G4Media.ro

Expert Forum cere guvernului eliminarea interdicției de a vota la locale pentru…

Expert Forum cere guvernului eliminarea interdicției de a vota la locale pentru cei care și-au stabilit reședința într-o localitate cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor: ”Lăsați alegătorii să voteze la locale”

Organizația Expert Forum a solicitat miercuri guvernului să elimine interdicția de a vota la locale pentru românii care și-au stabilit reședința într-o localitate cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor, prevedere introdusă în proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

”Lăsați alegătorii să voteze! (…) Credem că nu trebuie introduse bariere suplimentare într-un proces deja complicat pentru alegători (…) Considerăm că articolul în cauză trebuie eliminat din propunerea legislativă, pentru a nu complica procesul de votare pentru alegătorii care își schimbă reședința”, arată Expert Forum într-un comunicat de presă.

”Motivul invocat în expunerea de motive este cel legat de posibilitatea apariției turismului electoral cu un timp scurt înaintea alegerilor. Datele adunate de EFOR înaintea alegerilor locale din 2016 arată că nu există un fenomen al migrației electorale care poate distorsiona semnificativ rezultatele într-un număr mare de localități. Există câteva cazuri, unde migrația a fost mai mare comparativ cu perioada similară din 2015, dar numărul acestora nu justifică aceste măsuri restrictive”, subliniază organizația.

Expert Forum susține că articolul nu este clar și nu este pus în acord cu restul legii alegerilor locale (115/2015). De exemplu, arată organizația, legea prevede că alegătorii cu reședință pot solicita primarului înscrierea în Registrul Electoral cu până la 45 de zile înaintea alegerilor, pentru a vota pe liste permanente în circumscripția respectivă.

”Nu este clar cum se vor aplica aceste prevederi concomitent”, subliniază Expert Forum.

”Susținem că procedurile electorale și de înregistrare pe listele electorale trebuie debirocratizate și clarificate. Legea trebuie să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de alegători să voteze, fără a ține cont de termene restrictive pentru înscrierea pe listele electorale sau pentru stabilirea reședinței. Astfel, considerăm că articolul în cauză trebuie eliminat din propunerea legislativă, pentru a nu complica procesul de votare pentru alegătorii care își schimbă reședința”, conchide organizația.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că PNL nu renunță la interdicția de vot într-o localitate pentru cei care s-au mutat de curând, spunând că liberalii au ajuns la concluzia că propunerea este foarte corectă și că se poate discuta doar asupra perioadei, în loc de 90 de zile să fie 60 sau 45 de zile.

Orban a fost întrebat dacă a discutat cu USR despre nemulțumirea în legătură cu propunerea PNL.

„Cu siguranță că am discutat. Am ajuns la concluzia că propunerea noastră e foarte corectă. Nu poți să permiți migrația votanților pentru interesele unor primari în funcție”, a spus premierul.

Ludovic Orban a invocat o analiză pe 200 de localități, unde în 2016 au fost 20.000 de vize flotant, majoritatea în preajma alegerilor, în timp ce în anii alegeri au fost 2000. „Dacă cineva îmi spune că în 2016 cei 20 de mii au făcut vize de flotant pentru că s-au mutat… De fapt au căpătat drept de vot în localitatea respectivă”, a adăugat Orban.

Liderul PNL a precizat însă că se poate discuta despre perioada pentru care se stabilește interdicția.

„Putem discuta asupra perioadei, că nu sunt 90, ci 60 sau 45 de zile, dar ceea ce își doresc colegii noștri afectează procesul de vot”, a spus Orban.

Alianța USR-PLUS a anunțat că susține modificarea Legii Alegerilor Locale prin introducerea a două tururi de scrutin, dar se opune restricționării dreptului de vot pentru cetățenii care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile față de data alegerilor.

”O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul «turismului electoral» în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, arată Alianța USR PLUS într-un comunicat.

Parlamentarii USR vor introduce un amendament în acest sens și fac apel la societatea civilă să susțină demersul lor.

Guvernul Orban a transmis luni dimineață la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, printre prevederile actului normativ numărându-se, în plus, și măsuri de stopare a turismului electoral.

Astfel, la articolul 18 al legii 215 a fost introdus un nou alineat, potrivit căruia:

  • Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Să voteze dar pe corecte. O viză de flotant luată cu o săptămână înainte de alegeri nu-i o pb. Dar mai multe?

    • Într-o comună f mică aproximativ 150 de flotanți de ultim moment au securizat pe fostul primar. Asta nu înseamnă nimik???
      mai mult de 5% dintre votanți cu viza de flotant pune multe semne de întrebare. S-ar părea că acest Expert forum nu prea este expert ci dimpotrivă .

    • Troli, vad troli peste tot… ca virușii
      Expert ăla colaboreaza cu guvernul pe probleme grele sau doar comenteaza la cele ușoare?

