G4Media.ro

CCR tranșează azi conflictul dintre Iohannis și Dăncilă pe tema refuzului președintelui…

Foto: InquamPhotos / George Călin

CCR tranșează azi conflictul dintre Iohannis și Dăncilă pe tema refuzului președintelui de a numi miniștri interimari

Curtea Constituţională a României discută azi de la ora 10.00 sesizarea privind existenţa unui conflict juridic pe tema refuzului președintelui de numire a miniştrilor interimari propuși de premier.

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR pe 5 septembrie, părţile – Executiv şi Preşedinţie – având ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie, potrivit Agerpres.

La începutul lunii septembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pe această temă.

„Miercurea trecută, (n.r. – şeful statului) refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (…) Şi pentru că românii merită să nu fie implicaţi şi sacrificaţi de către preşedinte în numele ambiţiei prezidenţiale, Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului”, a susţinut atunci Dăncilă.

Foto: Valer Dorneanu (InquamPhotos / George Călin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. CCR=PSD

  2. Omuletul verde sovietic in roba stacojie Dorneanu si cloaca infractionala asemeni lui din ccr. Unele din deciziile lor sunt atat de contrare bunului simt ca te doare mintea. Pardon, ei au imunitate si nu ii putem critica. Mai era unul cu toate imunitatile posibile si pe care nu puteai sa il critici. Iti mai amintesti de el, Dornene?

    • Nu stiu cand CCR a functionat ilegal 2 ani????
      Cat despre completele de 5, toti trebuiau alesi aleatoriu, nu membru de drept cum spui.
      Sunt multe situatii in care Inalta Curte de Casatie si Justitie incearca intra in „conflict” cu CCR, deciziile CCR sunt in schimb obligatorii, erga omnes. Asta se intampla deoarece una verifica respectarea Constitutiei, iar cealalta este izvor de drept prin recurs in interesul legii.
      Ca sa iti raspund la intrebare, ICCJ a interpretat gresit vointa legiuitorului cu privire la felul in care sunt compuse completurile, or in interpretarea legii prioritate are intentia legiuitorului, teleologic, etc.

    • Eram convins ca nu stii! E vorba de mandatul de 11 ani al lui petre ceausescu (rebotezat lazaroiu, rar ramas ceausescu in spirit).
      Nu le stii decat pe alea care iti servesc stapanii din cloaca rosie!
      Nu aveam nevoie de o explicatie privind completurile de 5. Chiar daca ai dreptate, incerci sa ma aburesti.
      Problema mea este in primul rand de imoralitatea ccr: a functionat ILEGAL vreme de aproape 2 ani si nu se mai poate erija intr-un reper moral.

    • Am inteles.. E vina mea ca am intrat intr-o polemica, unde argumentele nu conteaza…
      Daca e cum spui… cei interesati si cu ceva studii de drept puteau ataca in instanta – contencios administrativ la ICCJ prelungirea mandatului. Fix pe modelul in care s-a facut cu SIIJ la CJUE.
      Dar nu s-a facut… doar s-au rastogolit informatii in spatiul public pt a manipula necunoscatori.

  3. Dancila ramane penala indiferent de decizia CCR privind interimariatul ministrilor. Componenta politica a guvernului s-a schimbat la momentul retragerii ALDE. Este treaba presedintiei si a Parchetului General sa intervina, iar CCR nu ia parte la acest process (acuzatia de uzurpare, art 256 CP). Doar nu o sa decida CCR daca s-a schimbat sau nu componenta politica a guvernului.

    • Argumentul tau demonstreaza faptul ca nu ai nicio legatura cu dreptul, articolul din codul penal nu e incident aici. Nu e prima oara cand bati campii cu acest fapt, a mai incercat Orban si Parchetul a dat NUP pe o situatie similara si s-a facut de tot rasul, inclusiv in propriul partid.

