G4Media.ro

Consiliul Superior al Magistraturii critică dur intenția PSD de a impozita pensiile…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Consiliul Superior al Magistraturii critică dur intenția PSD de a impozita pensiile speciale ale magistraților: Ar afecta independeța justiției. Vom sesiza organismele internaționale și vom ataca la CCR

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), condus de judecătoarea Lia Savonea considerată a fi apropiată de PSD, a criticat dur miercuri intenția guvernului de a impozita pensiile speciale ale magistraților, subliniind că acest lucru ar afecta independența justiției și avertizând că va sesiza organismele internaționale în domeniu și va ataca măsura la Curtea Constituțională.

Comunicatul integral al CSM: 

În raport de informațiile apărute în spațiul public privind propunerea Ministrului Finanțelor Publice, în sensul adoptării de măsuri de natură a afecta pensiile magistraților, Biroul de informare publică și relații cu mass-media este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

În majoritatea statelor este instituită obligația constituțională de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, în acord cu jurisprudența europeană în materie.

În jurisprudența Curții Constituționale a României, cu referire și la decizii ale instanțelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant și fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, fiind o măsură neconstituțională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale.

În același sens, contravin principiului independenței justiției și măsurile echivalente, precum cele preconizate, care în fapt ar diminua beneficiul și cuantumul pensiilor magistraților, reprezentând o eliminare mascată a acestora.

Garantarea existenței, stabilității și cuantumului pensiei magistraților este un corolar al dispozițiilor legislative speciale privind statutul magistraților, inclusiv al celor care instituie incompatibilități și interdicții pe care legea le stabilește în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei.

Subliniem că potrivit art. 125 și art. 132 din Constituția României, funcția de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior.

Totodată, nu poate fi ignorat faptul că la nivel infraconstituțional, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor stabilește o serie de incompatibilități și interdicții pentru judecători și procurori, cum ar fi cele de a desfășura activități comerciale, de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură, de a avea calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control la societăți civile, societăți comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare ori financiare, companii naționale, societăți naționale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic.

Trebuie reamintit că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților, precum și apărarea acesteia, ca parte integrantă a stabilității lor financiare, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu.

Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații și care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au, fiindu-le interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității, aspecte tranșate în repetate rânduri în jurisprudența Curții Constituționale.

Nu în ultimul rând, documentele internaționale stabilesc, printre alte importante măsuri pe care statele membre urmează să le adopte, și pe aceea de a veghea ca statutul și remunerația judecătorilor și procurorilor să fie pe măsura demnității profesiei lor și a responsabilității pe care și le asumă.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează că statutul constituțional al magistraților, statut dezvoltat prin lege organică și care cuprinde o serie de incompatibilități și interdicții, precum și responsabilitățile și riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală.

Apărând independența judecătorilor și procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaționale și a Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni mai multe măsuri bugetare despre care a spus că au fost convenite ”de principiu” în ședința CEX a PSD: limitarea călătoriilor gratuite cu trenul acordate studenților și impozitarea pensiilor speciale.

”În primul rând este vorba de ceea ce foarte mulţi ani de zile, poate, românii solicită – şi poate într-un mod justificat – şi anume subiectul legat de pensiile speciale şi atunci credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit. Noi am discutat azi în CEx, pe baza a ceea Ministerul de Finanţe a făcut ca şi propunere, un plafon de 10.000 de lei, iar ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate, îi putem spune în acest fel. Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri, este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi în Parlament şi Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală” a spus ministrul Finanţelor Publice” a spus ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a menţionat că în CEx al PSD s-a discutat şi despre „limitarea” numărului de călătorii gratuite cu trenul acordate studenţilor, dar şi despre acordarea gratuităţilor în funcţie de criterii precum vârsta sau performanţele şcolare.

”Putem să avem ca exemplu alte categorii de români pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră. Deci un număr limitat de călătorii, de asemenea, vârsta la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, vârsta de 26 de ani, de asemenea putem să corelăm şi cred că ar fi corect să facem acest lucru de situaţia la învăţătură în universităţi, adică totuşi să nu ajutăm studenţi repetenţi sau restanţe la nivelul facultăţilor” a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor Publice a precizat că forma exactă a propunerilor privind aceste modificări în plan social va face subiectul „unei alte discuţii, astfel încât până pe 31, în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie şi vizavi de aceste măsuri”.

El a spus că astfel de măsuri nu se iau „din lipsă de bani”, ci sunt „măsuri care trebuie să fie luate, măsuri care vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită”.

