii de proprieatri din cartierul Brazda lui Novac.

Craiovenii care au crezut că vor plăti mai puţin la factura de căldură dacă vor închide caloriferele şi vor aprinde gazele, s-au înşelat. Chiar dacă acestea sunt la pauşal, consumul ridicat a crescut şi valoarea facturii, prin urmare, ce nu au plătit la căldură, au plătit la gaze.

„Este o falsă impresie că au economisit la facturile de la Termo, fiindcă au plătit mult mai mult la facturile de gaze. Iată un exemplu: un bloc fără repartitoare are factura totală la gaze în valoare de 1.821 de lei, în timp ce un bloc cu repartitoare are factura la gaze de 4.561 de lei. Se vede clar că este o valoare mult mai mare, triplă. Iar individual, într-un bloc cu repartitoare, se plătesc 45 lei/persoană la gaze, în timp ce într-un bloc fără repartitoare se plătesc 25 lei/persoană la factura de gaze“, a spus reprezentanta unei firme de administrare imobile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. In plus, respectivii au și contribuit la încălzirea globala și la bolile pulmonare, cum ne-a arătat recentul studiu despre gătitul la aragaz. Ar trebui amendați.

    • E o soluție explozivă de a încălzi o încăpere pe care un an@lfa.bet nu o poate sesiza.
      În plus una-i sa gătești și alta-i sa stai continuu în dioxid de carbon.
      Dar probabil tu ți-ai montat coșul de la centrala direct în casă și atunci se explică și modificările care ți-au aparut la nivel cerebral.

    • @ Marcel – Amuzant cum vii cu un comentariu acid si jignitor pentru @anonim, spunand de fapt exact acelasi lucru. Io zic sa mai citesti o data ce a scris anonim si sa revizuiesti raspunsul!

    • Aia e scrisa la hoha. A vrut sa fie ironic. E „dăstept și profund” , mă-ntelegi?

  2. In medie (si subliniez IN MEDIE). Locuitorii unui bloc economisesc la termo si dsu la gaz (pt ca blocul contorizeazs gazul). Problema e distributis pe apartamente (fars contor la gaz). Un apartament mare, cu doar o persoana, economiseste multi bani..economie platita de vecinii cu multi locatari pe apartament. Cam ca in comunism cand totul era la paushal..

  3. In timpul arderii gazului se emite dioxid de carbon si apa. Dioxidul de carbon in aer provoaca tot felul de boli pe termen lung, plus riscul de intoxicatie, daca concentratia creste peste pragul critic. iar vaporii de apa produc igrasie.

    • Tiberius tata, tu ai facut „decat” scoala „vetzii”. Uite, daca tot dovedesti abilitati gen scriere/citire, studiaza aici cum e cu diozidul de carbon: https://ro.wikipedia.org/wiki/Respira%C8%9Bie
      In special incearca sa intelegi fraza
      „Prin respirație, oxigenul (O2) din aerul inspirat ajunge la nivelul celulelor, iar dioxidul de carbon (CO2) rezultat este eliminat prin intermediul expirației.”

  4. Aici duce comunismul, plata la comun și nu după merit.
    Asta vrea PSD!

  5. Lumea nu intelege ca pausal inseamna ca tot ei platesc, mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul. Concentratia mai mare decat de obicei ( cand gatesc) de monoxizi de carbon, azot, metan nears… numai bine o sa le faca. Caramida aia are si ea chestii prin ea, oxizi de aluminiu- O fi bine sa o pui pe aragaz si sa stai cu nasul in ea?!
    Se poate face economie la altele, un pachet de tigari mai putin pe saptamana, de exemplu, si acopera scumpirea gazului, tempratura cu un grad mai jos, verificarea garniturilor ferestrelor pentru a elimina pierderile… , nu deschizi caloriferul si fereastra in acelasi timp. Niste robineti montati inainea racordurilor flexibile de la chiuveta, robineti de trecere, astfel incat sa controlezi debitul de apa calda, rece- nu ai nevoie de o rupere de nori ca sa te speli pe maini, vasele…Din pacate, nu suntem antrenati sa gandim eficient sau sa ne intereseze eficienta lucrurilor si actiunilor noastre.

    • Este o mentalitate la mulți dintre Români, cum că dacă faci economie ești sărac, dar să faci risipă aiurea doar să arăți la ,,vecinu” că tu ai, atunci ești și sărac și p…ŕost .

    • Nu polueaza caramida ! Dupa titlu este pusa sub foc nu pe foc !

  6. Asta e nesimtirea tipic romaneasca – lui sa ii fie bine, chit ca ii tzepuieste pe vecini. Nu se gandeste ca daca toata lumea ar face la fel, nu i-ar conveni. Fara sa generalizez, insa obiceiul asta este predominant la pensionari.
    Este acelasi lucru cu busculadele de la tigai sau de la orice coada unde e ceva gratuit.

    • deducem ca cand vei deveni pensionar asa vei face, fiindca ti se pare implicit

    • @breezer – As zice, mai degraba, ca obiceiul asta e predominant la oamenii cu mai putina carte, hai sa nu dam in pensionari asa la intamplare. Arderea gazelor, asa cum zicea cineva mai sus, e chiar foarte nesanatoasa.

  7. …iar sa stai in frig nu-ti aduce nicio boala pulmonara…

  8. Din păcate au drept de vot!

  9. In 30 de ani se putea face si contorizare la gaze la blocuri dar nu s-a vrut politic. Exista mii de blocuri care folosesc gazele de la masina de gatit. Multi si au demolat usa bucatarie si o parte din pereti dau drumul ls cuptorul de aragaz cu usa deschisa si isi fac caldura in toata casa. De ani de zile si nu au murit.

  10. Sistemele centralizate de incalzire administrate public sint sisteme ale furtului . Cetatenii au dreptul sa se debranseze de la astfel de sisteme si sa decida singuri si pe banii lor modalitatile de incalzire . . Dar acest drept este incalcat prin legi nastionale si locale .

  11. Repartitoare de costuri este denumirea corecta. De COSTURI.

  12. Au cam exagerat cu interdicțiile, nu-i așa ??
    Eu zic sa votați o lege prin care să intrați peste cetățeni în casă și să le confiscați aragazul, plita, mașina de spălat, caloriferul electric, centrala termica, boilerul, soba, și dacă tot nu consuma energie termica de la CET, le confiscați și paltonul, plapuma, puloverele, ghetele, în așa fel încât, daca stau in casa, sa le fie frig și să fie obligați să dea drumul la calorifer !