G4Media.ro

Ce se știe despre “Unitatea din Umbră,” grupul secret al Hamas care îi…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

Ce se știe despre “Unitatea din Umbră,” grupul secret al Hamas care îi păzește pe ostaticii răpiți din Israel

Un grup secret al Hamas, cunoscut sub numele de “Unitatea din Umbră”, este, cel mai probabil, însărcinat cu supravegherea ostaticilor israelieni și străini capturați în urma atacului din 7 octombrie din Israel, lucru care pune în pericol viețile celor răpiți și complică orice tentativă de salvare a acestora printr-o operațiune a forțelor speciale. Peste 200 de persoane, incluzând femei, copii și bătrâni, au fost răpiți din Israel de palestinieni înarmați si duși cu forța în Gaza în timpul asaltului brutal al Hamas din urmă cu aproape două săptămâni. Israelul, care este extrem de sensibil la chestiunea răpirii propriilor cetățeni de organizații teroriste, se află în prezent în fața unei situații aparent fără ieșire: negocieri, schimb de prizonieri sau operațiune riscantă de salvare? 

Un grup secret

“Unitatea din Umbră,” a cărei existență a fost dezvăluită de Hamas abia în 2016, este probabil însărcinată cu păzirea ostaticilor israelieni și străini care au fost capturați în atacul de pe 7 octombrie, potrivit unui raport publicat în Long War Journal, ce aparține Foundation for Defense of Democracies sau FDD.

Zeci de persoane – 199, potrivit Israelului, peste 200, susține Hamas – au fost capturate în atacul lansat de gruparea teroristă împotriva Israelului. Soldați și civili israelieni, precum și cetățeni străini au fost luați ostatici de teroriștii palestinieni, probabil pentru a-i schimba la un moment dat cu prizonieri Hamas deținuți în închisorile israeliene. (În trecut, Israelul a schimbat un număr mare de prizonieri palestinieni cu israelieni deținuți de Hamas).

Imagini șocante postate pe platformele de socializare au arătat militari și civili israelieni capturați, agresați și abuzați de teroriștii palestinieni, care s-au infiltrat în Israel.

Potrivit unora dintre înregistrări, femei speriate au fost luate de lângă parteneri și transportate cu motociclete de teroriștii arabi, în timp ce altele au fost bătute și încătușate înainte de a fi aruncate cu forța în spatele camionetelor. Alte imagini au arătat femei în vârstă transportate cu vehicule folosite pe terenurile de golf sau copii luați de lângă părinții lor. 

Printre cei capturați se numără copii, femei și bătrâni israelieni.

Zeci de persoane, în special tineri, au fost capturate în urma atacului teroriștilor de la Nova Music Festival, ținut în deșert, în apropiere de granița cu Gaza. De asemenea, mai mulți soldați israelieni au fost luați ostatici de islamiștii care au penetrat frontiera puternic fortificată dintre cele două părți. 

În plus, cel puțin doi mexicani, trei brazilieni, un student nepalez și un cetățean britanic se numără printre cei dispăruți și presupuși răpiți. O sursă de la Ministerul german de Externe a declarat pentru CNN că “trebuie să presupunem” că printre cei răpiți de Hamas există cetățeni germani. “Din câte știm, toate sunt persoane care au cetățenie israeliană pe lângă cetățenia germană,” a spus sursa, dar nu a comentat cazurile individuale.

La rândul sau, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Thailanda a declarat că unsprezece cetățeni thailandezi au fost luați ostatici de Hamas.

Potrivit Long War Journal, ostaticii se află în mâinile unui grup secret cunoscut sub numele de “Unitatea din Umbră”.

Deși informațiile despre grup sunt limitate, ceea ce se știe este demn de remarcat, a scris publicația. Astfel, Hamas a dezvăluit în 2016 existența unei unități care are misiunea de a ține ostatici. Unitatea este comandată de liderul Hamas, Muhammed Deif. Grupul a fost format ca răspuns la răpirea soldatului israelian Gilad Shalit de către Hamas, Comitetele de Rezistență Populară și Armata Islamului în 2006.

Shalit nu reprezintă singura “pradă” a unității teroriste. Experții cred că Avira Mengistu și Hisham Sayyed, doi israelieni care au intrat în Gaza de bună voie în 2014 și 2015, se află în mâinile grupului, fără un sfârșit clar al captivității lor.

