G4Media.ro

Ciolacu se întâlnește din nou cu sindicatele din educație / Profesorii așteaptă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ciolacu se întâlnește din nou cu sindicatele din educație / Profesorii așteaptă o soluție pentru creșterea salariilor de la 1 ianuarie, așa cum le-a promis Guvernul pentru a încheia greva generală / Încă se caută o soluție tehnică

Premierul Marcel Ciolacu va avea, luni, la ora 12.00, consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație, potrivit programului oficial anunțat de Palatul Victoria. Șeful Guvernului s-a mai întâlnit și în 16 octombrie cu sindicatele din învățământ.

Luni, 16 octombrie, reprezentanții sindicatelor din educație au fost chemați la Guvern pentru a discuta despre majorările salariale promise, dar un comunicat al Guvernului preciza doar că s-a discutat despre programe sociale și investiții în educație dar și despre demararea unor acțiuni privind „eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ”.

Nici un cuvânt despre noua lege a salarizării, pe baza căreia de la 1 ianuarie 2014, angajații din sistemul de învățământ ar trebui să primească majorările salariale promise prin ordonanță de urgență, pentru încetarea grevei generale care a avut loc în luna mai a acestui an, a scris Edupedu.ro.

La rândul său însă, după discuțiile de la Guvern cu sindicatele din educație, ministrul Ligia Deca a spus:

„Voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate“.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că se caută soluții la nivelul Guvernului pentru ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie 2024, așa cum le-a fost promis în perioada grevei din luna mai. Majorarea salariilor este legată de legea salarizării care însă nu este finalizată.

„În lipsa existenței legii salarizării, se discută identificarea unei soluții tehnice ca să se respecte promisiunea făcută de către Coaliție și anume să existe o creștere la 1 ianuarie pentru personalul din școli și pentru cadrele didactice și didactice auxiliare, în așa fel încât să putem să ne respectăm promisiunile”, a spus Ligia Deca într-un interviu la Europa Liberă.

Întrebată dacă acest lucru va presupune asumarea răspunderii Guvernului sau emiterea unei alte ordonanțe de urgență, Ligia Deca a spus doar că „premierul Ciolacu a spus că sprijină o soluție tehnică, chiar și pe legislația actuală, în așa fel încât să se poată respecta promisiunea către sectorul de învățământ. Acum, care va fi această variantă, vom vedea”.

În precedenta întâlnire a sindicatelor cu premierul Ciolacu pe tema salarizării care a avut loc pe 4 septembrie, liderii sindicali spuneau că: „în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile cu Guvernul României privind salarizarea personalului din învățământ”.

Legea salarizării nu este gata nici acum, iar mai mult, pe 12 octombrie, sindicatele din poliție au declarat după discuții cu ministrul Muncii că viitoarea lege a salarizării va intra în vigoare „cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Învățătorii iau peste 10000 lei în mana, salariu + afterschool. Cei care dau meditații, la fel. Nu mai plătiți din banii noștri oameni care nu fac nimic, care scot analfabeți pe banda rulanta!

    • Si cine vrei ma sa-ti invete copiii carte? Fabulezi! Daca luau 10.000 pe luna nu mai ieseau in strada. Mananci maro.

    • are dreptate. nu fabuleaza deloc! educatoarea noastra de la gradinita de stat castiga 9500 de lei NET la gradinita de stat pentru ca: are 2 norme, nu exista 2 educatoare la nicio grupa in acea gradinita !!!, salariu/gradatie de merit si gradul 1. TOTAL 9500 RON NET!la grupa nu mai face mai nimic, cand o cauti e mai mereu prin cartier luandu-si copilul de la scoala, plimbandu-l pe la diverse cursuri cand ar fi trebuit sa fie la grupa, unde o inlocuieste o ingrijitoare cat timp pleaca cu masina prin cartier!!! de cateva ori pe luna are „probleme” si se invoieste in plus fata de nenumaratele vacante, zile libere de care e plin anul scolar! ca bonus, mai facea si hartogaraie pentru o gradinita privata in timpul programului de lucru de la stat!

