G4Media.ro

Ce spune Comisia de la Veneţia despre condiţia reşedinţei de minimum 90…

Foto: Consiliul Europei

Ce spune Comisia de la Veneţia despre condiţia reşedinţei de minimum 90 de zile pentru a vota într-o localitate la alegerile locale

Comisia de la Veneția recomandă în „Codul bunelor practici în materie electorală” că perioada obligatorie de reședință impusă cetățenilor pentru ca aceștia să poată vota într-o anumită localitate la alegerile locale nu trebuie să depășească șase luni, dublu față de prevederea introdusă de Guvernul Orban în proiectul de revenire la alegerea primarilor în două tururi, atrage atenția APADOR-CH într-un comunicat de presă.

”Pe scurt, Comisia de la Veneţia consideră că este chiar necesară („trebuie”) stabilirea unei condiţii privind durata obligatorie a reşedinţei, de maximum 6 luni (180 de zile) înainte de data votării pentru a participa la alegerile locale, într-o anumită localitate. Comisia de la Veneţia nu poate fi bănuită că ar face recomandări în sensul îngrădirii dreptului de vot. Dimpotrivă, recomandările sunt pentru exercitarea dreptului de vot, dar în condiţii rezonabile, care să nu favorizeze niciun fel de distorsiune a rezultatului alegerilor”, subliniază APADOR-CH.

Ce spune Comisia de la Veneția:

  • Sufragiul universal presupune, în principiu, că fiecare persoană are dreptul de a alege şi de a fi ales. Cu toate acestea, acest drept poate fi şi trebuie exercitat ţinând cont de anumite condiţii.
  • Condiţia de reşedinţă:
    • i. condiţia de reşedinţă poate fi impusă;
    • ii. prin reşedinţă este se înţelege locul de domiciliu;
    • iii. condiţia de perioada obligatorie de reşedinţă nu poate fi impusă cetăţenilor decât în cazul alegerilor locale sau regionale;
    • iv. perioada obligatorie de reşedinţă nu trebuie să depăşească şase luni; o perioadă mai lungă poate fi cerută numai pentru a asigura protecţia minorităţilor naţionale;
    • v. dreptul de a alege şi de a fi ales poate fi acordat cetăţenilor care domiciliază în afara ţării.

Guvernul a introdus în proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi o prevedere conform căreia toți cei care își schimbă reședința cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresă. Executiv a motivat că această măsură vizează combaterea turismului electoral.

Astfel, la articolul 18 al legii 215 a fost introdus un nou alineat, potrivit căruia:

  • Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.

Citește și:

Expert Forum cere guvernului eliminarea interdicției de a vota la locale pentru cei care și-au stabilit reședința într-o localitate cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor: ”Lăsați alegătorii să voteze la locale”

Alianța USR-PLUS se opune restricționării dreptului de vot pentru cetățenii care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile înaintea alegerilor

PNL nu renunță la interdicția de vot într-o localitate pentru cei care s-au mutat de curând / Orban: Am ajuns la concluzia că propunerea noastră e foarte corectă. Putem discuta asupra perioadei, că nu sunt 90, ci 60 sau 45 de zile

DOCUMENT Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Cum vor liberalii să stopeze turismul electoral și să crească șansele independenților din localitățile mici să poată candida și cum argumentează că modificările nu încalcă recomandările Comisiei de la Veneția

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Totul se desfasoara in parametrii legali europeni .Doar aveti rabdare si precis veti intelege .

  2. Unde voteaza cei care isi schimba domiciliul cu mai putin de 3 luni inainte? Mai pot vota acestia?

    • Citeste ultumul pasaj din articol.

    • Evident. Voteaza in localitatea in care au avut resedinta anterior, pe liste suplimentare. Procedura este descrisa clar in ordonanta.
      Nimeni nu-si pierde dreptul de vot.

      Din pacate, „turismul electoral” este o realitate. Intr-o comuna cu 2000 de locuitori din care o treime au sub 18 ani si doar 30-40% din cei cu drept de vot chiar merg la vot, fiecare procent de voturi inseamna doar 4-5 alegatori! Mai ai nevoie de 5%? „Imprumuti” rapid 25 de alegatori de la colegul din oras, care are majoritatea asigurata.

  3. Perioada obligayorie de resedinta nu e perioada de obtinere a unei vize de flotant. Sau inteleg eu gresit? Nu stiu daca are legatura cu prostia sau cu ignorabta mea dar ce inteleg eu ca spune acea provizie este:

    Ca stat nu poti sa impui unui om ca atunci cand isi asuma conditia de rezidenta (de exemplu prin a-si face viza de flotant) sa trebuiasca sa fi locuit in acea localitate 10 ani ca sa fie considerat ‘rezident’. Doar impune o limitare pentru definitia termenului de ‘rezident’.

    Adica, orice student (ca si grupa aparte atinsa de aceasta lege) ori cetatean in cel mai extrem caz trebuie sa locuiasca in Iasi minim 6 luni daca legea noastra este in conformitate cu Com Ven.

    Eu astept o analiza mai riguroasa a acestei problematici cu tot cu opinii experte ca altfel o sa ramanem dezinformati de tot si se va propaga un bs.

  4. Mda, ce ne facem cu alianta pkusere, care vrea sa schimbe metoda autobuzul cu metoda flotantul

  5. „nu trebuie” sau trebuie, „maxima”, sau minima?!

  6. ‘iv. perioada obligatorie de reşedinţă nu trebuie să depăşească şase luni;” Din cate inteleg eu 3 nu este mai mare decat 6. Daca era Pop il credeam.

  7. Promblema este exclusiv a USR a carui voranti sunt cei din alte localiati, care nici nu si-au schimbat domiciliul (si nu o vor face) nici nu metg acasa sa voteze ( deci votaniti in minus)…ups!!!

  8. Iar citati din aceasta organizatie pesedista,cu voiculescu la fundatie?!?APADOR CE. HASI,UN ONG MANCATOR DE RAHAT PESEDIST CU PRESEDINTE ,UNUL ALIODOR SAU APOLODOR,NU IMPORTA,UN ANGAJAT DE CASA AL LATRINEI 3,BAGAT DE VOICULESCU IN CSM DIN PARTEA „SOCIETATII CIVILE”,ATI UITAT SA AMINTITI,STIMATI JURNALISTI!!!