  2. Stie el de ce!

  3. Decizia este corecta

  4. Ce a aia spor in ca… capitalizmul romanesc ? E plin bugetarul de sporuri, tovarasi capitalisti.

  5. Expert Forum ? poate să garanteze că persoanele care-și fac viza cu o săptămână înainte sunt corecți? Apoi, dacă au buletinul într-o localitate de ce nu votează acolo? Dacă au buletin într-o localitate pentru ce trebuie să-și facă viză într-o altă localitate? Am văzut că și USR se opune acestei prevederi. Care-i motivul? Apropos de USR constat că se situează din ce în ce mai mult alături de PSD în a ataca guvernul PNL.

  6. Sugerez corectarea titlului din: „eliminarea interdicției de a vota la locale pentru cei care NU și-au făcut viză de flotant cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor:” in formula corectă: „eliminarea interdicției de a vota la locale pentru cei care și-au făcut viză de flotant cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor:”.

  7. E, hai, inchideti-i si voi in localitatea pe care o au în buletin să nu îndrăznească să plece dracu in orasele mari, acolo unde sunt locurile de muncă.
    As spune chiar sa exportăm aceasta viziune penelista si catre tarile unde au plecat românii sa muncească, să zică si autoritatile spaniole sau italiene sau germane la fel ca @IP: du-te, frate, inapoi in țara al carei pasaport il ai.
    As propune ca PNL ul să securizeze Bucurestiul, ca pe vremea lui Ceaușescu, să nu care cumva sa intre vreun neavenit care stă cu chirie si munceste sau vreun student.

  8. Intr-un orasel, flotantii nu au cine stie ce pondere.
    Dar cand vezi ca intr-o comuna oarecare din Teleorman, Giurgiu sau Dolj, au votat cateva sute de turisti, e de-a dreptul aberant.
    Si ma refer aici la localitati in care, intr-un an intreg, nu calca nici picior de turist, dar in ziua alegerilor sunt cu sutele.
    Acolo ar trebui sa faca Orban ordine.

  9. Dacă am judeca drept poate că nu ne-am mai inflama așa: eu am domiciliul permanent în localitatea x, dar pentru o perioadă scurtă de timp am reședința ( de flotant ) în localitatea y. În acest caz unde sunt interesele mele legitime, în localitatea de reședința permanentă sau în localitatea cu reședință temporară ( flotantă ) ?!? Concluzia este una singură: fiecare are dreptul și interesul să voteze în localitatea unde are reședința permanentă. Restul este gargară electorală.

    • Eu am resedinta in localitatea X unde nu ma voi intoarce sa locuiesc, dar sunt prea pleb deocamdata ca sa-mi cumpar un apartament in super-municipiul Y (unde am facut facultatea, unde muncesc si traiesc de 8 ani). Deci cum e cu viza de flotant, am dreptul la ea sau nu?

  10. Deci, fenomenul migației păsărilor călătoare, ocazionat de apropierea sezonului cald, pare ai provoca oarece emoții lui Ludovic Oban, ? Opinați și că Ludovic Orban ar putea percepe migrația ca Victor Orban, ?

  11. Eu nu inteleg justificarea PNL. Problema este turismul electoral. Turism – adica aduci un om din comuna X in comuna Y ca sa ii faci viza de flotant. Dar pentru asta trebuie sa fie rezident.

    Uitati. Eu am o propunere simpla:

    Daca intr-o localitate/comuna numarul de vize de flotant ajunge sa depaseasca 3-4% turul de scrutin, sa fie anuntat organismul competent (AEP sau BEC, care o fi) de acest lucru si sa se porneasca o investigatie asupra procesului de alocare a vizelor.

    Daca se descopera nereguli, alea sunt deja acoperite de lege – abuz in serviciu si alte porcarele dinastea. Nu trebuie sa fie cum am descris-o. Poate sa fie putin diferit. Dar presiunea sa fie pe administratia care face vizele. Sa fie naibii acolo documente care indica foarte clar contractul de inchiriere. In satele din Teleorman sau Harghita sau Timis, sa ma ia naiba daca o sa vad ca 5% din populatie sta acolo in chirie. O sa miroasa urat treaba.

    Dar Nuuuuuu. Hai sa nu ne bazam pe institutiile noastre sa mearga si sa faca verificari. Hai sa ii penalizam pe cetateni.

    Ma oftica ce-i drept, nu pentru mine. Eu acasa o sa votez. Dar pentru toti studentii pe care ii cunosc si prietenii care pe buletin au o alta adresa decat unde locuiesc. Care naiba pe langa viata lui complicata isi mai gaseste timp sa isi faca si viza de flotant cu 3 luni inainte de alegeri?

    Asta-i doar ca sa mai taie din votul PLUSRistilor aia – ca au prea multi votanti doar rezidenti in orasele mari.

  12. dl Orban are dreptate ! terminați cu tentativele de furt electoral !