G4Media.ro

PNL nu renunță la interdicția de vot într-o localitate pentru cei care…

PNL nu renunță la interdicția de vot într-o localitate pentru cei care s-au mutat de curând / Orban: Am ajuns la concluzia că propunerea noastră e foarte corectă. Putem discuta asupra perioadei, că nu sunt 90, ci 60 sau 45 de zile

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că PNL nu renunță la interdicția de vot într-o localitate pentru cei care s-au mutat de curând, spșunând că liberalii au ajuns la concluzia că propunerea este foarte corectă și că se poate discuta doar asupra perioadei, în loc de 90 de zile să fie 60 sau 45 de zile.

Orban a fost întrebat dacă a discutat cu USR despre nemulțumirea în legătură cu propunerea PNL.

„Cu siguranță că am discutat. Am ajuns la concluzia că propunerea noastră e foarte corectă. Nu poți să permiți migrația votanților pentru interesele unor primari în funcție”, a spus premierul.

Ludovic Orban a invocat o analiză pe 200 de localități, unde în 2016 au fost 20.000 de vize flotant, majoritatea în preajma alegerilor, în timp ce în anii alegeri au fost 2000. „Dacă cineva îmi spune că în 2016 cei 20 de mii au făcut vize de flotant pentru că s-au mutat… De fapt au căpătat drept de vot în localitatea respectivă”, a adăugat Orban.

Liderul PNL a precizat însă că se poate discuta despre perioada pentru care se stabilește interdicția.

„Putem discuta asupra perioadei, că nu sunt 90, ci 60 sau 45 de zile, dar ceea ce își doresc colegii noștri afectează procesul de vot”, a spus Orban.

Alianța USR-PLUS a anunțat că susține modificarea Legii Alegerilor Locale prin introducerea a două tururi de scrutin, dar se opune restricționării dreptului de vot pentru cetățenii care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile față de data alegerilor.

”O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul «turismului electoral» în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, arată Alianța USR PLUS într-un comunicat.

Parlamentarii USR vor introduce un amendament în acest sens și fac apel la societatea civilă să susțină demersul lor.

Guvernul Orban a transmis luni dimineață la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, printre prevederile actului normativ numărându-se, în plus, și măsuri de stopare a turismului electoral.

Astfel, la articolul 18 al legii 215 a fost introdus un nou alineat, potrivit căruia:

Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Asta explică multe, într-o perioadă circulau astfel de anunțuri pe Facebook: ‘Ofer mutație în București pentru a putea vota în iunie 2020 – Vlad Voiculescu, primar București.’

  2. metodele psd sunt perpetuate cu succes si de pnl, traisca usl

  3. eu nu inteleg, PNL cauta in mod intentionat sa ii invalideze CCR legea ? Mie mi se pare ca e vizibil de pe Luna ca vorbim de o restrictionare a dreptului de vot ( si sunt constient ca se practica ceea ce spune PNL ca vrea sa combata , dar hai sa ne gandim cum aducem votanti pentru noi, nu cum sa taiem din votantii celuilalt ).

  4. si copilul meu de trei ani student fara viza poate vota? daca nu , ati luat teapa !

  5. Când 20000 de vize sunt emise brusc înainte de alegeri, mi se pare normal.

    • Eu am buletin in alta localitate la parinti. Daca vreau sa votez unde stau de 10 ani de fapt ma duc si imi fac viza de flotant, nu? Ce e asa greu de inteles!

    • Nu ți-au ajuns 10 ani sa-ți faci viza de flotant?

  6. @De când cu „Măi animalelor !” a lui Ion Iliescu ăștia insistă să nu mai voteze și „păsările călătoare”, ? Remarcați că sunt și păsări călătoare cărora li se atașează cip-uri pentru a fi studiate fenomenele migrației, ? Ăștia chiar în preajma sezonului migrației păsărilor călătoare reiau și discuțiile despre cărți de identitate cu cip-uri, ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.