G4Media.ro

Coronavirus: boala ar fi benignă în 80% din cazuri. Un vast studiu…

Sursa: cnbc.com

Coronavirus: boala ar fi benignă în 80% din cazuri. Un vast studiu chinez arată că pneumonia nu este mortală decât în 2,3% din cazuri. Pacienții care au deja maladii cardiovasculare și seniorii sunt cei mai amenințați

Pneumonia Covid-19 se dovedește benignă în patru cazuri din cinci și mortală în numai 2,3% din cazuri, potrivit unui studiu vast făcut în China pe mai mult de 70.000 de persoane. Boala apărută în decembrie la Wuhan (centru) a contaminat peste 72.000 de persoane, din care aproape 1.900 mortal, scrie publicația La Tribune de Geneve, preluată de Rador.

Centrul chinez de control și prevenție a maladiilor a făcut un studiu care se referă la 72.314 de cazuri confirmate, suspecți, diagnosticați clinic și asimptomatici de pneumonie virală constatate din 11 februarie. Este vorba de cel mai mare studiu făcut de la începutul epidemiei.

Principalele concluzii ale studiului publicat de Jurnalul chinez de epidemiologie:

*Vârsta a treia în situație de risc

* Maladia este benignă în 80.9% din cazuri, “gravă” în 13,8% din cazuri și  “critică în 4,7% din cazuri.

* Persoanele în vârstă de peste 80 de ani au cel mai mare grad de risc, cu o rată a mortalității de 14,8%.

* Pacienții deja afectați de boli cardiovasculare sunt cei mai amenințați de un final fatal, înaintea diabeticilor sau persoanelor care suferă de maladii respiratorii cornice sau de hipertensiune.

* Nu s-a înregistrat niciun deces la copii sub 10 ani, chiar dacă cel puțin doi nou-născuți au fost contaminați în pântecul mamei.

* Până la 39 de ani, rata mortalității rămâne foarte scăzută, de 0,2%, apoi crește cu vârsta.

* Bărbații sunt mai expuși decât femeile unui sfârșit fatal (2,8% față de 1,7%).

Factorul Wuhan

Aproape 86% dintre persoanele contaminate locuiesc la Wuhan sau au fost în orașul în care virusul a apărut într-o piață unde se vând animale vii.

Orașul este în carantină de facto din 23 ianuarie, ca și o mare parte a provinciei, Hubei, unde sunt ținuți izolați în total 56 de milioane de locuitori.

Tribut greu plătit de personalul medical

În total, 3.019 de medici și alt personal medical au fost contaminați, din care 1.688 grav. Cinci au murit din 11 februarie. Printre cazurile grave, 64% lucrau în spitalul din Wuhan, la fel ca doctorul Li Wenliang, care a fost reprimat de poliție în decembrie pentru că a dat alarma.

Decesul lui din cauza coronavirusului la începutul lunii a produs un val de furie în China.

”Foarte contagios”

Virusul este foarte contagions. “Noul coronavirus s-a propagat foarte repede în decurs de 30 de zile dintr-un singur oraș la toată țara”, subliniază studiul.

”Tendință de  scădere”

Epidemia a atins “un prim vârf” între 24 și 26 ianuarie, chiar în momentul în care autoritățile au pus Wuhan în carantină. O “tendință de scădere” se profilează din 11 februarie, cu o încetinire a numărului de noi cazui de contaminare, în special în afara Hubei.

Pe 13 februarie, autoritățile chineze au lărgit definirea maladiei pentru a include cazurile “diagnosticate clinic” printr-o radiografie pulmonară și nu numai prin teste de laborator. Această schimbare s-a tradus printr-o creștere brutală a numărului de decese și contaminări.

Raportul lasă să se înțeleagă că decizia de a închide Wuhan și regiunea sa a contribuit la încetinirea ritmului de contagiune.

