G4Media.ro

Câteva lucruri pe care le poți face de sărbători dacă te plictisești…

sursa foto: Pexels

Câteva lucruri pe care le poți face de sărbători dacă te plictisești sau te simți deprimat (opinie)

Suntem mulți cei pentru care sărbătorile de iarnă ne aduc timpul liber mult visat de-a lungul anului dar pe care, în același timp, îi copleșesc pur și simplu oboseala acumulată, senzația de ”bilanț” sau atmosfera greoaie, apăsătoare din cauza diferențelor dintre ce ne livrează marketingul și societatea și ce simțim noi de fapt. E ”prea mult emoțional” sau ”prea mult liber” care, în loc să ne destindă, ne aglomerează psihic și ne trimite într-un vârtej emoțional inconfortabil.

Terapeuții cad de acord atunci când vine vorba de perioada sărbătorilor, fie că e vorba de Crăciun sau de Paște, că asupra unui segment semnificativ de populație ele nu aduc o stare de bine, de împlinire, ci dimpotrivă, vin la pachet mai întâi cu un sentimente de plictiseală, oboseală accentuată, apoi cu tristețea, melancolia, anxietatea, o stare de deprimare generală sau o amplificare a sentimentului de singurătate, înstrăinare sau irascibilitate. Ce soluții avem la asta?

Nu, nu e indicat, ba chiar e nesănătos să ne refugiem în muncă cum am tinde să o facem ca să ”ignorăm” perioada de vacanță și să ne topim iar pentru următoarele 12 luni în zona de confort, unde cunoaștem ce avem de făcut, știm cum funcționează, totul e sigur, deci pare ușor. Pauza și resetarea în această perioadă sunt absolut necesare ca să nu ne trezim că ”dăm pe-afară” în următorul an când fiecare zi, săptămână și lună vor fi început să ne umple iar, cu alte experiențe, evenimente, cu mult imprevizibil și sute de decizii noi, ale noastre sau ale altora. Iată câteva lucruri pe care poți să încerci să le faci ca alternativă la ”plictiseala de sărbători”, ca de la anxios la anxioși:

Timp cu animalele

Suntem mereu pe fugă și niciodată nu avem suficient timp pentru sufletele pe care le-am salvat de pe străzi sau le-am primit cadou tocmai ca să ne fie alături. Fie că sunt pisici sau câini aproape tot timpul stau singuri, cât noi suntem la muncă. Și dacă lucrăm de-acasă, timpul pentru ele este restrâns și nu ne jucăm suficient, nu ne bucurăm cum ar trebui de prezența lor, mult prea scurtă pentru bucuria și iubirea pe care ni le acordă.

Așa că ia-ți necuvântătoarele la joacă, cumpără-le o jucărie nouă și bucură-te de curiozitatea lor, lasă-ți pisicile să toarcă pe tine în timp ce te bucuri de o carte nouă sau scoate-ți câinele la o tură lungă de plimbare. Vă ajută pe amândoi. În orice caz, petrece timp cu ei, mângâie-i, iubește-i și arată-le recunoștința pentru fidelitatea lor. Mă rog, în cazul pisicilor mulțumește-le pentru că ai onoarea să le fii sclav.

sursa foto: Pixabay

Întoarce-te în copilărie, când îți plăcea să pictezi, să te joci cu plastilina sau să ”lipești” peisaje din frunze, pietricele și condimente 

În copilărie îți plăcea să pictezi, să lucrezi cu hârtie creponată, să faci origami sau planșele de toamnă în care ”desenai” peisaje cu frunze adunate din parc, boabe de fasole, crengi sau nisip. Apoi ”te-ai făcut mare” și ai trecut la lucruri serioase, eventual trigonometrie sau C++. Nu ți-au folosit la nimic mai târziu, dar ai rămas ”om mare” și n-ai mai avut timp să te întorci la lucrurile care-ți plăceau și la care poate chiar erai priceput când lucrurile serioase erau altele.