    • Orban a incercat pe chestiunea mutarii ambasadei la Ierusalim. Legislatia penala este incidenta actiunii membrilor guvernului. Nu este o chestiune de responsabilitate ministeriala, tinuta si ea in mod intentionat in opalescenta, de catre toata lumea interesata. Dancila pur si simplu nu vrea sa mearga in parlament cu noul guvenr in ciuda prevederii imperative din CCR, iar demersal ei de a continua sa functioneze in aceste conditii nu vine in conflict cu presedintia si nici macar cu parlamentul, ci cu legislatia penala. Dupa mintea ta, daca un sef de govern refuza sa paraseasca palatal Victoria dupa alegeri acest art din CP „nu e incident”.
      Ti se pare ca Base si cu Pufulet erau mai specialisti in drept cand l-au acuzat pe Pacuraru la parchet? Problema e alta si daca tot ai retinut ca bat campii cu ea, iat-o expusa pe scurt:
      1. Iohannis ezita pentru ca e o decizie intr-adevar de mare impact emotional si juridic, mai ales pentru parchetul general.
      2. Iohannis are interesul ca guvernul sa cada cat mai tarziu posibil, iar pana sa cada e bine sa fie acoperit de un glont de argint pe teava gata oricand sa fie tras. Acesta este si motivul pentru care nu se discuta public subiectul.
      PS.
      Basescu a facut-o totusi, in direct la TV B1, adica public, fara sa fie acuzat ca bate campii
      PS bis
      Nu e nicio rusine sa nu ai de a face cu dreptul ca sunteti asa de multi si atat de competenti ca n-aveti loc de atatia militieni, sindicalisti, absolventi de particulare, toti cu dreptul, fireste. Pentru alte in compenete in viata iti trebuie si munca si ceva dotare.

  4. În situația dată, Președintele a și dat apă la moară, decizia CCR va fi în favoarea tutei, sunt aproape 100% convins de acest lucru. Spre deosebire de situațiile precedente, această situație este mult mai simplă pentru CCR, o decizie în favoarea tutei poate fi explicată cât se poate de logic, se va invoca necesitatea funcționării ministerelor, iar numirea interimarilor trebuia să aibă loc tocmai în acest sens. Numirea interimarilor, nu ar fi oprit prezentarea tutei cu echipa sa guvernamentală în fața Parlamentului, ci ar fi asigurat doar funcționarea temporară a activității ministerelor în cauză. Oricum aceste interimate ar fi expirat în 45 de zile, iar în acest termen, sluga lui dragnea ar fi trebuit să se prezinte în Parlament. Deși era posibilă delegarea atribuțiilor miniștrilor către secretarii de stat, delegare care nu s-a făcut, blocându-se într-o anumită măsură activitatea ministerelor, vezi neplata la timp a salariilor, cred că tocmai acest blocaj se va invoca, dându-i-se câștig de cauză Guvernului. Repet, de bun-simț ar fi fost ca, în momentul plecării formale a ald de la guvernare, tuta să-și fi depus mandatul de premier, așa ar fi fost normal, dar mă întreb, ce a fost normal în toată această caricatură de guvernare promovată braț la braț de psd-ald? Dacă situația ar fi fost normală, nu am fi avut în fruntea Guvernului României o astfel de caricatură, un adevărat rebut politic, iar ministerele nu ar fi fost conduse de niște nimeni. Pentru mine ar fi cât se poate de surprinzător ca decizia CCR să-i fie potrivnică tutei.

    • Ai perfecta dreptate.

    • Cred ca o sa spuna ca se încalca demnitatea tutei.
      Așa… și… pâna la urma tot Presedintele are ultima semnatura de dat.

    • „Corect” e aici sa apere PSD-ul si sa-l atace pe Iohannis.

    • Iar esti manipulator, cand am spus ca are perfecta dreptate, ma refeream si la imputinata de Dancila.
      Diferenta dintre noi este ca eu nu vad o optiune politica reala la prezidentiale, Dancila e cuiul din sicriul PSD-ului, Iohannis am vazut ce a facut 5 ani-a pierdut o casa, USR nici nu a ajuns la putere si isi dau in cap cu numararea voturilor, Diaconu, Ponta si Tariceanu sunt niste traseisti.
      Deci eu nu apar pe nimeni, in schimb iti pot demonstra din postari ca tu esti sustinator pnl sau Usr.

