G4Media.ro

Comisia Europeană, dispusă să investească până la două miliarde de euro în…

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeana

Comisia Europeană, dispusă să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere din ţările care vor avea probleme dacă vor renunţa la petrolul rusesc, precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă

Comisia Europeană este dispusă să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere din ţările care vor avea probleme dacă vor renunţa la petrolul rusesc, precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Dacă în majoritatea cazurilor, piaţa mondială permite o înlocuire rapidă şi eficientă, unele state membre sunt mai dependente de petrolul rusesc prin oleoducte” şi „sunt necesare investiţii specifice pentru a garanta securitatea petrolieră”, semnalează planul „Repower EU” al Comisiei Europene, destinat îndepărtării rapide a UE de hidrocarburile din Rusia.

Executivul comunitar prevede alocări bugetare atât pentru transportul de petrol cât şi „investiţii specifice în reconfigurarea şi îmbunătăţirea rafinării de produse derivate din petrol”.

Asta pentru că petrolul rusesc este mai greu ca alte tipuri de petrol, precum cel saudit, şi sunt ţări, cum e cazul Ungariei, cu rafinării pregătite pentru acest timp de ţiţei şi care au nevoie de „modificări tehnologice”.

„Se estimează ca investiţiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro”, arată CE în documentele prezentate.

Bruxelles a propus un al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, care prevede interzicerea graduală a achiziţiilor de petrol rusesc în UE, achiziţii care în 2021 s-au ridicat la 74 miliarde de euro.

Pachetul de sancţiuni s-a confruntat cu opoziţia Ungariei şi puternice reticenţe şi din partea altor ţări, precum Slovacia şi Republica Cehă, dar şi a unor state cu afaceri în transportul maritim, precum Grecia, Cipru şi Malta.

Surse comunitare au precizat că în cazul Ungariei investiţiile vor fi de „câteva sute de milioane de euro”. Dar, acestea vor fi condiţionate de respectarea de către Budapesta a Statului de drept, după cum cere Bruxelles.

Sursa foto: Facebook / Comisia Europeana

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Am impresia că ăștia de la UE sunt puțin masochiști…. Dau bani la unguri, să aibă aia puteri să-i înjure….

  2. si uita asa Ungaria primeste 1 miliard de euro pt retehnologizarea rafinariilor MOL

    in timp ce romania primeste…nimic

  3. foarte bine, deci mai multe taxe si impozite pentru europeni, mai multa saracie, UE este atat de generoasa, dar de unde toti banii acestia? Multi sunt printati si inflatia aceasta o platim cu totii!!!

  4. La fel și pentru morisri de vânt și panouri solare. Atunci când eurocratii au afaceri cu eoliene și panouri solare cauta cu orice preț sa le vândă. La fel au făcut cu vaccinurile Covid pentru a arata ca sunt niște „salvatori” care merita aleși din nou. Ți se face scârbă când te uiți la aceste fosile politice incompetente și mercantile.

  5. In concluzie, daca renunti la petrolul rusesc si esti in grupul de la Visegrad, UE iti da bani sa acoperi pierderile.
    Daca esti un pirlit de roman, te bati cu caramida in piept ca esti partener strategic…si suporti pretul ridicat cu care vei cumpara acelasi petrol din alta parte.
    Dar noi ne apucam si-l condamnam pe Victor Orban ca e cu rusii…
    Ce slabi putem fi.
    Nu vedem cit de bine isi joaca rolul in favoarea propriului popor !