G4Media.ro

DOCUMENT Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind alegerea primarilor în…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

DOCUMENT Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Cum vor liberalii să stopeze turismul electoral și să crească șansele independenților din localitățile mici să poată candida și cum argumentează că modificările nu încalcă recomandările Comisiei de la Veneția

Guvernul Orban a transmis luni dimineață la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, printre prevederile actului normativ numărându-se, în plus, și măsuri de stopare a turismului electoral, dar și în vederea maximizării șanselor independenților din localitățile mici de a-și putea depune candidaturile.

Cele mai importante prevederi ale legii vizează modificarea articolului 101 din legea 115 / 2015:

(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

(3) Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care se va consemna în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin.

(4) Un al doilea tur de scrutin se organizează şi în caz de balotaj între candidaţii la funcţia de primar aflați în această situație.

(5) La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcție de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obținute, respectiv candidații aflați în situație de balotaj.

(6) Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur.

În ceea ce privește combaterea turismului electoral, Guvernul a introdus prevederea ca toți cei care își schimbă reședința cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresă.

Astfel, la articolul 18 al legii 215 a fost introdus un nou alineat, potrivit căruia:

  • Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.

Nu în ultimul rând, guvernul a redus numărul de semnături necesare pentru ca independenții din localitățile mici să își poată depune candidaturile:

  • Prin excepție de la prevederile alin. (2), în cazul comunelor cu mai puțin de 500 de locuitori, pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi listă de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 10% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează.

Citește integral proiectul: Proiect de lege alegere primari în două tururi

În expunerea de motive a proiectului legislativ, guvernul arată că încă din 1925 legea electorală a prevăzut că un candidat trebuie să obțină majoritatea absolută a voturilor pentru a fi ales primar, prevedere menținută și după Revoluție, dar abrogată în 2011.

”Modificarea condițiilor pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scrutin – fiind anulată astfel condiția obținerii majorității de 50% plus 1 din voturi, cu mai puțin de 1 an de zile înaintea alegerilor locale – a generat în societate un profund val de nemulțumire, după scrutinele din 2012 și 2016”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Liberalii acuză tertipurile procedurale prin care PSD și UDMR au blocat în Parlament inițiativele legislative de revenire la alegerea primarilor în două tururi și atrag atenția asupra ”degradarea autorității locale, determinată de diminuarea legitimității acelor primari care au fost aleși fără materializarea încrederii unei majorități a alegătorilor”.

”Măsura eliminării condiției pentru obținerea votului majorității cetățenilor care s-au prezentat la vot a reprezentat o alterare a standardului democratic la nivelul comunităților locale. Pe fondul acestei măsuri a putut fi observată din partea unor edili o atitudine incompatibilă cu funcția de autoritate publică pe care o exercită, întrucât aceștia urmăresc în exercitarea și perpetuarea mandatului obținerea unei susțineri facile din partea unei minorități a comunității – chiar dacă una semnificativă – și nu a unei majorități reprezentative. Or, acest fapt retrograd este inacceptabil tocmai pentru o societate care își propune consolidarea sistemului democratic, apărarea valorilor și principiilor care fac parte din patrimoniul european, protejarea și întărirea funcției de reprezentare a cetățenilor prin intermediul alegerilor libere”, se mai precizează în expunerea de motive.

Executivul argumentează că introducerea condiției obținerii majorității voturilor valabil exprimate nu presupune schimbarea sistemului electoral propriu-zis, acesta rămânând unul majoritar uninominal.

”Prin urmare, această modificare nu contravine termenului recomandat prin Codul bunelor practici în materie electorală, redactat de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). Condiția majorității introdusă reprezintă un element colateral conceptului de sistem electoral, chiar dacă unul esențial în asigurarea reprezentativității, dar nu este de natură să modifice în sine sistemul electoral majoritar uninominal actual. De asemenea, modificarea promovată nu reprezintă o noutate pentru alegători de natură să genereze confuzie sau incertitudine, astfel încât nu poate fi considerată o afectare a principiului predictibilității și securității juridice, fiind vorba de o revenire la o condiție aplicată în mod tradițional în legislația electorală românească începând cu 1992”, se precizează în expunerea de motive.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Români, votați liniștiți de la locurile voastre, PNL veghează pentru voi. Banii voștri vi-i știți, pe-ai lor nu.

    • Băi trolică, puță mică ce ești. Dar banii PSD îi știm? Ce datorii are PSD și cum le-a șters? Poți să explici? Sau cum le va achita? Din banii cui?

