G4Media.ro

Cele patru crize mari care amenință președinția lui Trump

sursa foto: Facebook/ Donald Trump

Cele patru crize mari care amenință președinția lui Trump

La începutul lunii februarie, după ce Senatul dominat de republicani l-a achitat de acuzațiile de abuz de putere și obstrucție a Congresului aduse de către democrați în scandalul Ukrainegate, președintele Donald Trump se afla într-o poziție avantajoasă. Ieșit întarit din procedura de impeachment, cu o economie care mergea foarte bine și o rată de popularitate care o depășea pe cea a lui Barack Obama în același moment al președinției (49%, sondaj Gallup), liderul republican părea că va obține fără probleme al doilea mandat de președinte.

Ulterior, șansele sale păreau și mai clare după ce democrații, aflați în mijlocul unui război fratricid între moderații și radicalii din partid, l-au propulsat în prim-plan pe fostul vicepreședinte Joe Biden, considerat de unele voci drept cel mai slab candidat propus de vreunul din cele două mari partide americane în ultimele decenii.

Astăzi însa, la doar câteva luni de la victoria din Senat, Trump traversează cel mai dificil moment al mandatului său, cu cel puțin patru crize majore care amenință nu doar realegerea sa la Casa Albă, ci chiar și actualul său mandat de președinte al Statelor Unite.

Pandemia de coronavirus. Este cea mai gravă criză de sănătate publică cu care se confruntă Statele Unite după 1918. Din momentul în care a apărut în China, la sfârșitul anului 2019, virusul s-a răspândit în toată lumea, iar SUA sunt în prezent cea mai afectată țară, cu peste 1.817.000 de cazuri și mai mult de 105.475 de decese.

În confruntarea cu pandemia, unele dintre inițiativele președintelui Trump au fost cel puțin controversate. Administrația sa a fost acuzată că a răspuns inițial lent (deși Trump a emis inca din 31 ianuarie un ordin executiv care a blocat intrarea în Statele Unite a oricărei persoane care fusese în China în ultimele 14 zile, iar la mijlocul lunii martie a anunțat o interdicție a călătoriilor din Europa către SUA, după ce continentul european a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor, în special în Italia și Spania), apoi a urmărit să minimalizeze situația, înainte de a încerca să limiteze proporțiile dezastrului, mobilizând o gamă uriașă de resurse și implementând planuri de stimulare economică de trilioane de dolari.

Casa Albă a fost, de asemenea, ținta multor critici în această criză, în timp ce conferințele de presă zilnice ținute de Trump au fost marcate de afirmații contradictorii, declarații considerate scandaloase și confruntări cu ziariștii.

Dezastrul economic. Cifrele excelente înregistrate de economia americană înainte de coronavirus s-au evaporat aproape peste noapte. Pre-pandemie, experții se așteptau ca economia SUA să crească cu aproximativ 2% în acest an. Pâna aproape de sfârsitul lunii mai însă, peste 95% din America se afla într-o anumită formă de blocaj, cu consecințe devastatoare pentru sectoare întregi din economie.

O estimare făcută în aprilie de Congressional Budget Office (CBO), o agenție federală independentă care furnizează informații bugetare și economice Congresului de la Washington, afirma că pandemia de coronavirus ar putea distruge 40% din economia Statelor Unite și să crească de patru ori deficitul federal anual la 3.7 trilioane de dolari, făcând ca datoria națională să ajungă la aproape 27 de trilioane de dolari.

Doar statul New York – care este focarul infecțiilor cu COVID-19 din America – va înregistra o pierdere de 243 de miliarde de dolari din cauza pandemiei, efectele economice și financiare urmând să se resimtă pentru o perioadă lungă de timp.

Expertii cred ca rata șomajului este prevăzută să atingă 15% în trimestrul al doilea și al treilea din 2020, în creștere dramatică față de nivelul de sub 4% din primul trimestru al anului. CBO anticipează că numărul total al americanilor care își vor pierde locurile de muncă în următoarele două trimestre va fi de 27 de milioane, în timp ce alte opt milioane de angajați vor părăsi forța de muncă.

Rata șomajului va fi în medie de 11.4% în acest an, iar CBO consideră că acest nivel se va menține la aproximativ 9.5% până la sfârșitul anului 2021 – aproape de trei ori nivelul existent înainte de izbucnirea pandemiei.