În iulie 2022, Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Hamas, a declarat că în timpul conflictului din Gaza din mai 2021, un luptător aparținând “Unității din Umbră” a fost ucis într-un atac aerian israelian. De asemenea, Obeida a dezvăluit că bombardamentul israelian a rănit și alți trei membri ai aceleiași unități.

De altfel, potrivit rapoartelor din mass-media în limba arabă, “Unitatea din Umbră” a pierdut cel puțin cinci dintre membrii săi din cauza atacurilor aeriene israeliene începând cu 2008, și anume Sami al-Hamayda, Abdullah Labad, Khaled Abu Bakra, Muhammad Rashid Daoud și Abdul Rahman Mubasher.

Dureri de cap pentru Israel

Joe Truzman, expertul de la Foundation for Defense of Democracies care a realizat raportul, a declarat pentru Fox News Digital că implicarea grupului în supravegherea ostaticilor va complica eforturile guvernului israelian de a asigura eliberarea acestora. “Acest lucru complică atât de mult lucrurile,” a spus el.

Truzman a remarcat că “Unitatea din Umbră” este una din cele câteva unități Hamas special instruite, grupuri care sunt diferite de luptătorii obișnuiți și a căror expertiză le face mai dificil de confruntat de către forțele israeliene. În cazul ostaticilor, rolul grupului în supravegherea lor ar complica orice misiune de recuperare venită din partea Israelului.

“Aceasta este ceea ce fac ei,” a declarat Truzman, precizând că membrii unității sunt puțin probabil implicați în operațiuni de luptă sau răpiri și se concentrează în schimb doar pe paza ostaticilor.

Motivul creării acestei unități, potrivit lui Truzman, a fost necesitatea unei modalități de a negocia pentru eliberarea prizonierilor palestinieni deținuți în Israel, despre care expertul a susținut că sunt practic “venerați” de Hamas. Având o unitate special instruită să supravegheze ostaticii, Hamas s-ar putea implica și negocia cu mai mult succes pentru eliberarea prizonierilor palestinieni.

Unii experți s-au întrebat de altfel dacă această situație delicată – și anume soarta ostaticilor – reprezintă motivul care a întârziat ofensiva israeliană, anunțată de premierul Benjamin Netanyanu imediat după atacul Hams de pe 7 octombrie. Un veteran din Forțele de Apărare a Israelului (IDF), Aaron Cohen, a declarat pentru Fox News că operațiunea terestră ar putea fi suspendată ca să ofere timp pentru “încercări sofisticate” de salvare a ostaticilor.

Israelienii nu sunt începători când vine vorba de asta. Ei sunt maeștri în domeniu, așa că ceea ce fac în acest moment este să ia 40 de ani de experiență și câștigă cât mai mult timp pentru a putea să colecteze informații utile,” a spus Cohen. “Motivul pentru care acest lucru este esențial atunci când vine vorba de ostatici este că aveți bunici, copii ai căror părinți au fost uciși în fața lor, ținuți prizonieri de Hamas. Și aveți civili care sunt plasați în principiu în mai multe locații din întreaga Gază”. 

Cohen a declarat că eforturile Hamas de a bloca palestinienii să fugă din zonele din Gaza vizate de Israel reprezintă “cea mai mare adunare de ostatici” din istoria războiului modern.

Un milion de palestinieni și până la 400 de israelieni sunt reținuți în scopul de a fi uciși la nevoie,” a spus el. Deci avem nevoie de ceea ce Israelul face cel mai bine. Ei se unesc. Sunt creativi. Au puterea intestinală. Au experiență. Și chiar acum sunt ascultate mii de apeluri telefonice și sunteți pe cale să vedeți ce face Israel cel mai bine. Să salveze oameni buni. Așa că rămâneți pe fază.

Cohen a spus că, dacă este necesar, forțele speciale israeliene ar putea lovi mai multe zone de detenție, dacă ostaticii sunt într-adevăr ținuți în zeci de locuri diferite.