Citește și: Dăncilă despre măsurile de austeritate: ”Nu putem mulţumi pe toată lumea”

Foto: Lia Savonea, președinta CSM. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

53 comentarii

  1. Daca mai gasiti sa expatriati copii rromi cu 30 000 de dolari poate ca se renunta la impozitare.

  2. Va dati seama, e o lovitura direct in fibra impartialitatii justitiei romane, in insasi motivul ei de a exista. Pai, practic, pentru asta ei traiesc, pentru asta rinjesc si fericesc prostimea, pentru pensiile speciale.
    Si acu’ sa vina Orlando sa le taie? Ce daca a ramas fara bani in visterie, treaba lui, prostia psd, dar pensiile speciale sint sfinte (chit ca tot psd-ul le-a dat)!

    • Adica, pardon, insusi motivul.

    • Atunci cand si-au facu lege pentru pensii,fara sa cotizeze la fondul de pensii n-au atacat acea lege si acum au pensii la care multimea de pensionari cinstiti nici nu-si pot imagina ca ar putea si ei sa aiba atata banet.

    • Magistratii au salarii foarte bune, in consecinta, respectand principiul contributivitatii, au oricum si pensii foarte bune.
      Faptul ca nu au voie sa desfasoare si alte activitati, nu justifica o pensie speciala.
      Daca vor sa desfasoare alte activitati, nu au decat sa renunte la magistratura si sa desfasoare alte activitati.
      S-a vazut ca salariile si pensiile foarte mari nu i-au impiedicat pe anumiti magistrati sa fie corupti.

  3. Altfel spus „nu va atingeti de pensiile speciale, fiindca ele sunt singurul lucru care mai asigura sustinerea politica a PSD de catre magistrati care ar trebui sa fie impartiali”.

  4. #

    Toate ca toate , dar pina la bani !!!

    As fi curios daca la intrarea in magistratura candidatii au facut-o din vocatie sau pentru banii pe care-i presupune ???

    • Ha, ha, vocatie? Buna asta, or fi citiva.

    • Aha. Asta afectează independența justiție (!!)dar matrapazlâcurile lui Dorneanu, Savonea,Florea etc, NU?
      Halal CSM !

    • Stie careva cam cat este o pensie speciala de judecator?!? Sau de membru CSM???
      Eu cred ca vorbim de mii bune de euro sau poate chiar mai mult, dim moment ce se insista cu impozitarea lor.
      Zic, sa nu fim ulterior surprinsi sa aflam ca un membru csm are, pe langa salariu si prime, o pensie speciala de 10.000 eur pe luna….

  5. Iata adevarata solidaritate a magistratilor. Cine spunea ca dna Sapunea tine partea mesedistilor? Uite ca e pregatita sa-i reclame la GRECO, la Venetia, Haga, Strasbourg, Washinghton, Russo-turco, la Curtea de la Beijing si chiar la Kim dai Jong Ul al III.

    Si cum o sa sune justificarea reclamatiei? De exemplu: magistratii romani merita o pensie cu 1400% mai mare decat pensile medicilor, pentru ca, spre deosebire de Germania si alte state, unde pensile celor doua categorii sunt echivalente, in Romania, noi punem sub acuzare si judecam sub un mare stress pe alde Claudiu Florica, Truica, Pascariu, mafia de la Constanta, mafia imobiliara si toate celelalte mafii, inclusiv propria noastra mafie. Nici nu mai stim pe cine sa nu mai condamnam ca sa fie bine si sa nu fie rau, nu stim cum sa facem ca sa maraim si sa ne latram mai tare intre noi. Nu e ca in alte tari unde toata lumea stie cum sa faca ca sa fie bine.

    Ratz-ai dreakului de nesimtiti si cine v-a fixat pensile astea

    • O sa o dea pe reclamații si Donenii si Curtea de Ponturi.
      O sa reapară si Rudotel!
      Pierd din cașcaval!

  6. D-na Lia Sapuneala se face ca nu intelege care e rostul acestei masuri: pedepsirea magistratilor care si-au permis sa protesteze public, iesind in fata sediilor unde isi desfasurau activitatea, impotriva „reformelor” pesdeiste care au mutilat legile justitiei.
    Tinand cont ca ea e o simpatizanta psd, s-ar putea sa fie omisa de la impozitare.
    Conul Valer fata cu reactiunea ce va gavari?

  7. Pai vezi, doamna Lia S, sarpele pe care-l incalzești la sân…?

  8. de unde sa va dam coana mare daca n-avem…

    oricum aveti grija de mana care va hraneste luand de la prostime.