CBO preconizează că economia Statelor Unite se va contracta 0.9% în primul trimestru și 11.8% în al doilea trimestru în 2020. La nivel anual, economia americană se va contracta aproape 40% în aprilie, mai și iunie.

Experții cred că Produsul Intern Brut se va contracta 5.6% în acest an și va crește cu doar 2.8% anul viitor. Starea în care se află economia Statelor Unite în primul trimestru al anului 2020 nu va fi atinsă complet până la sfârșitul anului viitor. Cifrele privind datoria și deficitul fiscal pentru 2020 sunt pe cale să devină astfel cele mai ridicate după cel de-al Doilea Război Mondial.

Toate acestea sunt cifre de coșmar pentru un lider care miza pe forța economiei Statelor Unite în încercarea de a obține un nou mandat de președinte.

Protestele anti-rasism. George Floyd, un bărbat de culoare, a murit la 25 mai, de Memorial Day, în timp ce se afla în custodia poliției din Minneapolis (Minnesota), după ce un ofițer alb a ținut genunchiul pe gâtul sau pentru mai mult de 8 minute. Incidentul, care a fost înregistrat cu telefoanele mobile de mai mulți martori, a dus la concedierea celor patru polițiști implicați și la arestarea ulterioară a ofițerului care și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd.

Protestele declanșate pentru a denunța brutalitatea unor polițiști albi împotriva membrilor comunității afro-americane s-au extins ulterior în sute de orașe americane, iar multe dintre ele au devenit violente, provocand moartea a cel puțin patru persoane, rănirea a sute de demonstranți și polițiști, arestarea a mii de manifestanți, precum și distrugerea și incendierea a numeroase magazine, restaurante, bănci și mici afaceri.

Trump și alți politicieni conservatori susțin că demonstrațiile legitime declanșate de moartea violentă a lui Floyd au fost acaparate de stânga radicală americană, iar președintele a anunțat că guvernul Statelor Unite va desemna grupul de extremă stânga Antifa ca organizație teroristă. Anunțul lui Trump a venit în contextul în care oficiali locali și federali, precum și politicieni din cele două mari formațiuni americane (Partidul Democrat și Partidul Republican) s-au contrazis în ultimele zile în legătură cu cine anume se află în spatele escaladării violențelor: extremiștii de stânga, mișcarea Black Lives Matter sau naționalistii albi.

Luni seara, președintele a plusat, amenintând că va trimite armata pe străzi pentru a pune capăt violențelor și distrugerilor, o declarație care a inflamat și mai mult spiritele în stânga eșichierului politic, dar care a fost salutată de către republicani și analiștii conservatori.

Dincolo de toate declaratiile controversate din ultilmele zile, este limpede că Trump se confruntă acum cu cele mai grave tulburări sociale de după 1968, mult mai violente decât faimoasa miscare Occupy de la sfârsitul deceniului trecut.

La o săptămână după moartea lui George Floyd în custodia poliției, mai multe orașe au impus interdicții de a ieși din case după anumite ore și mai multe state au desfășurat membrii Gărzii Naționale pentru a restabili ordinea, în scene similare cu cele de după asasinarea lui Martin Luther King Jr. Unii analisti echivalează demonstrațiile actuale cu luptele pentru egalitate socială și de rasă din deceniile șase și șapte ale secolului trecut.

Criza de imagine. Pentru un președinte foarte atent la imginea sa publică, toate cele trei crize majore pe care le-am menționat mai sus creează un tablou de coșmar. Imaginile cu manifestanți loviți de polițiști, cu ziariști atacati de forțele de ordine, cu ofiteri agresati  sau cu Casa Albă asediată de protestatari sunt difuzate continuu de canalele mass-media și erodează credibilitatea președinției sale.

Iar acestea vin, sa nu uitam, imediat dupa ce criza coronavirusului a facut ravagii în unele state americane (New York, New Jersey, Illinois, California, Massachusetts), cu camioane frigorifice încărcate cu cadavre, cu milioane de americani trimisi în somaj si cu cozi kilometrice la magazine alimentare, în secvente greu de imaginat pentru America secolului 21.

