G4Media.ro

VIDEO BREAKING Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene a fost semnat / Ce…

Sursa foto: OZAN KOSE / AFP

VIDEO BREAKING Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene a fost semnat / Ce conține acordul de la Istanbul

Acordul privind exportul cerealelor ucrainene a fost semnat vineri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Istanbul. Este vorba de un acord „în oglindă”, în condițiile în care Ucraina a refuzat să semneze vreun document cu Rusia. La ceremonie participă președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și secretarul general al ONU, António Guterres.

Astfel, potrivit Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, Kievul semnează un acord cu Turcia și Organizația Națiunilor Unite (ONU), același acord fiind semnat de Moscova cu cele două părți.

 

„Să nu existe nicio îndoială – acesta este un acord pentru întreaga lume. Acesta va aduce ușurare pentru țările în curs de dezvoltare aflate în pragul falimentului și pentru cei mai vulnerabili oameni aflați în pragul foametei și va contribui la stabilizarea prețurilor mondiale la alimente”, a spus secretarul general al ONU.

„Suntem mândri să contribuim la o inițiativă care va juca un rol major în rezolvarea crizei alimentare mondiale, care se află de mult timp pe ordinea de zi. Acordul de astăzi va contribui la securitatea alimentară și la controlul inflației în întreaga lume”, a spus Erdogan, citat de BBC.

 

Ce conține acordul de la Istanbul (sursa – Le Monde)

Inspecții la plecare și la sosire în Turcia

Inspecția navelor care transportă cereale a fost o cerință a Moscovei pentru a se asigura că acestea nu vor livra simultan arme în Ucraina. Aceste inspecții nu vor avea loc pe mare, așa cum se preconiza la un moment dat din motive practice, ci vor fi efectuate în Turcia, probabil la Istanbul, care are două porturi comerciale importante, la intrarea în Bosfor (Haydarpasa) și la Marea Marmara (Ambarli). Acestea vor fi conduse de reprezentanți ai celor patru părți și vor avea loc la plecarea și sosirea navelor.

Căi de transport maritim securizate

Rușii și ucrainenii sunt de acord să respecte căile de navigație prin Marea Neagră, fără activitate militară. Conform acordului, dacă este necesară deminarea, aceasta va trebui să fie efectuată de o „țară terță” – alta decât cele trei implicate – care nu a fost încă specificată. Navele vor fi escortate din Ucraina de către nave ucrainene (probabil militare) care vor ieși din apele teritoriale ucrainene.

Patru luni, cu posibilitate de reînnoire

Acordul este valabil patru luni și se reînnoiește automat. În cazul în care 20-25 de milioane de tone de cereale sunt în prezent blocate în silozurile din porturile ucrainene, iar la un ritm de opt milioane de tone evacuate pe lună, această perioadă de patru luni ar trebui să fie suficientă pentru a elimina stocurile.

O contrapartidă pentru cerealele și îngrășămintele rusești

Un memorandum de înțelegere urmează să însoțească acordul, semnat de Națiunile Unite și de Rusia, garantând că sancțiunile occidentale împotriva Moscovei nu vor afecta, direct sau indirect, cerealele și îngrășămintele. Aceasta a fost o cerință a Rusiei, o condiție sine qua non pentru semnarea acordului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. fara roamania sa va transporte grinele erati varza toti

    • si romanii erau si mai varza fara bani ue, resurse si materii prime de la altii si tot asa. ca roman sa te dai cu mot si sa ii critici pe altii pe tema asta….e cam aroganta. cand o sa fim pe primul loc in lume putem sa ii criticam.

  2. Ar trebui sa ne fie Rușine ca importam materii prime. Având resurse și pentru alții noi importam. Oare cine și-a mai amintit ca este roman și ca reprezintă interesele României și nu ale altora dintre cei ce ii avem și i-am avut in “frunte”?

  3. Ușurarea asta e înainte sau după clismă? Nu semnează și bideu covidatul sau el e deja ușurat ? Ușurare ușoară, SLAVĂ PĂCII!