  9. Pai, din cat am inteles, USR+ a depus de mult in Parlament un proiect de lege care sa elimine pensiile speciale pt vreo 6 categorii de angajati, iar cele ale magistratilor si militare sa fie plafonate pana la un nivel prestabilit.
    Ce va face Savoniera daca USR+ vor ajunge la putere?

    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22312383-proiectul-usr-abrogare-pensiilor-speciale-respins-comisia-munca-din-senat.htm

    De remarcat ca „senatorii PNL si PMP din comisie s-au abtinut de la vot, iar cei de la PSD au fost cei care au votat respingerea proiectului.”

  10. Adica asta afecteaza independenta justitiei dar sectia speciala de investigatie a magistratiolor nu.
    Tanti asta nu e deloc in regula.

  11. Pai au dat H.J. definitive favorabile infractorilor (Atenție ! din toate partidele….majoritatea din PSD și PNL….) și acum „rămân cu buzunarul gol”….. Asa va trebuie lingăilor ! (mă refer la cei adevărați…. care fac politica dar ei declară că nu și nu …și nici dosarele nu le miroase…. ) .
    La o discuție cu un judecător specializat pe civil, afirma că ei nu sunt bugetari și că au statut special. Da , sunteți speciali! Dar banii nu de la buget ii luați ? Hotărârile jud. pe care le dau cu clauze de recuperare a prejudiciilor, de ce nu conțin și sancțiuni pentru cei îndrituiți sa le recupereze ? Cei obligați cu recuperarea debitelor datorate bugetului de stat stau cu ele prin sertare până averea inculpaților condamnați se șifonează sau mai rău primesc ordine de la șefi sa mimeze că urmăresc și execută HJ. Faceti-va treabă, dați HJ corecte și drepte și după aia cereti ! Dovediți că meritați ! Continuați așa și în 10 ani diaspora va ajunge la 10 milioane !

  12. Aoleu, banisorii nostri! Cum o dai, cum n-o dai, e afectata independenta magistratilor!
    ‘Ti-ai dracului de milogi si de paraziti ai societatii! Va tineti de politica toata viata, pentru ca majoritatea deciziilor voastre sunt date cu un ochi la politica si doar cu unul la dosarul din fata voastra, dar urlati despre independenta! Mi-e o sila nemarginita de voi!

  13. Pe timpul lui Base cand le-a taiat Boc toate sporurile si pensile nu mai zicea niciuna nici pas. Toata lumea era dresata de alde Barbie si Hahaineala.
    Acuma au prins gustul vacantelor de lux, al autorurismelor scumpe si al slugilor in casa. Uitati-va la ele, ce mutre de tzoape au. Numai una si una. Niste parvenite, lipsite de orice finete, de timiditate si de bun simt. Originea natala? Provinciale (de regula). Originea sociala? Tot aia, adica din tata in fiu, din anii 1950 pana in 2250, cel putin. Oligarhia smecherilor peste populimea balcanica.

  14. Intr-o tara in care nu exista si nu se face dreptate Justitia nu merita nimic.

    • R.M. Barosane, ești mare. Dar tu, eu și alții ca noi – nu știu câți or fi, dar degeaba aș ști – ce putem face, că suntem puțini, bob numărat pe gândire și trend-ul este altul, care astupă urechile normale, dar deschide numai găuriciurile auditive. Să crești mare, să fi sănătos și la pungă tot mai gros. Altă grosime nu-ți mai indic, că s-a, dus vremea indicățurilor prețioase, fiind acum vremea recomandărilor UE-iste.

  15. Deci, înțelepciunea populară ne spune: frate, frate, dar brânza-i pe bani…
    Șefa CSM, acerbă și promptă „apărătoare” a justiției indepenedente cum o știm, a redat zicală în altă cheie: nu vă mai spălăm dacă ne tăiați din banii pentru savon, pardon, săpun!

  16. Toate pensiile speciale ,si toate privilegiile de care beneficiaza aristocratia bugetara , incepand cu fostii presedinti si pana la ultimul beneficiar , trebuiesc DESFIINTATE .

  17. Care e justificarea acestor pensii si salarii nesimtite? Muncesc si contribuie la fondul de pensii de 100 de ori mai mult decat un om normal? Sau s-a dat o lege sa plateasca prostii pentru ei?

    Ca justitie nu prea se vede a fi, mai mult se latra pe tema justitiei decat sa se faca cu adevarat.

