G4Media.ro

Ce sunt navele din clasa Ropucha, cât costă și ce pot face…

Nava Kaliningrad (Foto: Wikimedia)

Ce sunt navele din clasa Ropucha, cât costă și ce pot face / Ucraina anunță că a scufundat vasul Cezar Kunikov în Marea Neagră

Drone maritime kamikaze ucrainene au reușit să distrugă încă o navă militară rusească mare, Cezar Kunikov, potrivit publicației Ukrainska Pravda. Incidentul complică și mai mult operațiunile Flotei Mării Negre a Rusiei, care a pierdut în acest război peste 20% dintre navele sale.

Navele de desant marin Project 775 din sistemul de clasificare rusesc (clasă numită de NATO „Ropucha”) au fost construite în Polonia pentru Uniunea Sovietică. Acestea au fost gândite pentru debarcări pe plaje și pot transporta până la 500 de tone de provizii și echipamente. În cală, o astfel de navă poate găzdui 10 tancuri principale de luptă și 340 de militari sau 12 transportoare blindate de trupe și 340 de militari.

Navele au o lungime de 112,5 metri, un deplasament, descărcate, de 3.450 de tone și un echipaj de 87-98 de marinari, potrivit publicației Military Today. Fiind ieșite de mult din producție, navele sunt greu de evaluat, însă, potrivit unor experți, un astfel de vas costă aproximativ 17,4 milioane de dolari.

Vasele din clasa Ropucha pot susține, cu ajutorul armamentului aflat la bord, trupele care debarcă, dar se pot și apăra. Navele dispun de tunuri automate, rachete și rachete interceptoare.

Între 1975 și 1991 au intrat în serviciul sovieticilor 28 de astfel de vase. Ultimele trei livrate sunt variante îmbunătățite din clasa Ropucha II.

Vehicule amfibii  lansate dintr-o navă din clasa Ropucha. (Foto: Wikimedia)

Ucraina a reușit să elimine și alte nave importante ale Rusiei din Marea Neagră, potrivit organizației olandeze Oryx. Printre acestea se numără crucișătorul Moscova, submarinul diesel-electric Rostov-pe-Don și corveta Ivanoveț.

În ceea ce privește navele de desant marin, Rusia a pierdut cinci unități până acum, potrivit sursei citate. Două dintre acestea pot fi, însă, recuperate.

Războiul s-a schimbat radical în ultimii ani, iar acum drone de câteva sute sau mii de dolari distrug echipamente militare de milioane de dolari, situație care îi determină pe strategii militari din întreaga lume să reconsidere tacticile folosite până acum.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...