Nu e de mirare că, cu o presă în majoritar ostilă și care îl critică aproape non-stop, Trump se află acum într-o situație din ce în ce mai dificilă, astfel explicându-se avalanșa de mesaje tweet și de oportunități de imagine la care apelează pentru a se adresa bazei sale de votanți fideli. Sunt momente critice pentru Administrația Trump, iar felul în care vor evolua lucrurile va cântari enorm la alegerile din noiembrie.




Concluzie. Actuala perioadă este de departe cea mai grea din mandatul lui Trump. Russiagate, Ukrainegate, Stormy Daniels sau procedura de demitere par acum niște evenimente îndepărtate și ridicole comparativ cu criza coronavirusului, cu dificultățile economice și financiare ori cu convulsiile sociale pe care le traversează America în aceste zile.

Deși fiecare eveniment trecut a fost văzut de analiștii americani drept finalul politic al lui Trump, președintele a scăpat cu bine de fiecare dată, cu abilitate extraordinară de a face fata dezastrelor. Capacitatea sa de a-și reveni pare să fie direct proporțională cu dimensiunea crizei cu care se confruntă.

Mulți comentatori cred că în aceste zile se decide nu doar cel de-al doilea mandat de președinte, ci chiar supraviețuirea sa politică. Întrebarea care se pune este însa dacă aceasta este doar o altă furtună prin care Trump va reuși să treacă cu brio sau va fi cu adevarat „începutul sfârsitului” pentru liderul republican?

Surse: AP, New York Post, WashingtonPost, YouTube, Twitter, BBC, Axios, The Week, New York Times

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Eu cred că democrații nu vor să câștige în 2020, de aia l-au pus pe Jou Baidăn, vor să lase aceste probleme să se accentueze ca să îi scufunde cu totul pe republicâcați.

  2. americanii trebuie sa aleaga ce fel de tara vor, una condusa de biden, sau o tara fascista, dictatoriala in care politia bate reporteri si protestatari pasnici ca cei de la Casa Alba

    • Bravo! Bos o sa îți dea trei lei in plus pe comentariul asta! Tine-o tot așa și o sa ai ce ai votat!

    • Se mai trezeste sa comenteze cate unul care a vazut US-ul doar la tv. Ce treaba are Trump cu brutalitatea politiei omule?
      Politia in US NU este controlata ca ca la noi de un ministru de interne, ea este controlata la nivel local de primar si de guvernator (state police -guvernator, city police de primar).

      Culmea este ca in toate zonele in care au izbucnit violente si s-au facut abuzuri guvernatorii si primarii sunt democrati, deci politia este sub autoritate unor membrii ai partidului democrat.

      Deci inca o data, ce treaba are Trump cu toata treaba asta?
      A nu se intelege gresit, omul nu-mi este simpatic se vede ca nu are toate tiglele pe casa insa chiar nu are nicio vina in situatia data.

    • Vă rog, lăsați-i și frățiorului @Scaraoțchi-fake câțiva lei acolo, nu-i luați voi pe toți, că n-are bani nici de chibriturile cu care să aprindă focul sub cazan…!

    • @Cipack, din păcate cred că nu ai fost atent la ce comenta cel căruia i-ai raspuns: nu se referea la revoltele violente din Minneapolis sau New York, ci la ce s-a întâmplat la Washington, unde poliția a intrat cu riot gear, gaze lacrimogene și tactici brutale într-o demonstrație pașnică doar pentru ca President Donnie să se ducă pe jos să se pozeze cu Biblia în mână în fața unei biserici. Acolo s-a făcut uz de forță excesivă, o echipă de TV australiană a fost agresată fără niciun motiv pe principiul „întâi lovești, pe urmă vezi pe cine ai lovit” (că de, protestatarii trebuie dominați)… Sunt destul de bine documentate incidentele, dacă ai chef să cauți filmări de la locul faptei.

      Dacă President Donnie avea cojones, ieșea în demonstrație, pe jos, cu 20 de agenți Secret Service în jur, își făcea loc printre oameni, eventual vorbea un pic cu ei… știi tu, genul de mișcare care poate atenua un conflict, chiar dacă înseamnă asumarea unui risc.
      Din păcate, ce a făcut (pentru că ordinul a fost dat de President Donnie, nu de primarul Washingtonului) a fost să trimită în față niște „buldozere umane” care să îi elibereze calea prin forță brută, în miezul zilei… și trebuie să repet: doar ca să fie pozat cu Biblia în mână!