    • Justificarea constă în faptul că un judecător nu are voie să facă nimic altceva cât e judecător , cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior, dar nu prea sunt (și) profesori printre noi. Nici măcar să investească, cumpărând, spre exemplu, acțiuni, din salariul pe care îl are.
      Dumneavoastă, să zicem, dacă desenați frumos, vă puteți vinde schițele, un magistrat nu are voie, deși nu fură și ar plăti impozit pe această ipotetică vânzare.
      El nu poate să își ia al doilea job, că nu are voie, de unde și plafonarea contribuțiilor pentru pensie ( maia multe joburi, o pensie mai mare, în aplicarea principiului contributivității) căci, să știți, și magistrații contribuie la pensie, iar, după 2005-2006, chiar contribuie cu sume bunicele care se duc în pensiile ce se plătesc în prezent.
      În plus, chiar dacă nu place și atrage doar înjurături, prevederea procentului de 85% din ultimul salariu avut (aici se înregistrează, în prezent, depășiri substanțiale pentru că cei care guvernează au mărit salariile brute la momentul trecerii contribuțiilor exclusiv în sarcina angajaților, și, cum pensiile se calculează prin raportare la salariul brut, a rezultat anomalia, dar aceasta nu e vina magistraților) este conformă cu reglementările internaționale în materia statutului judecătorului_ judecătorul e protejat la nivel internațional, iarăși, place sau nu, e o realitate_care vorbesc despre necesitatea stabilirii unei pensii cât mai apropiate de nivelul salariului, adică, în alți termeni, nu am ”inventat” noi nimic.
      Sunt însă de acord că o pensie de magistrat nu poate depăși salariul avut de acesta în ultima lună de activitate, ceea ce se întâmplă în prezent, din motivul mai sus arătat și care nu reprezintă vina magistraților, fiind efectul unei legi care a fost gândită cum a fost gândită.
      A urî_și nu mă refer la dvs., ci vorbesc în general_ o categorie profesională pentru că restul are sau va avea pensii mici nu e decât dovada unei simplei prostii până la urmă, aceea de a te bucura de ”răul” altuia, fără ca absolut nimic, dar absolut nimic din acest rău să îți profite.
      Un cuantum cât mai apropiat al pensiei de valoarea veniturilor salariale a celor în activitate_ adică acele pensii ”speciale”sau ”nesimțiție” cum sunt ele numite sau un mod de calcul care să garanteze același rezultat_ este recunoscut în toate statele civilizate pentru magistrați, militari, diplomați și polițiști.
      Problema rămâne cum să fie calculate cât mai avantajos și mai echitabil pensiile celelalte, pentru cei care contribuie din salariile lor (este de subliniat, pentru cei care se gândesc la soarta celor care și-au desfășurat activitatea profesională cu precădere înainte de 1989 , că, până la data de 1.04.2001, salariaților NU li se oprea din salariul primit în mână nici CAS, nici CASS, ci doar o infimă contribuție, cea reprezentând cota pentru ”pensia suplimentară”, despre contributivitate putându-se vorbi, în realitate, numai după data de 1.04.2001, nu și înainte, când sistemul de pensii era complet diferit și se raporta, în privința calculului drepturilor de pensie, la un interval de timp din ultimii ani de activitate, adică la ce primeau efectiv în mână salariații, tocmai pentru că ei nu plăteau, direct din salariile lor, CAS , cu excepția acelui procent infim privind așa numita pensie ”suplimentară”).
      Anticipând un val de exprimări licențioase, îmi cer scuze pe de acum celor ce le vor citi, iar, celor ce le vor scrie, nu am a le adresa nimic.
      Justiția se face, dar nu cu zgomot, nici în zgomot și nu are, în sine, nimic spectaculos.
      Există, fără îndoială, multe lucruri de corectat, inclusiv în cariera magistraților, pentru a împiedica formarea unei caste în interiorul categoriei profesionale, care să acapareze sistemul sau, în orice caz, canalele de comunicare ale acestuia, dar asta nu se face cu ”huo” decât dacă rămânem la nivel de maidan, ceea ce nouă ne repugnă.

    • @Magistrat: TL:DR, orice „justificări” ați încerca, sunt irelevante.
      Nu sunteți cu nimic mai presus decât orice altă categorie profesională cu pregătire superioară din România! Iar a invoca „sumele mari plătite drept contribuție” este ridicol din moment ce TOATĂ suma salariilor dvs. vine exclusiv de la buget!

