G4Media.ro

Cât de mare este riscul unui atac nuclear din partea Rusiei, care…

foto: captură video

Cât de mare este riscul unui atac nuclear din partea Rusiei, care deține circa 6.000 de focoase nucleare? Trei analiști americani resping posibilitatea unui atac nuclear – VOX

Când președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat invadarea Ucrainei pe 24 februarie, el a făcut și o amenințare nebuloasă: „Indiferent cine încearcă să ne stea în cale sau… să creeze amenințări pentru țara și poporul nostru, trebuie să știe că Rusia va răspunde imediat, iar consecințele vor fi așa cum nu ați văzut niciodată în toată istoria voastră.”

O altă parte a discursului său părea să-i clarifice sensul. „Rusia de astăzi rămâne unul dintre cele mai puternice state nucleare”, a spus Putin. Ca justificare a invaziei, Putin a făcut și afirmații nefondate că Ucraina era pe calea să-și construiască propriul arsenal nuclear. „Nu există nicio dovadă în acest sens”, spune Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani.

Remarcile lui Putin au fost o reamintire puternică că armele nucleare nu sunt doar instrumentele unei epoci apuse, ci rămân o parte esențială a ordinii de securitate care a apărut după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. După estimarea lui Kristensen, Rusia are aproximativ 6.000 de arme nucleare, iar Statele Unite au aproximativ 5.500. Oricare arsenal nuclear este suficient de mare pentru a ucide miliarde de oameni, dar și pentru a servi ca element de descurajare împotriva atacurilor.

În ultimele decenii, așa-numita ordine nucleară a rămas destul de stabilă. Celelalte șapte țări despre care se știe că au arme nucleare au arsenale mult mai mici. Majoritatea țărilor din lume au semnat Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP), care limitează dezvoltarea armelor nucleare. VOX a întrebat trei cercetători în controlul armelor nucleare despre riscurile cu care se confruntă lumea acum și ce am putea face în privința lor.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu amenințarea armelor nucleare în acest moment?

În timp ce remarcile lui Putin reprezintă cu siguranță motive de îngrijorare – mai ales că au introdus cea mai mare operațiune militară din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial – experții care au vorbit cu Vox au spus că o lovitură nucleară este încă puțin probabilă. „Cred că nu există practic nicio șansă ca armele nucleare să fie folosite în situația din Ucraina”, a spus Matthew Bunn, profesor la Harvard Kennedy School și fost consilier al Biroului pentru Politică Știință și Tehnologie al președintelui Bill Clinton.

Motivul principal, a spus Bunn, este că Statele Unite și aliații săi NATO au precizat clar că nu vor trimite trupe în Ucraina. Fără amenințarea unei intervenții militare, Putin are puține motive să-și folosească armele nucleare, mai ales că Rusia are un avantaj numeric uluitor față de armata ucraineană.

„Obiectivul său nu este să aducă lumea la război nuclear”, a spus Paul Hare, lector superior în studii globale la Universitatea din Boston. „Obiectivul său este pur și simplu să înghită Ucraina – și să restabilească nu doar [puterea] Uniunii Sovietice, ci și Imperiul Țarist.”

Totuși, a spus Kristensen, „Sunt mai îngrijorat decât eram acum o săptămână”. El a subliniat că NATO și-a sporit nivelul de pregătire pentru „toate situațiile” ca răspuns la discursul lui Putin, iar odată cu creșterea concentrării militare vine și o incertitudine sprită. „Aceasta este ceața războiului, ca să spunem așa”, a spus Kristensen. „Din asta pot apărea întorsături care te duc pe o cale pe care nu ai putut-o prezice acum o săptămână.”

Cum arată arsenalul nuclear al Rusiei? Cum se compară cu ceilalți actori nucleari?

Cele aproximativ 6.000 de focoase ale Rusiei fac din aceasta țara cu cel mai mare arsenal nuclear. Kristensen a spus că majoritatea acestor focoase se află în rezerve, doar aproximativ 1.600 sunt desfășurate ca arme terestre, maritime și aeriene, cum ar fi rachete în silozuri sau bombe lansate de avioane. (Când URSS s-a destrămat la sfârșitul Războiului Rece, au rămas arme nucleare în urmă pe sol ucrainean, dar Ucraina le-a returnat Rusiei.)

Țările despre care se știe că au arme nucleare sunt Rusia, SUA, China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord. Aceasta include fiecare membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care a lucrat pentru a-și moderniza armele nucleare în ultimele decenii, și trei membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Numărul total de arme a scăzut cu aproximativ 80% de la sfârșitul Războiului Rece, de la aproximativ 70.300 în 1986 la 12.700 la începutul lui 2022.