      Fascist nu e, că nu îl duce capul cât să fie. Să acuzi orice babalâc incoerent în discurs cu simpatii pentru „white supremacy” de fascism e o insultă la adresa fascismului, totuși. Dar tendințe dictatoriale cu siguranță are, iar ideea că s-ar putea implica activ în aplanarea și stingerea unui conflict, care nu mai e despre George Floyd de câteva zile, nu i-a dat încă prin minte. Poate mai încolo…

    • @Strato, fii serios cu baile de multime intr-o tara unde sunt impuscati presedinti, remember JFK si Ronald Reagan, ultimul a scapat, dar moartea lui JFK a traumatizat pe veci administratia vizavi de intalnelile astea cu poporul. Oricum o dai, situatia e grava, dar citeam de curand ca la universitatea Oxford, unde se fac studii asupra istoriei protestului in societatea americana, se aprecia ca ele nu tin prea mult, lumea se potoleste si se ia cu altele.

    • @Gabriela Constantinescu: sunt foarte conștient care e situația băilor prezidențiale de mulțime în Statele Unite. Dar President Donnie susține are în pantaloni două mingi de baschet de oțel și că că de fapt tot poporul îl iubește. Let’s put it to the test, shall we? 🤣
      Plus că nimeni nu s-ar fi așteptat la așa ceva din partea lui. JFK la Dallas a fost o lovitură pregătită minuțios, atentatul la Ronald Reagan la fel. Așa că dacă avea bilele atât de impresionante, putea încerca. Pozează în Președintele care rupe tradiții, nu dă doi bani pe convenții și are o nație întreagă în spate, dar pentru plimbarea lui au fost loviți oameni pașnici. Până și reacția fețelor bisericești a fost de repulsie, de la metodiști la catolici, iar asta spune multe.

  3. Însă nici nu am văzut la negustor vreo atitudine,vreo luare de poziție care să îndemne la calm…
    Realmente,nu știe decât să bage bățul prin gard!

  4. Panarama de Trump va pierde la scor viitoarele alegeri. Biden il conduce cu 10% acum si decalajul se va mari constant. Datorita acestui presedinte ales de un electorat gen PSD (nationalisti, saraci, fara educatie, redneck, cu prafuri zilnice pe nari) a facut mult rau lumii. Boris Johnson, presedintele Braziliei si altii l-au copiat pe acest nazist mascat, acest populist care are un bagaj de cateva cuvinte pe care le foloseste in bucla. Cand lumea va scapa de acest populist gretos prin infrangerea lui la prezidentiale, va fi bine.

  5. Distractie aseara, in Atlanta langa sediul cnn, de data asta si cu garda nationala in actiune:

  6. ipocrizia democratilor este greu de imaginat pentru un om obisnuit:
    1. au desemnat un candidat extrem de slab. controversat si cu mari semne de intrebare legate de capacitatea intelectuala. ok, trump e imprevizibil, dar toata viata a fot asa. abia cand nu va mai face decalratii bombastice vom putea considera ca s-a senilizat. cat timp vorbeste „aiurea” e normal…
    2. joaca de-a pandemia: statele si zonele afectate cel mai rau de coronavirus sunt tocmai alea cu guvernatori democrati: „criza coronavirusului a facut ravagii în unele state americane (New York, New Jersey, Illinois, California, Massachusetts)”. sunt o gramada de voci care spun ca anumiti decidenti ai partidului democrat au manipulat mediatic epidemia si au ales sa provoace deliberat pierderi economice prin prelungirea „inchiderii” numai pentru a ii pune probleme lui Trump. va fi interesant de vazut daca manifestatiile de violenta de la new york de exemplu (nici vorba de distantare sociala sau fizica) vor avea drept consecinta o explozie reala a numarului de infectii cu coronavirus in zilele urmatoare.
    un lucru e cat se poate de clar: daca trump va pierde alegerile din noiembrie le va pierde nu pentru ca democratii au un candidat mai bun sau un program „mai destept” ci pentru ca detin mass media. pana si sursele articolului de mai sus sunt aproape exclusiv pro-democrate (inclusiv BBC!)