    • Corectule, cara-te de pe G4 Media, altfel iti dau raport. Te ofusci ca-ti zicem postac psdist, ok, atunci esti trol putinist, d-ala venit sa distruga increderea oamenilor in democratie, in sensul ca tot dictatura e mai buna!

    • ?? Ai luat pastilele Gabriela?

    • Nu e…corect să îndemni pe altcineva să-si ia pastilele, când știi prea bine că tu însuți nu ai urmat sfatul medicilor și nici pe la vraci n-ai mai fost de o bună bucată de timp…!
      PS. Vrei să-ți fac cunoștință cu șamanul care se ocupă cu descântecele la cazane?

    • Da, da, da, toti sunt o apa si-un pamant, n-ai cu cine, asta e, soarta e pecetluita, n-are rost sa ne mai agitam. Clasic. Punctaj de postac. Bine se pricep unii sa „demonstreze din postari” cat sunt de troli si cat de bine slujesc mafia PRO(ST)- PSD-ALDE.

  5. unde tin sedinta ? ii duce sinistrul v. dureanu in closetul antispioni ?

  6. Se scapa din vedere ca Iohannis a declarat clar si apasat ca SINGURA cale de deblocare a crizei actuale este ca Dancila sa vina in Parlament pentru votul de incredere. Cum presedintele si-a tinut de fiecare data cuvantul se asteapta ca si acum sa actioneze astfel incat sa o forteze pe Dancila sa vina in Parlament.

    In contextual actual, chiar daca CCR va admite solicitarea PSD, decizia nu este aplicabila la momentul anuntarii deciziei, adica astazi, de pilda. Cand constitutia iti cere imperative sa vii in Parlament cu un govern restructurat, politic sau/si administrative, nu vii sa numesti interimari.

    La randul ei, opozitia asteapta votul de incredere in Parlament, fiind normal sa tergiverseze propria motiune. Caci una este sa stranga adversarul tau 233 voturi si sa mearga ei cu bilele la urna si alta e s-o faci tu.

  7. Dancila are grija sa make a photo acum, ca doar se cara peste ocean in cateva zile, ia uite na, guvernul si parlamentul sa astepte! Pana atunci e momentul potrivit sa afle ca si mercenarilor din ccr parca le vine sa mai stea nitel sa analizeze, pana li se clarifica situatia, asa ca eu votez pentru amanare!

  8. Disputa este furtunoasa .Toata lumea are dreptate . Singura necunoscuta ,dar nu stiu daca CCR are calitatea de a se pronunta pe aceasta tema, este o intrebare simpla : Guvernul a devenit sau nu, monocolor , in urma deciziei partidului numit ALDE de iesire , de la guvernare :Este decizia ALDE exprimata public de presedintele in functie ,legala , sau nu indeplineste condiitiile de legalitate , spre a putea fi confirmata juridic .Daca iesirea de la guvernare a Partidului ALDE (nota bene ,a partidului nu a membrilor de partid )indeplineste conditiile legale ,atunci CCR nu are motive de pronuntare ,se respecta pasii obligatorii formulati prin lege si anume obligativitatea validarii guverrnului nou format in parlament ,dupa care urmeaza ceilalti pasi, ce conduc la schimbari, acceptari sau numiri de ministri interimari etc .Daca iesirea , partidului numit ALDE , de la guvernare nu a intrunit conditiile legale ,atunci intervine CCR si arata modalitatea prin care se desfasoara lucrurile in acest caz . In mod normal , este nevoie de o decizie judecatoreasca , inainte de pronuntarea modalitatii si a formularii unei decizii de catre CCR. Posibil ca CCR sa nu aiba competenta necesara sau sa nu aiba atributii in acest caz .

  9. Hai dinozaurii!
    Votați impotriva României!
    Pana la desființarea voastră!
    Sa fie mulțumiți si stăpânii!
    De aia v-au dat salarii nesimtite!

  10. Bai, dar n-o mai transeaza o data ca nu mai am rabdare!
    Si ce face veorica daca o transeza de-a curmezisu ei? Mai pleaca in SUA pe persoana fizica?