    • Si? Fa-te si tu educatoare daca poti. Sigur ca nu te credem pe cuvant ca are cineva 9500 dar tu abereaza acolo.

    • @regele: Nu putem fi toți ce e la moda intr-un anumit moment, ăsta nu e un argument -fă-te învățătoare sau pensionar special. În rest, sa nu ne mai ascundem, copiii merg la școală ca să primească note, nu se face nimic acolo. Ce e important se da ca temă. Dacă nu se descurca, sunt invitați la meditații sau afterschool.

    • @regele poti face singur calculul dupa grile. gradatie de merit 25% pe luna pe 5 ani, spor de gradul 1, vechime, deduceri personale plus plata cu ora pentru a doua norma completa, adica in teorie vine la 8 si pleaca la 17:30, doar ca in practica…

    • @Irina :
      Si daca e asa de frumos, de ce nu te faci si tu profesoara ?!?

  2. Degeaba, nu are bani decât pt bugetarii din administrație și pt pensiile speciale, votanții lor fideli. Pt. restul, nu mai rămân decât firimituri.

  3. Pentru ce atata remuneratie? La Colegiul National Mihai Eminescu din Bucuresti sunt cadre didactice pline pana in gat de analfabetism. Nu predau la ore dar dau teme din ce nu predau la clasa….asteptand bani de meditatii.
    In invatamant este necesara o epurare, riscam sa ajungem un neam de 100% analfabeti, corupti suntem deja.

  4. Ca să ce? Să piardă 2 treimi din an dictand lecția din cap ca pe poezie deși trebuie sa dau bani pe carti cu aceleasi definiții nebuloase termene abstracte si logică circulară, și sa arunce cu creta în elevi?

  5. Aveți dreptate, învățământul e la pământ, dar au pretenții de măriri de salarii, deși nu merită nici banii pe care îi iau. Sunt slab pregătiți, nu au cunoștințe pentru ei, ce să-i mai învețe pe alții, iau note slabe la examene de licență sau de titularizare. Dar ca toți bugetarii, au pretenția să aibă salarii mari fără să facă nimic, ăsta e idealul lor. Fără pic de rușine.

    • 3000 lei ti se pare un salariu mare? Tu ai munci pe banii astia?

    • @Regele pari a fi un bugetar oparit. Daca nu iti ajung banii de la stat, te poti duce la privat. Sa vezi acolo munca si remuneratie. V-ati obisnuit sa stati cu basca intinsa fara sa miscati un deget, aveti ochelari de cal dar pretentii imense.

    • nu stiu unde e 3mii de lei un salariu la stat. poate la un suplinitor?!

    • @regele e bugetar, în învățământ probabil. Prea e nonstop liber sa posteze. La orice ora, la orice articol, în orice zi. Indiferent de articol, ca e fotbal, ca e despre energie, politica, pitipoance, etc. dai de rege în comentarii.

    • Mancatorii de c.ur isi dau cu presupusul. Voi sunteti bugetari de lux care plimbati hartiile igienice dintr-un wc in altul si la sfarsit le reciclati palea folosite :))

  6. Vrem salarii decente, imediat zise Cuie Miolacu

  7. ce se intampla, baieti-moderatorici, dormiti in transee sau bagati cenzurica?

  8. cum sa nu se intalneasca dl Ciolanu cu prostimea? ca doar pentru asta e platit. iar daca reuseste sa ii duca iar cu presul, ia si bonus.

  9. „Încă se caută o soluție tehnică”. Și o s-o găseasca
    Cioli ca orbul Brăila.

  10. Dacă amanta lui Ciolacu se face profesoară, sigur ne măresc salariile…

  11. Ar trebui comparate puțin pretențiile salariale pe care le au domnii învățători (care lucrează MAXIM 20 de ore pe săptămână) cu REZULTATELE pe care le trimit în societate – a se citi analfabeți funcționali.

  12. Noroc că nu lipsește decât soluția tehnică ( o fi vorbă depre vre-o inginerie finaciară ) bani, se pare că există berechet.

  13. ”Pentru a încheia greva generală” . Și eu care credeam că școala a început .