G4Media.ro

Changpeng Zhao va demisiona de la conducerea Binance, acuzat de spălarea banilor.…

sursa foto: Ministerul Cercetării

Changpeng Zhao va demisiona de la conducerea Binance, acuzat de spălarea banilor. Ministrul Burduja plănuia o colaborare cu această companie chineză în 2022, deși era deja investigată de SUA

Changpeng Zhao, directorul general și fondatorul firmei chineze de cryptomonede Binance, este pregătit să demisionează și pledează vinovat de încălcarea legii americane, relatează publicația wired.com citând Wall Street Journal. Mai precis, Changpeng Zhao, cunoscut și sub numele de CZ, va pleda vinovat pentru încălcarea cerințelor privind spălarea banilor, ca parte a unei înțelegeri cu Departamentul de Justiție al SUA. De asemenea, compania va plăti amenzi în valoare de 4,3 miliarde de dolari.

În septembrie 2022, ministrul de atunci al Cercetării Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, anunța lansarea unei colaborări cu  această companie chineză, printr-un comunicat ce a trecut relativ neobservat la momentul respectiv. Anunțul venea după întâlnirea dintre Burduja și însuși Changpeng Zhao. La acel moment, Binance era deja investigată de autoritățile din SUA pentru presupusă spălare de bani. „Am stabilit că vom colabora pentru programe de competențe digitale de bază pentru români, respectiv pe programe de formare profesională în tehnologii avansate pentru capitalul uman românesc din acest domeniu. Ne bucurăm că apreciază stabilitatea politică și semnalele date de Guvern către comunitatea globală de investitori, dar și pregătirea resursei umane în domenii cheie pentru noua economie”, declara Sebastian Burduja în 20 septembrie 2022, într-un comunicat oficial.

Pe 27 martie 2023, un înalt organism de reglementare a piețelor din SUA a acuzat oficial Binance și pe Changpeng Zhao de multiple încălcări ale reglementărilor în vigoare.

Wall Street Journal relatează marți că Zhao a decis să pledeze vinovat pentru încălcarea normelor de combatere a spălării banilor, iar bursa de cryptomonede va plăti amenzi în valoare de peste 4 miliarde de dolari.

Un act de acuzare depus la o instanță districtuală din statul Washington arată că Zhao a încălcat Legea privind secretul bancar, lăsând „cu bună știință” compania Binance să funcționeze fără un program eficient de combatere a spălării banilor.

Sub conducerea lui Zhao, Binance „a cauzat, conform propriilor sale date, cel puțin 890 de milioane de dolari în tranzacții între utilizatorii americani și utilizatorii pe care Binance i-a identificat ca fiind iranieni”. SUA a impus sancțiuni financiare stricte împotriva Iranului. Binance a permis, de asemenea, tranzacții între utilizatorii americani și omologii din alte jurisdicții sancționate, inclusiv Cuba, Siria și regiunile ocupate ilegal din Ucraina, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, Zhao „a prioritizat creșterea și profiturile Binance în detrimentul respectării legislației SUA”, se afirmă în rechizitoriu. El a recunoscut că societatea a operat în ceea ce el a descris drept „zonă gri”, dar a instruit personalul că este „mai bine să ceri iertare decât permisiune”, se arată în rechizitoriu.

O sursă care cunoaște planul de succesiune al companiei spune pentru WIRED că Richard Teng, în prezent șef al piețelor regionale la Binance, este posibil să preia conducerea. Teng a fost CEO al Abu Dhabi Global Market, un organism de reglementare financiară din Emiratele Arabe Unite. Se spune că Teng este o alegere populară în rândul personalului Binance.

Se pare că Zhao locuiește în Emiratele Arabe Unite. Deși această țară a semnat un tratat de asistență juridică reciprocă cu SUA, în baza căruia cele două țări au convenit să facă schimb de informații referitoare la anchetele privind infracționalitatea, nu există un tratat oficial de extrădare și ar fi fost „foarte dificil” să îl aducă în fața instanței din SUA.

Binance este de departe cea mai mare bursă de criptomonede din lume în funcție de volumul tranzacțiilor, cu o cotă de piață globală de aproximativ 40 la sută, și reprezintă o parte importantă a infrastructurii care stă la baza activității cripto. Se pare că acordul DOJ va permite Binance să continue să opereze în SUA, deși sub o supraveghere mai strictă.

Compania se confruntă, de asemenea, cu două procese civile în SUA, intentate de Commodities and Futures Trading Commission (CFTC) și de Securities and Exchange Commission (SEC), în care se acuză, printre altele, amestecul activelor clienților, încălcări ale legii împotriva spălării banilor și umflarea artificială a volumelor de tranzacționare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Hoț la hoț trage. Voia să-i iasă și lui ceva profit din colaborare. Daca era o companie corectă, nu avea vreo speranță în acest sens.

  2. exact, de aia voia o colaborare ca sa ii iasa si lui ceva

  3. normal ca da, atunci sa vezi spalare de bani de la PSNLUDMR prin crypto

  4. Mafia rusofilă PSD-PNL-UDMR-AUR binecuvântează orice hoț care plătește o parte din ce va fura din România. Important este ca Stăpânul lor de la Moscova să fie mulțumit, Romania jefuită si buzunarele lor pline!

  5. Corupt la corupt trage…… Chinezul va primi un 7.62. Contracost. Al nostru? Inca o sinecura!!!

  6. Bancorex Jr nu se dezice de lracticile lrimite genetic dea tac su si de la servicii