G4Media.ro

Ce spun analiștii economici de la Chișinău despre bugetul Republicii Moldova pe…

Sursa/Guvernul Republicii Moldova Facebook

Ce spun analiștii economici de la Chișinău despre bugetul Republicii Moldova pe 2022. Inflația va acoperi creșterile de salarii la bugetari / Sistemul de pensii e nesustenabil, trebuie majorată vârsta de pensionare

Experții economici de la Chișinău sunt de părere că granturile venite din partea partenerilor externi vor fi de două ori mai mari decât cele planificate, astfel că Guvernul Republicii Moldova va putea suplini deficitul bugetar prognozat la 15,3 miliarde de lei moldovenești [circa 750 de milioane de euro], menționează analistul economic Veaceslav ioniță în cadrul unei emisiunii realizate de IDIS Viitorul. 

Astfel, bugetul pentru anul viitor prevede la capitolul venituri suma de 80,9 miliarde de lei moldovenești [circa 4 miliarde euro], iar la capitolul cheltuieli – 96,2 miliarde de lei.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost votat joi, 25 noiembrie, în prima lectură, cu votul a 57 de deputaţi, iar cel mai probabil urmează urmează a fi votat în cea de-a doua lectură în această săptămână, fără mari modificări. Executivul prognozează o creştere economică cu 4,5%, o inflaţie medie anuală de 6,9%, o majorare a exporturilor de 10,6% şi a importurilor – de 5,1% şi o creştere a salariului mediu pe economie cu 10% faţă de anul curent.

Expertul Veaceslav Ioniță spune că în 2022 este prevăzută majorarea fondului de salarizare cu 10%, iar beneficiarii vor fi în primul rând cei cu cele mai mici salarii. Aceștia ar urma să aibă în 2022 salarii mai mari cu 20-30%, iar celelalte categorii de bugetari – cu 5-7%. Însă, spune expertul, din cauza inflației de 10-11%, bugetarii nu vor simți efectele majorării salariilor. „La ziua de astăzi salariile pentru anul viitor sunt planificate să aibă o creștere modestă, dar sper foarte mult că creșterea va fi cu mult mai mare”, a spus expertul.

Ioniță a mai spus că începând cu 2014, Republica Moldova s-a confruntat cu probleme bugetare în mod constant, în principal din cauza problemelor legate de „furtul miliardului” și neelucidarea acestui caz, iar partenerii nu mai dădeau granturi sau împrumuturi, astfel s-a apelat la împrumuturile interne.

În contextul unei izolări internaționale a Republicii Moldova, noi nu am avut finanțare pe extern, am fost nevoiți să ne finanțăm pe intern, cea ce a provocat creșterea costurilor bugetare cu plata dobânzilor la creditele contractate pe intern. Dacă anul trecut pentru plata dobânzilor pentru creditele interne a fost nevoie de 1,3 miliarde lei moldovenești [circa 65 de milioane de euro – n.r.], atunci în 2022 această sumă se va dubla până la 2,5 miliarde lei. Anul viitor Republica Moldova va trebui să aloce 6,2 miliarde de lei pentru achitarea datoriilor. 2,9 miliarde de lei pentru dobânzi la credite interne și externe, iar 3,3 miliarde de lei pentru întoarcerea împrumuturilor mai vechi”, a afirmat analistul economic.

Expertul mai menționează că în 2021, pe de o parte, datorită deschiderii care există pentru noua guvernare, pe de altă parte, datorită creșterii fără precedent a cheltuielilor cetățenilor, vor fi mai mari veniturile bugetare decât anul trecut, din TVA și accize, cu circa 6 miliarde de lei moldovenești [circa 300 de milioane de euro]. Astfel, în acest an, cel mai probabil, bugetul de stat, la capitolul cheltuieli va fi executat peste ceea ce s-a aprobat, cu 2,3 miliarde de lei.

Necesitatea creșterii vârstei de pensionare

De asemenea, expertul financiar al Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE), Dumitru Vicol, a atras atenția, luni, într-un interviu pentru Europa Liberă că sistemul de pensii din Republica Moldova nu poate supraviețui fără creșterea vârstei de pensionare sau implementearea unui sistem de pensii private.

Noi suntem cumva la o răscruce acum: dacă continuăm să cheltuim mai mult pe pensii și salarii, fără să investim în infrastructură, noi vom ajunge la un moment când o să avem datoria publică 60% din PIB [față de 40% -n.r.] și atunci o să avem probleme o perioadă de timp mare, nu vom mai putea să împrumutăm”, a declarat el.

Expertul a mai spus că nici măcar pragul de 63 de ani nu ar fi suficient și vârsta de pensionare pentru funcționarea sistemului ar trebui să fie undeva la 67 de ani.

Dumitru Vicol a mai afirmat că inflația în Republica Moldova pentru anul 2022 va depăși cu mult estimările Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de 6,9%. De altfel, FMI a prognozat o inflație pentru Republica Moldova de 14-15%.

Foto: ședință a Guvernului Republicii Moldova. Sursa/Guvernul Republicii Moldova Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Eternul jaf. Muncesti pana-n groapa. Daca astfel de abuzuri sunt posibile ar trebui dat dreptul cetatenilor de a refuza complet a plati un ban pt. pensie, de orice culoare. Singura pensie in care merita sa bagi banii : S&P500 & Co.

    Daca banii de pensii pleaca instant pe Burse atunci ar trebui sa dispara ‘middlemen’-ul imp*tit numit Stat din joc pt. a evita astfel de escr*cherii.

    Pai, ori avem C*pitalism Pur ori ne batem joc si e totul o minciunica ?

  2. Va dati seama ca astfel de cazuri sunt de Curtea Internationala. Caz foarte stufos si abuzat global, practic TVA2, varianta Wall Street. Sistemul are o gaura uriasa cu tot ce inseamna aceste pensii. Si ma refer la nivel global.

    Hotie cu miros vestic. De ce nu se duc automat in titluri de stat (Si atat!)? ( pt. a fi imune la inflatie)(presupunand ca Statu-i functionabil)

    Astia ar trebui sa fie bani imutabili sau sa nu fie deloc, lasand oamenilor dreptul de-ai economisi complet separat de orice Stat.

    Capitalism, nene. Idei pur Capitaliste. No offense.

  3. De fapt, o metoda infecta : capitalismul a invatat sa abuzeze de-o idee socialista. Forteaza o idee socialista in scopuri capitaliste. Abuz specific capitalist, non-capitalist, ca se poate.

  4. Păi asta-i rolul inflației, să recupereze banii de la fraieri!

  5. Din pacate novicii de la Chisinau copiaza deciziile tilharilor guvernanti de la Bucuresti . Poporul va fi infundat in saracie . Vor fi imbuibati demnitarii si functionarii institutiilor publice .