    • Domnu’ Magistrat, nu vorbiți de polițiști și militari, că vă murdăriți la gură! Când Băse tăia de zor pensiile și salariile acestora, ale dvs. rămâneau, bine-mersi, neatinse! Că doar sunteți speciali… În timp ce calculul pensiei magistraților se face plecând de la un procent de 85% din salariu, la militari și polițiști se pleacă de la 65%. Echitabil, nu? Deși ambele categorii funcționează, teoretic, pe aceeași lege… Pensia medie la cei din urmă e de 3400 lei, iar la magistrați e… de 5 ori mai mare! Mi-e și jenă să mă raportez la pensiile civile, care sunt la ani lumină distanță… Sunt convins că veți găsi nu 5, ci 50 de motive ca să justificați asta, dar nu mă veți convinge cu nici unul… Și cred că nu sunt singurul.
      Când aduceți ca argument practicile europene, poate aveți în vedere ce spunea cineva mai devreme, și anume faptul că în Europa există o corespondență directă între pensiile magistraților și cele ale medicilor. Mi se pare și firesc. Dumneavoastră nu? O societate normală nu poate tolera la infinit asemenea aberații. Poate ar fi cazul să ieșiți odată din sfera intangibilă a mult prea specialilor și să admiteți bărbătește că e cazul ca aceste lucruri să se schimbe. Reveniți printre oameni…

    • Magistratule, crezi ca, daca scrii un pogon si incerci sa te explici, ne impresionezi?!
      Nu ne impresionezi, nenica! Asta e discriminare toata ziua! Nu aveti, in fapt, nici 3 coaie si nici nu v-ati nascut magistrati. Bai, poate v-ar fi lasat lumea in pace, pana la urma, daca ati fi fost corecti, dar nu sunteti. Exista mii de exemple ca n-ati fost si nu sunteti onesti in jobul vostru. Sa nu-mi vii cu circumstantele atenuante ca nu tine!
      Auzi, dar de ce e musai ca si la pensie sa iei masa tot la restaurant, tot zilnic si de 3 ori pe zi?! Daca poti sa-mi explici doar acest lucru, eu sunt multumit! Mai dati-va dracului cu ifosele si cu vaicarelile voastre!

  18. Sa fiti ai dracului cu CSM vostru infiltrat de mafioti! Ce faceti voi nu se cheama decat foarte rar dreptate. Ati merita nu pensie speciala, ci sa va lapidam in piata publica pe aia spagari si pupatori de hoti, invitati ai latrinelor voiculesciene!

  19. Cred ca a venit vremea desființării privilegiilor!
    De ce sunt unii supraoameni si beneficiază de pensii speciale?
    Fara a contribui cu o cota cf legii la alimentateabugetului.
    Supraoameni erau naziștii.
    Trebuie oprită hemoragia de bani catre cei don:justitie, armata, miliție, servicii si toti ce încasează pensii babanenemeritate fara contributivitate.
    Ce servicii au facut patriei ca ea sa fie recunoscătoare si sa lea bani fara număr?
    Orlando ar putea sa se gândească bine si sa rupă pisica.

  20. Adica tu esti independenta acum, Morticio??!! Asta vrei sa zici? Si daca o sa-ti impoziteze pensia aia nesimtita, n- o sa mai fii? Hai ca ma faci sa rad!!! Bre, da prosti ne mai crezi! Hai, canta la alta masa!

  21. Conform Constitutiei,toti suntem egali in fata legii,dar,…….impozitarea pensiilor de serviciu este neconstitutionala. Daca dai diverse avantaje magistratilor este O.K,ca asa a votat Parlamentul(forul legiuitor) dar,daca te atingi de avantajele castigate,e neconstitutional ca la Curtea Constitutionala voteaza magistratii si au suficiente argumente imorale sa justifice ilegalitatea actului normativ.Acceptarea avantajelor materiale (salarii,pensii,medicamente,chirii,diurne,etc,etc,…..)de catre magistrati reprezinta o incalcare grosolana a Constitutiei,a moralei si a Doctriei dreptului.Independenta Justitiei este obligatorie,dar fara avantaje pentru anumite categorii sociale.

  22. Cum e posibil ca un pensionar fost magistrat sa ia pensie 22000 ron pe luna , cand un om de rand, cu facultate si master, lucreaza 7 luni ca sa ia banii astia in mana.
    Pai in conditiile astea sa nu plece afara tineretul? Cum sa nu! Pleaca toti.