    • Două aspecte:
      1. Zonele cele mai afectate, nu numai în SUA, sunt cele cu densitate mare de locuitori. NYC are cam 9 milioane de locuitori care stau claie peste grămadă și folosesc foarte mult mijloacele de transport în comun. Un oraș imens și murdar, ca orice oraș imens. Aglomerările urbane mari și cosmopolite au votat pentru Democrați, fir-ar… o grămadă de voturi. Așa că e oarecum normal să ai un focar major sub un guvernator democrat.
      2. Înainte să acuzi BBC de partizanat pro-democrat poate ar merita reflectat un timp dacă nu cumva ei sunt de fapt non-partizani, dar taxează niște derapaje flagrante (BBC a cam făcut-o dintotdeauna, cu oricine).
      Food for thought…

    • BritishBrainwashingCorporation nu e partizana politic…am notat.

    • Acronime umoristice pe baza unui brand poate face oricine, uite câteva ale unor mărci de automobile:
      Ford – First On Rust Deterioration
      Porsche – Proof Of Rich Spoiled Children Having Everything
      GMC – Got a Mechanic Coming

      Altceva mai puțin ieftin și mai bine argumentat avem? Altfel e doar trolling de tip post-sovietic 🙂.

  7. Domnul Trump a produs prin deciziile luate o lume mult mai nesigura decat era firesc sa fie!

    a retras SUA din acordurile de mediu de la Paris privind incalzirea globala, a retras SUA din acordurile cu Iranul privind stoparea actiunii de producere a bombei nucleara,

    a retras SUA din acordurile cu Rusia privind nu stiu ce tip de inarmare si cele legate de cer deschis

    a amenintat ca retrage SUA din OMS

    a intrat in razboi rece cu China..si a amenintat-o recent

    in conditiile in care deficitul este de 3, 7 trilioande de dolari si datoria de 27 de trilioane de dolari, cu alte cuvinte, o situatie delicata, asta fiind un eufemism,

    gesturile domnului Trump nu mi s-au parut intelepte..

    • Incerc un raspuns.
      Candidatul Trump a anuntat de la inceput de prin 2016 ce ganduri are.
      Poti sa verifici ce a insemnat in trecut AmericaFirst si ce valante noi a capatat in timpurile actuale. AmericaFirst nu are multe in comun cu politicile din ultimii 30 de ani cu administratii BushSr&Jr, Clinton, Obama.
      De ex. o politica ipotetica de tip RomaniaFirst ar presupune total alte miscari decat cele din ultimii 30 de ani.

    • @BPS: Încerc un contra-răspuns

      „Candidatul Adolf Hitler a anunțat de la început, de prin 1926 ce gânduri are (de când s-a publicat Mein Kampf, platforma lui politică de facto) .
      Poți să verifici în manualele de istorie ce a însemnat politica lui înainte de 1936 si ce valențe a căpătat odată ce a început să își invadeze noii vecini, teritorii ale Imperiului German dinainte de 1918.
      Nazismul nu avea multe in comun cu politicile din ultimii 30 de ani dinaintea lui, cu administratiile lui Bismarck sau von Bulow.”

      Ideea e că ce zici tu se potrivește destul de bine oricărui lider autoritar sau dictator care a candidat prezentând o platformă profund disruptivă și care nu a ajuns în fruntea unei țări prin câștigarea votului popular sau prin revoluție deschisă, ci prin joc politic. Poți să îl pui acolo și pe Mussolini, are cam aceeași poveste în spate.

      Ceea ce nu pricep niciodată cei care candidează pe baza unei platforme disruptive e că, atât intern cât mai ales pe plan extern, întoarcerea cu susul în jos a unui sistem în perioade scurte de timp duce inevitabil la dezechilibre profunde, dezechilibre pe care nimeni nu le vrea de fapt.

    • Trump a anuntat inca din 2014, la Fox, ce planuri are:

      „You know what solves it? When the economy crashes, when the country goes to total hell, and everything is a disaster, then you’ll have riots to go back to where we used to be, when we were great.”

      Nu stiu de ce se mai mira lumea ca a bagat SUA in tomberon si i-a dat foc.

