G4Media.ro

O rachetă interceptoare costă 2 mil. de dolari, un fascicul câțiva dolari…

Sistemul laser de pe USS Ponce. (Sursa foto: Wikimedia)

O rachetă interceptoare costă 2 mil. de dolari, un fascicul câțiva dolari / După experiențele costisitoare din Marea Roșie, U.S. Navy vrea mai multe lasere pe navele sale

Confruntate cu costurile ridicate ale apărării traficului maritim în Marea Roșie, afectat de atacurile rebelilor Houthi, Forțele Navale ale Statelor Unite (U.S. Navy) caută alternative mai ieftine la armele convenționale. O soluție luată în considerare este echiparea cât mai multor nave de suprafață combatante cu lasere, care au costuri de operare mici, transmite Popular Mechanics.

Unul dintre cei care susțin accelerarea tranziției spre lasere este viceamiralul Brendan McLane, fostul comandant al forțelor navale americane de suprafață din Atlantic. „Nu sunt mulțumit de ritmul în care sunt dezvoltate armele cu energie dirijată. Trebuie să atingem potențialul pe care această tehnologie îl oferă”, a declarat el, potrivit Republic World.

Într-o singură zi, din ianuarie 2023, în care au interceptat 24 de rachete și drone lansate de rebeli, trei distrugătoare americane și britanice au avut costuri cu armamentul de aproximativ 17 milioane de dolari, potrivit unui calcul făcut de publicația Forbes. De exemplu, o rachetă interceptoare americană RIM-66 Standard MR, cu rază medie de acțiune, costă 2,1 milioane de dolari unitatea.

Din octombrie 2023 și până acum, americanii au distrus peste 90 de drone și rachete lansate de rebelii Houthi.

U.S. Navy caută alternative mai ieftine, iar una în care a investit în ultimii zece ani este laserul militar. Astfel de sisteme sunt deja în serviciu activ pe unele vase, precum USS Portland sau USS Ponce.




În cazul Ponce, o utilizare a laserului costă câțiva dolari. Laserele militare pot „orbi” sau distruge amenințări precum dronele sau rachetele. Acestea primesc energie de la motoarele navelor și pot fi folosite cât timp nava are sistemul de propulsie funcțional.

Războiul s-a schimbat radical în câțiva ani

În timp, rachetele interceptoare au devenit tot mai avansate, pentru a putea elimina avioane performante, de generația a patra sau mai nouă. Distrugerea unei aeronave de 80 de milioane de dolari cu o rachetă de 2,1 milioane de dolari este o „afacere” profitabilă. Războiul s-a schimbat, însă, rapid în ultimii ani, iar același lucru nu mai este valabil pentru o rachetă de croazieră de câteva zeci de mii de dolari, de proveniență iraniană.

În Ucraina, drone de câteva sute de dolari distrug tancuri și sisteme anti-aeriene de milioane de dolari. O situație similară a apărut și în Marea Neagră, unde nave cu sute de oamenii la bord sunt vânate de vehicule acvatice fără echipaj. Situația i-a determinat pe strategii militari din toată lumea să își schimbe abordarea pentru viitor și să caute soluții pentru a contracara aceste noi amenințări, puternice și ieftine.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...