”Nouă creștere posibilă”

Virusul s-a răspândit în momentul în care sute de milioane de chinezi călătoreau din nord în sud cu ocazia Noului an lunar, cea mai mare sărbătoare din calendar.

Acest lung concediu a fost prelungit pentru a reduce riscul de contagiune generalizată. Dar pe măsură ce oamenii se întorc acasă cu trenul, cu mașina sau cu avionul, există un risc de “creștere posibilă a epidemiei”.

Virusul se poate și “adapta cu timpul pentru a deveni mai virulent”, avertizează raportul, care cere corpului medical să “rămână vigilent”.

Traducere: Gabriela Sîrbu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ciudata concidenta cum a murit Daniel de pneumonie in ianuarie.

  2. Mai are cineva încredere în „vastele studii” chineze, atîta vreme cît partidul comunist a încercat din răsputeri să ascundă izbucnirea epidemiei?

  3. Daca nu s-a prins cineva pana acum, acesta este un „designer virus” (traducerea in romana ar fi etno-virus). E facut de guverne pentru a stimula cresterea economica (competitie statala).

    1- batranii nu mai aduc bani, dar consuma prin pensii si tratamente medicale, de regula gratuite
    2- cei afectati de boli cardiovasculare pun o presiune mare pe sistemul medical, nu au forta de munca prea buna, dar nici nu mor repede

    • ia-ti pastilele.

    • Inseamna ca sunt prosti rau! 😈 Mor 1000-2000 de oameni si cheltuie cel putin milioane sa trateze ale mii si sa stopeze epidemia.

      Pai in China, 3000 de oameni pot sa dispara fara urma si fara sa mai intrebe nimeni de ei doar daca clipeste Xi Jingping mai intr-o parte …

    • @Sanitarul

      Chiar sunt prosti dar nu asta e o problema. Oricum e mult peste nivelul puterii unui stat (oricum s-ar numi el). Ca platesc chinezii, treaba lor, oricum au beneficiat la greu din investiile in tehnologie.

      Axiomele de mai sus sunt valabile.
      Cei de la varful puterii au devenit foarte pragmatici.

    • @Merk
      Toti oamenii pot avea idei, important e sa nu le transforme in idei fixe, mai ales cand e clar ca nu sunt deloc realiste.

      – Impactul asupra economiei chineze se prefigureaza a fi puternic, si de aici si slabirea puterii politice. Nimeni nu se autosaboteaza in halul asta.
      – China este „traditional” un focar de epidemii pentru agenti patogeni noi, remember SARS.
      – Exista explicatii mult mai plauzibile pentru transferul virusului la om: lipsa de educatie si specificul cultural autohton, in special cultura gastronomica (oamenii consuma lilieci, reptile, sobolani, caini, etc). Sunt una din putinele tari cu aceasta combinatie fatala de densitate a populatiei si obiceiuri alimentare foarte daunatoare si de-a dreptul scarboase.
      – Epidemiile fac parte din istoria umanitatii din timpuri vechi si netehnologizate: ciuma bubonica din Evul Mediu (sec. 14, probabil cea mai violenta pandemie din istorie), holera, iar mai recent „gripa spaniola” de la 1918 care a infectat 27% din populatia lumii de atunci si a ucis 1%-%5 din populatia globala.

  4. Aha,daca studiul a fost facut de chinezi la comanda partidului-stat, e „de bine”,deci sa ne pazim in continuare,de ei,bineinteles ! Adica mor pe capete,dar boala e „benigna”?!? Ca si politica partidului ,numai de bine e…virusul este unul specific local,e o specie locala de lilieci-liliecii asiatici care-l poarta,iar daca nu ar mai exista obiceiurile barbare ca sa fie mancati fara nicio masura de igiena,atunci nu am fi asistat la asa ceva. Si sa nu mi se spuna ca nu asta e cauza,ca liliecii hiberneaza acum…nu realizati cat de monstruoasa e lacomia acestei rase,casapesc orice misca!