În acest context, reamintim că Secretarul american al Apărării a anunțat că o mică celulă de forțe de operațiuni speciale asistă Israelul cu informații și planificare, iar experții afirmă că aceasta implică și pregătirea operațiunilor de recuperare de prizonieri. Forțele speciale americane nu au fost însărcinate cu salvarea ostaticilor, a spus un oficial de la Pentagon, dar ar putea dacă li s-ar cere acest lucru.

În plus, a 26-a Unitate Expediționară Marină, o forță de reacție rapidă capabilă să desfășoare operațiuni speciale, se pregătește în cazul în care i se ordonă să se apropie de Israel să întărească poziția forței SUA acolo, au declarat mai mulți oficiali americani pentru CNN

Unitatea, care se află la bordul navei de asalt amfibie USS Bataan, este compusă din peste 2.000 de pușcași marini și marinari și ar fi capabilă să sprijine o evacuare la scară largă. De altfel, printre sarcinile esențiale ale misiunii pentru o unitate de expediție marină se numără operațiunile de evacuare și asistența umanitară. (Unitatea nu a primit deocamdată un astfel de ordin).

De altfel, oficialii de la Washington au afirmat că orice operațiune de salvare a ostaticilor va cădea în sarcina israelienilor, iar NAVY Seals, Delta Force și celelalte grupuri americane vor juca doar un rol de consiliere. Dacă, totuși, americanii se vor implica direct în salvarea ostaticilor, acest lucru va necesita “un efort considerabil,” potrivit unui fost membru Navy SEAL, care a vorbit despre dificultățile unei astfel de misiuni.

Risc sporit pentru ostatici

Numărul mare de prizonieri luați de Hamas ar putea însă crește pericolul pentru ostatici, a declarat Joe Truzman, care a explicat că, foarte probabil, “Unitatea din Umbră” nu poate avea grijă de atât de mulți prizonieri simultan.

“Nu sunt sigur dacă Hamas a știut sau a înțeles pe deplin câți ostatici ar putea să răpească… Cred că probabil nu se așteptau la așa mulți,” a afirmat Truzman, referindu-se la cazul soldatului israelian Gilad Shalit și al altor prizonieri care ar fi fost păziți de “Unitatea din Umbră.”

Expertul a menționat că, atunci când au fost eliberați din captivitate, Shalit și ceilalți foști ostatici au suferit de multiple probleme de sănătate. Dacă au avut probleme să aibă grijă de un singur prizonier… nu sunt sigur că au capacitatea de a avea grijă de fiecare ostatic de-acum,” a spus Truzman. (În 2006, militanții islamiști l-au capturat pe Shalit, un soldat care avea 19 ani la acea vreme, de pe partea israeliană a graniței cu Gaza. Hamas l-a ținut captiv pe Shalit timp de cinci ani înainte ca el să fie schimbat cu peste 1.000 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene).

Problema și mai complicată este că nu se știe câți ostatici deține în prezent Hamas, Truzman observând că există și alte grupuri teroriste în zonă care probabil au pus mând pe prizonieri. Această realitate îngreunează misiunea Israelului și a altor țări de a avea o contabilitate exactă a locului în care se află prizonierii lor, ceea ce face orice tentativă de salvare sau negociere și mai dificilă.

De exemplu, Jihadul Islamic susține că are peste 30 de ostatici, în timp ce Comitetele de Rezistență Populară au confirmat printr-un mesaj pe canalul lor Telegram că și ei dețin prizonieri israelieni. De asemenea, un videoclip postat de Brigăzile Martirilor al-Aqsa arată o persoană rănită, probabil un soldat israelian, însoțită de un terorist, aparent în drum spre Gaza.

În timp ce Truzman a spus că este posibil că unii americani sunt în prezent ținuți captivi de “Unitatea din Umbră,” expertul de la FDD a declarat că grupul ar fi mai probabil să acorde prioritate israelienilor, pe care cred că i-ar putea folosi pentru a negocia cu guvernul de la Ierusalim pentru eliberarea palestinienilor.

Cu toate acestea, având în vedere că Gaza este izolată de multe resurse iar, după toate aparențele, Israelul se pregătește pentru o ofensivă terestră, soarta ostaticilor aflați în grija “Unității din Umbră” ar putea rămâne un mister.

