G4Media.ro

Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa: Dacă Berlinul va colabora cu…

Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa: Dacă Berlinul va colabora cu Huawei pentru rețelele 5G, forțele NATO nu vor mai comunica cu partenerii germani. Capacitatea de extragere a datelor este incredibilă

Generalul american Curtis Scaparrotti a avertizat miercuri Germania că forţele NATO vor înceta să mai comunice cu partenerii lor germani dacă Berlinul va colabora cu grupul chinez Huawei pentru infrastructura sa de 5G, informează AFP, preluată de Agerpres.

Ne este teamă că structura comunicaţiilor lor va fi compromisă, deoarece mai ales cu sistemul 5G, a cărui lăţime de bandă este ultra largă, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibilă„, a declarat miercuri şeful forţelor NATO în faţa unei comisii parlamentare a Congresului SUA.

Dacă 5G este „integrat în sistemul lor de comunicare militară, nu vom mai comunica cu ei prin acest sistem”, a avertizat el. „Şi pentru militari, aceasta ar fi o problem[„, a adăugat Scaparrotti, citat de Agerpres.

Generalul Scaparrotti a fost întrebat despre discuţiile comerciale în curs de desfăşurare în Europa, în special în Germania, cu grupuri de telecomunicaţii chineze cu ar fi Huawei şi ZTE.

Wall Street Journal a dezvăluit luni că ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, un apropiat al preşedintelui Donald Trump, a adresat o scrisoare ministrului german al economiei, Peter Altmaier, pentru a-i semnala că relaţiile de colaborare în materie de servicii secrete vor fi revizuite dacă Berlinul nu renunţă la companii chineze precum Huawei în domeniul tehnologiei mobile 5G.

Germania urmează să lanseze licitaţii la mijlocul lunii martie pentru viitoarea infrastructură de telecomunicaţii mobile 5G, iar cancelarul Angela Merkel a promis că va „discuta” cu Washingtonul înainte de a face eventuala alegere pentru Huawei.

„Acordăm o mare importanţă securităţii în construirea reţelei 5G, motiv pentru care suntem pe cale să ne definim propriile standarde şi, desigur, le vom discuta cu partenerii noştri, atât în Europa, cât şi în Statele Unite”, a declarat cancelarul marţi.

Berlinul vrea să recupereze întârzierea semnificativă pe care o are în domeniul digital, orientându-se spre tehnologia mobilă 5G, care oferă internet ultra-rapid ce ar trebui să permită dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială, vehiculele autonome sau fabricile automatizate.

În acest domeniu, grupul Huawei este considerat mai performant şi mai inovativ în raport cu concurenţii săi, remarcă France Presse.

Dar Washingtonul se teme că Beijingul îl va folosi ca pe un „cal troian” pentru a spiona comunicaţiile în ţările care folosesc echipamente chineze în reţeaua lor 5G.

Legislaţia chineză obligă grupurile al căror sediu social este în China să ofere ajutor tehnic serviciilor de informaţii, notează AFP.

Statele Unite au exclus Huawei de la implementarea pe teritoriul american a tehnologiei 5G şi interzic instituţiilor să achiziţioneze produsele şi serviciile companiei chineze de telecomunicaţii.

Washingtonul încearcă să-şi convingă aliaţii occidentali să facă acelaşi lucru.

Audiată în aceeaşi comisie miercuri, responsabila pentru afaceri internaţionale din cadrul Ministerului Apărării american, Kathryn Wheelbarger, a subliniat că Huawei reprezintă o „ameninţare” pentru întreaga Europă.

„Vă pot asigura că, în toate convorbirile noastre cu toţi partenerii noştri europeni, încercăm să arătăm clar ameninţarea reprezentată de investiţiile chineze şi dezvoltarea unei infrastructuri chineze de telecomunicaţii în Europa”, a subliniat ea.

Aceste îngrijorări vizează „securitatea comunicaţiilor noastre private şi militare”, a adăugat Kathryn Wheelbarger.

Cei doi oficiali ai Pentagonului au refuzat să dea mai multe detalii despre îngrijorările lor în această sesiune publică, spunând aleşilor că vor discuta subiectul în profunzime în timpul unei sesiuni cu uşile închise, programată să aibă loc la o dată ulterioară.

Citiți și: Cum joacă România în afacerea Huawei? America și-a avertizat aliații, inclusiv Bucureștiul, că va diminua fluxurile de informții către ei dacă va permite gigantului chinez să participe la dezvoltarea tehnologiei 5G 

Sursa foto: US Army

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Americani sunt cel putin nesimtiti pe subiectul asta si fac abuz de putere si influenta…nu stiu daca au dreptate sau nu,am mai vb despre asta si in articolele trecute, dar sa vii si sa zici doar „stim noi” „vorbim doar cu usile inchise”…adica dreacu ai vreo dovada ca astia au furat informatii prin echipamentele lor arata la toata lumea clar si am inchis subiectul…cu fb asa au procedat,a fost dovada,a fost aratata clar subiect inchis…cu huawei o tin cum face fmmpsdalde „lasa ca stim noi”…

    • Asa! Si ce e rău sa excluzi o companie chineza?

    • @landser
      Pai…pe langa partea economica care cred ca este vizibila mai este si o chestie de principiu.exemplu:nu ne mai permite germania,italia,franta accesul nici unui roman pe teritoriul lor pt ca suntem romani si suntem toti hoti si prostituate
      Ti-se pare ok?