  23. Asta e santaj pe fata, cum ar veni, daca indrazniti sa va atingeti de pensiile speciale, v-ati dat foc la valiza! Adio si-un praz verde sustinere prin ccr, cu ce matrapazlacuri mai faceti voi, psd-alde! Adio, achitari pe la ICCJ, ia sa facem noi justitie adevarata! Acum doua zile au scapat de parnaie 39 de jigodii corupte din republica mazare, eeee, daca aveau azi proces, cred ca nu mai scapau.
    Nu cred ca se vor impozita acest pensii speciale, insa ceva, ceva tot se poate face : sa se desfiinteze cumularea pensiei cu salariul, daca vrei sa ocupi in continuare un post la stat dupa ce-ai iesit la pensie, adio pensie! Sa vedem cum se goleste imputita de ccr, imputitul de guvern, sparlamentul.

    • Asa au facut tot timpul, au santajat. Magistrati nu sunt decat un altfel de politicieni.
      Din punctul meu de vedere, pot sa se duca dracu’ toti.

  24. Atacul e cea mai buna tactica de aparare.

  25. V-am spus de o mie de ori: nu ii mai puneti poza la urata asta.
    Doamne Maica Domnului, visezi urat cand o vezi pe asta. E mai urata decat limba rusa.
    Are o fatza mai in fatza, o fatza de dos.
    Nu ii mai puneti poza ca imi vine sa vomit. Voi sunteti normali la cap?

  26. Vrei sa ai si tu o astfel de pensie speciala si nesimtita ???
    Nimic mai simplu : invata, fa facultate, invata enorm pentru a intra la INM si apoi ajungi magistrat. Nimic mai simplu, nu ? Vezi daca poti. An de an incearca mii de candidati si unii nu reusesc nici in zece vieti sa intre la INM.
    Dar s-a terminat cu frecatul al rece zilnic al nessului. Trebuie sa inveti !
    Dar pe urma nu mai poti sa te imbeti prin baruri, cluburi si restaurante si sa le ciupesti de fund pe fete la nunti. Ca esti magistrat !
    Nici nu poti sa joci la barbut, ruleta, poker si macao pe bani sau orice altceva mai joci tu. Ca esti magistrat !
    Nici nu poti sa fii actionar, membru in vreun CA, asociat in vreun SeReLeu de unde sa mai tragi niste banuti chiar si legal in punguta ta. Pentru ca esti magistrat !
    S-a zis si cu orice alta activitate de-a ta care iti aduce profit, fie el extra job, colaborare, intermediere, consiliere sau orice dar absolut orice activitate. Ca esti magistrat ! Poti doar sa predai in invatamanatul superior. Si oferta este foarte bogata si trebuie sa te caciulesti pe la nush cine sa te primeasca.
    Nici nu poti sa mai mergi la femei / barbati asa cum mergeai pana sa fii magistrat. Nici nu poti sa comiti vreo mica magarie de infractiune pentru ca te da afara din magistratura. Nu mai poti nici sa conduci beat desi iti place si e cool. Ca esti magistrat !
    Vezi ca s-ar putea sa nu mai poti sa dormi linistit in fiecare noapte din cauza dosarelor pe care le ai, si in loc sa tragi vanturi cu satisfactie asa cum faceai pana sa fii magistrat te vei perpeli toata noaptea ce trebuie sa faci ori ce masuri sa iei ca sa descoperi adevarul in cauza ori daca ceea ce ai facut e corect.
    S-ar putea sa trebuiasca sa bagi la puscarie oameni pe multi ani si asta sa iti tulbure linistea ta interioara pe care ai cultivat-o ani de zile pana sa fii magistrat.
    S-a zis su cu injuraturile in trafic care iti produc satistactie, s-a zis cu certurile din familie pe care le aud vecinii. Pentru ca trebuie sa fii demn, magistratule !
    Nici nu mai poti sa sustii sau simpatizezi vreun partid politic desi asta iti poate aduce satistactii de ordin material, iti mai poate pica de la partid vreo pleasca. Ca esti magistrat !
    Baaaaaaah, vezi ca s-ar putea sa fii amenintat, injurat, atacat, lovit, batut si bunurile tale ar putea fi distruse (casa, masina) si chiar copiii tai ar putea suferi toate acestea ca razbunare pentru munca ta. De ce oare ? Pentru ca esti magistrat !
    Pai merita toate astea ? Nu mai bine stai si iti bei berica linistit dupa munca sau chiar in lipsa muncii pentru multi dintre noi ? Nu mai bine te infrupti din toate cele care sunt interzise magistratilor ?
    Daca ai raspuns nu, abia atunci incepe munca cea grea. Pune mana serios pe carte, dar serios ca nu e pentru orice, si HAI IN ECHIPA NOASTRA ! Ceea ce ti se poate garanta este o pensie sigura (cat mai poate fi ea sigura) si indestulatoare, pe masura privatiunilor de care ai suferit in toata cariera ta.