Spre exemplu, dacă îți plăcea să te joci cu plastilina, astăzi ai mult mai multe opțiuni de plastilină la dispoziție cu care nu numai că te poți relaxa și poți reduce semnificativ nivelul de stres, dar dacă alegi tipul de plastilină folosit de artiștii plastici, la finalul experimentului, le poți trimite prietenilor câte o amintire handmade. O altă opțiune este să-ți cumperi borcane sau sticle transparente, de diferite modele și mărimi și să le umpli cu nisip colorat sau condimente de diferite nuanțe, apoi să le faci cadou celor dragi.

Și dacă pentru hârtie creponată, origami sau peisajele din elemente naturale știi ce ai de făcut, în cazul desenelor poate nu știai că în magazine există seturi de pictură asemenea unor ”puzzle”-uri, cu indicații pe cifre și culori care te ajută să-ți concentrezi atenția pe peisaje, portrete sau alte imagini. Gândurile rămân canalizate pe culoare și creație, nu zburdă haotic în cap, iar pictura cu astfel de instrumente ajutătoare este un exercițiu foarte bun atât pentru reducerea anxietății și a tristeții, pentru umplerea timpilor morți, dar și pentru dezvoltarea abilităților artistice. Rezultatele sunt fabuloase, iar starea de bine neprețuită.

sursa foto: deco-perete.ro

Încearcă ceva nou: Puzzle, goblen, mandale

Tot din categoria lucrurilor pe care le poți face cu mâinile, fapt care ajută enorm la diminuarea sentimentului de ”prea mult” și te smulge din hipergândire dar, în mod paradoxal, te ajută să reflectezi la tine, într-un mod constructiv însă, sunt lucruri pe care probabil nu le-ai încercat până acum sau poate chiar îți stârnesc râsul: puzzle, goblen, mandale sunt opțiuni foarte bune de umplere a timpului liber, atunci când nici nu poți/vrei să dormi, nici nu ai altceva de făcut. Dă-le o șansă.

Puzzle-ul poate părea enervant și o să te grăbești să spui că ”n-ai răbdare” pentru el. Alege însă o imagine care îți place (se pot inclusiv imprima la magazine de print imagini cu fotografii care îți plac, poate cu familia sau prietenii, ori cu peisaje sau locuri pe care le-ai vizitat sau pur și simplu sunt imagini pe care le-ai văzut undeva și ți-au rămas în minte) și începe. Cu rama, evident 🙂 Ca să nu pară greu și să dai o șansă puzzle-ului indicat este să alegi o imagine mai simplă pentru început, adică din piese mai mari (deci mai puține, spre exemplu 300-500) și cu multe elemente ușor recognoscibile (spre exemplu nu alege un apus de soare pe un câmp de lavandă, din peste 1000 de piese, unde elementele distinctive sunt puține, iar nuanțele de mov, roz și portocaliu vor fi foarte greu de diferențiat și potrivit unele în altele). Timpul zboară când faci puzzle-uri și este ideal pentru a acoperi o după-amiază mohorâtă sau o seară friguroasă, când o plimbare înainte de somn ar fi puțin probabilă.

Să coși un goblen este o altă opțiune foarte bună pentru umplerea timpului liber, iar dacă ești începător nu trebuie să îți faci griji că ”nu te pricepi” pentru că, la fel ca în cazul picturilor pe numere există și goblenuri pentru începători, deci trebuie doar să îți cumperi un astfel de kit și să te bucuri câteva ore de liniștea pe care ți-o aduce.

Mandalele și desenarea lor este cea mai facilă dintre opțiunile cu efecte similare puzzle-urilor sau goblenului și au fost create special pentru a reduce hipergândirea și a reduce anxietate și a lăsa o senzație de bine, de liniște celui care le umple.

sursa foto: Freepik

”Sportul te umple de energie și chef” nu e un mit. Dar plank ai încercat?