    • Hai, mai, de unde pana unde discursul asta suveranist, ca parca vorbeai altfel pana acum, mai unule! Subiecte militare la un asemenea nivel este si normal sa fie ultrasecrete, discutam de NATO aici. Hodoronc-tronc, biata Huawei, este nedreptatita! Pai daca nu existau suspiciuni rezonabile, nu se trageau semnalele astea de alarma. Ce dovada in plus iti trebuie ca sa ai suspiciuni rezonabile de spionaj vizavi de Huawei, cata vreme, citez „Legislaţia chineză obligă grupurile al căror sediu social este în China să ofere ajutor tehnic serviciilor de informaţii”?

    • @gabriela
      Suveranit?da de unde?nici gand scuze daca sa inteles asa…ideea este economica,atat…una peste alta cu infrastructura huawei in momentul de fata romania sta ff bine la capitolul internet…si inca se mai poate profita.
      De ce le iau apararea?nu fac nici lucrul asta sunt doar realist sincer…
      Huawei nu face nici mai mult nici mai putin decat orice alt producator de ech telecom…mai citeam pe aici pe undeva ca este un pericol pt familie?…wtf…
      Eu nu zic ca guvernul chinez nu le poate cere orice la huawei ideea este ca huawei nu le poate livra tehnic acel spionaj despre care vb americani…este simplu…sunt acuzati de ceva ce nu pot face…
      Si nici principiul nu este corect serios…poi aici in romania ne batem cu pumnul in piept ca iesim in strada sa aparam democratia de fmmpsdalde…dar cand este vorba de alti nu mai avem aceeasi unitate de masura…adica nu vreau sa pic in ipocrizie pt ca asa imi zic aia buni…

    • @Inca Unu, inteleg ca esti antiamerican, dar subiectul cred ca te depaseste. Nu-ti fa tu probleme, ca US si-a informat aliatii despre ce inseamna Huawei. Nu cred ca chinezii sunt aliati cu noi in NATO si de asemenea nu cred in buna-credinta a Chinei. Tu iti inchipui ca misca ceva in China fara acordul partidului?! Chiar trebuie sa ne vindem pe 2 lei ca este mai ieftin?! Mai si ganditi putin inainte de a posta.

  2. E greu de priceput de ce nemții, americanii, britanicii, francezii, nu dezvoltă propriile tehnologii și au ajuns să discute dacă să cumpere sau nu de la chinezi…

    • Exista si varianta simens,nokia,cisco cred ca si alcatel dezvoltasera ceva(oricum au fost cumparati de nokia)…problema este de varf tehnologic si preturi…

  3. Nu e vorba de ce dovada au americanii ca Huawei a facut deja asta. E vorba ca daca guvernul chinez o cere, Huawei va furniza tot ce are la dispozitie, oricind. Daca guvernul chinez vrea acces garantat la ce trece prin echipamentele Huawei, Huawei livreaza.
    Sigur, poti zice ca acelasi rationament e valabil si pt guvernul SUA si infrastructura Google, FB, Amazon etc. Dar deocamdata SUA e aliatul tau si China/Rusia nu.

  4. Nu înțeleg de ce se tot nominalizează Huawei. Mai demult era clar ca pe subiecte critice echipamentele și aplicațiile trebuie sa fie de origine din blocul nord-atlantic și aliați. Problema cu caii troian (analogie, nu malware specific) e ca sunt inseratu între aia normali, la momentul potrivit, gen serverele cu destinație FB, Amazon (care are și cloud guvernamental) sau Google.

  5. am primit un huawei P 10 la prelungirea contract cu Orange in 2018 M-am autentificat cu contul de gmail si am inceput sa transfer datele de pe vechiul telefon. in secunda 2 m-a legat la serverul proprietar huawei si a inceput sa suga datele. Am oprit, resetat telefonul, pus in cutie si l-am vindut. Am luat un Pixel de la Google. Sunt convins ca datele mele sunt acum pe un server din China cele din 2018 si pe un server din State cele din 2019. Prefer State nu mai cumparati telefoane huawei sunt un risc enorm pentru voi si famiile voastre;;

  6. cu noua tehnologie inregistrezi si fosnetul banilor in conturile „alesilor” in ofshoare, panamale si alte brazilii.

  7. Pe bune ?!?! Voi chiar credeti partea cu spionajul…adica deh germanii sunt atat de idioti sa cumpere o tehnologie care poate fi sparta ? Chiar credeti ca serverele militare ale germanilor vor vedea vreun cm in afara granitelor lor si credeti ca altcineva decat ei vor avea acces la ele . Cred ca sunteti cel putin naivi. Totul este vorba de partea economica, guvernul american incearca din rasputeri sa stopeze invazia tehnologica mult mai performanta si mai ieftina a chinezilor. Se incearca de atatia ani sa stopeze orice chinezesc ca deh ba nu produc diferite produse sub anumite norme de mediu…ca de ce mana de munca e asa ieftina la ei. E doar tupeu american sa isi impuna interesele.

  8. Pentru comentatori,acestei postari…..sa stiti ca taticul meu,ii bate pe toti tatici,vostri….m-ia zis mie,tov.educatoare la gradinita…