“Pur și simplu nu știu exact cum se va termina asta,” a spus Truzman. “Vor putea israelienii să intre acolo cu forțele terestre și să captureze sau să elibereze ostaticii sau se va face acest lucru într-un alt mod… implicând negocieri și schimburi de prizonieri?”

Oferta Hamas

În acest context delicat, Hamas și-ar fi exprimat marți disponibilitatea de a elibera câțiva ostatici în timpul negocierilor. NBC News, citând mai multe surse, a afirmat că “după zile de negocieri tensionate care au implicat oficiali americani, israelieni și qatarezi, Hamas și-a exprimat dorința de a elibera femeile și copiii pe care îi ține captivi.” 

Dar grupul a recunoscut că nu deține custodia tuturor ostaticilor capturați în atacul asupra Israelului de acum 10 zile, potrivit “unui diplomat care cunoaște discuțiile și unui fost oficial american informat despre această chestiune.”

Un fost oficial american a declarat că unii dintre ostatici sunt ținuți de Jihadul Islamic Palestinian, iar alții de “cetățeni oportuniști din Gaza.”

Hamas încearcă să ia custodia tuturor prizonierilor, dar susține că nu poate face acest lucru sub un bombardament constant din partea Israelului.

NBC News a a discutat cu sursele sale la scurt timp după ce un înalt oficial Hamas a declarat că grupul este gata să elibereze imediat toți ostaticii civili – atât străini, cât și israelieni – dacă Israelul își va opri atacurile aeriene în Gaza.

Un oficial Hamas a spus că ostaticii ar putea fi eliberați într-o oră dacă Israelul își îndeplinește condițiile. El a susținut însă că acum nu există un loc sigur pentru eliberarea lor.

Totodată, diplomatul a subliniat că negocierile privind soarta ostaticilor sunt în desfășurare încă din prima zi. După cum a spus el, în primele zile, Hamas a insistat asupra schimbului de prizonieri, dar grupul terorist a acceptat în cele din urmă faptul că acest lucru nu se va întâmpla.

Hamas, după cum a menționat sursa, insistă să țină toți soldații israelieni răpiți în captivitate, dar “pare să fi înțeles că civilii vor trebui eliberați fără să fie schimbați.”

“Discuțiile sunt în desfășurare și au fost mai pozitive în ultima perioadă, dar nicio soluție încă,” a subliniat diplomatul.

Un fost oficial american a declarat că Hamas nu a decis încă dacă va elibera civilii bărbați care sunt cetățeni israelieni și nu deținători de pașapoarte duble.

Potrivit surselor NBC News, Israelul refuză vehement să schimbe prizonierii cu ostatici.

De partea sa, un înalt diplomat occidental a descris discuțiile ca fiind slabeEste clar că există un dialog între Hamas, Qatar și Israel, dar termenul de negocieri’ este probabil o exagerare… Este un canal (de comunicare). Qatarul are mai multă putere decât oricine altcineva, dar nu atât de mult pe cât și-ar dori.”

Reamintim că Ministerul de Externe din Qatar a confirmat săptămâna trecută implicarea sa în discuțiile de mediere cu Hamas și oficiali israelieni, inclusiv cu privire la un posibil schimb de prizonieri. Qatarul ar fi luat legătura cu oficialii Hamas din Doha și Gaza, a spus o sursă pentru Reuters

Qatarul are o linie directă de comunicare cu Hamas, iar trimișii din Qatar au contribuit anterior la medierea armistițiilor dintre gruparea islamistă și Israel. În timp ce baza de putere a Hamas este în Gaza, unii lideri ai grupării se află în Qatar, precum și în alte țări din Orientul Mijlociu.

Negocierile în curs, pe care Qatar le conduce în coordonare cu Statele Unite, “evoluează pozitiv,” a spus sursa în urmă cu câteva zile.

Surse: Long War Journal,  New York Times, New York Post, BBC, CNN, Reuters, Fox News, NBC News, X

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. “Deci avem nevoie de ceea ce Israelul face cel mai bine. Ei se unesc. Sunt creativi. Au puterea intestinală.”

    Mă scuzați… ce putere au?

  2. PS: ca sa nu mai spun ca si fotografia selectata e tot parte din materialul lor de propaganda. Era o vreme cand presa stia sa faca presa, nu sa traduca folosind Google Translate.