Există încă o mulțime de arme nucleare. „S-au discutat mult despre dacă asta înseamnă că Rusia are într-un fel degetul pe trăgaciul nuclear”, a spus Kristensen. „Este greu de stabilit. dacă oficialilor ruși li s-ar cere să se așeze în jurul unei mese și să ia în considerare în totalitate câte arme nucleare tactice sunt necesare, bazate exclusiv pe rațiuni reale, strategice, bănuiesc că acest număr ar scădea rapid la mult mai puțin [decât este astăzi]”.

Are Putin vreun motiv să ia în considerare utilizarea armelor nucleare?

Din punct de vedere strategic, au spus experții, nu există niciun motiv ca Rusia să folosească arme nucleare. Dar ei au spus că Putin însuși este cea mai mare sursă de incertitudine. „Elementul de emoție și furie care s-a strecurat în declarațiile lui Putin în special este izbitor”, a spus Hare. „În mod normal, am asociat stilul diplomatic al Rusiei cu un fel de manieră laconică, aproape sarcastică.”

Merită să ne amintim, a adăugat Kristensen, că Putin face adesea aluzii la arsenalul nuclear al Rusiei ca dovadă de forță. În 2015, el a spus într-un documentar de la televiziunea de stat rusă că s-a gândit să pună în alertă forțele nucleare rusești în timpul anexării Crimeei de către Rusia cu un an înainte.

Acesta ar putea fi un semn că retorica nucleară a lui Putin este mai mult lătrătură decât mușcătură, dar Kristensen nu este pregătită să spună asta cu siguranță. „Trăiește într-o bulă foarte mică și este profund paranoic”, a spus Kristensen. „Este dispus să facă lucruri nu foarte raționale.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Sper sa nu fie aceeasi experti care declarau ca Rusia nu va invada Ucraina.

    P.S f.m.m M💩tz + clona mea re.tardata, care vor aparea imediat sa comenteze 😂

    • eu sper ca aia care isi dau cu parerea inclusiv dintre useri sa mai invete. cand a zis biden ca invadeaza tipati toti pe aici ca e senil. stau si ma intreb cine e senilul de fapt….

    • Nu e nimeni senil, ăia care ziceau sunt niste troli sovietici care spun numai aiureli. Cum e asta care imediat mai jos îmi clonează numele și scrie de butonul nuclear. Ce sa le faci, sunt distruși că nu le merge propaganda.

    • Nu e nimeni, ăia care ziceau sunt niste troli sovietici care spun numai aiureli. Cum e asta care imediat mai jos îmi clonează numele și scrie de buton.Ce sa le faci, sunt niste terminați, că nu le merge propaganda.

  2. Mentionati, va rog, ca articolul este tradus.
    L-am citit ieri, intamplator, de pe un site international.

  3. Ne explică Bobi că speranța vine din noi

  4. Îl resping ca sunt prea naivi.

  5. Nimic de pierdut ?
    Doar Rusia acoperită de bombele nucleate ale celorlalți și toate astea pentru un petec de pământ ucrainean ?

  6. Nu se cheama „sange in instalatie”, se cheama paranoia, sau shizofrenie, asa cum e in cazul tau.

  7. deci invadeaza o tara fara motiv si NU AU NIMIC DE PIERDUT??? CE A ZIS DOCTORUL??? MAI SCAPI?

  8. Poa’ sa apese pe ce buton vrea el, nu lanseaza el focoasele nucleare.

  9. Pericolul catre Nato? Mic, minim, spre zero.
    Pericolul ca nebunul sa lanseze o un focos nuclear deasupra Kievului? AIci n-as zice ca e imposibil, ar scurta rapid razboiul.

    • E imposibil (spre Kiev).
      Își schimbă naibii vântul direcția și un norișor radioactiv pornește spre rusia.

  10. rusii stiu bine ca daca dai si primesti

  11. Ce sa aibe la dvs, la propaganda, la limba română e altfel. De curiozitate, pentru trolii disperați, care e singura soluție? Nu mai bine va curmați suferința, că va e greu de tot, vede oricine.

  12. Dacă și arsenalul lor nuclear funcționează ca armata aia de fiare vechi din Ucraina, atunci suntem în siguranță.

    Cred că vreo două bombițe se vor prăbuși înainte de a ajunge la destinație, poate chiar pe teritoriul rusiei.

  13. Curenții de aer se deplasează de cele mai multe ori de la W la E e ca și cum cracanatul ar face piŞu contra vântului.

  14. Putin are un război personal cu civilizația și de aceea va rămâne singur.
    Acest război al lui Putin nu este despre cine câștigă, pentru că nimeni nu are de câștigat. Este despre cum reușește Putin să își valideze pozitia de putere pentru a supraviețui.
    Putin e mort și încă nu a aflat.

  15. Sa nu subestimam niciodata ambitiile personale.

  16. Xi Jinping ce zice? Putin e totusi prea mic pentru planeta asta.