    • Pe bune că aproape mi-au dat lacrimile când am citit câte privațiuni îndură un biet magistrat în drumul său către o pensie grasă!
      Adică să fii nevoit să te restrângi în halul ăsta e chiar barbar!
      Nu domnule magistrat, oamenii normali nu se urcă băuți la volan chiar dacă nu sunt magistrați! Nu, oamenii normali nu comit „mici infracțiuni”, chiar dacă nu riscă „excluderea din magistratură”! Nu, oamenii normali nu se îmbată în cluburi!
      Ceea ce vreți de fapt este „o primă de normalitate”: „Dați-ne bami ca să ne comportăm normal și să nu încălcăm legea!”
      V-ați obișnuit atât de mult să fiți deasupra tuturor încât nu mai pricepeți ce este normalitatea și vi se pare că faceți cuiva un favor dacă vă comportați corect, un favor care trebuie remunerat pe măsură!

    • @alt magistrat:
      Il prefer pe celalalt „magistrat” Cel putin era de CAB poate cu sanse de ICCJ ! Dumneata esti magistrat de Faurei ! :)) Cel putin mentalitatea e de „provincie mica” unde intr-adevar jucati macao pe bete de chibrit in „echipa” voastra ! :)))

  27. domnule Garett,
    imi pare rau sa va spun ca nu ati inteles nimic. Sau manipulati facand pe naivul cand extrageti doar unele argumente care va par deplasate.
    Daca toate astea va par normale, repet TOATE nu numai ce va convine sa mentionati, si chiar le aplicati in viata dvs de zi cu zi, sunteti numai bun de a fi magistrat.
    Mai ramane doar sa parcurgeti anii de facultate, INM si apoi sa asteptati pensia aia grasa. Va doresc succes si sa ne anuntati dupa parcurgerea fiecarei etape pentru a va sustine in continuare.

    • @alt magistrat, asta cu „HAI IN ECHIPA NOASTRA” e chiar tare !
      PS. „Corporatistilor” ! :))

    • Am extras fix „argumentele” dumneavoastră, dacă ați ridicat la rang de „excepție” situații absolut normale este problema dumneavoastră, nu a mea! N-am făcut decât să vă „întorc” argumentele pentru a puncta absurdul lor.
      Cât despre școală am plăcerea să vă informez că, incluzând și studiile postuniversitare am în palmares 21 de ani de școală, într-un domeniu tehnic. Deci aș putea să vă invit „ÎN ECHIPA NOASTRĂ”, evident, fără pensia grasă la care visați dar cu satisfacția creeării unor obiecte concrete.
      Un sfat prietenesc: n-ar strica să renunțați la aerele de superioritate arogantă, dacă vreți ca societatea „non-magistratală” să empatizeze fie și parțial cu situația dvs!

  28. domnule lustragiu,
    dupa cum ati scris lasati impresia ca stiti informatii din interiorul sistemului si astfel puteti manipula pe cei care nu cunosc prea multe despre atributiile, obligatiile si privatiunile unui magistrat. Si dvs va incadrati in aceasta categorie, deci teoretic si paradoxal va puteti manipula singur.
    1. niciun magistrat nu e supraom sau suprazeu. dovada e faptul ca multi au fost trimisi in judecata, condamnati si exclusi din magistratura nu numai pentru comiterea de infractiuni
    2. faptul ca un magistrat ancheteaza sau judeca alti oameni nu il transforma in supraom sau suprazeu, e doar atributia sa profesionala si stabilita prin lege
    3. pentru un diletant intr-o materie oarecare cel care are cunostinte ii poate parea arogant
    4. este doar parerea dvs ca magistratii sunt fara mila cu cei mici si obedienti cu cei mari ? V-ati transformat in supraom si suprazeu daca ati pus acest verdict si mai ales daca ati generalizat
    5. de unde aveti procentul acela de 10% ? din ce put al gandirii le-ati scos pe ale cu necititul dosarelor, cu solutii vai si amar si cu faptul ca grefierii fac toata munca ? ati facut un sondaj de opinie sau va bazati pe vreo statistica ?
    6. stiti ce inseamna fapta nu exista ? stiti cate variabile poate comporta acest temei ? nu ma refer la cel uzual, popular, pe care il intelegeti dvs ca neprofesionist
    7. nu stiu cum e cu pensiile de urmas pentru ca nu am aprofundat subiectul dar cred ca la fel si dvs. la cum ati formulat e clar ca nu ati studiat problema. Insa o astfel de afirmatie are potential de a aprinde spiritele, de a incita impotriva magistratilor
    8. asigurari de sanatate moca sau mokka (dupa cum ati scris) nu exista. deci minciuna, deci manipulare, deci …
    9. vreti sa spuneti ca toate miile de magistrati executa intocmai si la timp ? Iarasi va intreb : aveti vreo statistica, vreun sondaj ceva ? Daca nu atunci informati-va si nu mai aruncati vorbe goale in spatele unui pseudonim. Iar formularea intocmai si la timp va cam da de gol preferintele media.
    Cititi, informati-va corect si apoi exprimati-va in public. Este doar un sfat.