    • Situația noastră in 2020.

      Suntem toți din țara asta ca niște betivi la ultimul pahar, care fac hora și se hlizesc unii la alții, cântând o manea : “Nu avem drumuri sau spitale – dar avem pensii speciale !!!”
      Suntem tari de tot. Sa fim mândri zic.

  2. buna ziua
    as dori amanunte privind :
    1.daca la vot se prezinta 3 cetateni cu drept de vot (dintr-o comuna cu 100 de locuitori) iar scorul final va fi 2:1 in favoarea unui candidat – se alege sau nu acel candidat ? – este reprezentativ modul de alegere al primarului daca se considera 50%+1 din numarul de voturi valabil exprimate ? – raportarea (pentru reprezentativitate) nu ar trebui sa se realizeze la numarul de votanti inscrisi pe liste (fara morti, persoane ale caror drepturi civile au fost anulate sau suspendate, etc.) si cu drept de vot legal ?
    2.de ce este incalcat dreptul la vot al unei persoane care nu se afla in ziua votarii in localitatea de resedinta (delegatii, deplasari, loc de munca in alta zona geografica a tarii,internare intr-o alta localitate, etc.)-vreau sa stiu de ce nu se poate vota pt.primarul localitatii in care locuieste cetateanul, din oricare localitate a tarii ? – ESTE O INCALCARE A DREPTULUI LA VOT
    Multumesc

    • Mergi la cabinetul unui parlamentar favorit si intreaba.
      Oricare va fi raspunsul nu o sa te ajute cu nimic pentru ca in Romania doar partidul care deține majoritatea in Parlament conteaza cu adevarat.

    • Ne explica Presedintele peste 5 minute!!!!!!!!!!!

    • Daca si cu parca se plimbau in barca . Dar daca se prezinta doar un alegator , sau niciunul, sau poate citeva mii in plus sau doar tu singur ? Nu stii de ce ? Ca sa nu voteze diaspora . La viitoarele alegeri toate astea vor fi istorie .

  3. Poate da Parlamentul o lege sau Guvernul un OUG prin care sa spuna clar ca fișa postului unui functionar public nu e opțională? De prevenție cine se ocupă? La noi totul merge din inerție…

  4. Da, interesant, dar nu știu cât își dorește cu adevărat adoptarea acestei legi PNL-ul, se pare că o face doar deochii lumii, fiind siguri că ea nu va produce efecte. La cum lasă să se întrevadă, singurul aspect urmărit de PNL este adoptarea unei moțiuni de cenzură, deși prioritar ar trebui să fie remediată o măgărie făcută de șarlatanul petrov, moralistul de serviciu. Dacă PNL-ul ar fi vrut cu adevărat să se revină la două tururi pentru alegerea primarilor, ar fi adoptat modificarea prin ordonanță de urgență, mult mai sigură decât o asumare de răspundere, asumare care poate lăsa tema fără obiect. Toată această mascaradă, așa pare, este o înțelegere între unii și ceilalți, tocmai pentru ca lucrurile să rămână așa cum sunt în acest moment, spunându-se că s-a dorit, dar CCR-ul sau cele două găști infracționale (psdeu și udmr), au blocat inițiativa lăudabilă avută de PNL. Pare un circ ieftin, pus la cale de niște combinagii, cu final așteptat: alegeri tot într-un singur tur. Deci, veți vedea, nu se va schimba nimic, modalitatea de alegere a primarilor se va păstra la un singur tur. Bătaia de joc la adresa cetățeanului continuă, asta știu să facă, așa ceva practică. 0 șanse pentru remedierea unei cretinități ieșită din puțul cel întunecat și mâlos al celebrului petrov, turnătorul la secu. Bravo băieți, ne-ați mai tras-o încă odată!

    • Nu se poate! Vine Presedintele nostru si rezolva problemele!

    • E ca la șah, pierzi ceva dar ai anticipate.
      Noua majoritate parlamentara poate da o lege si SEAP-ul devene biblia primarului – nu mai iese din cuvântul eu. Pun ANAF-ul sa verifice real-time plațile primariilor și gata cu fraudele descoperite peste zeci de ani

    • In sfirsit ati inteles MAI DRAGA. Totul este la discretia presedintelui Johannis . Face tot ceea ce este mai bine indiferent cit va doare de tare -Mai draga-

  5. Excelent ,asa este cel mai democratic!