
Câteva mii de persoane, aşteptate sâmbătă la tradiţionala manifestare „Ziua celor 1.000 de fete secuience” de la Şumuleu Ciuc
Câteva mii de persoane sunt aşteptate, sâmbătă, la tradiţionala manifestare „Ziua celor 1.000 de fete secuience”, care are loc la Şumuleu Ciuc, la marginea municipiului Miercurea-Ciuc, şi care are rolul de a păstra şi promova portul popular şi tradiţiile secuieşti, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit informaţiilor furnizate miercuri, într-o conferinţă de presă, de primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, evenimentul va debuta sâmbătă dimineaţă, în Piaţa Libertăţii din Miercurea-Ciuc, cu o paradă a portului popular şi un dans comun al participanţilor, urmând ca procesiunea să urce spre şaua Şumuleului, unde va avea loc o slujbă oficiată în Basilica Franciscană.
Korodi a punctat faptul că este un eveniment foarte important pentru cultura comunităţii locale şi este o zestre pe care etnograful Domokos Pál Péter şi generaţia lui, care au organizat primele ediţii ale manifestării, au lăsat-o actualei generaţii.
Acesta a punctat că este vorba de o „întâlnire a portului popular secuiesc, a muzicii populare secuieşti, a culturii secuieşti, reprezentată prin tineri, fete şi băieţi”.
Primarul din Miercurea-Ciuc a transmis şi un mesaj către turiştii care vor fi prezenţi în oraş şi i-a invitat să participe la un eveniment unic în România, care reflectă unicitatea culturii secuieşti.
„Aici vor vedea emoţia culturii secuieşti maghiare. Pentru că, până la urmă, în anii ’30, când a început organizarea acestui eveniment, a fost mesajul acela că există o cultură specifică, ce trebuie păstrată. Şi dacă tinerii noştri, anual, pot să se întâlnească în veşminte de sărbătoare secuieşti atunci sigur vor avea sentimentul acela de a aparţine unei culturi speciale pentru noi şi pentru inima noastră. Aşa că, da, vor putea vedea un eveniment care este unic în peisajul românesc şi merită văzut, pentru că prin muzică, prin veşminte, prin tradiţii, putem oferi ceva unic”, a declarat Korodi Attila.
Potrivit organizatorilor, anul acesta vor evolua pe scenă 29 de grupuri folclorice, însă numărul total al participanţilor va fi cuprins între cinci mii şi şapte mii de persoane.
Gazda onorifică a ediţiei din acest an este comuna Sâncrăieni, recunoscută prin numărul mare de persoane care evoluează în grupuri de dansatori.
Directorul Teatrului Coregrafic Secuiesc Harghita, András Mihály, organizator principal al manifestării, a punctat faptul că programul de sâmbătă vor fi unul foarte complex, cu spectacole pe scenă, dansuri interactive pentru public, activităţi pentru copii şi ateliere de meşteşuguri populare, cum ar fi demonstraţii de olărit, ţesut, sau cioplit.
Acesta a mai spus că participanţii vor avea ocazia să îmbrace costume populare secuieşti, într-un cort special amenajat.
Prezentă la conferinţa de presă, Ferencz Angela, directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, a vorbit despre munca şi efortul din spatele acestui eveniment şi a subliniat că este important să se simtă emoţia cu care grupurile de păstrare a tradiţiilor se pregătesc pentru a participa la „Ziua celor 1.000 de fete secuience”.
Viceprimarul Sógor Enikő a evidenţiat că purtarea portului popular secuiesc este un gest simbolic prin care participanţii îşi afirmă apartenenţa la comunitate, respectul faţă de tradiţii şi susţinerea valorilor culturale celebrate de „Ziua celor 1.000 de fete secuience”.
Organizatorii au anunţat că sâmbătă vor fi introduse restricţii de circulaţie pe mai multe artere de circulaţie din oraş, pe unde vor merge grupurile de dansatori către Şumuleu Ciuc.
De asemenea, pentru a facilita accesul la locul evenimentului, vor circula curse speciale de autobuz oferite de societatea locală de transport, persoanele îmbrăcate în port popular putând să călătorească gratuit.
Totodată, vineri, înainte de „Ziua celor 1.000 de fete secuience”, se sărbătoreşte „Ziua Portului Popular Secuiesc”, la iniţiativa Teatrului Coregrafic Secuiesc Harghita, toţi cei care doresc fiind îndemnaţi să se îmbrace în costum tradiţional sau să poarte măcar un element al acestuia.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.