  29. oricine poate sa isi exprime opinia chiar si cei care preiau pe nemestecate ce aud la tv, chiar si cei care nu se informeaza, chiar si cei care nu cunosc nimic in domeniul in care isi dau cu parerea, chiar si cei care manipuleaza.
    nu a zis nimeni ca magistratii sunt imaculati. chiar am spus ca au existat cazuri (si nu putine in care magistratii au fost exclusi din magistratura tot ca urmare a activitatii unor alti magistrati – rechizitorii, actiuni disciplinare)
    despre magistratii de la ploiesti care paradesc oameni ? pana una alta exista doar un rechizitoriu care daca aveti curiozitatea sa il cititi in totalitate asa cum am facut eu o sa constatati ca nu e chiar asa cum se urla la TV
    nu inteleg ce vreti sa spuneti prin colaboratorul DNA. cred ca nici dvs. dar asa ati auzit la tv
    cunosc detalii despre cazul Tundrea. Tot un procuror l-a trimis in judecata si pe adevaratul autor al crimei. Tot un procuror a admis cererea de revizuire si a dispus expertiza ADN
    nu generalizati !
    nu stiu la ce conduri va referiti. asa la mistouri ne pricepem ca romani. sa aruncam cuvinte in zeflemea, sa jignim si sa nastem ura. mai greu e sa vorbim ceva concret, cu probe, nu cu vrajeli
    un tanar isi alege meseria, fie ea de profesor fie ea de magistrat. fiecare cu partile bune si cu cele mai putin bune.
    un zidar munceste mult mai mult si mult mai greu decat un profesor. e normal sa castige o pensie mai mica decat un profesor ? intelegeti unde bat ?
    cine sunteti dvs sa stabiliti ierarhia pensiilor ?
    nu va place pensia pe care o aveti ? trebuia sa munciti mai mult ? nu va plac legile ? implicati-va si modificati-le !

  30. Va recomand sa mergeti intr-un anume trib din Africa. acolo toti primesc aceeasi farfurie de mancare indiferent de munca pe care o depun pentru bunastarea tribului.
    Hai ca sunteti culmea !
    Profesorii pot dormi linistiti dupa toate abuzurile la care sunt supusi copii in invatamant ?
    Medicii pot dormi linistiti dupa toate spagile si abuzurile din sistemul de sanatate ?
    Si tot asa.
    Nu extrapolati, nu marsati pe coarda sensibila a cazului lui Marcel Tundrea. Stiti cat la suta reprezinta cazul Tundrea si altele pe care le considerati fara probe din totalul cazurilor solutionate ?
    Haideti va rog, putina decenta si moderatie !

  31. Totul pana la bani!
    Mari oameni, mari caractere…

  32. nu va mai uitati la tv ! va rog !
    aveti o mare capacitate de a retine sloganuri. folositi-o intr-un mod util !
    vreau sa ne vorbiti de deciziile CEDO. si sa spuneti care este procentul de condamnari la CEDO a Romaniei din cauza legislatiei, deci fara vina magistratilor. Daca nu stiti atunci shhhhhhhhhhhhhhh !

  33. Ma scuzați dar ma apuca melancolia. Nu am mai auzit sa citeze cineva Pantea de muuuult timp. Sigur găsiți ceva recent si relevant între multele hotărâri unionale pe care le-ați citit.
    Sintagma asta de drept unional nu am mai auzit-o până acum. !!!!!
    Oricum faptele din Pantea sunt imediat după aderarea la CEDO. De asta zic ca nu e prea relevantă. Imediat după comunism mai toata lumea punea plasa la coada la lapte, din inertie.
    Oricum daca tot ati citit Pantea ia spuneti cat la sută din vina o are legislația ?
    Nu cred ca aveti capacitatea sa va schimbați opiniile oricate argumente v-as aduce