    • Nu pot sa inteleg criza asta de leaderi din US. Sunt oameni super ok in ambele partide si mult mai tineri si mai pregatiti decat cei doi senili, Trump si Biden. Nu stiu cum era cu economia US inainte de pandemie, dar diferentele intre bogati si saraci s-au marit si mai mult si Trump a actionat in sensul asta. Urasc socialismul/comunismul cu tot ceea ce a insemnat, dar capitalismul modern nu inseamna sclavie si saracie.
      Trump a facut foarte mult rau propriei tari si lumii in general si nu are rost sa enumar toate prostiile facute. Cand il asculti, tu ca vorbitor non nativ de limba engleza, realizezi ca mosul e retard. Adica are probleme mari de logica si exprimare, de unde realizezi ca inteligenta nu se afla prin atuurile lui, dar se pliaza perfect cu acei americani din „dumb states” asa cum singuri se caracrerizeaza.
      @BPS, trollul psdist, ce inseamna RomaniaFirst?! Cumva o fiica, a mamei Rusiei?! Explica mai detaliat ce aberezi, sa nu stam prosti…

    • Tovarasici, ati obtinut incet incet ce ati vrut, distrugerea clasei de mijloc in ultimii 30 de ani si astfel aparitia haosului generat de lupta cea „dreapta”, lupta de clasa marxista , unii impotriva altora…asa conduc tovarasii. Dar gloata neoprita isi inghite si elitele pana la urma.

  8. Până mai ține Trump , biblia în mână ,mai e speranță pentru planetă!

    • dar daca tine „o biblie” invers (vezi inregistrarea cu tot cu audio) ce inseamna? ca e speranta, dar nu din aia buna?

  9. !BPS

    multumesc ca m-ati luat in seama! ma supraapreciati, nu stiu programul cu care domnul Trump a venit la guvernare, nu stiu ce inseamna American First..ca ea oricum era first.. ma rog..

    cand ai deficit bugetar ce faci? incerci sa-l reduci? tai din cheltuielile de sanatate, ajutoare sociale sau din cheltuielile militare? din cate stiu, domnul Trump nu a taiat din cheltuielile militare, ci din cele sociale, gresescu eu?

    in termeni simplificati, a promovat o politica de intarire a capitalului, dar nu si de intarire a solidaritatii sociale, plecand de le presupozitia ca prin capital se creeaza locuri de munca si cu asta, de la sine, creste solidaritatea sociala…

    problema este ca discrepantele sociale au crescut foarte mult, iar acestea au afectat solidaritatea ( coeziunea) sociala…pentru ca, de regula se uita un aspect, cu cat o societate este mai dinamica, cu atat asteptarile sporesc, ele genereaza frustrari care se amplifica odata cu transparenta, adica cu difuzarea de informatii despre cum traiesc cei bogati…

    or, echilibrul social s-ar fi putut mentine daca s-ar fi aplicat principiile lui Rawls, orica imbogatire a grupului de partea de sus a societatii trebuie sa fie asociata cu o cresterea bunastarii grupului care se afla la baza piramidei sociale, astfel ca distanta sa scada, nu sa creasca…

    imi vine greu sa cred ca in tari precum Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca s-ar putea intampla ceea ce se intampla acum in SUA

    de aceea UE are un program special de finantare care se numeste coeziune sociala….

    • @Stefan
      De acord cu dezechilibrul social..fiecare criza i-a facut pe majoritatea mai saraci si pe bogati mai bogati, cu ocazia celei din 2008 bogatii si-au salvat asset-urile si costul pus in spatele tututor cetatenilor.
      De aceea Bannon tot insista…give the little guy a piece of the action…aducerea inapoi a joburilor adevarate in manufactura platite adevarat, lasarea preturilor asset-urilor sa pice nu socializarea lor a.i noile generatii sa isi permita achizitionarea lor.
      Alt episod povestit de Bannon cand era in echipa de la Casa Alba el a propus taxara veniturilor celor bogati intr-un fel mai realist iar Kushner si Ivanka(amandoi de stanga) pentru taxe si mai mici; pana la urma au scazut taxele si asa mici.

