
China afirmă că independenţa Taiwanului este incompatibilă cu pacea în strâmtoare
China a afirmat marţi că „pacea în Strâmtoarea Taiwan” şi „independenţa” insulei sunt în mod „fundamental incompatibile”, după declaraţiile făcute în aceeaşi zi de preşedintele taiwanez, William Lai, care a reiterat disponibilitatea de a dialoga cu Beijingul, deşi menţinând o poziţie suveranistă, informează agențiile de știri EFE şi AFP, citate de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Afaceri Taiwaneze din cadrul Consiliului de Stat al Chinei, Chen Binhua, a avertizat că poziţiile separatiste ale lui Lai şi confruntarea sa cu Beijingul nu fac decât să agraveze tensiunile din regiune, îngreunând posibilitatea de dialog.
Chen a subliniat că declaraţiile şi acţiunile liderului taiwanez, care continuă să promoveze independenţa insulei, contravin stabilităţii şi păcii în strâmtoare. „Indiferent de ceea ce spune liderul taiwanez, nu poate schimba faptul că Taiwanul este parte din China”, a subliniat el, reiterând poziţia de neclintit a Beijingului cu privire la suveranitatea asupra Taiwanului.
În plus, el a subliniat că orice încercare a Taiwanului de a căuta „sprijin extern” pentru independenţă este „sortită eşecului”.
Purtătorul de cuvânt chinez a mai menţionat că iniţiativele lui Lai, cum ar fi întărirea capacităţilor de apărare ale Taiwanului şi căutarea de alianţe internaţionale, contribuie la intensificarea tensiunilor, în timp ce Beijingul rămâne fidel obiectivului său de reunificare a insulei.
„Nimic din ce va spune liderul taiwanez nu va schimba direcţia şi ritmul relaţiilor peste strâmtoare”, a concluzionat Chen, subliniind că reunificarea este un obiectiv la care China nu poate renunţa.
Această declaraţie a Beijingul vine ca reacţie la afirmaţiile recente ale lui Lai, care, cu ocazia marcării primului an de mandat, a reiterat disponibilitatea sa pentru dialog cu China în condiţii de „egalitate şi demnitate”, fără a renunţa însă la „independenţa de facto” a Taiwanului. Preşedintele taiwanez a mai afirmat că Taipei trebuie, în acelaşi timp, „să se pregătească pentru război” pentru a-l evita.
Autorităţile din Beijing consideră Taiwanul drept „parte inalienabilă” a teritoriului chinez şi nu au exclus utilizarea forţei pentru a realiza „reunificarea” insulei cu partea continentală a Chinei, unul din obiectivele pe termen lung stabilite de preşedintele Xi Jinping după preluarea puterii în 2012.
În acest context, China şi-a intensificat campania de presiune diplomatică şi militară împotriva Taiwanului în ultimii ani, organizând manevre militare în apropierea insulei din ce în ce mai frecvent şi forţând pierderea de aliaţi diplomatici ai Taipeiului în favoarea Beijingului.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.