Dacă tot a venit vorba de plimbare, să știi că ”sportul care te umple de energie, chef și bucurie” nu e un mit. E mai greu însă până ajungi acolo. Ai tendința să spui că ”ești obosit”, că ”n-ai mai făcut sport de nu-știu-când”, deci ar fi bizar să te apuci fix acum, că nu știi ”ce sport să faci”, ”n-ai hainele potrivite”, ”e frig” sau că ”n-ai cu cine să mergi și ți-e urât să faci sport singur”. De fapt, sunt pretexte pentru că sportul înseamnă și o simplă plimbare în mers alert în jurul blocului, prin cartier sau până la o întâlnire.

Un mers pe jos rapid (5-6 km/oră), timp de minimum 40 de minute te face nici să nu mai simți frigul, îți oxigenează organismul, creierul, contribuie la scăderea tensiunii arteriale (este o informație generală transmisă de medicii specialiști, dar nu fi propriul doctor Google, deci nu te trata singur, ci vorbește cu un cardiolog dacă ai probleme medicale), iar la final vei simți o stare de bine care te va face să mai vrei. Dacă practici sport în mod obișnuit, în zilele astea libere e momentul să profiți de ele și să intensifici antrenamentele sau să încerci sporturi noi.

Dacă nu te-am convins nici măcar cu mersul pe jos, atunci dă o șansă exercițiilor de stat în plank, pentru început 10-15 secunde, apoi crește timpul. În afară că îți tonifiază musculatura, eliberează masiv tensiunea din zona abdominală (întâlnită frecvent în anxietate și depresie) și eliberează în organism o stare plăcută, de bine.

sursa foto: Pexels

Vopsește-ți un perete din casă. Renovează ceva, scapă de ce te plictisește. Dă o tură prin curte

Te plictisește o porțiune din casa în care locuiești? Ți-ai dorit tot anul să muți/schimbi ceva în dormitor? În sufragerie ceva ți se pare că nu este cum ar trebui? Nu mai ai suficient loc și trebuie să faci rost de spațiu? E prea anostă atmosfera? În curte voiai demult să faci mici schimbări pentru a o pregăti pentru primăvară?

Practic, nu există moment mai potrivit să aduci o schimbare în căminul tău. Și fă-o singur, e nu numai distractiv, ci și plin de satisfacție la final. Nu uita că faci lucrul ăsta ca pe un experiment, într-o atmosferă ludică, nicidecum apăsătoare, renovatul de unul singur nu trebuie să devină o povară, ci să rămână ceea ce este, un mod de a petrece timpul liber tu cu tine, altfel.

Dacă știi pe cineva căruia i-ar plăcea la nebunie să facă asta, dă-i un telefon și cheamă-l. La cumpărături și lucru poate fi mult mai distractiv în doi. După ce vei fi terminat, senzația de nou și de ”lucru făcut de tine” va face toți banii.

sursa foto: Pexels

Sună-ți cunoștințele dragi, prietenii sau rudele cu care n-ai vorbit de mult

Dacă te-ai binedispus după sport sau renovare, e momentul să scapi de lista pe care cu toții o purtăm în cap și care, cu cât trece timpul, devine tot mai împovărătoare, ba din cauza remușcărilor, ba pentru că ”ne simțim prost”. E lista cu oamenii care ne sunt dragi, dar cu care, din diverse motive, n-am mai vorbit de mult. Sunt rudele, cunoștințele sau prietenii de care ne e dor, ne întrebăm ce mai fac sau pur și simplu voiam să-i întrebăm ceva dar ”n-am avut timp”.

În cele mai tragice cazuri, îi pierdem definitiv înainte să apucăm să vorbim cu ei, iar sentimentul de ”de ce n-am sunat”, ”de ce am amânat cafeaua aia” sau ”de ce nu i-am răspuns ultima dată” este copleșitor. De fapt, toate sunt forme diferite pentru același ”de ce nu mi-am făcut timp”.