    • Foarte pertinent comentariul, cu o singuratică pată: Breivik în Norvegia. Care demonstrează că oricâtă bunăstare ar fi în rândul unei populații, întotdeauna va exista cazul „singular” de psihoză, care să acționeze împotriva bunului simț și interesului comun într-o manieră oribilă.

      În asemenea împrejurări e necesară o încredere imensă a masei mari în autoritatea și capacitatea unui stat de a rezolva problema apărută. În lipsa ei, poate și Oslo ar fi fost vandalizat…

      În urma modului Statelor Unite de a își crea și regiza politica internă în ultimul deceniu (cel puțin), această încredere în guvernul federal și în autoritățile statale e acum sub 50% în orice moment, taberele republicană și democrată îngrozitor de radicalizate având amândouă certitudinea că „ceilalți” nu vor conduce administrația într-o manieră mutual avantajoasă. În asemenea climat, orice problemă, veche sau nouă, care scoate capul va declanșa reacții viscerale din cele mai urâte. Cine s-ar fi gândit că alegerea unei persoane de culoare ca președinte va garanta distrugerea oricărei comunicări între două tabere care altădată găseau de cele mai multe ori un teren comun până la urmă?!

    • Si migratia legala si ilegala care le tine salariile jos hispanicilor si celor afro.

  10. Crizele sunt 1. badanta, 2. videochat, 3. sparanghel., 4. casuna. Cioara americana nu se ocupa de dintr-astea.

    UE este o mare democratie, superioara lui Trump, pentru ca, daca Wurz ramane fara vreuna din astea patru, face comanda de tren special cu carne de sclav, iar Uriasu Bland se executa.

  11. !BPS

    imi permit sa revin, citindu-vă intervenția la alta interventie.

    va dau dreptate pe fond, de fapt ar trebui să-i dam dreptate lui Marx, caci el a prevazut disparitia clasei de mijloc din cauza competitiei de pe piața!

    si el vorbeste despre scaderea nivelului de trai a clasei muncitoare datorate prezentei armatei industriale de rezerva, e vorba de someri, domnia-voastra vorbeste despre imigranti!

    singura obiectie este ca, desi cititi foarte bine situatia, o considerati ca fiind derivata din ideologia marxista….nici vorba, situatia este derivata din realitatea sociala care poate fi citita in paradigma marxista! cu alte cuvinte, realitatea genereaza ideea, nu ideea genereaza realitatea!

    • Stimate Ștefan, cu respect, nu e frumos ce ați făcut acum! Abia prinsese glas despre Steve Bannon, economia naționalistă și alte subiecte dragi lui sub aspect pecuniar. Acum iar o să revină la postat clipuri de la Fox News…
      Era mai amuzant fără ele.

  12. Alt cacat al propagandei de 2,5 lei progresiste. Toti cei care scriu aici sunt precis membrii ultracoruptului Democrat Party, mincinosul, hotul si criminalul PSD american.Sa va fie rusine prosesistilor lui Peste Prajit !

  13. !Stratosfericu’

    exista un drept care nu poate fi anulat, al oricaruia de a posta o interventie!

    putem sa fim de acord, puteam sa nu fim de acord cu continutul postarii, dar nu avem dreptul sa negam acest drept!

    habar nu am de Bannon, nu cunosc lumea politica americana, dispun de informatii generale si din ele incropesc si eu un punct de vedere.. ma bag in seama,

    aprecierile mele sunt bazate pe o cunoastere superficiala si pe informatii discontinue pe care incerc sa le semnific

    nu sunt convins ca domnul Trump va lasa o lume mai buna decat cea pe care a primit-o de la domnul Obama, vorbesc de SUA dar si de lumea globala! modul sau de a privi lucrurile este legat de spiritul managerial, luam decizia si om vedea daca a mers sau nu a mers…

    acest stil incercare-eroare este costisitor…si producator de consecinte neanticipate dezastruoase…

    altfel spus, in cazul domniei sale cred ca etica convingerilor bate etica responsabilitatii, cand normal ar trebui sa fie invers

    • Mă înclin admirativ. Suntem pe aceeași pagină, sau pe două adiacente. Tocmai de-aceea regretam argumentația cu privire la marxism versus realitatea citită în paradigmă marxistă, care nu lasă prea mult loc de replică disonantă cu pretenții de inteligență.