Acum ai timp, deci scrie-le sau, mai bine, sună-i, oricât de bizar ți s-ar părea. Spune-le adevărul, că ai puțin timp liber și voiai să vezi ce mai fac, să îi auzi. Nu te teme de penibil sau de posibilitatea că o să găsești la celălalt capăt o voce rece sau distantă. Relațiile și oamenii se schimbă, mai ales când legătura e păstrată rar. Dar măcar vei ști că ai încercat iar un telefon dat mai târziu este întotdeauna mai bun decât unul pe care nu l-ai dat niciodată.

sursa foto: Pixabay

Alte filme decât de obicei

Poate din telefoanele pe care le-ai dat o să ai surpriza ca unii dintre cei cu care ai vorbit să se fi întors acasă de sărbători. Să fie în preajma ta sau să vină curând, ori să ajungi tu în locul în care e vreuna dintre persoane. Petrece timp împreună cu ei sau cu alții și uitați-vă la filme. Serile cu oamenii dragi la filme, cu popcorn, înghețată, bere sau un vin și o selecție de brânzeturi sunt tocmai bune pentru o distracție domoală.

Dacă vrei totuși să te bucuri singur de o seară liniștită sau, de ce nu de o dimineață prelungită în pat, alege totuși altfel de filme decât ale la care obișnuiești să te uiți de obicei. E un mod facil să ieși din zona de confort, nu te costă nimic, dar te ajută semnificativ să îți diversifici experiențele, cunoștințele și, de unde știi că nu-ți descoperi o nouă pasiune în zona cinematografică?

sursa foto: Pexels

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. …și toba ajută

  2. Pentru relaxare, am zis ca niste plimbari prin zona de tara unde ma aflu ar fi potrivite. O parte din saptamana trecuta asta am facut, nu mancare, curatenie, cumparaturi. Vrajeala, e atata saracie si trai prost in jur, conditii insalubre de trai, inexplicabila saracie, bani au fost, cum de accepta oamenii astia sa-si duca viata tot asa… Si e o zona cu imens potential. M-a apucat tristetea.
    Mancarea si mesele, m-am convins, tot anul ne balacarim, nu stim sa ne exprimam educat emotiile dar speram ca masa de Craciun o sa rezolve tot. Ba nu o sa rezolve, parintii sunt frustrati ca ai lor copii nu vin la masa, copiii sunt frustrati ca trebuie sa aiba program fix. Mai apar si nasii in poza pe la unii, alta vizita obligatorie. De sarbatori trebuie sa le faci pe toate astea, asta e problema, ca trebuie. Nu mai bine ne purtam noi tot anul ca de sarbatori? Sau sa invatam sa exprimam legatura dintre noi altfel decat prin mancare, fara sentimente de sarma sau ciorba de burta, de cozonac sau salata de boeuf cu pui.

    • Înțeleg ca problema nu e la primaru’ ci la oamenii puțini care-l aleg.
      Așa e și la București

  3. Se doarme asa bine de sărbători…

  4. De rugaciune nu pomeneste nimeni ….

    • E un ghid pentru femei corporatiste de 35+, prea inteligente ca să facă copii.

    • Fiecare cu ce-l doare. Daca unii au apucaturi sa vb singuri nu-i opreste nimeni.
      Apropo: din auzite,cativa primesc si raspunsuri. 😄😄😄

  5. Va asteptam sa sarbatoriti Craciunul pentru scopul real: Nasterea lui Hristos! Sau…puteti sa va traiti viata asa cum va recomanda duduia si apoi sa mergeti la terapeuti

  6. Cand esti deprimat ca te plictisesti si te apuca deprimarea poti incepe prin a reflecta de ce tot anul care a trecut nu ai putut sa faci ceva pentru a nu fi deprimat astazi…. si poate nu este tarziu sa faci chiar acum ceva in acest sens.

  7. Depinde și de starea vremii.

  8. Asa e cand nu ai copii, familie, etc

    • Multi nu au, familii multe au fost destrate de pribegie, copii, parinti plecati peste hotare in astia 33 de ani. Intreaba de ce au plecat.